05 Nisan 2017, Çarşamba 12:36:57

'Türkiye dünya havacılığında söz sahibi olacak'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Türkiye'nin havacılıkta dünyada da söz sahibi olacağını vurgulayarak, 'Üçüncü havalimanı Türk ekonomisini de uçuracak' dedi.
  • Suriye'de ve Orta Dogu'da soz sahibi oldugumuz gibi...
  • Bir de TK a ait terminal yapılaydı iyiydi. O kadar devasa havalimanı yapıyoruz bayrak taşıyıcı havayolunun kendine ait terminali olmayacak. Ayıp
  • Sen havalimaninda calisana 1300 1400 lira ucret ver calisanda yabanci yolcudan cikartir acisini....!!!
  • Yeni havalimanı açılana kadar uçacak şirket kalırsa iyi.
  • Bbc ye mi konusmuslar yine canli yayindan mi verdiler
  • Sayın Bakanım, sizce havacılık nedir acaba, ki Türkiye bu sektörde söz sahibi olacak ? Lütfen bize sizin havacılık dediğiniz şeyin tarifini yapar mısınız ?
  • Sn. Bakan, öncelikle: 1) 26 Şubat 2018 inadıyla yapılacak açılışı erteletmenin bir yolunu bulsun. Zira o tarihte yapılabilecek olan o 90 milyon yıllık yolcu kapasiteli terminalin üçte birini kapsayan parsiyel terminal (geri kalan bölümü tahta perdeyle ayrılmış...), iki pistten de ancak bir tanesini kullanabilecek, kargo terminali dahi olmayan "derme çatma" bir açılıştır. Yani göstermelik, kurdele kesimi. Ertesi gün de uçaklar inip kalkmayacak. FIDS'nin bile kontratlara göre teslim tarihi 2018 Mayıs sonudur!... Gerisini siz hesaplayınız, artık!... Bu durumda, böyle yarım yamalak bir açılışla Avrupa/Dünya bize gıptayla mı bakar, yoksa alay mı eder? 2) Başta bu 3. Havalimanı olmak üzere ülkeye bugünküne göre en az %50 daha fazla yolcu getirme/yolcu gönderme (transitler dahil...) olanağının Devlet desteğiyle bile olsa sağlanması gerekiyor. 3) Yoksa, hele hele 2025'de 3. Havalimanı'nın tam kapasiteyle (yani yıllık 200 milyonluk bir kapasiteye erişmesi) sadece boş hayal olarak kalacaktır...
  • Bizim dünyada herhangi bir konuda söz sahibi olabilmemiz için önce gücümüzün olması lazım ki o da bizde yok. Ne pasaportumuzun gücü ve itibarı var ne paramızın ne sanayimizin ne siyasetimizin. Turizm,icat,para vs hemen herşeyde dışa bağımlı olarak nasıl güçlü ve söz sahibi olacağız ayrıca. Havaalanı yapmak elbette ekonomimize katkıda bulunur ama bizi uçurmaz. Elin adamını bunlarla korkutamayız,geçemeyiz gerçekçi olalım. Mesela Almanya'nın 4 büyük şirketinin yıllık cirosu 800 milyar euro. Siyasilerin halka gerçekleri anlatması,insanların da herşeye hemen kanmaması lazım ama nerede bizde o izan ? Koskoca ülkenin çeyrek nüfusu bir şehir ve bir bölgeye toplanmış, neredeyse tüm yatırımlar buralara yapılıyor, göç önlenemiyor,istihdam yurdun heryerine eşit dağıtılmıyor,dünyanın gelire göre en pahalı arabası,benzini,doğalgazı,elektriği,pasaportu,vergileri burada,işsizlik 15 milyona çıkmış,alım gücü düşmüş,suç patlamış,adalet bitmiş,saygı zaten hiç yok bizi yönetenler hala masal anlatıyorlar!
  • İçeride Arslan Dışarıda kedi
  • Bundan bir onceki haberde Sabiha Gokcen'e ucak gelmesi icin 6,000 USD yakit destegi verilecegi yaziyordu (diger 11 havalimanina ilave olarak). Burada da adam cikmis super olacaz ekonomi ucacak diyor. Icinde yasamasak cok eglenceli ulke aslinda, bolca komik karakter, tuhaf olaylar falan.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Türkiye'nin havacılıkta dünyada da söz sahibi olacağını vurgulayarak, 'Üçüncü havalimanı Türk ekonomisini de uçuracak' dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'da yapımı süren üçüncü havalimanının Türk ekonomisi ve istihdamına büyük katkı sunacağını belirterek, "İstanbul 3. Havalimanı, ticaretimize çok ciddi katkı koyacak ve bizim beklediğimiz o ki 2025 yılında ülkemizdeki gayrisafi hasılanın yüzde 4,9'unu oluşturacak. Muhteşem ve müthiş bir rakamdan bahsediyoruz. 79 milyar dolarlık sadece havalimanından kaynaklı ilave bir hasıla oluşacak." dedi.

