29 Mayıs 2009, Cuma 14:42:36

TÜRK ŞİRKETLERİNİ HANGİ ÜLKE ENGELLİYOR?

Sırbistan Sivil Havacılık makamları hiçbir Türk Hhavayolu şirketine Belgrad'a uçuş izni vermeceğini açıkladı ve TÖSHİD basın açıklaması yaptı...
  • SHGM Türk şirketlerini zora sokmakla meşgul..
  • Turk sivil havacilik sirketlerinin haklarini koruyacak olan SHGM nerede? Koruyacak gucu yoksa o zaman gelecek sirp ucaklarinin ince denetimlerini yapsin, eksikleri olanlari seferlerden men etsin? Ne dersiniz? Gerci sirketlerini koruyamayan bir kurum bunuda yapamaz ya... herneyse.... Belki Laleli Lions adamlarina bir seyler soylerde onlarda bir seyler yaparlar bu kurumda. Nasil olsa hepsi laleliler
  • en başta THY ve Sivil havacılık engelliyor başkalarının ki cok hafif kalır. Hv.Ord.Prof.Doc.Dr
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü cok iyi çalışıyor... Hatta oyleki boş uçuşlar dahi kontrolu altında... Avrupada boş uçuş için izin alınan tek ülke Türkiye... Bakın Yunanistana AOC alır iken Cografi kooridnatlar belirtilmis bu koordinatlar icinde istedigi gibi uçabiliyor... Korrdinat dısına cıkarsa tekrar izin istiyor.. Simdi soyleyin bana hangisi dogru??? Biri yanlıs yapıyor ama kim... Gelin siz bir Avrupalı operatore 3. yada 4. hak icin izin vermeyin neler oluyor...
  • Merhabalar, mevcut 9 traffik hakkına göre ülkeler birbirine objection koyabiliyor. Lakin özellikle kargo taşımacılığında 3.ve4. haklara dahi Türk Hava Cargo Taşımacılığı şirketleri Rusya,K.Africa,Türki cumhuriyetler, Çin başta olmak üzere birçok ülkeden objection yiyebiliyor. Bu noktada THY, sivil havacılık ve karşı ülke bayrak taşıyıcısı+sivil havacılık otoritesi arasındaki ikili anlaşmalar diğer kargo taşımacılığı yapan şirketre nazaran haksız rekabet ortamına neden olmakta. Diğer önemli bir konu ise maalesef kendi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüzün diğer ülkelerdeki otoriteler kadar yerli taşıyıcılarını koruyamamasıdır. SAW meydanı buna en güzel örnek! iyi günler..
  • Önce Ruslar,şimdi AB'e davet edilmiş Sırplar, eğer bu dayatmalara boyun eğersek kısa süre sonra tüm Avrupa aynı uygulamayı başlatır. Türk uçakları turistik taşımacılığın dışında kalınca da sonraki aşamada da otelcilere fiyat dayatmasına başlayacaklar, kabul etmediğimizde de uçakların yönünü başka ülkelere çeviririz diye şantaj yapacaklar. Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bravo.Dik duralım ve geleceğimizi kurtaralım.

İşte TÖSHİD'in açıklaması

Sırbistan Sivil Havacılık yetkilileri tarafından, YUTA (Yugoslav Seyahat Acentaları Birliği), JAT Airways ve JAT Airways ile charter anlaşması imzalayan tur operatörlerinin katılımları ile Yaz 2009 sezonunda Türkiye’ye düzenlenecek olan charter seferlerinin değerlendirilmesine ilişkin bir toplantı düzenlenmiştir.

Toplantı sonrası YUTA, ek 1’de yeralan Sırpça mesajı tüm katılımcılara göndermiştir. Metnin Türkçe tercümesi ek 2’de sunulmuştur.

Ek 2’de bildirildiği üzere Sırbistan Sivil Havacılık makamı hiçbir Türk havayolu firmasına Belgrad’dan uçuş izni verilmeyeceğini bildirmiştir.

Yaz sezonunda Sırbistan’dan operasyon planlayan üye havayollarımız, yapmış oldukları permi müracaatları ile ilgili olarak Sırbistan Sivil Havacılık makamından bugüne kadar müspet veya menfi herhangi bir cevap almadıklarını derneğimize bildirmişlerdir.

İçinde bulunduğumuz global krizin etkileri nedeni ile üye havayollarımız çok daha uygun fiyat politikaları uygulamasına rağmen, geçtiğimiz yıllara oranla turistik seferlerin frekanslarında önemli ölçüde düşüşler yaşamaktadır. Bulundukları pazarların liderleri konumunda olan tur operatörü partnerlerimizden almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda, yüksek sezonda dahi, hala doluluk oranlarının yeterli seviyeye ulaşmadığını raporlarında gözlemlemekteyiz. Mücadele etmekte olduğumuz bu duruma ilave olarak; özellikle içinde bulunduğumuz yaz sezonunda, bazı ülke Sivil Havacılık makamları tarafından mütakabiliyet ilkesine uymayan uygulamalar başlatıldığını gözlemlemekteyiz.

