07 Kasım 2008, Cuma 07:37:59

TUI, 40 yaşında...

Dünya turizm devi TUI, 40 yaşını kutluyor. 1 Aralık 2008’de 40. yılını dolduracak olan TUI, geçmiş yıllara ait bilgi ve fotoğrafların yer aldığı 40. yılına özel bir web sayfası hazırladı.
  • Yorumunuz...her gün kacler defe ucak indirib kaldiran tui türkiyeyiye tabiki almaz bu gavurlar iste böyle bu gün iyi yarin kötü

Ayrıca 40. yıla özel satış kataloğu da hazırlayan TUI’nin özel kataloğunda İspanya, Yunanistan ve Mısır’ın yanısıra 19 ülke yer alırken Türkiye’ye yer verilmemesi dikkat çekti. 

Almanya kökenli dünya turizm devi TUI, 40. yılını kutluyor. 1968’de Touropa, Scharnow-Reisen, Hummel Reise ve Dr. Tigges-Fahrten adlı orta ölçekli tur şirketlerinin bir araya gelmeleri ile “Touristik Union International” (TUI) adı altında Almanya’da kurulan TUI, 2007’de İngiliz First Choice ile birleşmesinin ardından bugün Londra Borsası’na kayıtlı olarak TUI Travel plc adı altında faaliyetlerini sürdürüyor.

1 Aralık 2008’de 40. yılını dolduracak olan TUI, buna özel bir web sayfası da hazırladı. www.40-Jahre-TUI.de adresinden ulaşılan web sayfasında TUI’nin geçmişinden ilginç ayrıntılar ve fotoğraflar yer alıyor.

40. yıl kataloğunda Türkiye yer almadı

40. yıl anısına düzenlenen çeşitli yarışmalar ve kampanyalar hakkında da açıklamalara yer verilen web sayfasında bir de 40. yıl özel satış kataloğu bulunuyor. İspanya, Mısır, Yunanistan gibi önemli destinasyonların yanısıra aralarında Kenya ve Tanzanya’nın da olduğu toplam 19 destinasyonun yer aldığı 40. yıl özel kataloğunda Türkiye’ye yer verilmediği göze çarpıyor.

40. yıl filminde Joachim Löw oynuyor

Öte yandan 40. yıl dolayısıyla hazırlanan reklam filmlerinde ise bir dönem Fenerbahçe’nin de teknik çalıştırıcılığını yapan Alman Futbol Milli Takımı Teknik Direktörü Joachim Löw oynuyor. TUI’nin Löw’lü anıtım filmlerinin gösterimi, 15 Kasım’a kadar Alman televizyon kanallarında sürecek.

TUI’nin tarihçesi

40 yıl önce 1968’de Touropa, Scharnow-Reisen, Hummel Reise ve Dr. Tigges-Fahrten adlı orta ölçekli tur şirketlerinin bir araya gelmeleri ile “Touristik Union International” (TUI) adı altında Almanya’da kurulan TUI’nin kökleri aslında çok daha eskilere dayanıyor. Zira Hubert ve Maria Tigges çifti tarafından kurulan Dr. Tigges-Fahrten’in geçmişi 1928 yılına dek uzanıyor. Touropa’nın kuruluşu 1951, Hummel Reise ve Scharnow-Reisen’in kuruluş yılı ise 1953.
Almanya’da turizm sektörünün öncüllerinden olan bu dört şirket, 1 Aralık 1968’de bir araya gelerek bugün dünya turizm devi olan TUI’yi kurdular.

Kurulduktan yalnızca iki yıl sonra, 1970’te dönemin en büyük tatil turları satan operatörü Airtours International’i bünyesine katan TUI, aynı yıl içerisinde Quelle ve Karstadt’ın ortak şirketi TransEuropa’yı da satın aldı. TUI, aynı yıl içerisinde Steigenberger ile birlikte grubun otel zinciri Robinson Club’u kurdu. 1972’de ise bir diğer otel markası Iberotel’i, 1977’de İspanyol otel grubu RIU’yu bünyesine dahil etti. Otel yatırımlarına devam eden TUI, 1981’de Yunan partneri ile birlikte Grecotels’i kurdu. 1995’de JetAir havayolu şirketine ortak olan grup, aynı yıl TUI Hollanda ve Avusturya şubelerini açtı. 1996’da ise TUI İsviçre bölümü hizmete girdi. Bu hızlı büyüme sonrasında 1997’de grup yapısını yeniden düzenleyen TUI, 1998’de ise sanayi devi Preussag şemsiyesi altına girerek, holdingin turizm faaliyet kolu Hapag Touristik Union (HTU)’nun parçası haline geldi. HTU; TUI Grubu, Hapag-Lloyd Havayolları ve Hapag-Lloyd Seyahat Satış Acenteleri olmak üzere üç koldan oluşuyordu.

1999’da İngiliz Thomas Cook Grubu ve FIRST Seyahat Acenteleri HTU’yu satın aldı. Aynı yıl TUI Almanya kuruldu. HTU, 2000’de TUI Group olarak isim değiştirdi. Aynı yıl grubun cirosu 14 milyar marka yükselmişti. 2000’de Preussag, kısmen Thomas Cook’a ait olan Thomson Travel Group’u ve Fransız Nouvelles Fronti?res’i bünyesinde kattı. 2002’de ise Preussag AG olan grup adı genel kurul kararı ile TUI AG’ye dönüştürüldü.

2007’de Avrupa seyahat pazarının üçüncü büyük grubu First Choice Holidays ile birleşen TUI, TUI Travel PLC adı altında Londra Borsası’na kayıtlı olarak faaliyetlerini sürdürmeye başladı. Grubun merkezi Almanya’nın Hannover kentinden Londra’ya taşındı.

TUI, 40 yaşında...

Yorumlar

Rumuz ~ 15 yıl önce
Yorumunuz...her gün kacler defe ucak indirib kaldiran tui türkiyeyiye tabiki almaz bu gavurlar iste böyle bu gün iyi yarin kötü

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000