02 Ekim 2013, Çarşamba 09:13:57

'TÜRKİYE BU SEKTÖRE MUTLAKA GİRMELİ'

Bakan Yıldırım, yerli uçak projesinin Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu açıkladı...
  • Mrfani85 e %50 Türk malından rahatsızlık duymak için vatan haini olmak lazım. Fakat %50 yerli malı olan bir şey de %100 yerli gibi tanıtılmamalı. %100 yerli demek, iyi kötü Rusya gibi kapılarını kapattığın zaman da uçak üretebilme kabiliyetine sahip olmak demektir.
  • İtalyan Koreli Brezilya lı diyen arkadas ne kadar iyi söylüyorsun bak bu adamlar yapmış. sizde yapaydınızda zamanında bizde bineydik millet ugrasıyor yapamak için simdi ne yapalım...
  • Türk malı İtalyan helikopter, Koreli Hürkuş, Brezilya'dan da yolcu uçağı. Herhalde 600-700 sipariş alınmıştır. Toplumun %50'sini bilmem ama ben gerçekleri görüyorum.
  • Bir insanin hedefi olmalı. 10 yıl önce kim inanırda YHT, Marmaray, otobanlar, köprüler olacağına. Durmak yok yola devam
  • Antalyada yapsan yapsan kapak yaparsin o da zannetme kapak olur malzemeden calarsin :)
  • 2023 geldi zaten.
  • Sahsen ucak degilde elektrikli bisiklet yapabilsek keske butun parcalariniama cin mallarini bozulunca cope atmaktan kurtuluruz
  • Türkiye'deki tüm sorunlar bitti sadece uçak sorunu kaldı. Hayaldi gerçek oldu.
  • Projelendirilmesi bile bence büyük başarı
  • Ankaralı Namık'tan "Hadi yürü yürü yürü işine bak..."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında yerli uçakla ilgili sunum yaptıklarını belirterek, “Bakanlar Kurulu da prensip olarak böyle bir projenin başlatılmasının uygun olacağı kararını verdi” dedi.

Yıldırım, TRT Haber’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Havacılıkta gelinen noktaya ilişkin bilgi veren Yıldırım, Türkiye’nin son 10 yılda bu alanda ezber bozan bir ülkeye dönüştüğünü söyledi. Türkiye’nin uçak ve parça alımına son 10 yılda 18 milyar dolar ödediğini ifade eden Yıldırım, “Buna karşılık dışarıya ihracatımız 3,5 milyar dolar. Yani 14,5 milyar dolar, havayolu araçları veya malzemeleri için ödemişiz. Cari açığı düşürmek için mutlaka uçağımızı, uydumuzu yapmamız gerekir” diye konuştu.

Yerli uçak üretimine ilişkin çalışmaya da değinen Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısında yerli uçakla ilgili sunum yaptığını belirtti. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerli uçağın yapımıyla ilgili üç yıldır süren çalışmalarımız vardı. Gelinen noktayla ilgili Bakanlar Kurulu’na bilgi verdik. Yerli uçağı nasıl yapacağız, hangi tip uçak yapacağız, ne kadar zamanda nerede yapacağız, kime satacağız? Bunların bütün ayrıntılarını dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak bakan arkadaşlarımıza anlattık. Aynı şekilde uydu üretimi ve uzay araçları için de sunum yaptık. Başbakanımız yerli uçak projesinin vakit kaybetmeden hayata geçirilmesini istiyordu. Bakanlar Kurulu da prensip olarak böyle bir projenin başlatılmasının uygun olacağı kararını verdi.”

“3 SAATE YAKIN UÇUŞ YAPABİLECEK"

Bakan Yıldırım, yerli uçak yapımının öneminin altını çizerek, Bakanlar Kurulu’nda Türkiye’nin neden yerli uçak yapması gerektiğini ortaya koyduklarını dile getirdi. Yıldırım, şunları kaydetti:

“Türkiye eğer 2023’te dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacaksa mutlaka bu sektöre girmesi gerekir. Çünkü bu sektörün çarpan etkisi yüksek. Uçak yaptığınız zaman birçok imalatçıyı harekete geçirirsiniz. Yani bire yedi. Buraya bir yatırım yaptığınız zaman 7 kat yatırımı da harekete geçiriyorsunuz. Teknoloji katma değeri yüksek bir alan. Yerli uçak yapmak demek ülkemizin lig atlaması, bir üst lige çıkması anlamı taşıyor. Uçak üreten, uydusunu üreten ülke demek, bir üst gruba çıkmış ülke demek.”

