07 Haziran 2008, Cumartesi 12:07:18

Türkiye helikopter üretecek!

İşadamı Erhan Yanar, aklında sürekli modellerin olduğunu söylüyor. bu durum önce mankenleri çağrıstırsa da olay biraz farklı; Yanar'ın modelleri tekerlekli ve pervaneli! Model uçak, helikopter, aaraba ve tekne satan zincir mağaza Topmodels'i kuran Yanar, hobisini işe dönüştürmüş.

Erhan Yanar, Desi Alarm’ın sahibi. Model merakı 8 yaşında babasının hediye ettiği model uçakla başlamış. Yanar, “Model merakım elektronik mühendisi olmamda etkili oldu. Daha sonra da alarm firması Desi’yi kurdum” diyor.

8 mağazaya çıkıyor
Desi, Ford’dan Mercedes’e birçok ünlü markaya alarm sağlar olmuş ancak Yanar’ın aklında bir model mağazası açmak hep varmış. Geçen yaz da hayalini gerçekleştirmiş. Yanar şunları anlatıyor:
“5 mühendisten oluşan bir ortak grubu olarak Topmodels’i kurduk. Hedef kitlemiz erkekler olduğu için ilgi çeker diye bu ismi seçtik. Bugüne kadar Bakırköy, İncirli E-5 ve Bağdat Caddesi’nde 3 mağaza açtık. Bu sene 8’e çıkacağız. İstanbul’da Etiler-Bebek ve Bahçeşehir ile Ankara, İzmir ve Bursa’da açılacağız. 2009’da ise 20 - 30 franchise vereceğiz. Kendimize ait maksimum 20 mağaza olacak.”
İşadamları da Topmodels’e duyarsız kalmamış. Yanar müşterileri arasında bir çırpıda Ağaoğlu, Borusan, Çalık ve Sarar grubunun patron ve üst düzey yöneticilerini sayıyor. Ancak modelciliğin zengin hobisi imajını değiştirmek de istiyor. Yanar, “Bugün 269 YTL’ye satıp kâr ettiğimiz helikopteri geçen yıl 1.400 YTL’ye satanı kendi gözümle gördüm. Biz bu işi elit kesimin hobisi olmaktan çıkarıp öğrencilere bile yaymak istiyoruz. Uçaklarımız 300 - 3 bin YTL, otomobiller 450 - 1000 YTL ve helikopterler 49 - 4 bin YTL arasında satılıyor. Yani herkes kendine uygun bir şey bulabilir” diyor. 

Askerden izin istedi
Erhan Yanar yakında helikopter üretimine de hazırlanıyor. Bunun için Desi’nin laboratuvarları ve Ar - Ge birimlerinden yararlanacak. Ancak imalatı yapılacak helikopterler biraz pahalı. Yanar şunları söylüyor:

“Yurtdışındaki ünlü model firmalarından parça getirip Türkiye’de yazılım ve donanım ekleyeceğiz. İmal edeceğimiz helikopterler 25 - 30 bin euro seviyesinde. Hava fotoğrafçılığı ve film çekimi ile orman yangını, kaçak yapılaşma ve araç takibi işlerinde kullanılacak. Saatte 120 kilometre hızla 1.5 saat uçabiliyorlar.
Bilgisayardan komut verip takip edebiliyorsunuz. Bu konuda Milli Savunma Bakanlığı’ndan izin istedik. ‘Görüş bildirmeme hakkımızı kullanıyoruz. Karışmıyoruz. Suç işlerseniz kanunlar var’ diye yorumladığımız bir cevap aldık. O yüzden 6 ay içinde başlıyoruz.”
Türkiye’de 5 - 6 milyon dolarlık bir model pazarı olduğunu söyleyen Yanar, gelecek yıl pazarın 2 - 3 katına çıkmasını bekliyor. Yanar’ın bir projesi de model arabalar için... Go - kart benzeri yarış pistleri oluşturup bir yarış ligi kurmaya hazırlanıyor. Yarışlar seneye baharda başlıyor.

Yanar’ın kullandığı bu helikopter 4 bin YTL’ye satılıyor. Otopilotu olduğundan havada asılı kalabiliyor. Rüzgâr kaydırsa da önceki yerini buluyor. Yanar, uçaklara ve botlara ise GPS sistemi eklediğini belirtiyor. Böylece uzaktan kumanda alanı dışına kaçan araç, eskisi gibi alıp başını gitmiyor, zayi olmuyor ve başlangıç noktasına kendiliğinden dönüyormuş.

Haldun Simavi ve Esfender Hoca marinaları yeniliyor
Günaydın gazetesinin kurucusu Haldun Simavi, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek beldesindeki iki marinasını yeniliyor. Simavi, eşi Çiğdem Simavi ile birlikte sahibi olduğu ‘Göcek İltur Club Marina’ ve ‘Göcek Skopea Marina’nın yönetimini kolaylaştırmak için de harekete geçti.
Alınan karara göre, daha önce iki marinayı da bünyesinde bulunduran ‘İltur İleri Turizm’ şirketi ikiye bölündü. Club Marina, İltur İleri’de kalırken, Skopea Marina için 10 gün önce yeni bir şirket kuruldu. ‘İltur Skopea Marina İşletmeciliği’ adlı yeni şirketin ortakları arasında CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Esfender Korkmaz da yer aldı.

Günaydın’da tanıştılar
Prof. Esfender Korkmaz marinalarla ilgili olarak, “İki marina olduğu için yönetilmesinde zorluk oluyordu. Çünkü Club Marina hem yazlık, hem kışlık. Skopea Marina ise sadece yazlık. Yani tesisler farklı, yönetimleri de farklı olmak durumunda. Artık iki marina için ayrı şirketler var.
İkisini de büyütmek istiyoruz. Konaklama, yan tesisler, lokanta ve plajlarda iyileştirme yapacağız. Haldun Simavi’yle tanışmam 1984’ten sonra Günaydın’da yazmamla oldu. O zamandan beridir de şirketlerinin üst yönetimindeyim” diyor.

Hande Yener’le sevgilisi ‘Türkçe Pop’ şirketi kurdu
Ünlü pop müzik sanatçısı Hande Yener, sevgilisi Kadir Doğulu’yla ortak bir prodüksiyon şirketi kurdu. Geçen hafta kurulan ‘T P A Müzik’ şirketinin adı Türkçe Pop Alternatifi’nin baş harflerinden oluşuyor. Kadir Doğulu şirketle ilgili olarak şunları anlatıyor:  
“Hande Hanım’ın albümlerini Erol Köse’nin yapım şirketi çıkarıyor. Sözleşmeleri devam ediyor. Ancak müzikte alternatif olabilecek insanlara, inandığımız projelere yönelik bir şeyler yapmak istiyorduk. Hande Hanım prodüksiyon konusunda çok istekli. Fikir ikimizden çıktı.”

Turizme açık kapı
Şirketin ilk albümünü kardeşi Kemal Doğulu’ya yaptığını belirten Doğulu şöyle devam ediyor:
“Şimdi bir rock müzik sanatçısı için albüm çıkaracağız. Butik bir prodüksiyon şirketi olacağız. Ama ben turizm okudum. 11 sene turizmle uğraştım. O yüzden şirket, organizasyon ve turizm işleri de yapabilecek. Ucunu açık bıraktık.”

Milliyet

 

Türkiye helikopter üretecek!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000