23 Ocak 2017, Pazartesi 12:46:07

Türk hava sahasından 17 saniyede bir uçak geçti

Türk hava sahasında 2016 yılında gerçekleşen uçuş sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 0,8 arttı.
  • O uçakların biri dahi bizim ülkemizde üretilmiş değil. Yani biz bu işin kullanıcısı veya tüketicisiyiz. Heriflerin kazandığı paraya bak. 17 saniyede bir uçak. Bunun eğitimi, sertifikasyonu, bakımı, parçası, petrolü hepsi cepten çıktı, heriflerin cebine girdi. Sevinin, daha çok sevinin. Para alıyorsunuz o uçaklardan. Adam yapsın sen kazan. Karlı iş. Bu kafayla tüccar olsan batmışsın ağlayanın yok derler.
  • Ben çok araştırdım thy batıyor
  • O da bişeymi antalyada 17 saniyede bir servis güzergahları ve saatleri değişiyor.
  • Özelikle Karadeniz bölgesi tüm Basra körfezi bölgesi ülkeleri hepsi bu Avrupa uçuşları bu bölgeden geçiyor en yoğun hava trafiği bu bölgeden geçiyor
  • Akıyo bu akşam maşallah
  • Türkiye bu geçişlerden ne kadar ücret alıyor bilen biri cevaplarsa sevinirim.
  • Geçince ne oluyor ? Ülkeye para mı geliyor ?
  • Uçak Cenneti ? Hava Yolu uçaklarıyla cennet filan olmaz. Zira o işler ticaridir. Bugün vardır , yarın yok olabilir. Havacılıkta cennet GENEL HAVACILIĞIN gelişmesiyle mümkündür. Bu ülkede kaç tane Genel Havacılık hava taşıtı var siz ona bakın. Bu ülkede Genel Havacılar ne zorluklarla karşılaşıyor ona bakın. Cennet hesabı çok sonra !
  • Istanbula dogru giderken bulgaristan sahasinda yanimdan cok yakindan ucak gecmisti, 40 metre belki vardi ama o daha asagidaydi. bu normal mi?
  • Avrupa ülkeleri eurocontrolden gelen maddi haklarını sonuna kadar kullanırken bizim dhmi sağolsun personeli birbirine düşman etti

Türkiye hava sahasından geçen yıl ortalama her 17 saniyede bir uçak geçti.

Sivil havacılık altyapısına yapılan yatırımlar ve uygulamaya konulan kararlarla bu alanda dünyanın en hızlı gelişen ülkeleri arasına giren Türkiye'de, son yıllarda uçakla seyahat eden yolcu sayılarında önemli artış görüldü. Son 10 yılda havayoluyla taşınan yolcu sayısı yılda ortalama yüzde 10,5 büyüyerek 70 milyon 715 bin 263 milyondan 173 milyon 959 bin 159 milyona yükseldi.

Yurt içinde 2002'de iki merkezden 26 noktaya sadece Türk Hava Yollarının (THY) tarifeli sefer düzenlediği Türkiye'de, aradan geçen 15 yılda, iç hatlarda 6 havayolu şirketi 7 merkezden toplam 55 noktaya sefer yaptı. Öte yandan, 2003'te yurt dışında sadece 60 uçuş noktasına sefer düzenlenirken geçen yılın sonu itibarıyla bu sayı toplam 286 noktayı buldu.

Geçen yıla göre artış

Türk hava sahasında geçen yıl gerçekleşen transit üst geçişler dahil uçuş sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 0,8 artış göstererek, 1 milyon 814 bin 958'den 1 milyon 829 bin 28'e yükseldi. Bir başka ifadeyle geçen yıl Türkiye semalarından yaklaşık her 17 saniyede bir uçak geçti.

2016 sonu itibarıyla havalimanlarına inen ve kalkan uçakların yüzde 68,4’ünü ticari uçuşlar oluşturdu. Ticari uçuş sayısı, 2016'da, bir önceki yıla göre iç hatlarda yüzde 6 artarak 668 bin 817'den 708 bin 994'e yükseldi. Dış hatlarda ise yüzde 7,4 azalarak 585 bin 798'den 542 bin 682'ye geriledi. Türkiye genelinde ise söz konusu rakam yüzde 0,2 düşüşle 1 milyon 254 bin 615'den 1 milyon 251 bin 676'ya indi.

İç hat uçuşları arttı, dış hat uçuşları azaldı

Geçen yılın sonu itibarıyla iç hat uçak trafiğindeki artış devam etti. İç hat uçak trafiği 2016'da, 2015'e göre, yüzde 6,6 artarak 832 bin 958'den 888 bin 215'e yükseldi. Dış hat uçak trafiği ise yüzde 9,6 azalarak 623 bin 715'ten 563 bin 885'e geriledi. Türk hava sahasından transit üst geçiş sayısı ise yüzde 0,8 arttı.

