04 Ocak 2019, Cuma 09:30:49

"TK1760'ta insanlığın ölüşü!"

Türk Hava Yolları'nın Lizbon-İstanbul uçağı Roma'ya acil iniş yaptı. O uçağın neden acil iniş yaptığını ve uçak içerisinde yaşananları ünlü sunucu Metin Uca anlattı.
  • nie ekibe doktor eklemiolar denmiş; aşçı şapkası takan uçan şeflere benzemezler de o yüzden. bi doktor 35 40 bin tl maaş alacak ve o uçakta o gün sağlık vukuatı çıkmazsa maşayla ekmek servisi mi yapacak ya da yerli şarap mı içersiniz Fransız mı olsun mu diyecek. mantığa davet ediyorum
  • Hekim oldugunu sanmiyorum o ucakta.ama hekim acil durumda nasil mudahele etmek zorundaysa ayni mantikla METIN UCA , siz acaba bir gazeteci olarak etrafinizda olan bitenleri yaziya dokerek mudahele etmiyorsunuz ? O ucakta eger hekim varsa o hekim vicdani ve etik olarak ne kadar suclu ise siz de bir gazeteci olarak etrafinizda gordugunuz yanlislari yaziya dokmek cesaretinda bulunmadiginiz icin o kadar suclusunuz !!!
  • Derdin yolcudan ziyade vakit kaybın ki bunu açık açık dile getirmişsin. Uçakta doktor vardı da ne doktoru vardı? Artık bir zahmet öğren felsefe öğretmeni ne kadar coğrafya biliyorsa klinik branşlarda hekim olmayanlar da o kadar biliyor. Bu doktor biyokimya hekimi olup 50 yaşındaysa teorik olarak 25 yıldır zaten hastaya el sürmüyordur ki kabin ekibi çok daha iyi müdahale eder. Firmalar bedava hizmet alma derdinde. AVM ler bu hizmeti sunuyorsa havacılıkta neden kaçırıyor lar anlayamıyorum. Kuru bir tesekkür. Hastaya müdahaleye evet ama firmaların bedavacılıgına hayır.
  • Delikanlı gibi söyle: Senin problemin adamın ölmesi mi yoksa uçuşun gecikmesi mi?
  • Bir sorum olacak neden havayolu sirketleri ucuşlarinda doktor bulundurmuyor, her ucus ekibine birde doktor eklenir sorun çözulmuş olur. Birde burdan bakmak lazım
  • Dertleri hasta değil sanki, ölmüş biri için zorunlu iniş yapıp planladıkları saatte ülkelerine varamamış olmak gibi geliyor insana bu yazıyı okuyunca... acaba insanlığı ölen doktor mu (ki hem kanunen yasak, hem alkol almış olabilir ya da kimliği yanında olmayabilir. Bu durumların hiç birinde acil bile olsa o kişiye dokunamaz doktor. Ayrıca böyle bir durumda doktor bile o şartlarda da uçuş ekibinin yapacağının dışında bir şey yapamazdı) yoksa “öldüyse kendine öldü, benim işim neden aksıyor” diyen zihniyet mi...
  • Adamın ölmesine değil de beklediğine tepkili Uçakta doktor olduğuna dair kanıtı var mı? Dedikodu, ortalık lafıyla köşe yazdığı için ttb Uca"ya dava açmalı Bir de kalp krizi olduğunu nereden anlamış otopsi mi yapmış? Cpr için dr, hemşire, att vb kim varsa yardımcı olurdu ama olsalar bile yaşatma ihtimalleri çok çok düşüktü Bir adam ölüyor ve Uca uçuşu geciktiği için mızıklıyor Çok ayıp
  • O doktor yüzünden ömrünün baharındaki bir insan kaybedlldi. Daha yaşayacağı 200 yılın hesabı sorulmalı.
  • Doktorun sadece çalıştığı hastanede “tıbbı müdahale” yetkisi var. Bunun dışında tıbbi müdahale yani ameliyat, enjeksiyon yapma, damar açma veya ilaç verme yetkisi yok. Aksi halde, o sağlık kuruluşunun yetkilisine, “bir yıldan üç yıla kadar hapis” ve “400 bin lira ile 2 milyon lira arasında adli para cezası” ödemezse 54 yıla kadar “hapis cezası” var! BU DA NEREDEN ÇIKTI? Biri kanunda yazıyor, diğeri de yakında çıkacak olan yönetmelikte!. Önce kanunda yazılı olanı açıklayalım. Halk arasında “Torba Kanun” olarak adlandırılan, kanunlardan biri olan 6514 sayılı Kanun’un 20. maddesi ile “1219 sayılı Tababet ve Şuabakı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun”da yapılan değişiklikte bulunuldu.Eğer doktor, Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği bir sağlık kuruluşu dışında, örneğin çalıştığı hastane dışında bir sağlık kuruluşunda tıbbi müdahalede bulunursa, (acil bir durum olsa dahi) o sağlık kuruluşu yetkilisine “1 yıldan 3 yıla kadar” hapis, “400 bin lira ile 2 milyon lira arasında adli para cezası” uygulanacak.
  • http://m.hurriyet.com.tr/askere-ve-polise-ameliyat-bakkala-da-hekimlik-yetkisi-26182526