Bakan Arslan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de havacılık sektörünün özellikle havacılığın serbestleşmesinden sonra çok ciddi mesafeler katettiğini ifade ederek, bu konuda gerek AK Parti hükümetleri olarak havacılığa verdikleri önem gerekse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye'de "uçmayan insan kalmasın, havayolu halkın yolu olsun" talimatları çerçevesinde çok ciddi mesafe katedildiğini söyledi.

Ülkede 25 olan havaalanı sayısını 55'e çıkardıklarını anımsatan Arslan, "Türkiye'nin her yeri uçakla gidilebilir hale geldi. Iğdır'dan da Türkiye'nin her yerine gidilebilir hale geldik. Bu durum, aldığımız çok ciddi mesafenin göstergesi. Geçmişte Türkiye'den yılda 35 milyon yolcu iç ve dış hatta uçarken bugün 180 milyon kişiye geldik." diye konuştu.

"Türkiye, dünya havacılığında da söz sahibi olacak"

Arslan, Türkiye'nin havacılıkta dünyada da söz sahibi olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye havacılıkta bu kadar mesafe katedip dünya havacılığında da söz sahibi olacak. Türk Hava Yolları (THY) gibi milli bir bayrak taşıyıcının global şirket çıkarını da göz önünde bulundurarak Türkiye'de bütün dünyaya hizmet edecek bir havalimanı yapma kararı alındı. İstanbul 3. Havalimanı bu anlamda gerçekten bir şaheser. Kömür ocaklarının olduğu bir yerde bataklıkları kurutup yeni bir alan kazandırıyoruz ve kazandırdığımız bu alanda da 10 milyar avroluk bir yatırım yapıyoruz. Bu yatırımı da özel sektör marifetiyle, kamu-özel iş birliği şeklinde yapıyoruz ve 25 yıl boyunca yapılacak işletmede de 22 milyar avro gelir elde edeceğiz."

200 milyon yolcuya hizmet edecek

Dünyanın bu havalimanını gıptayla izlediğini ifade eden Arslan, "3. havalimanını hem biz önemsiyoruz hem dünya önemsiyor, bazen gıptayla, bazen kıskançlıkla izliyorlar. Yılda 200 milyon yolcuya hizmet edecek bir havalimanı demek." diye konuştu.

Arslan, üçüncü havalimanının "aktarma havalimanı" konumunda olacağına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Dünyanın neresinden olursa olsun uçaklar gelecekler, ülkenizde transfer yapacaklar. Uçağın havalimanınıza inmesi bir gelir, yolcunun inmesi bir gelir ve yaptıkları alışverişlerden kaynaklı bir gelir elde ediyorsunuz. O yüzden dünyadaki bu aktarma havalimanları dünya havacılığında sizi hem merkez haline getiriyor hem ciddi bir şekilde katma değer oluşturma, gelir getirme anlamında da ülkenin büyümesine katkı koyuyor."

