09 Mart 2011, Çarşamba 08:20:51

TÜM UÇAK BİLETLERİ ZAMLANACAK

Ocak 2010 itibarıyla emisyon ticaret şemasına havacılık sektörünün dâhil edilmesini karara bağlayan Avrupa Komisyonu plan çerçevesinde yıllık 213 milyon ton CO2 tahsis edileceğini duyurdu.
Havacılık sektörünün küresel ısınmaya az ama hızla artan olumsuz katkıları nedeniyle Komisyon Aralık 2006’da sektörün Emisyon Ticaret Şeması’na (ETS) dâhil edilmesini önermişti.

Önergede AB havalimanlarına inen ve ayrılan bütün uçaklar için CO2 salımlarına üst sınır getirilmesi, havayolu şirketlerinin “kirlilik kredileri” satın almaları ve bu kredileri karbon piyasasında satışa sunmaları yer almıştı.

2012’den başlayarak bütün ulusal ve uluslar arası uçuşlar ETS kapsamında yer alacak.

Çok hafif uçaklar, askerî, polis, gümrük ve kurtarma uçuşları ile devlet ve hükümet işlerinin gerekli gördüğü uçuşlar ile test ve deneme uçuşları plan kapsamında yer almayacak.

2012’de toplam 212 milyon 892 bin ton CO2 tahsis edilecek. Bu rakam 2004-2006 dönemi yıllık ortalama emisyonların yüzde 97’sine karşılık geliyor.

2013’den başlayarak üst sınırın havacılık sektörü için yüzde 95 olması kararlaştırıldı (208 milyon 502 bin ton).

CO2 emisyon tahsislerinin yüzde 82’si havacılık şirketlerine ücretsiz yapılacak; bunun yüzde 15’i açık artırmaya konulurken yüzde 3’ü piyasaya yeni giren şirketlere ayrılacak.

Bilet fiyatlarında artış
Komisyon’a göre havacılık sektörünün ETS kapsamında yer alması uçak bilet fiyatlarını pek fazla etkilemeyecek ve fiyatlar AB içinde kısa mesafeli uçuşlar için €1,8-€9 arasında bir zamla değişecek.

Çevre ve Ulaşım (T&E) isimli bir sivil toplum örgütü bilet fiyatlarındaki artışın ortalama yüzde 1’in altında olacağını ancak havayolu şirketlerinin fiyatları şişirebileceğini ileri sürdü.

Ancak Avrupa Havayolları Birliği (AEA) Komisyon’un mevcut karbon fiyatı üzerinden (€15) yaptığı hesaplamanın en iyi çözüm olmadığını belirterek nihai fiyatın tahmin edilenin çok üstünde (muhtemelen iki katı) olabileceği uyarısında bulundu.

30 Eylül 2011'e kadar havayolu kredileri tahsis edilecek

Havayollarının 2010 boyunca emisyon atıkları izlenerek sonuçları mart sonuna kadar rapor hâline getirmeleri istendi.

Bu bilgiye dayanarak Avrupa Komisyonu havayolu operatörlerine ne kadar ücretsiz CO2 tahsisi yapılabileceğini hesaplayacak. Bir başka deyişle her havayolu şirketi için üst sınırın ne olduğu saptanacak ve bu rakam 30 Eylül’e kadar açıklanacak.

Taraflar:
AB İklim Eylemi Komiseri Connie Hedegaard havacılık sektörünün sebep olduğu emisyonların diğer sektörlerdekine göre daha hızlı yayıldığı gerekçesiyle hızla harekete geçilmesi gerektiğini bu nedenle sektörün ETS kapsamına alındığını söyledi.

T&E teklif edilen üst sınır için maliyetin litre başına bir sent uçuş yakıtı vergisine eş değer olacağını kaydetti. Bu rakam AB’de vergiden muaf tutuluyor.

(Euroactiv)
TÜM UÇAK BİLETLERİ ZAMLANACAK

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000