04 Ekim 2008, Cumartesi 08:07:00

Türbülans artık daha az hissedilecek

Aniden geldiği ve uçakları çok şiddetli sarstığı için yolcuların olduğu kadar pilotların da korkulu rüyası olan "Türbülans"ın daha az hissedilmesi için uçak yapım şirketleri yeni sistemler denemeye başladı.
  • Yorumunuz...Tsar - tamamen mutabık..
  • Daha fazla g nasil biner?? Anlik kumanda ile zaten +g binenin tam ters yonunde hemen hemen -g veriliyor. Yani sonuç? Yaklasik 0 !
  • B787 deki modern sistem de yenilik güzel, ancak turbulansa karşı ani hareket eden sistemleri uçak üzerinde daha fazla g kuvveti oluşturur. Bu nedenle kanat ve gövde yapısının daha fazla dayanıklı yapılması gerekir. Aksi takdirde uçak gövde ve kanat sistemlerinde daha erken saatlerde çatlak gibi metal yorgunlugu sorunları çıkar.B787 'in şu an mevcut g yükü sorunları olduğu bilgisi değişik kaynaklardan sızarken

ABD’li imalatçı Boeing, yeni yolcu uçağı 787 Dreamliner’de özel bir "oto-pilot" sistemini denemeye başladı. İlk testleri gerçekleşen hassas "oto-pilot" ile, türbülans sırasında uçağın yukarı-aşağı, sağa sola yaptığı ani hareketlere karşılık çok hızlı kumandalar vererek kontrol altında tutulması hedefleniyor. Böylece uçuş sırasında oluşan sarsıntılar yüzde 50 oranında azaltılacak. Henüz Boeing’in test uçağında yapılan denemeler, 787’nin önümüzdeki aylarda uçmaya başlamasıyla bu uçakta test edilecek. Boeing’in geliştirdiği yeni sistemde, uçağın farklı kumanda noktalarında 8 adet özel algılayıcı bulunuyor. Türbülansın oluşmasıyla birlikte uçağın kontrol dışı yaptığı hareketler daha başlarken "oto-pilot" sistemi tarafından müdahale ediliyor. Böylece yolcunun sarsılması önlenip, uçağın daha istikrarlı uçması sağlanacak.

Kaynak: Hürriyet

Türbülans artık daha az hissedilecek

Yorumlar

cpl'li dispatch ~ 16 yıl önce
Yorumunuz...Tsar - tamamen mutabık..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tsar ~ 16 yıl önce
Daha fazla g nasil biner?? Anlik kumanda ile zaten +g binenin tam ters yonunde hemen hemen -g veriliyor. Yani sonuç? Yaklasik 0 !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
inşallah uçağa düşen yük hesaplanmıştır. ~ 16 yıl önce
B787 deki modern sistem de yenilik güzel, ancak turbulansa karşı ani hareket eden sistemleri uçak üzerinde daha fazla g kuvveti oluşturur. Bu nedenle kanat ve gövde yapısının daha fazla dayanıklı yapılması gerekir. Aksi takdirde uçak gövde ve kanat sistemlerinde daha erken saatlerde çatlak gibi metal yorgunlugu sorunları çıkar.B787 'in şu an mevcut g yükü sorunları olduğu bilgisi değişik kaynaklardan sızarken

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000