Geçtiğimiz yıllarda Rusya ve Ukrayna Sivil Havacılık makamlarının kendi havayolu firmalarını desteklemek amacı ile tek taraflı başlattığı uygulamaların ardından sektörümüz mevcut potansiyelden mahrum bırakılmıştır. Nisan 2009 ayında lokal tur operatörleri ile yapmış olduğu toplantının ardından, Kazakistan Sivil Havacılık makamı da benzer uygulamaya geçmiş, Kazakistan uçaklarının base’inin bulunduğu havalimanlarından sadece Kazak taşıyıcıların operasyonlarına izin vereceğini, Türk firmalarına izin vermeyeceğini açıklamıştır.

Bu ülkeleri takiben, yukarıda belirttiğimiz, Sırbistan Sivil Havacılık makamının almış olduğu karar ile sektörümüzün kış aylarında kayıplara maruz kalmaması için maksimum performans göstermesi gereken yaz aylarında uçakları yerde kalarak, ciddi maliyetler ile mücadele etmeleri gerekmektedir.

Ülkemize getirilen her turist ve ekonomiye sağladığı katkı hususunda turizm sektörünün konuya göstermiş olduğu hassasiyeti, havayolu taşımacılık sektörü olarak bizler de paylaşmaktayız; ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenlerden dolayı charter taşımacılığı ile ilgili kaybedilecek trafik hakları, önümüzde yıllarda ülkemize yönelik turizm talebinin sektörümüz tarafından karşılanamamasına sebep olacaktır.

Sırbistan Sivil Havacılık makamının ülkemiz havayolu firmalarının yaz operasyonlarına ilişkin almış olduğu tek taraflı kararın uygulamaya alınmaması ve üye havayollarımızın mağdur edilmemesi için Ulaştırma Bakanlığımızın, Turizm Bakanlığımızın ve Dış İşleri Bakanlığımızın gerekli hassasiyeti göstereceklerine ve sektörümüzün pazar kayıplarına engel olacağı inancını taşımaktayız.

TÖSHİD YÖNETİM KURULU

TÜRK ŞİRKETLERİNİ HANGİ ÜLKE ENGELLİYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 15 yıl önce
SHGM Türk şirketlerini zora sokmakla meşgul..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Turk sivil havacilik sirketlerinin haklarini koruyacak olan SHGM nerede? Koruyacak gucu yoksa o zaman gelecek sirp ucaklarinin ince denetimlerini yapsin, eksikleri olanlari seferlerden men etsin? Ne dersiniz? Gerci sirketlerini koruyamayan bir kurum bunuda yapamaz ya... herneyse.... Belki Laleli Lions adamlarina bir seyler soylerde onlarda bir seyler yaparlar bu kurumda. Nasil olsa hepsi laleliler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
en başta THY ve Sivil havacılık engelliyor başkalarının ki cok hafif kalır. Hv.Ord.Prof.Doc.Dr

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü cok iyi çalışıyor... Hatta oyleki boş uçuşlar dahi kontrolu altında... Avrupada boş uçuş için izin alınan tek ülke Türkiye... Bakın Yunanistana AOC alır iken Cografi kooridnatlar belirtilmis bu koordinatlar icinde istedigi gibi uçabiliyor... Korrdinat dısına cıkarsa tekrar izin istiyor.. Simdi soyleyin bana hangisi dogru??? Biri yanlıs yapıyor ama kim... Gelin siz bir Avrupalı operatore 3. yada 4. hak icin izin vermeyin neler oluyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Merhabalar, mevcut 9 traffik hakkına göre ülkeler birbirine objection koyabiliyor. Lakin özellikle kargo taşımacılığında 3.ve4. haklara dahi Türk Hava Cargo Taşımacılığı şirketleri Rusya,K.Africa,Türki cumhuriyetler, Çin başta olmak üzere birçok ülkeden objection yiyebiliyor. Bu noktada THY, sivil havacılık ve karşı ülke bayrak taşıyıcısı+sivil havacılık otoritesi arasındaki ikili anlaşmalar diğer kargo taşımacılığı yapan şirketre nazaran haksız rekabet ortamına neden olmakta. Diğer önemli bir konu ise maalesef kendi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüzün diğer ülkelerdeki otoriteler kadar yerli taşıyıcılarını koruyamamasıdır. SAW meydanı buna en güzel örnek! iyi günler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Önce Ruslar,şimdi AB'e davet edilmiş Sırplar, eğer bu dayatmalara boyun eğersek kısa süre sonra tüm Avrupa aynı uygulamayı başlatır. Türk uçakları turistik taşımacılığın dışında kalınca da sonraki aşamada da otelcilere fiyat dayatmasına başlayacaklar, kabul etmediğimizde de uçakların yönünü başka ülkelere çeviririz diye şantaj yapacaklar. Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bravo.Dik duralım ve geleceğimizi kurtaralım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000