28 Kasım 2016, Pazartesi 10:06:23

TSK'daki pilot sorunu nasıl çözülecek?

Milliyet Gazetesi yazarlarından Tunca Bengin Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki pilot ihtiyacına ve ihtiyat pilot uygulamasına yönelik bir yazı kaleme aldı.
  • Öncelikli iyi günler diliyorum. Ben silahlı Kuvvetlerden ayrılıp sivil şirketlere girmiş pilotların ülkenin şu halinde bile ceplerini düşünüp evlerinde oturup kahvelerini içmelerini gayet normal karşılıyorum. TRE arkadaşımız söylüyor ama sadece söylüyor şartları uyan yaklaşık 1000 pilottan sadece 12 si geri döndü buda 100 de 1 e denk geliyor yani vatan sevgisi vs. vs. konuşmak çok kolay ama gel seni pilot yapan kuruma hizmet et denince herkes laf salatası yapıyor. öyle ya arkadaşlar boing uçurmak için F-4/5/16 eğitimini aldılar. Hava kuvvetleri bu arkadaşlara askeri lise, harp okulu, Uçuş okulu derken time bulding(uçuş saati) uçuşlarını yaptırdı ki bu arkadaşlar rahat rahat hava yolunda rahat edebilsinler diye. Dünyanın hiç bir yerinde 5 yıl hizmet edilsin diye 15 yıl emek harcanmaz.( sadece 5 yıl eğitilmiş olarak hizmet verebiliyor) Şu anda bile sizi yetiştiren bu vatana hizmet etmeyecekseniz ne zaman edeceksiniz??
  • birazda dindar ve kindar kardeşlerimiz uçursun vatan görevi yapsınlar.Yeni Türkiyede yeni nesil yakışır.
  • Elinde sigarayla tankı durduran bir milletin pilota ihtiyacı mı olur... verin eline bir paket sigara (gaz niyetine) ne f-16 ne boeing ne de uçan halı ....
  • Şuraya yorum yazan asker kökenli olmayan genç arkadaşlarım, öncelikle neredeyse tam otomasyonla uçan son model uçakları uçurunuz; ondan sonra hiç deneyiminiz olmayan yüksek performanslı uçakları kullanmaya niyetleniniz. Heyecanınızı anlıyorum ama, yarınızdan çoğu ilk yıl aramızdan ayrılırsınız, bu devletin hem her gün birkaç pilotunu gömmeye, hem de uçak kaybına tahammülü olamaz. Klasik F/RF-4E, F-5 uçaklarını servisten çıkarmak sureti ile uçak sayısı yarıya indi zaten. Pilotlar da yarıya inince, kuvvetimiz neredeyse %75 azaldı zaten. Ancak maalesef çözüm siz olamazsınız. Gerekirse ileri yaşta da olsak biz döner işimizi yaparız.
  • Bunlar daha iyi günleriniz, iftirayla attıgınız yetişmiş elemanlar hapislerde işkencede, diğerleri, işsiz.şimdi pilot açığı var öyle mi, bu ateş sizi yakacak. a beyınsizler
  • Ulan bu memlekette parmağı olmayan adamı jet pilotu yapmışlar. O zaman neredeydiniz aslan parçaları. Pilot açığı var diyor muydunuz? Kolay olmadığını herkes biliyor ama yeri geldiğinde 30 yıllık asker de 3 aylık askerde eğitimini alır, gücü yettiğince vatanını savunur. Daha kendi aranızda birbirinizi hor görüyorsunuz, ne sana ne sana, vatandaş olarak hiçbirinize ihtiyacımız yok. Ayıptır be. Önce birlik olun, zaten herkes üstüne düşeni yapar. Birbirinize destek olup yol göstereceğinize, sürekli kötülüyorsunuz.
  • Linedan askerlik yapmamis pilotlari kargoda ucurabilir mi acaba?
  • Herkes işkembesini nefret kusmuş. Peki çözüm? 60-70 pilotu nasıl 200-300'e çıkaracağız. Teknisyen sorunu da vardır herhalde. Acaba 4-5 yıl uçamayacaksak, bazı F-16'ları satsak mı? Ülkeyi çökerttik. OHAL ile de bu işler çözülmüyor maalesef. Abdülhamit de o zaman donanmayı yok etmişti. Gelir Dolmabahçe önünde darbe yaparlar diye gemileri Haliç'den çıkartmamıştı. Şimdi de hem donanma hem hava kuvvetlerinin içi boşaldı. Yunan hava kuvvetleri de biraz kerosin parası buldu Ege'de yoğun tacizlere başladı. Abdülhamit yüzünden tek bir kıytırık gemisiyle Yunanlılar Ege adalarını ele geçirmişti. Şimdi de 16 adayı kaybettik. Sırada Kıbrıs tavizi var gibi. Bir şeyler yapmamız lazım.
  • Ver kardeşim bütün havayolu pilotlarına eğitim. Amma büyüttünüz. Eğitim işi bu ne büyütüyorsunuz. Bazıları analarından jetçi doğmuş gibi yazıp çiziyor.
  • Umarim o ucaklari ucurmamiz gereken bir savas cikmaz abileriniz zamaninda pkk yerine dagi tasi dovdu simdi thy de orda burda lar neolacak zamani gelince yine gider daga tasa devletin fuzelerini atar gelirler surekli yalan dolan siz once su kafanizdaki egolarinizdan kurtulun asker sivil ayrimi yapan f 16 ucaranlara saygiyla bakarken simdi ise yanimda oturan kendini haylen komutan zannedenler icin diyorum yazik gozuyle bakiyorum aslinda oyuncagi elinden alinmis cocuk gibi agliyosunuz cozum bulacaginiza mangalida kulude hepsini harcadaniz umarim savasmak zorunda kalmayiz aciyorum yazik savas ciksa askeri sivilimi var hepimiz omuz omuza bayrak icin vatan icin savasacaz kendinize gelin lutfen