Türk Hava Yolları'nın Lizbon-İstanbul uçağı Roma'ya acil iniş yaptı. O uçağın neden acil iniş yaptığını ve uçak içerisinde yaşananları ünlü sunucu Metin Uca anlattı. 

TK1760 sefer sayılı Lizbon-İstanbul uçuşunu gerçekleştirmek için Portekiz'den kalkış yapan uçak, bir yolcunun kalp krizi geçirmesi nedeniyle Roma'ya acil iniş yaptı. Geçtiğimiz Çarşamba günü yaşanan olayın yaşandığı uçakta ünlü sunucu Metin Uca da yolcular arasındaydı.

Metin Uca, TC-JTD kuyruk tescilli A321-200 tipi yolcu uçağında defalarca "Doktor var mı?" şeklinde anons yapılmasına rağmen kimsenin ortaya çıkmadığını ancak uçakta doktor bulunduğunu iddia etti. Uca, uçakta yaşananları "TK1760'ta insanlığın ölüşü" başlığıyla anlattı.

İşte Metin Uca'nın ifadeleriyle o uçakta yaşananlar:

"Yılbaşının ertesi günü, tarihler 2 Ocak’ı gösteriyordu. Lisbon’dan kalkacak olan TK1760 İstanbul uçağının yolcuları yılbaşının keyfiyle şakalaşarak yerleşiyorlardı. 3-4 günlük tatil ve Portekiz güneşi yüzleri aydınlatıyordu.

164 yolcunun içerisinde Ankara ve İzmir’den gelen yaşlı ama yaşam sevgisi ile dolu grubun eğlenceli tavırları ilgi odağı oluyordu. Ta ki yolculuğun ikinci saatine kadar.

Uçağın arkasından bir anda çığlıklar yükseldi. 80’li yaşlarında tonton, sevimli, şişman bir ihtiyar, tam tuvaletin kapısında birden yere yığılıyor, çevresinde endişeli koşturmalar başlıyordu.

Tabi “uçakta doktor var mı” anonsları da…

Başta deneyimli kabin amiri ve ekip ilk acil müdahaleyi yapıp, soğukkanlı bir biçimde kalp masajı yapmaya başladı. Bir yandan da “doktor var mı” anonsları, artan endişeli bir ses tonuyla sıklaşıyordu. Ama görünen uçakta doktor yoktu.

Uçakta eski milletvekili, Türkiye’de oynayan Portekizli futbolcular, işadamları, sanatçılar vardı ama doktor yoktu. Hasta giderek ağırlaşıyordu. Deneyimli kabin ekibi defiblatör cihazını devreye sokuyor, anonslar devam ediyordu.

Ekibin yüzündeki endişe giderek artıyor, 20 dakikalık geri döndürme çabası sonuç vermiyordu. İtalya hava sahasına yeni geçilmişti, kaptanlar Roma için alçalmaya karar verdi. Anonslar hala devam ediyordu ama doktor bulunamıyordu.

Türkiye saati ile 21:40’ta Roma’ya acil iniş yapıldı. Ama hasta kaybedilmişti. Gelen ambulanstaki hekimin de yapacak bir şeyi yoktu. İtalyan görevliler, savcının bekleneceğini söylüyor, cansız beden arka tarafta üstü örtülü yerde bekliyordu.

Kabin personeli ve kaptan koştururken, “uçakta doktor varmış, neden kendini tanıtmadı” sözü herkesin kanını donduruyordu. Uçakta doktor olması durumunda, ölümün tespiti, acil iniş prosedürünü ortadan kaldırıyordu.

