13 Aralık 2017, Çarşamba 10:15:35

Türk hava sahası artık daha güvenli

İleri teknoloji ürünü sistemlerden oluşan çok gelişmiş bir altyapıya sahip hava seyrüsefer teşkilatımızla hava sahamızı dünyanın saygın havayolu şirketlerinin güven duyup, tercih ettiği hava sahası haline getirmeyi başardık.
  • Sayın Genel Müdürümüzün tamamen yerli üretim olan D-ATIS Sisteminden bahsetmesi onur verici. 2018 yılında DCL ve CPDLC devreye verilmeye hazır.
  • K.Tazminat haklarımızı ödeyin artık sbk borajet
  • Genel Müdür Funda hanımı çalışmalarından ve yerli üretim teknolojiye verdiği destekten dolayı tebrik ediyoruz. Ayrıca dijital atis sistemi dcl ve cpdlc sistemleri başında bulunan mühendis Hüseyin Çay beyide tebrik ediyoruz. Ülkemiz bu sistemlerle gurur duyacak.
  • Yerli üretim Dijital ATIS sistemi konusunda tebrik ediyor, DCL ve CPDLC sistemlerininde devreye verilmesini dört gözle bekliyoruz. Ülkemizde bu tür son derece teknolojik sistemlerin geliştirilip devreye verilmesi çok sevindirici bir durum.
  • Ayrıca şunu sormakta da fayda var. OGU'da DVOR ve rwy 10 için LOC hizmete verildi diye ilan ediliyor da DVOR ve LOC'dan önceki şartlara göre bilhassa minima açısından herhangi bir iyileşme olmadığından kimse bahsetmiyor. O zaman soralım: Minimalarda fayda sağlayan bir gelişme olmadıysa bu cihazlara harcanan para ne fayda getirdi, yapılan harcamaya yazık değil mi?! Gaziantep'e radar, Ağrı'ya uzak kule yapın da, OGU'nun derdine çare olmanız beklendiğini de unutmayın ltf... Dünyada üçüncü, Avrupa'da ilk ve tek deniz üzerine inşa edilmiş prestij projesi havalimanının düşürüldüğü hale bak. Birisi çıkıp da "sorun şudur, şu maliyetle çözülebilir" ya da "ne yaparsan yap bu sorun mevcut teknoloji ile çözülemez" diye bir açıklama bile yapmıyor. Yarabbim ya Resulallah, sen sabır ver Ordu-Giresunlulara...
  • Bingöl e personel atayıp bir gün sonra o personeli geçici görevle Ankara ya aldınız. Ardından bingöl e geçici görev ile başka meydanlardan personel gönderiyorsunuz. İki personele de harcırah vererek devleti zarara uğratan sorumlu kim ? Bir günde görev yeri değişen personel kim sayın gm
  • 11 Aralık Pazartesi Ordu-Giresun havalimanında yine iptal ve divertler yaşandı. İptal, divert gibi gelişmelerin havacılıkta gayet olağan bir durum olduğu tartışılmaz. Ancak yaklaşması deniz üzerinden olan bölgedeki 3 havalimanından sadece OGU'nun yüksek miniması nedeniyle diğerlerinden çok daha fazla iptal, divert riski taşıması kabul edilemez. Yok neymiş, coğrafi konumu nedeniyle kaliteli sinyal alınamıyormuş da minima bu nedenle diğerlerinden yüksekmiş! Bu havalimanının yapılacağı yerin uygunluğunu bir devlet kuruluşu (AYGM) onayladı.Bir hata yapıldı ise bunu ortadan kaldıracak çözümü de Ordu-Giresunlu değil bir devlet kuruluşu olan DHMİ bulacak.Yani top şimdi devlette (DHMİ'de) Çözüm hangi teknoloji ile gelecekse o teknolojik yatırımı OGU'ya getirmeyi teklif edecek olan DHMİ. Tabi takip edecek olanlar da, siyasetten fırsat bulup da memleketlerinin bu çok önemli sorununun farkına varmasını beklediğimiz bu iki ilin siyasileri ile yeri gelince mangalda kül bırakmayan 4.güç, yani basın

İleri teknoloji ürünü sistemlerden oluşan çok gelişmiş bir altyapıya sahip hava seyrüsefer teşkilatımızla hava sahamızı dünyanın saygın havayolu şirketlerinin güven duyup, tercih ettiği hava sahası haline getirmeyi başardık.