Milliyet Gazetesi yazarlarından Tunca Bengin Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki pilot ihtiyacına ve ihtiyat pilot uygulamasına yönelik bir yazı kaleme aldı.

İhtiyat pilot uygulamasından hareketle Hava Kuvvetleri'nde görev yapmış emekli bir generalin görüşlerini aktaran Bengin, her koltuğa bir pilot olması gerektiğini ifade etti.

Bengin'in yazısı:

FETÖ’yle bağlantılı ihraçlar sonucu pilot sayısı kritik eşiğe düşen Hava Kuvvetleri’ndeki açığı kapatmak için atılan ya da ayrılanlara dönün çağrısından sonra “ihtiyat pilot” uygulaması da hayata geçirildi.Buna göre Orduda görev yaptıktan sonra özel havayolu şirketlerine geçmiş olan pilotlar, ayda en az 3 gün F-16’larla uçuş pratiği yaparak savaş durumunda görev yapmak üzere hazır tutulacak. İhtiyaç halinde rezerv pilotlara savaş durumu söz konusu olmadan da görev verilebilecek..

Peki böylece TSK’daki pilot sorunu çözülecek mi? Zor çünkü dünyada koltuk sayısı/pilot sayısı oranı minimum 1/1.5 olarak kabul ediliyor. Türkiye’de ise bu oran 1/0.8’e düşmüş durumda, hatta 0.6 diyenler bile var. Bu 10 uçaktan 6’sı ya da 8’i uçabiliyor demek. Tabi bu da normal uçuşlar için geçerli, yani içinde bulunduğumuz olağanüstü şartlar açısından bu görüntü daha da vahim. Dahası FETÖ’cü pilot ihraçları da durmuş değil. Açıkcası mevcut pilot sayısı daha da azalabilir. Nitekim dün konuştuğum Hava Kuvvetleri uçuş okullarında uzun yıllar komutanlık ve öğretmenlik yapan emekli generalin endişesi (özellikle uçucu pilotlar açısından) de bu yöndeydi.Gerekçesi de şuydu:

“Filolarda aktif olarak genellikle 10 yıllık pilotlar görev yapar. Bunların hepsi üsteğmen yüzbaşıdır,teğmende azdır.Yöneticiler binbaşı yarbaydır ve diğerlerine oranla uçuşları azdır.Yani yük 10 yıla kadar olan pilotlardadır.

Son 10 yıllık dilimde de FETÖ çok etkili. Çünkü özelikle son 10 yılda uçuş okulundaki yönetici ya da komutan statüsündeki adamlar hep onlardan olmuş. Ne zaman başlıyor? Akın Öztürk’ün 2006’da Çiğli’ye komutan olmasıyla. Ondan sonra gelen komutanlardan sadece bir tanesi onlardan değil, diğerlerinin hepsi onlardan ve kendi adamlarını yetiştiriyorlar. O adamlarda kıtalarda filolarda şu anda. Tabi içlerinde mutlaka FETÖ’cü olmayan çocuklar da var ama onların kontrolünde olmuş hepsi.”