Yerli uçakla ilgili de bilgi veren Yıldırım, uçağın bölgesel nitelikli, 60-120 arasında koltuk kapasiteli olacağını söyledi. Dünyada uçak üreticisi iki firma olduğunu ve sektörün arz talebe göre şekil aldığını vurgulayan Yıldırım, 3 saate yakın uçuş yapabilecek yerli uçağın, Türkiye içinde her yöne, Türkiye bölgesinde onlarca ülkeye ulaşabileceğini bildirdi.

'TÜRKİYE BU SEKTÖRE MUTLAKA GİRMELİ'

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Mrfani85 e %50 Türk malından rahatsızlık duymak için vatan haini olmak lazım. Fakat %50 yerli malı olan bir şey de %100 yerli gibi tanıtılmamalı. %100 yerli demek, iyi kötü Rusya gibi kapılarını kapattığın zaman da uçak üretebilme kabiliyetine sahip olmak demektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yerli imkansız 3 ~ 10 yıl önce
çok haklısınız globalleşen dünyada benzer teknolojiler ve tek merkezden yönetilen otoriteler (FAA- EASA) sebebiyle yeni bir şeyler ortaya çıkarmak özgünleşmek zorlaşsada zoru başarıp geleceğimizde gurur duyacağımız marka için çok çalışmalıyız. hiç olmazsa %50 si bizden olsun mantığı geleceğimizi köreltmek lisans sahiplerine boyun eğmektir. japonyada mitsubishi group SON ÜRETİMLERİNDE (daha önce özgün uçakları var)lisans paylaşımını yeğleyip üretimleri ardı ardı tanıtırken elini taşın altına koyan honda group ise özgün jetinde halen sertifikasyon sıkıntılarını aşmaya çalışıyor kaldıki projenin başlangıç tarihinin üzerinden 28 sene geçmesine rağmen. zaman gösterecekki honda ilk üretimdeki (günümüzdeki) sıkıntıları aşıp özgün üretimine yenilerini eklerken rakibi mitsubishinin transfer edilmiş modelleri sahneden silinecek ve hatırlanmayacak (eğer yeniden özgün modellere geçmezse) çünkü o transfer edilen modellerin orjinalleri havacılık tarihinde yerlerini almış olacaklar
Türk ~ 10 yıl önce
İtalyan Koreli Brezilya lı diyen arkadas ne kadar iyi söylüyorsun bak bu adamlar yapmış. sizde yapaydınızda zamanında bizde bineydik millet ugrasıyor yapamak için simdi ne yapalım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Türk malı İtalyan helikopter, Koreli Hürkuş, Brezilya'dan da yolcu uçağı. Herhalde 600-700 sipariş alınmıştır. Toplumun %50'sini bilmem ama ben gerçekleri görüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bir insanin hedefi olmalı. 10 yıl önce kim inanırda YHT, Marmaray, otobanlar, köprüler olacağına. Durmak yok yola devam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 10 yıl önce
Antalyada yapsan yapsan kapak yaparsin o da zannetme kapak olur malzemeden calarsin :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2023 ~ 10 yıl önce
2023 geldi zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
keske ~ 10 yıl önce
Sahsen ucak degilde elektrikli bisiklet yapabilsek keske butun parcalariniama cin mallarini bozulunca cope atmaktan kurtuluruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Merak etme ~ 10 yıl önce
Antalya organize sanayi de Türk malı yapıyorlar.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Türkiye'deki tüm sorunlar bitti sadece uçak sorunu kaldı. Hayaldi gerçek oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
??? ~ 10 yıl önce
Bir proje yapmak sorun mu? Senin kafandan gidesek eğer; diğer sorunlar çözülmeden yol yapılmasın, metro yapılmasın, ev yapılmasın, taş üstüne taş konmasın meseleda de mi? Yahu arkadaş ne muhalifliktir bu böyle yaaaaaa..... Sana şöyle tercüman olayım. "Bu adamlar gitsinde muhalefet gelsin varsın onlarda bir şey yapmasın, zaten onlar gelince sorun üzerine sorun konulacağı için" kim takar bir şeyler üretmeyi"
Sence ~ 10 yıl önce
Peki sence ne yapılmalı.
bursa 777 ~ 10 yıl önce
Projelendirilmesi bile bence büyük başarı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
citi ~ 10 yıl önce
Ankaralı Namık'tan "Hadi yürü yürü yürü işine bak..."

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000