21 Eylül 2016, Çarşamba 14:52:46

Türk hava sahasında kriz!

Uçakların ELT (Acil Konum Verici) cihazlarının Türk hava sahasında, farklı zamanlarda sinyal vermesinin kısa süreli ulusal güvenlik krizine neden olduğu ortaya çıktı.
  • tesadüfen trabzon havaalanındaki uçaklara bakarken flight radarda kalkış bekleyen iki uçak için istanbul-trabzon yazıyordu. halbuki tam tersi olması lazım. acaba bu konu ilemi ilgili.
  • Bu konudaki tek suçlunun Shgm oldugunu düşünüyorum. Kırk yılın başı bir mail atılarak iş yapılmaz. Yeni lisans alan var , o var bu var. Koyarsın internet sitene süreci olur biter. Zaten test yapılırken telefon edilip bilgi veriliyor. Teknisyenlere laf söyleyene kadar önce sistemi eleştirin. Hayatında eline elt almamış , test cihazı almamış kod okumamış insanlar burada yorum yapıyor. Çözüm basit , koyun internet sitenize güncel durumu , bunu da yayınlayın olsun bitsin. Son genelge ile zaten Shgm test işinin nasıl yapılacağını söyledi. Sökersin antenini , gidersin bosrjm katına yanına da alırsın bir hava bandı telsiz olsu bitti. Biyütecek birşey yok
  • 3-4 senedir sürekli bu ELT sinyaliyle uğraşırdık. yabancı pilotlar bu konuda hassastır hemen rapor ederler. daha ELT alıyoruz diyen Türk pilota denk gelmedim. kanıksamıştık.
  • Zihinsel problemleri olmayan hiçbir B2 teknisyeni saat başı ile 5 geçe arasında ELT sinyallerinin alınmadığını yada yayınlanmadığını sanmaz. Kaldı ki AMM de meydan otoritesine yine de bilgi verilmesi gerektiği yazar.
  • Sun expressin ik maili bilen var mı ? Lütfen yardım edin :(
  • ELT sinyalleri hep vardı evet ama 2009 yılından beri farkedilememesi sizce mümkün mü? Frekans aralığı doğru fakat anlaşılamayan bir nokta var ki AAKOM bu konuyu neden şimdi dile getiriyor. Kafasına göre iş yapmıyor kimse, ortada hata da yok kriz de...
  • Akom dakiler kağıt oynamaktan tavla oynamaya geçmiştir bu durum karşısında Akomu da çok iyi bilirim teknisyenleri de...
  • 1 ay önce ankaranin biz teknisyenleri bilgilendirme amaciyla attığı mailden daha yeni haberi olup ortalığı ayağa kaldırmak milleti gene birbirine düşürmek için yapılan bi haber. O birilerinin tecrübelerine göre birşeyler yapma devri eskide kaldı kartta birebir derki testi her tam saatin ilk beş dakikasında yapın ve yapmadan önce de ankara merkez numarası yazilidir oranın bilgilendirilmesi gerektiği yazar. Bizde aynen bu amm prosedurlerini uygularız . Fakat son aradığımızda bu merkezi self test sınırlarında kalındığında artık onları aramamıza gerek kalmadığını ve saat başı kuralına gerek olmadığını belirtmişlerdir. Yani burda suçlu aramaya teknisyenlere ileri geri konuşmaya ve dolaylı yoldan THY yi karalamaya kalkmasın kimse. En kısa zamanda Task Card güncel verilere göre değiştirilip problem ortadan kalkacaktır.
  • Her kabin ekibi bilir ELT cihazının uçuş öncesi TEST ve hangi modda bırakılacağını. Biraz basit bir hata büyük sonuçlara yol açmış. Şimdi sorucam, bu konuda daha detaylı bilgi sahibi teknisyen arkadaşlar bilmiyor mu diye ama ayıp olucak....
  • Teknisyen kalitemiz de yuksek demek ki!!! Herseyde olduğu gibi bunda da bir numarayız.

Uçakların ELT (Acil Konum Verici) cihazlarının Türk hava sahasında, farklı zamanlarda sinyal vermesinin kısa süreli ulusal güvenlik krizine neden olduğu ortaya çıktı. Sinyallerin düştüğü Ana Afad Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi her defasında kaza ve korsan eylem gibi senaryolar için alarm durumuna geçti. Uçağın havada olmadığının anlaşılması tansiyonu daha da artırdı. Ama gerçek bambaşka çıktı. Teknisyenlerin ELT cihazlarını saat başı ilk beş dakikada test ederken düşük frekansta sinyallerin uyduya gitmediğini zannettikleri anlaşıldı.

