23 Ocak 2009, Cuma 15:35:06

Tilkiler uçaktan atılan yemlerle aşılanacak

Manisa Tarım İl Müdürlüğü'nün kuduz bulaşmasını engelleme çalışmaları kapsamında yaban hayvanlarına uçaklarla aşılı yemler atılacak.
  • Bu projede THK uçakla yer almakta THK ve THK Gökçen Havacılığın verdiği desteği de bence unutmamak gerekiyor. Bie egeli olarak kendilerine çok teşekkür ederim.

Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi kapsamındaki kampanyada, tilkilerin bulunduğu alanlara uçaklarla aşılı yemler atılacak.

Bu yöntemle tilkilerin kuduz hastalığına karşı aşılanması sağlanarak, evcil hayvanlara ve dolayısıyla insanlara bulaşması önlenmiş olacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yürütülen proje, 2008 yılında başladı ve 2010 yılında bitirilecek. Bu bağlamda 2009 yılı kuduzla mücadele çalışmalarımız, yaban hayatı için hava muhalefeti olmadığı takdirde 1-6 Şubat arasında uygulanacaktır. Proje kapsamında uçaklarla yerleşik alanların dışına, kırsal kesime aşılı yemler atılacak ve tilkilerin yemesi sağlanacaktır." diye konuştu.

Yemlerin, koku ve lezzetleriyle çok uzak mesafelerden bile tilkileri çekecek şekilde hazırlandığını ifade eden Çelik, "Dışı köfte şeklinde olup, içinde aşı kapsülleri bulunmaktadır. Bu kapsül, ağız yoluyla tilkilerin vücuduna girmekte ve onları kuduza karşı korumaktadır." dedi.

Kuduzun memeli hayvanlar ve insanlarda görülen, akut seyirli ve öldürücü zoonoz 'hayvandan insana bulaşan' bir viral enfeksiyon olduğunu bildiren Çelik, "Hastalık, hayvan tarafından ısırılma veya enfekte tükürüğün ihtiva ettiği virüsün, bütünlüğü bozulmuş deriden derin dokulara sirayet ederek sinir yoluyla beyne ulaşmasıyla orada meydana getirdiği patolojiler neticesinde oluşur. Doğada virüs, vahşi hayvanlar arasında ısırmayla birinden diğerine geçerek hayat döngüsünü tamamlar. Dolayısıyla virüsün yaban hayatındaki bu döngüsü kırılırsa, mücadelede önemli yol alınacağı açıktır." şeklinde konuştu.

Manisa'da yılda ortalama 4 bin 500 insanın kuduz şüpheli ısırık vakasına maruz kaldığını aktaran Çelik, şunları söyledi: "Hastalığın geriye dönüşümsüzlüğü, ciddiyetini ortaya koymaktadır. İlimizin doğal yapısının dağlık ve ormanlık olması, özellikle tilkilerin barınması için müsait bir ortam sağlamaktadır. Ormanda yaşayan bu tilkiler, sık sık köylere inerek çiftlik hayvanları ve köpeklere saldırmakta, hastalığı bulaştırmaktadır. Tilkiler havadan atılan yemlerle aşılanırlarsa, hastalık bulaştırma ihtimalleri de ortadan kalkacaktır."

Ömer Çelik, proje kapsamında 2008 yılında Manisa'da 10 bin köpek ve 90 bin sığırın sağlık elemanlarınca aşılandığını, ayrıca yaban hayatına yönelik olarak her yıl 675 bin aşılı yem atmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

KAMPANYAYA VATANDAŞLARIN YARDIMI

- Kırsal kesimde bu yemleri bulursak dokunmamalıyız. Bu yemler özellikle tilkiler içindir.

- Aşılı yemlere dokunursak, kokusu değişeceğinden tilkiler yemez.

- Aşılı yemler tilkiler için atıldığından, köpeklerimizi kampanya döneminde bir hafta bağlı tutmalıyız. Bu şekilde aşılı yemleri yemelerini engellemiş oluruz.

- Özellikle çocuklarımızı, aşılı yemlere dokunmamaları konusunda uyarmalıyız.

- Aşılı yemlere bilmeyerek dokunup da kapsül, cildimizdeki açık bir yarayla temas etmişse su ve sabunla yıkamalı ve derhal doktora gitmeliyiz.

- Kampanyayla ilgili olarak televizyondan, radyodan, Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü'nden ayrıntılı bilgiler edinilebilir.

- Evcil hayvanlardan sığır ve köpekler, mart ayında başlayacak şap aşılama kampanyasıyla birlikte parenteral olarak sağlık elemanları tarafından bizzat aşılanacaktır.

Tilkiler uçaktan atılan yemlerle aşılanacak

Yorumlar

Havacı ~ 15 yıl önce
Bu projede THK uçakla yer almakta THK ve THK Gökçen Havacılığın verdiği desteği de bence unutmamak gerekiyor. Bie egeli olarak kendilerine çok teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000