Generalin İhtiyat pilot uygulamasına dönük düşünceleri de şunlardı:

“Faydalı bir şey ama nasıl faydalı biliyor musunuz elinizde yeterince pilot olur bunlarda gelir ilerde harekat temposu arttığı zaman daha fazla pilota ihtiyaç oluyor ya o zaman bunlardan yararlanırsınız. Pilot sayınız her sandalyeye bir pilot olsa bile bu yine eksiktir. Çünkü bu adamların bir kısmı yönetici zaten üslerde, karargahlarda. Dolayısıyla aktif olarak operasyon,harekat görevlerine katılamazlar. Onun için minimum Hava Kuvvetleri’nin pilot sandalye oranı minimum 1’e 1,5 olması lazım bu dönemi sorunsuz atlatmak ve kaza olmaması için. O nedenle de havayollarındaki bu pilotları cazip tekliflerle kriz dönemi aşılan dek 2-3 yıllığına sürekli kazandırmak şart.”

TSK'daki pilot sorunu nasıl çözülecek?

Yorumlar Tüm Yorumlar (46)

Alemdar ~ 7 yıl önce
Öncelikli iyi günler diliyorum. Ben silahlı Kuvvetlerden ayrılıp sivil şirketlere girmiş pilotların ülkenin şu halinde bile ceplerini düşünüp evlerinde oturup kahvelerini içmelerini gayet normal karşılıyorum. TRE arkadaşımız söylüyor ama sadece söylüyor şartları uyan yaklaşık 1000 pilottan sadece 12 si geri döndü buda 100 de 1 e denk geliyor yani vatan sevgisi vs. vs. konuşmak çok kolay ama gel seni pilot yapan kuruma hizmet et denince herkes laf salatası yapıyor. öyle ya arkadaşlar boing uçurmak için F-4/5/16 eğitimini aldılar. Hava kuvvetleri bu arkadaşlara askeri lise, harp okulu, Uçuş okulu derken time bulding(uçuş saati) uçuşlarını yaptırdı ki bu arkadaşlar rahat rahat hava yolunda rahat edebilsinler diye. Dünyanın hiç bir yerinde 5 yıl hizmet edilsin diye 15 yıl emek harcanmaz.( sadece 5 yıl eğitilmiş olarak hizmet verebiliyor) Şu anda bile sizi yetiştiren bu vatana hizmet etmeyecekseniz ne zaman edeceksiniz??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TRE ~ 7 yıl önce
Sayın Alemdar, biz bize ihtiyacınız olursa hazırız diye HvKK.lığını bilgilendirdik. Bir davet gelmedi. Ne yapalım şimdi, zorla mı geri döneceğiz? HvKK da, muhtemelen yoğurdu üfleyerek yiyordur. Çünkü, yine bu sitede, daha önce HvKKlığından ihraç edilmiş kişiler geri dönme isteklerini çok büyük ihtirasla ifade etmişlerdi. Yüzbaşı olarak irticadan atılan kişi, hükümetin kararıyla,devre arkadaşlarının rütbesine yükseltildi, tazminat verildi, emekli maaşı tahsis edildi, Alb. rütbesi ile kimlik verildi. Bir de dönerse general yapılacak neredeyse. Dönebilecekler ve işe yararlar üzerine bir çalışma yapılacağını ve buna göre davet edileceğini tahmin ediyorum. Push back isteyemeyen CPL pilotları ile bu iş olmaz.
behzat ~ 7 yıl önce
birazda dindar ve kindar kardeşlerimiz uçursun vatan görevi yapsınlar.Yeni Türkiyede yeni nesil yakışır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:)) ~ 7 yıl önce
Elinde sigarayla tankı durduran bir milletin pilota ihtiyacı mı olur... verin eline bir paket sigara (gaz niyetine) ne f-16 ne boeing ne de uçan halı ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TRE ~ 7 yıl önce
Şuraya yorum yazan asker kökenli olmayan genç arkadaşlarım, öncelikle neredeyse tam otomasyonla uçan son model uçakları uçurunuz; ondan sonra hiç deneyiminiz olmayan yüksek performanslı uçakları kullanmaya niyetleniniz. Heyecanınızı anlıyorum ama, yarınızdan çoğu ilk yıl aramızdan ayrılırsınız, bu devletin hem her gün birkaç pilotunu gömmeye, hem de uçak kaybına tahammülü olamaz. Klasik F/RF-4E, F-5 uçaklarını servisten çıkarmak sureti ile uçak sayısı yarıya indi zaten. Pilotlar da yarıya inince, kuvvetimiz neredeyse %75 azaldı zaten. Ancak maalesef çözüm siz olamazsınız. Gerekirse ileri yaşta da olsak biz döner işimizi yaparız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asım ~ 7 yıl önce
