19 Aralık 2010, Pazar 13:09:51

Türk işadamı uçak üretimine soyunuyor

Koç Consulting Genel Müdürü Aydoğan Koç, Türkiye’de yapacağı yaklaşık 30 milyon avroluk yatırımla 2 kişilik spor uçak üreterek, dünya pazarına satmayı hedefliyor.
  • Fabrikayı Gölyaka/Düzce'ye bekleriz. Kalkınmada öncelikli bölge, yatırım yapmak isteyene fabrika arsası hibe ediliyor. çalışanların sigorta primleri ve elektrik indirimli fiyattan alınıyor. Doğanın içerisinde mis gibi bölge. Her türlü yatırım maliyeti daha ucuz. Dilerlerse ihtiyaç duydukları elektrik enerjisini, biyogazdan bedavaya üretmek de mümkün burada. yeter ki ülkemizde böyle bir yatırım olsun.
  • TÜRK MÜHENDİSLERİ VE TEKNİK ADAMLARINA YURT DIŞINDA VERİLEN İMKANLARIN AYNISI VERİLSİN VE YURT DIŞINDA ÇALIŞANLARIN DA TAMAMI ÜLKEMİZE TEKRAR TRANSFER EDİLSİN, DÜNYANIN EN İYİ UÇAĞINI DA, SİLAHINI DA, HERŞEYİ DE YAPARIZ. (FUTBOLCULARA ÜLKEMİZ TARAFINDAN DÜNYANIN TRANSFER PARALARI VERİLİYOR DA BİLİM ADAMLARIMIZA, MÜHENDİSLERİMİZE NİÇİN VERİLMİYOR GERÇEKTEN ANLAMAK ZOR) YETERKİ ÖNCE BİZİ YÖNETENLER BAŞTA OLMAK ÜZERE, HERKES BUNA İNANSIN VE YURT DIŞINA BU KADAR BAĞIMLI OLMAKTAN UTANARAK, ATATÜRK’ÜN BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR CÜMLESİNİN MANASINI ÇOK DAHA İYİ ANLAYIP, ONUN DÜŞÜNDÜĞÜ YOLDA İLERLEYİP, HAVACILIKTA ŞU ANDA İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ, % 100 DIŞA BAĞIMLILIKTAN ÜLKEMİZİ KURTARMAKTA SAMİMİ OLALIM, GERİSİ KOLAY. SAYGILAR, ÜMİT ÇEND
  • hesap doğrumu? 100 km de kaç litre yakacak anlayamadım
  • YIKICI VE YIPRATICI ELESTIRILERI BIRAKALIM. AVRUPADA HELE HELE DOGU BLOKU ULKELERINDE YAPILABILIYORSA BIZ GEC BILE KALDIK. MUTLAKA BASARMALI, TUM DUNYAYA DA SATMALIYIZ. BU ANLAMDA ILK MUSTERI BEN OLABILIRIM. YETERKI ODEME KOSULLARINDA ANLASALIM. ALKISLIYOR, GIRISIMIN SONUC VERMESINI YUREKTEN DILIYORUM.
  • BEN BU İŞİN GEÇTE KALINMIŞ OLSA,YAKIN BİR ZAMANDA OLACAĞINA KESİN İNANIYORUM. BAKIMDAN ÖTEYE GİDEMEYEN MÜHENDİSLER, ARTIK HAVACILIK TEKNOLOJİSİNİ ÜRETMEYİ DE DÜŞÜNMESİ GEREKİYOR. YETER Kİ BUNA TÜM TÜRKİYE İNANSIN. ŞİMDİDEN HAYIRLI ÇALIŞMALAR. ÜMİT ÇENDEK
  • UMARIM HAYATA GEÇER...BEN BİR UÇAK BAKIM TEKNİSYENİ OLARAK BİZE AİT BİR UÇAĞIN ÜZERİNDE ÇALIŞMAKTAN ÖVÜNÇ DUYARIM.
  • Türkiye şunu yapamaz,şu eksik,bu fazla diyenler Bunları yapanlar nasıl yapmışlar senelerce ugraşmışlar ve hala da uğraşıyorlar ki ancak buralara gelebildiler.Yani biryerlerden başlamak lazım değilmi Sevgili Dostlar? Artık bardagın yarısı dolmadımı daha ? 1920 zihniyetini bırakın o günler çook gerilerde kaldı.
  • adama deli diyorlar sanırım şuan :) Türkiye böyle bir ülke malesef , yapılmadan önce herkes der niye Türkiye'nin uçağı yok o su yok bu su yok. biri çıkar ben yapıcam der bu sefer kimse oralı olmaz. ahh çok bilmiş Türkiye ahhh :)
  • hayret başlığı ile yazan arkadaş helal olsun sana.hepsinin cebinde fare var..
  • Ben Koç ailesi ile bir bağ bulamadım. Soy adı benzerliği olsa gerek.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) 7. Genel Kurulu’nda yönetim kuruluna seçilen Aydoğan Koç, yaptığı açıklamada, havacılık ve uzay mühendisliği konusunda Almanya’da eğitim aldığını, 19 yıl EADS'ta çalıştığını, Türkiye’de havacılık ve uzay projeleri konusunda faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Münih’te 7 yıl önce mühendislik, danışmanlık şirketi kurduğunu kaydeden Koç, 5 yıldan bu yana Ankara’da Bilkent Teknopark’ta Türk şirketi Koç Consulting olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini, Alman ve Türk şirketlerini bir araya getirip işbirliği yapmalarını sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