Uçakların düşme ve havada yaşadığı acil durumlarında yerini belirlemeye yarayan Acil Konum Verici (ELT) sistemi üzerinden gelen sinyaller, Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezleri'nde krize neden oldu. Son bir kaç yıldır süregelen sorunla ilgili yapılan teknik analizlerin sonucunda soruna neden olan hatanın neden kaynaklandığı ortaya çıkartıldı. Duruma müdahale soromluluğu olan AAKOM'un durumun ulusal güvenliği de tehlikeye düşürecek durumda olduğunu bildirmesi üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürülğü'de devreye girdi. Yapilan incelemelerde cihazların usullerin dışında kullanıldığı belirlendi. Uçak bakım kuruluşlarına çağrıda bulunuldu.

UYDUDAN SOS SİNYALLERİ ALINDI

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Deniz ve İçzular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün sorumlulğunda olan Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, son bir kaç yıldır COSPAS ve SARSAT uydularından gelen uçaklara ait Acil durum ikazlarıyla teyakkuza geçiyor. Uçaklara monte edilen ELT cihazlarının gönderdiği sinyallerin uçağın düştüğü ya da havada acil bur durumda olduğunu belirtmesi üzerine sinyalin alındığı uçaklar takibe alındı. Uçakların yerinin ve konumunun belirlendiği yerlerin genellikle havalimanı hangarları olduğu ortaya çıktı.

GERÇEK MOD'DA DEĞİL

Hava traiğinde sürekli bir korsan saldırı ya da uçak düşme paniğine neden olan olaylar silsilesinin teknik bir bilgi eksikliğinden ve ELT cihazlarının usulsüz kullanımından kaynaklandığı belirlendi.Yapılan araştırmalarda uçaklara monte edilen ELT cihazlarının kaptan veya bakım kurulşları tarafından yapılan testleri sısarısnda cihazın gerçek mod dışına arak test edilmesinin soruna neden olduğu belirlendi. Arama Kurtarma Koordinazyon Merkezi'nin her sinyalde alarm durumuna geçiren olayların bir diğer nedeninin ise bakım şirketlerinin ve teknik personelin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı  ortayla çıktı.

SAAT BAŞI İLK BEŞ DAKİKA

İncelemelerini detaylı olarak yapan uzmanlar cihazların ve uydu sinyal veri alma frekans bantlarını da taradı. Yapılan taramalarda gerçek mod dışında yapılan testlerin sinyal verilerinin de COSPAS ve SARSAT uyduları tarafından gerçek olarak algılandığı ortaya çıktı. Pilotlar ve bakım şirketlerinin teknik personeli arasında daha önceleri uygulanan sistemin değişiminden haberdar olmadıkları da tespit edildi. Teknik personelin 121.5 /243 Mhz ferkans bandında her saat başının ilk beş dakikasında yapılan düşük frekanslı uygulamaların uydularca algılamadığı bilgisinin 2009 yılında değiştiğinden haberdar olmadıkları da ortaya çıktı

Türk hava sahasında kriz!