Bu alandaki çalışmalarımızı yenilikçi bir anlayışla sürdürüyor, dünyadaki en son teknoloji ve uygulamaları süratle sistemlerimize dâhil ediyoruz. Bunlardan birkaçı hakkında bilgi vermek istiyorum kıymetli takipçilerime.

Türkiye’de bir ilke daha imza atarak uzak kule (Remote Tower) uygulamasını Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı’da yakında başlatıyoruz. Esenboğa Havalimanında oluşturulacak bir ofisten Ağrı’nın hava trafiğinin yönetileceği sistemin tesisi için çalışmalar devam ediyor.

Gaziantep Havalimanında radarlı yaklaşma kontrol hizmeti sağlanması amacıyla başlatılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte, son dönemde önemli ölçüde artan hava trafiğini rahatlatmak için daha etkin bir hizmet sağlanacak.

İşte yeni bir yerli ve millî uygulama daha: Hava araçlarının dünyanın herhangi bir yerinden Esenboğa ve AHL’nin anlık meteoroloji ve meydan bilgilerine ulaşabilmelerine imkân sağlayan ‘Dijital ATIS’ Sistemi, öz kaynaklarımızla üretilerek hizmete verildi.

Alternatif-pilot kontrolör veri iletişimi çalışmalarında son aşamaya geldik. Pilot ve Kontrolörler arasında telsizle sağlanmakta olan hava/yer haberleşmesine alternatif olarak veri iletişimi teknolojisinin (DCL ve CPDLC) hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

Türk hava sahası artık daha güvenli

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Hüseyin Çay ~ 6 yıl önce
Sayın Genel Müdürümüzün tamamen yerli üretim olan D-ATIS Sisteminden bahsetmesi onur verici. 2018 yılında DCL ve CPDLC devreye verilmeye hazır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K.Tazminat haklarımızı ödeyin artık sbk borajet ~ 6 yıl önce
K.Tazminat haklarımızı ödeyin artık sbk borajet