Almanya’daki know-how teknolojiyi kullanarak Türkiye’de yeni ürünler geliştirdiklerini ifade eden Koç, yeni bir proje başlatacaklarını bildirdi.

Almanya’da geliştirilen hafif bir uçağı Türkiye’de üreteceklerini belirten Koç, "Bu uçak şu anda uçuyor, sertifikasyonu alındı. Bu uçağı Türkiye’de geliştirip dünya pazarı için seri üretim yapmayı düşünüyoruz. Bu uçağı aynı gövdeyi kullanarak hem sivil havacılık hem askeri eğitim uçağı olarak geliştirmeyi, üretmeyi yapmayı hedefliyoruz. Uçağı, gelecekte de insansız hava aracı (İHA) olarak geliştirmeyi planlıyoruz. Uçağın ilk tasarımı Almanya’da yapıldı. Seri üretim için tasarımı geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"95 OKTAN BENZİNLE, SAATTE 300 KİLOMETRE UÇACAK"

Uçağın özellikleri konusunda bilgi veren Koç, "Hücresi çok yeni, bu sınıfta kullanılmayan bir teknoloji. Buna karşı çok hafif. Çok yüksek performanslı ve çok hızlı bir uçak. Saatte 300 kilometre hızla uçacak. Araba benzini 95 oktanlık benzin kullanacak, 300 kilometre hızla bir saatte 16 litre benzin harcayacak. Uçakta en yeni carbon fiber teknolojisi kullanılacak" dedi.

Bu uçağın dünyada büyük bir pazarı bulunduğunu, yılda 4000-4500 bu tip uçak satıldığını anlatan Koç, "Bizim düşüncemiz ilk adımda bu pazarda yüzde 2-3 pay alabilmek. Bunu yapabilirsek senelik üretimimiz 150-200 uçak olabilir. Uçağın seri üretim sertifikasyonu bir ay içinde Almanya’dan alınacak" dedi.

Koç, şirketi yaklaşık 30 milyon avroluk bir yatırımla, 2011 yılı Ocak veya Şubat ayında Türkiye’de kurmayı, daha sonraki 10 ay içinde ilk seri üretim uçağını tamamlayıp, müşteriye teslim edip, uçurmayı düşündüklerini kaydetti.

Aydoğan Koç, yatırımın Ankara veya İstanbul’da yapılacağını belirtti.

Söz konusu uçağın 6-7 alternatif versiyonu geliştirmeyi planladıklarını ifade eden Koç, elektrikli motor veya 160 beygirlik, 300 beygirlik motor kullanarak üretim yapabileceklerini söyledi.

Aydoğan Koç, Türkiye’de bu teknolojik kabiliyetleri elde ettiklerinde 4 kişilik bir uçak geliştirmek istediklerini kaydetti.

Türkiye’de havacılık, uzay, savunma alanındaki şirketlerle, KOBİ’lerle çalışacaklarını belirten Koç, Türkiye’de kuracakları şirketin isminin Koç Euro Space A.Ş. olabileceğini söyledi.

Uçağın fiyatına ilişkin soru üzerine Koç, "120 bin avro olacak" dedi.

