25 Eylül 2012, Salı 15:00:46

TSK'NIN YENİ COBRA'LARI GELDİ

1990'lı yıllardan beri ABD'den talep edilen üç Super Cobra saldırı helikopteri önceki gün Türkiye'ye geldi. Bu helikopterler, PKK'yla mücadelede TSK'ya güç kazandıracak..
  • kışın karla kaplı bir hangar çatısının çökmesiyle bunlarda kırılıp çöp olur artık, yalan mı ?
  • Bu haberde yanlışlık yokmu ? benim bildiğim TSK nın elinde zaten süper kobra var. Sayısı az 3 yada 4 tane. Kısa süre önce Fatih ALTAYLI da yazmıştı bununla ilgili. Bunun dışında kobralar var ( tek motorlu daha hafif olanları ) Bunlarda uçuyor ama bölge şartlarına uygun değil. T-129 a gelince, test aşamasında. TAI de uçuşları yapılıyor ve önümüzde ki yıl teslimatları başlayacak. Airporthaber in bu detayları daha iyi bildiğini yada öğrenebileceğini düşünüyorum. Daha önce de basında çıkan haberlari aktardığınızda yanlış bilgileri de düzeltmeden vermşitiniz. Buranın havacılık sitesi olmasından kaynaklı bu tip haberlerde doğrulayıcı yada düzeltici rol üstlenmesi ve doğru vermesi gerektiğine inanıyorum.
  • hadi canım sende , bizde inandık yani !!!!!!!
  • Hani bizim yerli yapım T-129'lar ? Elalem'den niye 20 sene helikopter dileniyorsunuz ? Ateş gücü ve hedef takip etme bakımından T-129, Super Cobra ile karşılaştırılabiliyor mu ? Bilen varsa açıklayabilir mi?
  • 3 helikopterle mi iş bitecek yani?

 

Türkiye'nin satın almak için uzun yıllardır ABD yönetimi üzerinde baskı kurduğu üç AH-1W tipi Super Cobra saldırı helikopteri, önceki gün, Amerikan C-5 tipi dev nakliye uçağıyla Türkiye'ye getirildi. Türkiye'nin envanterine ilk kez giren Super Cobra saldırı helikopterlerinin PKK'yla savaşta Türkiye'nin caydırıcılığını arttırması bekleniyor.

Taraf'ın haberine göre, Ankara yakınlarındaki Akıncılar Askerî Havaalanı'na inen C-5 nakliye uçağındaki Super Cobra'lar, TSK'ya teslim edildi.

ABD, 1990'lı yıllardan bu yana talep edilen helikopterleri, insan hakları ihlalleri konusundaki endişeleri nedeniyle Türkiye'ye satmayı reddediyordu. Bu helikopterlerin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK), askerî operasyonlarda önemli ölçüde caydırıcılık kazandırması bekleniyor.

ŞU AN 6 COBRA VAR

1990'lı yıllarda Amerikan Bell firması yapımı 10 adet Cobra saldırı helikopteri satın alan Türkiye'nin, kazalar sonucu kayıplar vermesi nedeniyle şu anda envanterinde kullanımda olan altı Cobra saldırı helikopteri bulunuyor. Dolayısıyla, Super Cobralar, TSK'nın, PKK'ya karşı daha etkin mücadele etmesini sağlayacak.

Nitekim, izinden dönen askerleri, Elazığ'daki toplanma merkezinden alıp, Muş'taki birliklerine götüren konvoya, Bingöl-Muş Karayolu'nda geçen hafta düzenlenen ve 10 askerin yaşamını yitirdiği PKK saldırısının ardından, askerî konv oyun güvenliği için bir helikopterin havalandırılmaması tepki çekmişti.

FÜZE KALKANI, SATIŞI KOLAYLAŞTIRDI

Amerikan Kongresi, uzun süren pazarlıklar sonrasında geçen kasım ayında Türkiye'ye, stoklarında bulunan üç Super Cobra helikopterinin 111 milyon dolara satılmasını onaylamıştı. ABD ordu stoklarından başka bir ülkeye silah verilmesi nadir görülen bir durum.

Ancak, Türkiye'nin, topraklarında NATO şemsiyesi altında ABD'nin öncülüğündeki füze kalkanı projesi çerçevesinde balistik füzelere karşı radar sistemini konuşlandırmayı kabul etmesi, Washington'ın, Super Cobra satışına onay vermesini kolaylaştırdı.

ABD, envanterinde yeterli sayıda üçüncü ülkelere satılacak helikopter bulunmadığı için Türkiye'nin 12 olan saldırı helikopteri talebinin ancak üçünü karşılayabildi. Çift pilotla uçan, çift motorlu Super Cobralarda, TOW ve AGM-114 Hellfire (Cehennem ateşi) füzeleri ile AIM-9 Sidewinder uçaksavar füzelerinin yanı sıra etki gücü yüksek mühimmat taşıyan toplar, roket fırlatıcıları gibi güçlü silah sistemleri bulunuyor.

EK SALDIRI YETENEĞİ KAZANDIRILDI

ABD'nin, Türkiye'nin talebiyle bu helikopterlere ek saldırı yeteneği kazandırdığı bilinse de, teknik detaylar hakkında fazla bilgi yok. Helikopterlerin, planlanandan birkaç ay sonra gecikmeli olarak TSK'ya teslim edilmesinde Ankara'nın, ek talepleri etkili oldu.

TSK'NIN YENİ COBRA'LARI GELDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
kışın karla kaplı bir hangar çatısının çökmesiyle bunlarda kırılıp çöp olur artık, yalan mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haber Doğrumu ~ 12 yıl önce
Bu haberde yanlışlık yokmu ? benim bildiğim TSK nın elinde zaten süper kobra var. Sayısı az 3 yada 4 tane. Kısa süre önce Fatih ALTAYLI da yazmıştı bununla ilgili. Bunun dışında kobralar var ( tek motorlu daha hafif olanları ) Bunlarda uçuyor ama bölge şartlarına uygun değil. T-129 a gelince, test aşamasında. TAI de uçuşları yapılıyor ve önümüzde ki yıl teslimatları başlayacak. Airporthaber in bu detayları daha iyi bildiğini yada öğrenebileceğini düşünüyorum. Daha önce de basında çıkan haberlari aktardığınızda yanlış bilgileri de düzeltmeden vermşitiniz. Buranın havacılık sitesi olmasından kaynaklı bu tip haberlerde doğrulayıcı yada düzeltici rol üstlenmesi ve doğru vermesi gerektiğine inanıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
helikopter mi yokmuş ? ~ 12 yıl önce
hadi canım sende , bizde inandık yani !!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T-129 ~ 12 yıl önce
Hani bizim yerli yapım T-129'lar ? Elalem'den niye 20 sene helikopter dileniyorsunuz ? Ateş gücü ve hedef takip etme bakımından T-129, Super Cobra ile karşılaştırılabiliyor mu ? Bilen varsa açıklayabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 12 yıl önce
3 helikopterle mi iş bitecek yani?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000