Bakan Arslan, 3. havalimanının Türkiye'nin büyümesine, gelişmesine, ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacağını anlatarak, "Dünya ticareti, ticaret hareketliliği de havalimanının bulunduğu merkezden yayılma sağlıyor. İşte İstanbul 3. Havalimanı, havacılık hizmetinden kaynaklı ülkemize gelir elde ettireceği gibi bir merkez olması hasebiyle ticaret erbabının, sanayinin üretiminin, ham maddenin, mamul maddenin bu coğrafyadaki büyümesini sağlayacak. Bu havalimanı, yatırımcının, bizzat yatırımı yapan kişinin, dünyanın neresinden olursa olsun ülkemize kolay gelmesi, yatırımını kontrol etmesi, işlemini yapması ve aynı gün dünyanın başka bir yerine gidebilmesi anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

225 bin kişiye istihdam sağlanacak

İstanbul 3. Havalimanı'nın Türk ekonomisini adeta uçuracağına işaret eden Arslan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İstanbul 3. Havalimanı, ticaretimize çok ciddi katkı koyacak ve bizim beklediğimiz o ki 2025 yılında ülkemizdeki gayrisafi hasılanın yüzde 4,9'unu oluşturacak. Muhteşem ve müthiş bir rakamdan bahsediyoruz. 79 milyar dolarlık sadece havalimanından kaynaklı ilave bir hasıla oluşacak. 3. havalimanının birinci faslı önümüzdeki yıl bittiğinde yılda 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız, 2025'te havalimanı tam kapasiteye eriştiğinde yılda 225 bin kişiye istihdam sağlayacağız ki sadece istihdam boyutu bile ülkemize olan katkısı, ekonomimize olan katkısı ve insanımızın hayatını kolaylaştırması, aş ve iş kazandırması anlamında da tek başına bile önemli bir argüman, önemli bir gösterge. Bizim tek derdimiz istihdam değil, bu havalimanından kaynaklı ülkemizin ticaretini, ekonomisini büyütmek. Ülkemizi 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine sokmak istiyoruz, bu havalimanı da bu hedefin gerçekleşmesinde çok önemli bir unsur olsun istiyoruz."

'Türkiye dünya havacılığında söz sahibi olacak'

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

Soz sahibi ~ 7 yıl önce
Suriye'de ve Orta Dogu'da soz sahibi oldugumuz gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kel alaka ~ 7 yıl önce
3. Havalimanı,İGA.
İsimSİZ ~ 7 yıl önce
Bir de TK a ait terminal yapılaydı iyiydi. O kadar devasa havalimanı yapıyoruz bayrak taşıyıcı havayolunun kendine ait terminali olmayacak. Ayıp