Koç, bu arada havacılık, uzay ve savunma konusunda iki önemli buluşla ilgili Türkiye’de iki patent başvurusunda bulunduklarını, bu ürünleri de geliştirip dünya pazarına satmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

Türk işadamı uçak üretimine soyunuyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 13 yıl önce
Fabrikayı Gölyaka/Düzce'ye bekleriz. Kalkınmada öncelikli bölge, yatırım yapmak isteyene fabrika arsası hibe ediliyor. çalışanların sigorta primleri ve elektrik indirimli fiyattan alınıyor. Doğanın içerisinde mis gibi bölge. Her türlü yatırım maliyeti daha ucuz. Dilerlerse ihtiyaç duydukları elektrik enerjisini, biyogazdan bedavaya üretmek de mümkün burada. yeter ki ülkemizde böyle bir yatırım olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
TÜRK MÜHENDİSLERİ VE TEKNİK ADAMLARINA YURT DIŞINDA VERİLEN İMKANLARIN AYNISI VERİLSİN VE YURT DIŞINDA ÇALIŞANLARIN DA TAMAMI ÜLKEMİZE TEKRAR TRANSFER EDİLSİN, DÜNYANIN EN İYİ UÇAĞINI DA, SİLAHINI DA, HERŞEYİ DE YAPARIZ. (FUTBOLCULARA ÜLKEMİZ TARAFINDAN DÜNYANIN TRANSFER PARALARI VERİLİYOR DA BİLİM ADAMLARIMIZA, MÜHENDİSLERİMİZE NİÇİN VERİLMİYOR GERÇEKTEN ANLAMAK ZOR) YETERKİ ÖNCE BİZİ YÖNETENLER BAŞTA OLMAK ÜZERE, HERKES BUNA İNANSIN VE YURT DIŞINA BU KADAR BAĞIMLI OLMAKTAN UTANARAK, ATATÜRK’ÜN BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR CÜMLESİNİN MANASINI ÇOK DAHA İYİ ANLAYIP, ONUN DÜŞÜNDÜĞÜ YOLDA İLERLEYİP, HAVACILIKTA ŞU ANDA İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ, % 100 DIŞA BAĞIMLILIKTAN ÜLKEMİZİ KURTARMAKTA SAMİMİ OLALIM, GERİSİ KOLAY. SAYGILAR, ÜMİT ÇEND

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hesap doğrumu? 100 km de kaç litre yakacak anlayamadım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
YIKICI VE YIPRATICI ELESTIRILERI BIRAKALIM. AVRUPADA HELE HELE DOGU BLOKU ULKELERINDE YAPILABILIYORSA BIZ GEC BILE KALDIK. MUTLAKA BASARMALI, TUM DUNYAYA DA SATMALIYIZ. BU ANLAMDA ILK MUSTERI BEN OLABILIRIM. YETERKI ODEME KOSULLARINDA ANLASALIM. ALKISLIYOR, GIRISIMIN SONUC VERMESINI YUREKTEN DILIYORUM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BEN BU İŞİN GEÇTE KALINMIŞ OLSA,YAKIN BİR ZAMANDA OLACAĞINA KESİN İNANIYORUM. BAKIMDAN ÖTEYE GİDEMEYEN MÜHENDİSLER, ARTIK HAVACILIK TEKNOLOJİSİNİ ÜRETMEYİ DE DÜŞÜNMESİ GEREKİYOR. YETER Kİ BUNA TÜM TÜRKİYE İNANSIN. ŞİMDİDEN HAYIRLI ÇALIŞMALAR. ÜMİT ÇENDEK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
UMARIM HAYATA GEÇER...BEN BİR UÇAK BAKIM TEKNİSYENİ OLARAK BİZE AİT BİR UÇAĞIN ÜZERİNDE ÇALIŞMAKTAN ÖVÜNÇ DUYARIM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Türkiye şunu yapamaz,şu eksik,bu fazla diyenler Bunları yapanlar nasıl yapmışlar senelerce ugraşmışlar ve hala da uğraşıyorlar ki ancak buralara gelebildiler.Yani biryerlerden başlamak lazım değilmi Sevgili Dostlar? Artık bardagın yarısı dolmadımı daha ? 1920 zihniyetini bırakın o günler çook gerilerde kaldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
adama deli diyorlar sanırım şuan :) Türkiye böyle bir ülke malesef , yapılmadan önce herkes der niye Türkiye'nin uçağı yok o su yok bu su yok. biri çıkar ben yapıcam der bu sefer kimse oralı olmaz. ahh çok bilmiş Türkiye ahhh :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hayret başlığı ile yazan arkadaş helal olsun sana.hepsinin cebinde fare var..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben Koç ailesi ile bir bağ bulamadım. Soy adı benzerliği olsa gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000