17 Haziran 2008, Salı 07:31:40

Törenle uçak batırılacak!

Sualtı turizminin gelişmesi amacıyla 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda törenle uçak batırılacak.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Bodrum Su Altı Derneği'nin (BOSAD) yapay resif projesi kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bağışlanan C-47 tipi nakliye ve paraşütçü uçağının Karaada bölgesinde batırılacağı bildirildi.

Su altı zenginliklerinin artırılması ve su altı turizminin geliştirilmesi amacıyla BOSAD'ın yürüttüğü proje kapsamında batırılacak uçağın projenin 3. ayağını oluşturduğu belirtildi. Bu arada geçen yıl mayıs ayında yine proje kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bağışlanan iki gemi Karaada bölgesinde farklı noktalarda batırılmıştı. 20 metre uzunluğunda, 30 metre kanat açıklığına sahip pervaneli askeri uçağın 1 Temmuz 2008 tarihinde Kabotaj Bayramı etkinliklerinde batırılmasının planlandığı açıklandı. Uçak, Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'ndan demonte olarak TIR'la Tavşanburnu mevkiindeki tersaneye getirildi. Uçağın parçalarının yeniden monte edilerek batırılacağı ifade edildi. Bu arada uçak kızaklar yardımıyla denize indirildikten sonra özel donanımlı bir sistemde batırılacağı noktaya taşınacak. 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Kasa Atölye Şefi Ömer Kıyak, uçağın Amerika menşeli olduğunu ve 1940'lı yıllarda imal edildiğini söyledi. Kıyak, 1950'li yıllar Türk Hava Kuvvetleri bünyesine alınmış olduğunu belirttiği uçağın 1994 yılında envanterden çıkarılmış olduğunu söyledi.

BOSAD Teknik Kurul Üyesi Aytaç Aydın, amaçlarının su altı turizmine katkıda bulunmak ve su altı popülasyonunu artırmak olduğunu söyledi. Yeni dalış sahaları oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Aydın, "Batığın çevresinde zamanla balık yuvaları oluşacak. Deniz altındaki popülasyonda artış kaydedilecek. Yerli ve yabancı turistlerin dalış konusunda Bodrum'u tercih etmeleri için bir gelişme kaydedilmiş olacak" dedi.

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ise öncelikle Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile BOSAD üyelerine teşekür etti. Kaymakam Kalkan "Yapılan çalışmanın su atı turizmine ve deniz altındaki popülasyonun artmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

 

 

Törenle uçak batırılacak!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000