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hasan ~ 6 yıl önce
Genel Müdür Funda hanımı çalışmalarından ve yerli üretim teknolojiye verdiği destekten dolayı tebrik ediyoruz. Ayrıca dijital atis sistemi dcl ve cpdlc sistemleri başında bulunan mühendis Hüseyin Çay beyide tebrik ediyoruz. Ülkemiz bu sistemlerle gurur duyacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmet ~ 6 yıl önce
Yerli üretim Dijital ATIS sistemi konusunda tebrik ediyor, DCL ve CPDLC sistemlerininde devreye verilmesini dört gözle bekliyoruz. Ülkemizde bu tür son derece teknolojik sistemlerin geliştirilip devreye verilmesi çok sevindirici bir durum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OGU(2) ~ 6 yıl önce
Ayrıca şunu sormakta da fayda var. OGU'da DVOR ve rwy 10 için LOC hizmete verildi diye ilan ediliyor da DVOR ve LOC'dan önceki şartlara göre bilhassa minima açısından herhangi bir iyileşme olmadığından kimse bahsetmiyor. O zaman soralım: Minimalarda fayda sağlayan bir gelişme olmadıysa bu cihazlara harcanan para ne fayda getirdi, yapılan harcamaya yazık değil mi?! Gaziantep'e radar, Ağrı'ya uzak kule yapın da, OGU'nun derdine çare olmanız beklendiğini de unutmayın ltf... Dünyada üçüncü, Avrupa'da ilk ve tek deniz üzerine inşa edilmiş prestij projesi havalimanının düşürüldüğü hale bak. Birisi çıkıp da "sorun şudur, şu maliyetle çözülebilir" ya da "ne yaparsan yap bu sorun mevcut teknoloji ile çözülemez" diye bir açıklama bile yapmıyor. Yarabbim ya Resulallah, sen sabır ver Ordu-Giresunlulara...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bingöl ~ 6 yıl önce
Bingöl e personel atayıp bir gün sonra o personeli geçici görevle Ankara ya aldınız. Ardından bingöl e geçici görev ile başka meydanlardan personel gönderiyorsunuz. İki personele de harcırah vererek devleti zarara uğratan sorumlu kim ? Bir günde görev yeri değişen personel kim sayın gm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adalet ~ 6 yıl önce
Sözde tayin yönetmeliği çıktı arkası olmayan beklesinde puan biriksin eleman eksik diye tayini çıkmasın dayısı olan bir günde tayin olsun yerine geçici görevli gitsin düzen hep aynı olacak galiba
Atc ~ 6 yıl önce
Boşa yazıyorsun kardeş bunlarda utanma yok
OGU ~ 6 yıl önce
11 Aralık Pazartesi Ordu-Giresun havalimanında yine iptal ve divertler yaşandı. İptal, divert gibi gelişmelerin havacılıkta gayet olağan bir durum olduğu tartışılmaz. Ancak yaklaşması deniz üzerinden olan bölgedeki 3 havalimanından sadece OGU'nun yüksek miniması nedeniyle diğerlerinden çok daha fazla iptal, divert riski taşıması kabul edilemez. Yok neymiş, coğrafi konumu nedeniyle kaliteli sinyal alınamıyormuş da minima bu nedenle diğerlerinden yüksekmiş! Bu havalimanının yapılacağı yerin uygunluğunu bir devlet kuruluşu (AYGM) onayladı.Bir hata yapıldı ise bunu ortadan kaldıracak çözümü de Ordu-Giresunlu değil bir devlet kuruluşu olan DHMİ bulacak.Yani top şimdi devlette (DHMİ'de) Çözüm hangi teknoloji ile gelecekse o teknolojik yatırımı OGU'ya getirmeyi teklif edecek olan DHMİ. Tabi takip edecek olanlar da, siyasetten fırsat bulup da memleketlerinin bu çok önemli sorununun farkına varmasını beklediğimiz bu iki ilin siyasileri ile yeri gelince mangalda kül bırakmayan 4.güç, yani basın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTCB ~ 6 yıl önce
OGU rumuzlu arkadaşı tebrik ediyorum,tespit süper,teşhiside koymuş ama önlemeyi kim yapıp tahrip sonucuna ulaşılır bilemiyorum..yada boztepeyi 360 baş ta biraz törpülemekmi lazım?1000 feet kadar*
Yürrü ~ 6 yıl önce
Be aslanım kim tutar seni. Sorunu çözecek teknoloji ne yazıkki henüz üretilmedi. İşin cihazla sinyalle alakası da yok. İki sorun var, AYGM işi bilmiyor, hala nereye havaalanı yapılacağını tespit edebilecek bir personel kadrosuna sahip değiller. İki AYGM personeli havaalanınyer seçimini yapamadıklarını / yapmayı beceremediklerini bilmiyor / farkında değil. Senin soruna madem başkaları cevap verememiş ben vereyim; 1 büyük bir kriko bulup pisti iki ucundan şöyle 250-300 metre kadar yukarı kaldıracaksın. Yapamıyorsan pistin yanıbaşındaki dağları tepeleri 250-300 metre kadar traşlayacaksın. Haydi yiğidim, bir el at da Şu Giresunlu / Ordulu uşaklara bir faydan dokunsun.
OGU ~ 6 yıl önce
DHMİ şimdi çıkıp, "Yer seçimi yanlış, yeni alan yapmak gerekiyor" mu demeli? Yoksa tepe mi ortadan kaldırılmalı? Ya da prec.app. koşulları bu alan için yeniden mi düzenlenmeli? Kaç uçuş bu şartlar nedeniyle iptal yaşadı? İstatistiki veri var mı? Oran düşük ise, konuşmaya bile değmez. Biraz paraya kıyıp, daha açığa yapılsaydı, bunlar yine yaşanacaktı.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000