29 Nisan 2012, Pazar 08:48:51

"TÜRKİYE BİRKAÇ ÜLKE ARASINDA"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin otomotivde dış ticaret açığı verdiğinden dert yandı. Çağlayan, “İnsan kaynağımızı temel aldığımız takdirde yerli otomobil, helikopter ve uçak yapabiliriz” dedi...
  • Madem yapabilirsin neyi bekliyorsun kardeşim. 5 sene sonra piyango mu çıkacak, gökten motor mu inecek, hiç olmayan bir teknoloji mi bulunacak? Niye bugun değil yarın? bunları bugun yap, 2023 te de sefasını sür!
  • ya bu türkücü ne anlatıyor yine? oldu uzay mekiği de yapalım. her kuşu geçtik kaldı leylek
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Insanlarin ozgur olmadigi bir ulkede uretim beklemeyin. Kitap yazani bile iceri atiyorsunuz ancak 2 sene sonra disari cikiyor. Araba , ucak falan yapsa omur boyu icerde kalir. Uretim demek once birseyleri gormek, sonrada denemek deney yapmak demektir. Iki kurusluk mali yurtdisindan iceri sokmak bile yasak. Yurtdisina cikmak zaten ayri bir zorluk, bir vize vuruyor birde pasaport ve vergiler. Kim ne uretebilir bu sartlarda? Ancak domates patates uretiriz onu bile nasil verimli uretecegimizi bilemeyiz.
  • 2023de sen nerde olacaksin acaba?salla gitsin,oylar gelsin
  • yapamayız. nedeni, siyasi rant elde edilmedikten sonra veya mevcut güçler faydalanmadığı sürece ne izin ne teşvik verilecektir. ben hazır proje sundum teknoloji bakanlığına, cevap bile almadım. teşvik başvurusu yapayım dedim, birçok vaadler ve güzel teşvik yönetmeliği gördüm. ama iş gerçeğe gelince hepsi laf..ancak tanınmış ve gücü yerinde olan kuruluş olursa hem teşvik alır hem siyasi destek. halbuki uçak olsun otomobil olsun zor olmayan bir konu. lütfen, ya samimi olun yada hiç konuyu açmayın.

 

urquality programı dâhilinde Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) tarafından tertip edilen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Burada tasarımın ülke adına önemini anlatan Çağlayan, “Artık uluslararası rakiplerinin önüne geçerek büyüyecek bir şirket, Ar-Ge ve tasarıma daha fazla kaynak ayırma durumunda. Ar-Ge ve tasarım birbirlerini besleyen kavramlardır. Türkiye, son senelerde bu alanda doğru uygulamalarda bulunuyor. Endüstriyel tasarım alanında en fazla başvuru yapılan birkaç ülke içinde” ifadelerini kullandı.
 
2023 HEDEFİ İÇİN…
 
2023 için belirlenen 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyon doları aşan dış ticaret hedefine Türkiye’nin adım adım yaklaştığını aktaran Çağlayan, “Bu uğurda dünya markası ortaya koymayı amaçlayan, endüstriyel tasarım çıkarmayı amaçlayanların yanında olacağız. Tasarım hayal etmek, akıldan geçirmektir. Onu hayata geçirmek girişimcinin öngörüsüne bağlıdır. Gelinen aşamada dünyanın pek çok yerinde malımız tüketiliyor, bu sayı tasarımlarla daha da artacak. Yine umuyorum 2023’e dek Türkiye, kendi otomobilini, uçağını ve helikopterini hem tasarlayacak hem üretecek. Design Turkey bu yolda görevini yapacak” dedi.
 
ARTIK HAMALLIK YOK
 
Türkiye’nin artık hamallık yapmayacağını, yükte hafif pahada ağır ürünler üreteceğini vurgulayan Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:
 
“Katma değeri öne çıkaracak, inovasyonu öne alacak yapıya geçmemiz gerekiyor. Yerli otomobil, yerli helikopter ve yerli uçağı dillendirmemin ardında ulusalcılık ve milliyetçilik yok. Bunları ifade etmemizin sebebi bilhassa yerli tasarımın, yerli üretimin yapılması; dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasıdır. Otomotiv sektörü ihracatın lokomotifi… 21 milyar dolar ana ve yan sanayiide ihracatımız söz konusu. Ancak otomotiv sektörü 2011’de dış ticaret açığı verdi. Yan sanayimiz şu an bir otomobilin yüzde 85’ini yapabilecek konumda iken, yaklaşık 8,5-9 milyar dolar ihracat yapıyor. Ama otomobil motoru, aktarma organları için 6 milyar dolar ithalat yapıyoruz. Bunun sebebi Türkiye’ye lisans veren ana firmaların ülkeye hamallık görevi vermesi, teknoloji kısmını kendilerine ayırmaları ve motor teknolojisini Türkiye’ye getirmemelerindendir. Yerli otomobili, helikopteri, uçağı insan kaynağımızı temel aldığımız takdirde yapabiliriz.
"TÜRKİYE BİRKAÇ ÜLKE ARASINDA"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

neyi bekliyoruz? ~ 12 yıl önce
Madem yapabilirsin neyi bekliyorsun kardeşim. 5 sene sonra piyango mu çıkacak, gökten motor mu inecek, hiç olmayan bir teknoloji mi bulunacak? Niye bugun değil yarın? bunları bugun yap, 2023 te de sefasını sür!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
türkücü ~ 12 yıl önce
ya bu türkücü ne anlatıyor yine? oldu uzay mekiği de yapalım. her kuşu geçtik kaldı leylek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dogru söylüyor ~ 12 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ey ozgurluk ~ 12 yıl önce
Insanlarin ozgur olmadigi bir ulkede uretim beklemeyin. Kitap yazani bile iceri atiyorsunuz ancak 2 sene sonra disari cikiyor. Araba , ucak falan yapsa omur boyu icerde kalir. Uretim demek once birseyleri gormek, sonrada denemek deney yapmak demektir. Iki kurusluk mali yurtdisindan iceri sokmak bile yasak. Yurtdisina cikmak zaten ayri bir zorluk, bir vize vuruyor birde pasaport ve vergiler. Kim ne uretebilir bu sartlarda? Ancak domates patates uretiriz onu bile nasil verimli uretecegimizi bilemeyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2023 ~ 12 yıl önce
2023de sen nerde olacaksin acaba?salla gitsin,oylar gelsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Berkay ~ 12 yıl önce
yapamayız. nedeni, siyasi rant elde edilmedikten sonra veya mevcut güçler faydalanmadığı sürece ne izin ne teşvik verilecektir. ben hazır proje sundum teknoloji bakanlığına, cevap bile almadım. teşvik başvurusu yapayım dedim, birçok vaadler ve güzel teşvik yönetmeliği gördüm. ama iş gerçeğe gelince hepsi laf..ancak tanınmış ve gücü yerinde olan kuruluş olursa hem teşvik alır hem siyasi destek. halbuki uçak olsun otomobil olsun zor olmayan bir konu. lütfen, ya samimi olun yada hiç konuyu açmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000