19 Şubat 2016, Cuma 12:10:49

TÜBİTAK'tan İHA yarışması

TÜBİTAK, İHA'ların özellikle yangın, kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek sivil uygulamalarda kullanılabilir olduğunu göstermek için uluslararası yarışma düzenleyecek.
  • Yalnız yeni haberimiz oldu, hazırlık için çok az zaman kalmış. Bu sene olmasa da seneye katılım çok olur.
  • Yıllardır bekleniyordu bu tür yarışmalar. Hayaldi gerçek oldu. ABD gibi ülkeler bu tür yarışmalarla fikir çalıp kendi işlerine yarayan şeyleri aldı. Yarışmaya katılım için üniversite mezunu olma şartı aranmaması ise ayrı bir güzellik. Akıl edenin aklını öpeyim. Tebrikler.
  • hayvanat bahçesi müdürü mü verecek sahte diplomalılar mı
  • ben bugün F1903 modelini yolaycam kartallar için:) israil den isteyin yarıdm eder kanka!

TÜBİTAK, İHA'ların özellikle yangın, kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek sivil uygulamalarda kullanılabilir olduğunu göstermek için uluslararası yarışma düzenleyecek.

Yarışmaya katılan takımlar, herhangi acil bir durumda yarışma sahasında daha önceden belirlenmiş yerlere, hızlı ve isabetli şekilde yük taşıyacak İHA geliştirecek

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), insansız hava araçlarının (İHA) özellikle yangın, kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek sivil uygulamalarda kullanılabilir olduğunu göstermek amacıyla uluslararası yarışma düzenleyecek.

Kurumun Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından organize edilen ve uluslararası nitelik taşıyan İHA yarışı, yerli ve yabancı takımların katılımıyla 21-25 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan takımların katılacağı yarışma ile yangın, kaza gibi acil durumlarda, insanlara yardımcı olabilecek, sivil uygulamalara yönelik insansız sabit ve döner kanatlı hava araçlarının geliştirilmesi teşvik edilecek.

Yarışma kuralları, güvenlik içinde, "fair play" çerçevesinde ve eğlence havasında bir etkinlik gerçekleşmesi yönünde takımları motive edecek şekilde belirlendi.

Yarışmaya katılacak takımlar, belirlenen kurallar çerçevesinde herhangi acil bir durumda yarışma sahasında daha önceden belirlenmiş yerlere, hızlı ve isabetli bir şekilde İHA'larla yük taşımaya çalışacak. Kendi İHA'larını tasarlayıp üretecek takımlar, belirtilen görevlerdeki uçuş becerileriyle rakiplerini geride bırakmaya çalışacak.

Takımlar, yük dahil en fazla 4 kilogramlık araçlarla yarışmaya katılabilecek. Uçuş sırasında araçtan herhangi bir yapı veya parça düşmemesi gerekiyor. Araç veya yükte herhangi bir parça kaybı veya şeklin değişiminde görev denemesi başarısız sayılacak.

İHA'ların özgün tasarım ve üretime sahip olması gerekiyor. Aracın özgünlüğü raporlarda açıklanacak ve hakemler değerlendirmelerinde bunu dikkate alacak. Ayrıca, özgünlük, yarışma öncesinde yapılacak teknik kontrollerde incelenecek.

Tüm İHA'lar, deneme veya yarışma uçuşları öncesinde güvenlik kontrolünden geçecek.

İHA'lar ilk görevde 5 metre uzunluğundaki çubuklardan oluşan 4 kapının etrafında zikzak yapan parkurda uçacaklar. İHA'ların parkuru 3 defa turlamaları gerekecek.

İkinci görevde ise İHA'ların ilkyardım veya yangınla mücadele ekipmanı gibi yükleri hedef noktalara çabuk ve başarılı bir şekilde taşımadaki kabiliyetleri test edilecek. İHA'lar 4 hedef noktasından oluşan bir parkurda uçacak ve her bir yükü hedef noktalara belirtilen sırada bırakacak.

Yarışma için 29 Şubat'a kadar başvuru yapılması gerekiyor. Kavramsal raporların değerlendirilmesinin ardından 15 Nisan'da yarışmaya devam edecek takımlar ilan edilecek. Detaylı tasarım raporu ve uçuş videosunun sunulması sonrasında 18 Ağustos'ta yarışmaya katılmaya hak kazanan takımlar ilan edilecek.

Finansal destek ve ödüller

Yarışmaya Türkiye dışından katılan takımlar için 5 bin lira seyahat ve konaklama desteği verilecek.

Türkiye’den katılan takımlardan kavramsal raporunun değerlendirilmesi neticesinde yarışmaya devam edenlere araçlarını inşa etmeleri amacıyla 2 bin 500 lira teşvik verilecek.

Detaylı tasarım raporunun değerlendirilmesi neticesinde yarışmaya katılmaya hak kazanan her takıma, araçlarında iyileştirmeler yapmaları amacıyla bin 500 lira kaynak sağlanacak.

Yarışmaya katılan her takıma ayrıca seyahat ve konaklama desteği olarak 2 bin 500 lira ödenecek.

Kendi kategorisinde birinci olan takıma 20 bin, ikinci olan takıma 15 bin, üçüncü olan takıma 10 bin lira ödül verilecek.
 

TÜBİTAK'tan İHA yarışması

Yorumlar

Bir Dost ~ 8 yıl önce
Yalnız yeni haberimiz oldu, hazırlık için çok az zaman kalmış. Bu sene olmasa da seneye katılım çok olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Dost ~ 8 yıl önce
Yıllardır bekleniyordu bu tür yarışmalar. Hayaldi gerçek oldu. ABD gibi ülkeler bu tür yarışmalarla fikir çalıp kendi işlerine yarayan şeyleri aldı. Yarışmaya katılım için üniversite mezunu olma şartı aranmaması ise ayrı bir güzellik. Akıl edenin aklını öpeyim. Tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kim ~ 8 yıl önce
hayvanat bahçesi müdürü mü verecek sahte diplomalılar mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
f1903 ~ 8 yıl önce
ben bugün F1903 modelini yolaycam kartallar için:) israil den isteyin yarıdm eder kanka!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000