Türk hava sahasından geçen yıl 376 bin 928 üst geçiş gerçekleşti. Böylece Türk hava sahası toplam 1 milyon 829 bin 28 uçuşa ev sahipliği yaptı

Türk hava sahasından 17 saniyede bir uçak geçti

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Öyle ama ~ 7 yıl önce
O uçakların biri dahi bizim ülkemizde üretilmiş değil. Yani biz bu işin kullanıcısı veya tüketicisiyiz. Heriflerin kazandığı paraya bak. 17 saniyede bir uçak. Bunun eğitimi, sertifikasyonu, bakımı, parçası, petrolü hepsi cepten çıktı, heriflerin cebine girdi. Sevinin, daha çok sevinin. Para alıyorsunuz o uçaklardan. Adam yapsın sen kazan. Karlı iş. Bu kafayla tüccar olsan batmışsın ağlayanın yok derler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk hava yolları ~ 7 yıl önce
Ben çok araştırdım thy batıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dhmi ~ 7 yıl önce
O da bişeymi antalyada 17 saniyede bir servis güzergahları ve saatleri değişiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Musti ~ 7 yıl önce
Özelikle Karadeniz bölgesi tüm Basra körfezi bölgesi ülkeleri hepsi bu Avrupa uçuşları bu bölgeden geçiyor en yoğun hava trafiği bu bölgeden geçiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekrem Abi ~ 7 yıl önce
Akıyo bu akşam maşallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatandaş ~ 7 yıl önce
Türkiye bu geçişlerden ne kadar ücret alıyor bilen biri cevaplarsa sevinirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
- ~ 7 yıl önce
Doğrudan aldığı bir para yok diye biliyorum, eurocontrol'ün her ülke için havuzu var kullanıma göre hangi ülkeden kimin havayolu ne kadar geçmiş vs ordan alacaklı yada borçlu çıkıyoruz oda muhtemelen sonraki yıla devrediyodur
Geçtim. ~ 7 yıl önce
Geçince ne oluyor ? Ülkeye para mı geliyor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet ~ 7 yıl önce
Evet, üst geçiş hakkı. Ayak bastı parası gibi düşünün. Bu da üstümden geçtin parası. hava sahanı kullandırıyorsun. Yoksa Akdenizden Karadenizden dolaşarak rotayı uzatmak zorundalar. Senin uçakların da bir yere giderken başka ülkelerin havasahasını kullanıyor ve para ödüyor. Senin hava sahanı, senin kullandıklarından daha fazla uçak kullandıysa, artıdasın, kârdasın.
araştır ~ 7 yıl önce
evet para geliyor
??? ~ 7 yıl önce
Uçak Cenneti ? Hava Yolu uçaklarıyla cennet filan olmaz. Zira o işler ticaridir. Bugün vardır , yarın yok olabilir. Havacılıkta cennet GENEL HAVACILIĞIN gelişmesiyle mümkündür. Bu ülkede kaç tane Genel Havacılık hava taşıtı var siz ona bakın. Bu ülkede Genel Havacılar ne zorluklarla karşılaşıyor ona bakın. Cennet hesabı çok sonra !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
k ~ 7 yıl önce
Istanbula dogru giderken bulgaristan sahasinda yanimdan cok yakindan ucak gecmisti, 40 metre belki vardi ama o daha asagidaydi. bu normal mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
40 mt ~ 7 yıl önce
Size 40 mt gibi gelmiştir. Yakın geçişlerin olması doğru değil, sakıncalı. Tunus'a giderken sol alt yanımızdan çok yakından bir yolcu uçağı ters yöne geçmişti. Her iki uçağın da 850 km seyir hızında olduğunu düşünürsek, 1,700 km hızla vızt diye geçtik gittik. Diğer uçuşlarımda hiç bu kadar yakın geçişe rastlamadım. Mesafeyi doğru algılayamamış olabilirsiniz. Ben mesafemizin 300-400 mt kadar olduğunu algıladım, belki 500 mt idi. Uçağın büyüklüğünden tahmin etmeye çalışıyorum. Ama 40 mt olamaz, eğer bu gerçekten olduysa, büyük bir havacılık skandalı olarak tarihte yerini almış olmalıydı.
Havacı ~ 7 yıl önce
Normal değil, size öyle gelmiştir. Uçaklar arasında minimum ayrımlar vardır olması gereken. O da Avrupa havasahasında 1000 feet(yaklaşık 300 metre) olmalı
Havacı ~ 7 yıl önce
Klasik her kötü gidişin ardından, her başarısızlığın peşinden düşmanı dışarda arama hastalığı. Sen değil misin Rusya'ya kafa tutan uçağını düşüren, ülkeyi terör örgütlerinin arka bahçesine çeviren? Bu şartlarda ülkeye turist gelmez, elimizde kalmış bir Ortadoğu pazarı, o da gitti gidecek. Kusura bakmayın ama işler iyi giderken herkes bize dost, en ufak bir sendelemede herkes zaten bize düşman zihniyetiyle en fazla kendi kamuoyunu kandırırsın, o da biyere kadar...
k ~ 7 yıl önce
havaci neden meydan okudun? ben dusman degilim ki.
İsimsiz ~ 7 yıl önce
Avrupa ülkeleri eurocontrolden gelen maddi haklarını sonuna kadar kullanırken bizim dhmi sağolsun personeli birbirine düşman etti

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000