Bunlar daha iyi günleriniz, iftirayla attıgınız yetişmiş elemanlar hapislerde işkencede, diğerleri, işsiz.şimdi pilot açığı var öyle mi, bu ateş sizi yakacak. a beyınsizler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Asim'a ~ 7 yıl önce
bu sozunuz genkur ve tr yi yonetenlere mi ustad, cuk oturmus))))
Ya sabır ~ 7 yıl önce
Ulan bu memlekette parmağı olmayan adamı jet pilotu yapmışlar. O zaman neredeydiniz aslan parçaları. Pilot açığı var diyor muydunuz? Kolay olmadığını herkes biliyor ama yeri geldiğinde 30 yıllık asker de 3 aylık askerde eğitimini alır, gücü yettiğince vatanını savunur. Daha kendi aranızda birbirinizi hor görüyorsunuz, ne sana ne sana, vatandaş olarak hiçbirinize ihtiyacımız yok. Ayıptır be. Önce birlik olun, zaten herkes üstüne düşeni yapar. Birbirinize destek olup yol göstereceğinize, sürekli kötülüyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Soru? ~ 7 yıl önce
Linedan askerlik yapmamis pilotlari kargoda ucurabilir mi acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sonuç ~ 7 yıl önce
Herkes işkembesini nefret kusmuş. Peki çözüm? 60-70 pilotu nasıl 200-300'e çıkaracağız. Teknisyen sorunu da vardır herhalde. Acaba 4-5 yıl uçamayacaksak, bazı F-16'ları satsak mı? Ülkeyi çökerttik. OHAL ile de bu işler çözülmüyor maalesef. Abdülhamit de o zaman donanmayı yok etmişti. Gelir Dolmabahçe önünde darbe yaparlar diye gemileri Haliç'den çıkartmamıştı. Şimdi de hem donanma hem hava kuvvetlerinin içi boşaldı. Yunan hava kuvvetleri de biraz kerosin parası buldu Ege'de yoğun tacizlere başladı. Abdülhamit yüzünden tek bir kıytırık gemisiyle Yunanlılar Ege adalarını ele geçirmişti. Şimdi de 16 adayı kaybettik. Sırada Kıbrıs tavizi var gibi. Bir şeyler yapmamız lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 7 yıl önce
Ver kardeşim bütün havayolu pilotlarına eğitim. Amma büyüttünüz. Eğitim işi bu ne büyütüyorsunuz. Bazıları analarından jetçi doğmuş gibi yazıp çiziyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazik ~ 7 yıl önce
Umarim o ucaklari ucurmamiz gereken bir savas cikmaz abileriniz zamaninda pkk yerine dagi tasi dovdu simdi thy de orda burda lar neolacak zamani gelince yine gider daga tasa devletin fuzelerini atar gelirler surekli yalan dolan siz once su kafanizdaki egolarinizdan kurtulun asker sivil ayrimi yapan f 16 ucaranlara saygiyla bakarken simdi ise yanimda oturan kendini haylen komutan zannedenler icin diyorum yazik gozuyle bakiyorum aslinda oyuncagi elinden alinmis cocuk gibi agliyosunuz cozum bulacaginiza mangalida kulude hepsini harcadaniz umarim savasmak zorunda kalmayiz aciyorum yazik savas ciksa askeri sivilimi var hepimiz omuz omuza bayrak icin vatan icin savasacaz kendinize gelin lutfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cengo ~ 7 yıl önce
Bu arkadaşı araştırsalar ya hava harp okuluna denemiş, girememiş, ya da sivil pilot eğitimi boyunca beceriksizliği nedeniyle hep sopa yemiş biri olarak çıkar, iddia ediyorum öyle çıkar...
:(( ~ 7 yıl önce
sadece gülüyorum.simdi vatanperver mi oldun.ayrimi yapanlar sivil astronotlardi.hesap döner sap döner.savas çıkarsa gider F16 ile savaşa katilirsin pilotsun ya.korkma !

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000