29 Eylül 2016, Perşembe 09:36:00

Türk polisinin yeni gözü Bayraktar TB2!

Türk savunma sanayisinin başarılarına her geçen gün bir yenisini daha ekliyor.
  • cumhurbaşkanının bakan damadının devletten bir sürü ihalesiz iş aldığı şirketi değil mi bu bayraktar ?
  • Geçen gün DAEŞ bile insansız araçla askerlerimize bomba atarak yaraladı ya pes dedim. İnsansız silahlı hava aracında herkes bir noktaya varmış. Yakında oto sanayi sitelerinde bile basit birşeyler yapanlar çıkar.
  • Bu adamlar gerçekten çok zeki. Bu işi yapmak bilen bilir hiç de kolay değil. Bunların alnından öpmek gerekir. Helal olsun size...
  • Can'ım ülkem adına çok güzel haberler bunlar.Tebrikler ve helal olsun emeği geçenlere.
  • bu ucaklar kac yolcu kapasiteli. Kisa ic hatlarda kullanilabilirmi?

Türk savunma sanayisinin başarılarına her geçen gün bir yenisini daha ekliyor. 2014 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan Bayraktar TB2 Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de hizmete girdi. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edilen BAYRAKTAR TB2'lerin eğitimi törenle tamamlandı. Üç adet hava aracı ve yer kontrol birimlerinden oluşan ilk sistemin haziran ayı içerisinde test ve kabul işlemleri tamamlanarak teslimatı yapılmıştı. EGM’ye teslim edilecek Bayraktar TB2 İHA’ların son 3 tanesinin teslimi de Eylül ayı içerisinde yapıldı.

%100 Milli ve Özgün olan Bayraktar TB2 halen Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki terör operasyonlarında aktif olarak kullanımda. Bugüne kadar kümülatif 8,000 uçuş saati üzerinde operasyonel göreve katıldı.

Bayraktar TB2, Fırat Kalkanı operasyonunda ve Türkiye’nin doğusunda yürütülen terörle mücadele operasyonların silahlı olarak kullanılıyor.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI

İHA’lar savunma sanayimizin elde ettiği kazanımların başında geliyor. Terörle mücadele, sınırlarımızın korunması ve modern savunma gücüne sahip olmak için insansız hava araçları önemli kuvvet çarpanı olarak dikkati çekiyor.

BAYRAKTAR İNSANSIZ HAVA ARACINA GİDEN YOL

Baykar, 1984 yılında Makina Yüksek Mühendisi Özdemir Bayraktar tarafından otomotiv sanayiine yerlileştirmeye tâbi hassas motor, pompa ve dişli kutusu parçalarının imalatı konusunda hizmet etme amacıyla kuruldu. 2000’li yıllardan itibaren İnsansız Hava Aracı Sistemleri ve alt sistemlerinin milli olarak tasarlanıp üretilmesi amacıyla yoğun bir AR-GE (araştırma geliştirme) çalışması sürecine girdi.

İLK YERLİ VE MİLLİ İHA İLK İHRACAT

Baykar, Bayraktar TB2 İHA ve silahlı denemesinden önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamak için 2004 yılında mini İHA geliştirdi. Bayraktar Mini İHA, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk milli ve özgün mini sınıfı insansız hava aracı oldu. Sistem ilk olarak 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonel olarak kullanılmaya başlandı.

Bayraktar Mini İHA halen Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Havacılık tarafından aktif olarak kullanılıyor. Aynı zamanda 2012 yılında Katar'a gerçekleştirilen ihracatıyla Cumhuriyet tarihinde ilk yurtdışına satılmış milli hava aracı sistemi olma ünvanına da sahip.

O ÖZELLİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR

Taktik Sınıfı İnsansız Hava Aracı Sistemi Geliştirme Programı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından, 2007 yılında, rekabet usulüne dayalı olarak ve herhangi bir Ar-Ge desteği olmaksızın, iki aşamalı olarak başladı.

Baykar, Eylül-Ekim 2009 tarihlerinde resmi heyet huzurunda gerçekleştirilen uçuş denemelerinde, Bayraktar Taktik İHA Sistemi’nin Blok 1 hava aracı platformu ile hedeflenen tüm performans kriterlerini karşıladı.

Bu testler esnasında, Bayraktar İHA’sının, hangardan çıktığı andan itibaren tam otomatik taksi, kalkış, uçuş, iniş, frenleme ve tekrar hangara dönüş gibi kabiliyetleri, gece ve gündüz uçuşlarında sergilendi.