Yanıtla

Kalan karakter 1000
soz sahibi olmak:) ~ 7 yıl önce
Sen havalimaninda calisana 1300 1400 lira ucret ver calisanda yabanci yolcudan cikartir acisini....!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kim uçacak ~ 7 yıl önce
Yeni havalimanı açılana kadar uçacak şirket kalırsa iyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bakanmis ~ 7 yıl önce
Bbc ye mi konusmuslar yine canli yayindan mi verdiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
??? ~ 7 yıl önce
Sayın Bakanım, sizce havacılık nedir acaba, ki Türkiye bu sektörde söz sahibi olacak ? Lütfen bize sizin havacılık dediğiniz şeyin tarifini yapar mısınız ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sana göre bişey değil ~ 7 yıl önce
Tabii ki yavrucum hemen. Havacılık kişinin kendine yakışanı giymesidir. Ne yazık ki böyle saçma soruya böyle bi cevaptan başkası gelmiyo insanın aklına. Sen şu "biz bişey yapamayız çünkü çok salağız" tayfasındansın anlaşılan. Ama şimdi bu cümleyi birinci tekil şahısla tekrar kur cevap orda gizli.
mafaky ~ 7 yıl önce
Sn. Bakan, öncelikle: 1) 26 Şubat 2018 inadıyla yapılacak açılışı erteletmenin bir yolunu bulsun. Zira o tarihte yapılabilecek olan o 90 milyon yıllık yolcu kapasiteli terminalin üçte birini kapsayan parsiyel terminal (geri kalan bölümü tahta perdeyle ayrılmış...), iki pistten de ancak bir tanesini kullanabilecek, kargo terminali dahi olmayan "derme çatma" bir açılıştır. Yani göstermelik, kurdele kesimi. Ertesi gün de uçaklar inip kalkmayacak. FIDS'nin bile kontratlara göre teslim tarihi 2018 Mayıs sonudur!... Gerisini siz hesaplayınız, artık!... Bu durumda, böyle yarım yamalak bir açılışla Avrupa/Dünya bize gıptayla mı bakar, yoksa alay mı eder? 2) Başta bu 3. Havalimanı olmak üzere ülkeye bugünküne göre en az %50 daha fazla yolcu getirme/yolcu gönderme (transitler dahil...) olanağının Devlet desteğiyle bile olsa sağlanması gerekiyor. 3) Yoksa, hele hele 2025'de 3. Havalimanı'nın tam kapasiteyle (yani yıllık 200 milyonluk bir kapasiteye erişmesi) sadece boş hayal olarak kalacaktır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emekli ~ 7 yıl önce
Emekli olmakla yazık etmişizsiniz Türkiye'ye; her konuda fikir sahibi ve bu umut dağıtan yapınızla kimbilir kimleri mahrum bıraktınız deneyimlerinizden. Ekonomist, mühendis, pilot, sosyolog, mimar... hepsinin ete, kemiğe bürünmüş hali.
sayın bakan ~ 7 yıl önce
Bizim dünyada herhangi bir konuda söz sahibi olabilmemiz için önce gücümüzün olması lazım ki o da bizde yok. Ne pasaportumuzun gücü ve itibarı var ne paramızın ne sanayimizin ne siyasetimizin. Turizm,icat,para vs hemen herşeyde dışa bağımlı olarak nasıl güçlü ve söz sahibi olacağız ayrıca. Havaalanı yapmak elbette ekonomimize katkıda bulunur ama bizi uçurmaz. Elin adamını bunlarla korkutamayız,geçemeyiz gerçekçi olalım. Mesela Almanya'nın 4 büyük şirketinin yıllık cirosu 800 milyar euro. Siyasilerin halka gerçekleri anlatması,insanların da herşeye hemen kanmaması lazım ama nerede bizde o izan ? Koskoca ülkenin çeyrek nüfusu bir şehir ve bir bölgeye toplanmış, neredeyse tüm yatırımlar buralara yapılıyor, göç önlenemiyor,istihdam yurdun heryerine eşit dağıtılmıyor,dünyanın gelire göre en pahalı arabası,benzini,doğalgazı,elektriği,pasaportu,vergileri burada,işsizlik 15 milyona çıkmış,alım gücü düşmüş,suç patlamış,adalet bitmiş,saygı zaten hiç yok bizi yönetenler hala masal anlatıyorlar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bakan ~ 7 yıl önce
İçeride Arslan Dışarıda kedi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neseli ulke ~ 7 yıl önce
Bundan bir onceki haberde Sabiha Gokcen'e ucak gelmesi icin 6,000 USD yakit destegi verilecegi yaziyordu (diger 11 havalimanina ilave olarak). Burada da adam cikmis super olacaz ekonomi ucacak diyor. Icinde yasamasak cok eglenceli ulke aslinda, bolca komik karakter, tuhaf olaylar falan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İstikbal Göklerde ~ 7 yıl önce
Sen hep anı yaşıyordun,yarının,geleceğin yok senin...Sahi İSTİKBAL DİYE BİR KELİME DAĞARCIĞINDA MEVCUT MU?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000