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

dün.. ~ 8 yıl önce
tesadüfen trabzon havaalanındaki uçaklara bakarken flight radarda kalkış bekleyen iki uçak için istanbul-trabzon yazıyordu. halbuki tam tersi olması lazım. acaba bu konu ilemi ilgili.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777 ~ 8 yıl önce
He he
B1 ~ 8 yıl önce
Bu konudaki tek suçlunun Shgm oldugunu düşünüyorum. Kırk yılın başı bir mail atılarak iş yapılmaz. Yeni lisans alan var , o var bu var. Koyarsın internet sitene süreci olur biter. Zaten test yapılırken telefon edilip bilgi veriliyor. Teknisyenlere laf söyleyene kadar önce sistemi eleştirin. Hayatında eline elt almamış , test cihazı almamış kod okumamış insanlar burada yorum yapıyor. Çözüm basit , koyun internet sitenize güncel durumu , bunu da yayınlayın olsun bitsin. Son genelge ile zaten Shgm test işinin nasıl yapılacağını söyledi. Sökersin antenini , gidersin bosrjm katına yanına da alırsın bir hava bandı telsiz olsu bitti. Biyütecek birşey yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
öğrenmiş olduk. ~ 8 yıl önce
3-4 senedir sürekli bu ELT sinyaliyle uğraşırdık. yabancı pilotlar bu konuda hassastır hemen rapor ederler. daha ELT alıyoruz diyen Türk pilota denk gelmedim. kanıksamıştık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elt ~ 8 yıl önce
Sen bana denk gelmemişsin
Bir bilen. ~ 8 yıl önce
Zihinsel problemleri olmayan hiçbir B2 teknisyeni saat başı ile 5 geçe arasında ELT sinyallerinin alınmadığını yada yayınlanmadığını sanmaz. Kaldı ki AMM de meydan otoritesine yine de bilgi verilmesi gerektiği yazar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aklı başında ~ 8 yıl önce
Bunu bilen kaç b2 var
O değil de ~ 8 yıl önce
Geçenlerse sofia tk yı acayip azarladı. İtin gtne soktu frekansta. Önce 5 6 kere aradı. 5 dk sonra cevap verdi tk.No sir.. Everyday is the same diye harladı. Evet son zamanlarda tk da bir sıkıntı var. Frekans değiştirirken bile 10 kere confirm diye soruyorlar. Evet doğru bildin uçan biriyim. Tk dan da bi kuyruk acım fln yok. Vdf istasyonlarımız olmadığı için bu elt sinyalinin nereden geldiğini bulamıyot atc. Btk desen sıçmış monitör istasyonları kestirme yapamıyor. Sadece 3 4 tane mobil araç ile bölgeye gidip lokal takipte bulunabiliyorlar. Zaman kaybından başka bişi değil. Gerçek bir durum olsa maazallah elt ye ulaşana kadar gün geçer tr de . Akom ne yapıyor bu durum da çok merak ediyorum. İç yapısını bildiğim için soruyorum. "0" tr de sar faaliyeti sivil kapsamda "0"
Sunexpress ~ 8 yıl önce
Sun expressin ik maili bilen var mı ? Lütfen yardım edin :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Technician ~ 8 yıl önce
ELT sinyalleri hep vardı evet ama 2009 yılından beri farkedilememesi sizce mümkün mü? Frekans aralığı doğru fakat anlaşılamayan bir nokta var ki AAKOM bu konuyu neden şimdi dile getiriyor. Kafasına göre iş yapmıyor kimse, ortada hata da yok kriz de...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ak om ~ 8 yıl önce
Akom dakiler kağıt oynamaktan tavla oynamaya geçmiştir bu durum karşısında Akomu da çok iyi bilirim teknisyenleri de...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Avionic ~ 8 yıl önce
1 ay önce ankaranin biz teknisyenleri bilgilendirme amaciyla attığı mailden daha yeni haberi olup ortalığı ayağa kaldırmak milleti gene birbirine düşürmek için yapılan bi haber. O birilerinin tecrübelerine göre birşeyler yapma devri eskide kaldı kartta birebir derki testi her tam saatin ilk beş dakikasında yapın ve yapmadan önce de ankara merkez numarası yazilidir oranın bilgilendirilmesi gerektiği yazar. Bizde aynen bu amm prosedurlerini uygularız . Fakat son aradığımızda bu merkezi self test sınırlarında kalındığında artık onları aramamıza gerek kalmadığını ve saat başı kuralına gerek olmadığını belirtmişlerdir. Yani burda suçlu aramaya teknisyenlere ileri geri konuşmaya ve dolaylı yoldan THY yi karalamaya kalkmasın kimse. En kısa zamanda Task Card güncel verilere göre değiştirilip problem ortadan kalkacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin ~ 8 yıl önce
Her kabin ekibi bilir ELT cihazının uçuş öncesi TEST ve hangi modda bırakılacağını. Biraz basit bir hata büyük sonuçlara yol açmış. Şimdi sorucam, bu konuda daha detaylı bilgi sahibi teknisyen arkadaşlar bilmiyor mu diye ama ayıp olucak....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777 ~ 8 yıl önce
Yazdığını anlayan varmı.
Memleket. ~ 8 yıl önce
Teknisyen kalitemiz de yuksek demek ki!!! Herseyde olduğu gibi bunda da bir numarayız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Technician ~ 8 yıl önce
Evet gayet yüksek, fakat irdelenip de konuşulması gereken yer burası değil.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000