Aynı tarihlerde, İsrail’den kiralanan Heron İHA sistemleri, İsrailli pilotlar tarafından el kumandası yardımıyla kalkış ve iniş yapmaktaydı. 2012 yılı başında seri imalat sözleşmesinin imzalanması sonrasında Bayraktar TB2 İHA’larının ilk teslimatı Kasım 2014 (6 uçak),2. teslimat Haziran 2015 (6 uçak) tarihlerinde yapıldı. Günümüzde TSK kullanımında 12 adet Bayraktar TB2 İHA sistemi bulunuyor.

YÜZDE 93 KATILIM ORANIYLA REKOR YERLİLİK

Bayraktar TB2 projesi, yüzde 93 sanayi katılım oranıyla savunma sanayinde rekor düzeyde yerlilik payına sahip. İHA’lar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından test kabul prosedürlerini tamamlayarak, TSK envanterine girebilme başarısına ulaşmış ilk ve tek İHA sistemi.

Yüzde 100 milli ve özgün tasarım olan proje kapsamında birçok kritik teknoloji ve milli teknoloji ana ve ana alt sitemler geliştirilmiş olmasından dolayı Bayraktar TB2 İHA platformu ve yer sistemleri ihracat kısıtlaması olmayan ürün statüsünde.

Yurt dışından temin edilemeyen veya temin edilmesine rağmen çeşitli nedenlerle idamesi sağlanamayarak harekâtı tehlikeye sokabilecek olan ve bu nedenle yurt içinde imali gerekli görülen pitot-statik, servo kontrol, güç ataletsel ölçüm sistemleri vb. kritik teknolojiler proje kapsamında geliştirildi. Ayrıca yurt dışından tedarik edilse dahi kullanımında güvenlik nedeniyle sakınca bulunan ve mutlaka yurt içinde geliştirilmesi gereken 3 yedekli uçuş kontrol bilgisayarı, görev bilgisayarı vb. milli teknolojiler geliştirilerek Bayraktar TB2 İHA sisteminde kullanıma girdi.

RESMİ DESTEK OLMAKSIZIN GELİŞTİRİLDİ

Bayraktar TB2’nin silahlandırılması ile ilgili çalışmalar, yaklaşık 1,5 yıl süren çalışma sonrasında tamamlandı. Projeyi Baykar ve ROKETSAN ekibi, herhangi resmi destek olmaksızın inisiyatif alarak Türkiye’de havacılık alanında bir ilke imza atmak adına başlattı. BAYRAKTAR TB2, şartnamede belirlenen 35 kg faydalı yük taşıma kapasitesinin üstünde, 110 kg’ye kadar faydalı yük taşıyabilecek şekilde tasarlandığından, ROKETSAN akıllı mühimmatları için uygun bir platform olarak öne çıkıyordu. Projede, ROKETSAN tarafından geliştirilen Mini Akıllı Mühimmat (MAM)’ın 2. sürümü; MAM-L ve MAM-C için çalışmalar yürütüldü.

Bayraktar Taktik İHA Sistemi, 17 Aralık 2015 tarihinde 2 adet Roketsan MAM-L güdümlü mühimmatı yüklü şekilde yapılan atış testinde yüzde 100 isabet ile hedefleri vurma başarısını gösterdi. Bu deneme ile keşif ve gözetleme yaparken, anlık olarak ortaya çıkan hedefleri vurabileceğini gösteren BAYRAKTAR TB2, hem Türk havacılık tarihinde yeni bir sayfa açmış oldu. Hem de TSK’ya muharip İHA yeteneğini kazandırabileceğini gösterdi. (akşam)

Türk polisinin yeni gözü Bayraktar TB2!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

aslan damat ! ~ 7 yıl önce
cumhurbaşkanının bakan damadının devletten bir sürü ihalesiz iş aldığı şirketi değil mi bu bayraktar ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 7 yıl önce
Geçen gün DAEŞ bile insansız araçla askerlerimize bomba atarak yaraladı ya pes dedim. İnsansız silahlı hava aracında herkes bir noktaya varmış. Yakında oto sanayi sitelerinde bile basit birşeyler yapanlar çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sözcü ~ 7 yıl önce
Bu adamlar gerçekten çok zeki. Bu işi yapmak bilen bilir hiç de kolay değil. Bunların alnından öpmek gerekir. Helal olsun size...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lider ~ 7 yıl önce
Can'ım ülkem adına çok güzel haberler bunlar.Tebrikler ve helal olsun emeği geçenlere.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
remzi ~ 7 yıl önce
bu ucaklar kac yolcu kapasiteli. Kisa ic hatlarda kullanilabilirmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Remziiiii :( ~ 7 yıl önce
Mahalle yanarken yolcu kapasitesi soruyorsun ! MLRS zamanı uğradıkları haksızlığı hala hatırlarım helal olsun adamlara

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000