İddia kan dondurucuydu. Bilinmeyen yolcu hekim, durumu görmüş, sorumluluktan kaçmıştı ve İtalyan savcının gelişi için uzun bekleme başladı. Ancak 3 saat geçmiş, 01:00’e yaklaşırken bu kez kaptanların ve uçuş personelinin süresi dolmuştu.

Uçuş ekiplerinin havada kalacakları süre belliydi. O süre dolmuş, savcı gelmemişti. Tüm yolcular ve acılı yakınlar için İtalya’da zorunlu konaklama başlıyordu. Uçuş ekibinin 10 saat dinlenmesi gerekiyordu.

Şimdi kimseyi suçlamadan, uçuş bilgileri elinde olan THY’ye sormak istiyoruz. Uçuş ekibinin iddia ettiği gibi uçakta hekim var mıydı? Bunu bize açıklamayın. Ama böyle biri varsa, ceza alması için  hekimlerin meslek odasına bu ismi aktarın.

Çünkü; eğer bir hekim kimliğini açıklamadıysa, kabin ekibinin tüm çabasına rağmen engellenemeyen bir yaşlı ölümünün, 164 yolcunun yaşadığı sorunun, onbinlerce dolarlık zararın bedelini ödeyecek birileri olmalı."

©AirportHaber.com

"TK1760'ta insanlığın ölüşü!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (90)

uçan doktoorrr ~ 5 yıl önce
nie ekibe doktor eklemiolar denmiş; aşçı şapkası takan uçan şeflere benzemezler de o yüzden. bi doktor 35 40 bin tl maaş alacak ve o uçakta o gün sağlık vukuatı çıkmazsa maşayla ekmek servisi mi yapacak ya da yerli şarap mı içersiniz Fransız mı olsun mu diyecek. mantığa davet ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yagmur ~ 5 yıl önce
Hekim oldugunu sanmiyorum o ucakta.ama hekim acil durumda nasil mudahele etmek zorundaysa ayni mantikla METIN UCA , siz acaba bir gazeteci olarak etrafinizda olan bitenleri yaziya dokerek mudahele etmiyorsunuz ? O ucakta eger hekim varsa o hekim vicdani ve etik olarak ne kadar suclu ise siz de bir gazeteci olarak etrafinizda gordugunuz yanlislari yaziya dokmek cesaretinda bulunmadiginiz icin o kadar suclusunuz !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hay senin ~ 5 yıl önce
Derdin yolcudan ziyade vakit kaybın ki bunu açık açık dile getirmişsin. Uçakta doktor vardı da ne doktoru vardı? Artık bir zahmet öğren felsefe öğretmeni ne kadar coğrafya biliyorsa klinik branşlarda hekim olmayanlar da o kadar biliyor. Bu doktor biyokimya hekimi olup 50 yaşındaysa teorik olarak 25 yıldır zaten hastaya el sürmüyordur ki kabin ekibi çok daha iyi müdahale eder. Firmalar bedava hizmet alma derdinde. AVM ler bu hizmeti sunuyorsa havacılıkta neden kaçırıyor lar anlayamıyorum. Kuru bir tesekkür. Hastaya müdahaleye evet ama firmaların bedavacılıgına hayır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alberts ~ 5 yıl önce
Her doktor tıp fakültesinden pratisyen olarak mezun olur ve miyokard infarktüsü gibi sık ve hayati bir durumu bilmekle yükümlüdür. İster kardiyolog olsun isterse mikrobiyolog olup insanların dışkısıyla uğraşsın bu böyledir ve okulun ilk derslerinde etik öğretilir
.... ~ 5 yıl önce
Anlatamıyorum galiba sorun mezun olması değil, adam 20 yıl sadece USG bakıyor, laboratuvar tetkiki yapıyor. Anlayın artık her doktor her şeyi yapamaz. Sorun MI tanımak değil sorun müdahalede bulunmak. Havayolu firması için çok zor olmasa gerek uzun uçuşlarda profesyonel sağlık personeli bulundurmak. Kaldı ki doktor bulundurmak zorunda değilsin ki, paramedik att.... Ama bulundurur mu hiç? Nasıl olsa sorumluluk atacak birileri var.
çok umurundaydı ~ 5 yıl önce
Delikanlı gibi söyle: Senin problemin adamın ölmesi mi yoksa uçuşun gecikmesi mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ibrahim ~ 5 yıl önce
Bir sorum olacak neden havayolu sirketleri ucuşlarinda doktor bulundurmuyor, her ucus ekibine birde doktor eklenir sorun çözulmuş olur. Birde burdan bakmak lazım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 5 yıl önce
Dertleri hasta değil sanki, ölmüş biri için zorunlu iniş yapıp planladıkları saatte ülkelerine varamamış olmak gibi geliyor insana bu yazıyı okuyunca... acaba insanlığı ölen doktor mu (ki hem kanunen yasak, hem alkol almış olabilir ya da kimliği yanında olmayabilir. Bu durumların hiç birinde acil bile olsa o kişiye dokunamaz doktor. Ayrıca böyle bir durumda doktor bile o şartlarda da uçuş ekibinin yapacağının dışında bir şey yapamazdı) yoksa “öldüyse kendine öldü, benim işim neden aksıyor” diyen zihniyet mi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tülay ~ 5 yıl önce
Adamın ölmesine değil de beklediğine tepkili Uçakta doktor olduğuna dair kanıtı var mı? Dedikodu, ortalık lafıyla köşe yazdığı için ttb Uca"ya dava açmalı Bir de kalp krizi olduğunu nereden anlamış otopsi mi yapmış? Cpr için dr, hemşire, att vb kim varsa yardımcı olurdu ama olsalar bile yaşatma ihtimalleri çok çok düşüktü Bir adam ölüyor ve Uca uçuşu geciktiği için mızıklıyor Çok ayıp

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dr ~ 5 yıl önce
O doktor yüzünden ömrünün baharındaki bir insan kaybedlldi. Daha yaşayacağı 200 yılın hesabı sorulmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kübra ~ 5 yıl önce
bu nasıl bir yorumdur ya??? siz hangi hakka dayanarak hasta ayrımı yapıyorsunuz? rezilsiniz!
süper ~ 5 yıl önce
muhteşem yorum. Metin Uca da hemen durumdan rant çıkarmanın peşine düşmüş.
ben kübra ~ 5 yıl önce
bir doktoru çok sevdiydim de o beni istemediydi.
Kanunlar değişti ~ 5 yıl önce
Doktorun sadece çalıştığı hastanede “tıbbı müdahale” yetkisi var. Bunun dışında tıbbi müdahale yani ameliyat, enjeksiyon yapma, damar açma veya ilaç verme yetkisi yok. Aksi halde, o sağlık kuruluşunun yetkilisine, “bir yıldan üç yıla kadar hapis” ve “400 bin lira ile 2 milyon lira arasında adli para cezası” ödemezse 54 yıla kadar “hapis cezası” var! BU DA NEREDEN ÇIKTI? Biri kanunda yazıyor, diğeri de yakında çıkacak olan yönetmelikte!. Önce kanunda yazılı olanı açıklayalım. Halk arasında “Torba Kanun” olarak adlandırılan, kanunlardan biri olan 6514 sayılı Kanun’un 20. maddesi ile “1219 sayılı Tababet ve Şuabakı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun”da yapılan değişiklikte bulunuldu.Eğer doktor, Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği bir sağlık kuruluşu dışında, örneğin çalıştığı hastane dışında bir sağlık kuruluşunda tıbbi müdahalede bulunursa, (acil bir durum olsa dahi) o sağlık kuruluşu yetkilisine “1 yıldan 3 yıla kadar” hapis, “400 bin lira ile 2 milyon lira arasında adli para cezası” uygulanacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kübra ~ 5 yıl önce
peki doktor bu dediklerinizin hangisini o yolcuya uygulayacaktı??? uçakta yapılan mudaheleler bellidir!
Süleyman ~ 5 yıl önce
Orası bir sağlık kuruluşu değil. Yazıyı okuyamadın galiba. Yasada ise başka bir sağlık kuruluşunda diyor.
kürbacığım ~ 5 yıl önce
Sen bi sakinleş, geçmişteki o doktoru unut, bi nefes al. Bilmediğin konuda da konuşma.
.... ~ 5 yıl önce
Bu yasayı saçma sapan yorumlayan adam öldü gitti ama arkasında bunu bıraktı. Bunu yorumlayan da hukukçu değil he muhasebeci mi neydi. Yahu bir hukukçuya sorun bunu, müdahale ederse değil aksine eğer müdahale etmezse kanuni yaptırımı var. Knediniz okuyun bir açın da kesme yapıştırma değil.
Yada okuyun ~ 5 yıl önce
http://m.hurriyet.com.tr/askere-ve-polise-ameliyat-bakkala-da-hekimlik-yetkisi-26182526

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000