11 Şubat 2009, Çarşamba 10:02:15

"Ticari pilotluk çok zorlaştı"

Hudson Nehri’ne zorunlu iniş yapan US Airways'in kahraman pilotu Chesley Sullenberger, olaydan sonra ilk röportajını verdi. Yüzlerce televizyonun, gazetenin röportaj için peşinden koştuğu Sullenberger, ilk röportajını Jega Sanmugam adlı bir lise öğrencisine verdi.
  • Tanrım bizi kurtar diye aglayan F/O da kesin planörle uçmamış hava kuvvetlerinden biridir :)
  • 1992 YILINA KADAR HAVA HARP OKULU ÖĞRENCİLERİDE YALOVA KAMPINDA PLANÖRLE YALNIZ UÇUYORLARDI.HAV.KUVVETLERİNİN KENDİ PLANÖRLERİ BULUNMAKTADIR.BUNU BAŞLATAN KOMUTAN BANA GÖRE BİR ÇIĞIR AÇMIŞTIR VEDE MUHTEMELEN AMERİKADA KALMIŞ BİRİSİDİR.PLANÖRLE UÇMANIN NE KADAR(YALNIZA KALMANIN)FAYDALARI ÇİĞLİ UÇUŞ OKULUNDADA ETKİSİNİ GÖSTERMİŞTİR.FAKAT 1992 YILINDAN SONRA NE PLANÖRDE NEDE T-41 UÇAKLARINDA YALNIZA KALMADAN HV.HARP.OKULUNA GİRME ŞARTI NEDENSE ORTADAN KALKMIŞTIR.FAI DEKİ BİR KURAL İSE PLANÖRDE YALNIZ UÇMAYI BAŞARAN BİRİNİ HİÇ BİR MOTORLU UÇAKTA ELEME ŞANSINIZ OLMAMASIDIR.AMA UÇUŞ OKULLARINDA ÖĞRETMEN OLANLAR ARASINDA DAHİ PLANÖRDE YALNIZ UÇAMAYANLAR VARDIR.U.S.A DAKİ UYGULAMANIN TEMELİNDE İSE BUNLARIN BİR GÜN ASTRONOT OLMA İHTİMALİ YATMAKTA.
  • Ya arkadaşım F/O arkada hosteslerle diyorsun, kalkışdan 1,5 dk sonra ne hostesi ne servis?? biliyormusunda konuşuyorsun yoksa hayatında hiç uçak görmedin hayalmi kuruyorsun?? F/O öyle bir anda sadece Konuşmaları gerçekleştirir, Emergency deklere eder, gerekli yerlere bilgi verir, Yani senin anlayacağın şekilde yazayım, sadece telsizden konuşma yapar... Kaptan ise düşünür hesabını yapar karar alır ve örnekte olduğu gibi uygular... Burada sana sadece haberi okuyup insanların canını kurtarana teşekkür etmek düşer....
  • Arkadasım misafir soruna ben cevap verem. Tanrım bizi kurtar diye yalvarıyordu :)
  • Ya cok merak ediyorum o sırada F/O nerdeymiş acaba. Arkada muhtemelen hosteslerle servisteydi. Ya bi allahın kuluda bu F/O nerde diye sorsun. Varsa yoksa işiniz yok bak kaptan hava kuvvetlerinden bak hatta planörcü iste budur. Ya ikinci pilot ne işe yarıyo.İddaa ediyorum kesin kaptanın dogru karar vermesinde ikinci pilotunda cok buyuk etkisi olmuştur. Hatta bence dogru kararı verende odur ama herzamanki gibi butun başarı Kaptanın nedir bu ego olayı bi turlu anlamadım.Butun kaptanlar zaten annelerinden kaptan dogdugu icin olsa gerek. Aviator
  • Kaptan Sullyde planör kökenli bir pilot çıktı ve buna hiç şaşmadım. Tüm dünya havacıları bilirlerki en iyi pilotlar Planörcülükten yetişen pilotlardır ;) Termiğiniz bol olsun planörcüler :) Eskişehirden selamlar

Kaptan pilot Chesley Sullenberger’in bir lise öğrencisine verdiği röportaj dün akşam Airport TV Ana Haber’de yayınlandı.

US Havayolları’nın 1549 sefer sayılı uçağı 15 bin fit’e tırmanması talimatını aldıktan sonra uçağın pilotundan şöyle bir anons geldi:  “1549 konuşuyor. Kuşlara çarptık. İki motorumuzun da itişi kesildi. La guardia’ya geri dönüyoruz...”

İşte bu geri dönüş kahramanlık hikâyesinin de başlangıcıydı…

O uçağın pilotu Chesley Sullenberger, iyi eğitilmiş olmanın ve muhakeme kabiliyetinin basit özellikler olduğunu düşünüyordu. Kriz durumunda sakin kalabiliyordu ve bu iniş sırasında da öyle yaptı. Polis kaynaklarına göre “kazadan sonra feribot istasyonunda sakince oturuyordu. Şapkası hala başındaydı, hiçbir şey olmamış gibi sakince kahvesini yudumluyordu.” sakinliğini kendisine ABD Hava Kuvvetleri ve US Havayolları’ndaki tecrübesi kazandırmış olmalıydı.

Kaptan pilot Sullenberger, havacılık tarihine geçen suya iniş denemelerinden sadece onbirinin başarılı olduğunu ve can kaybı olmadan gerçekleşebildiğini bilmesine rağmen, dünya çapında tanınarak; kahramanca tarihe geçen başarısı, kesinlikle bütün övgüleri hak ediyor.

Bu cümleler, Amerikalı lise öğrencisi Jega Sanmugam’a ait.

Dünya medyasının peşinden koştuğu kahraman pilot Chesley Sullenbergerle ilk röportajı yapan lise öğrencisi Sanmugam röportaj gününü şöyle anlatıyor:

Röportaj için evlerine gittiğimde kaptan ve karısı beni ve ailemi oldukça sıcak karşıladılar ve heyecanımı yenmem için bana destek oldular. Ortak ilgi alanımız olan havacılıkla ilgili bir sohbet ederek, konuşmaya başladık.

“5 yaşımdan beri uçmayı istemişimdir. Yapmakla ilgilendiğim tek şey her zaman uçmak oldu” diyen kaptan Sullenberger havacılık tutkusunu anlatmaya şu sözlerle devam etti.  “ Perrin’deki Hava Üssü’nden kalkarak Teksas’taki evimin üzerinden geçen her uçak beni büyülemiştir.”

“Okulun bandosundaydım, akademik açıdan başarılıydım ve okumayı çok seviyordum” diyen Sullenberger başarılı öğrencilik hayatına Hava Kuvvetleri Akademisi’nde de devam etti. Akademideki planör pilotluğu programına katıldı. Sully bu deneyimin 1549 sefer sayılı uçağın motorları durduktan sonra süzülmesi sırasında oldukça faydalı olduğunu belirtti.

Planörde uçağı indirmek için sadece bir tek deneme yapma şansınız vardır.

Kaptan Sullenberger nehre inerken de tek bir iniş şansı vardı. Uçağı kullanırken her seferinde aynı heyecanı ve isteği duyuyordu. Uçmak onun için her şeyin ötesinde bir tutkuydu. Bu tutku için birçok fedakârlık yapmış, ailesini ihmal etmişti. Aileyle işi dengelemeye çalıştı ancak tercihi sorulduğunda şunu söyleyerek, aslında oldukça anlaşılır bir mesaj verdi; “Evdeyken ailem önce gelir. Ancak çoğu zaman evde değilim.”

1549 no’lu uçuşta kumanda ettiği uçak tırmanmaya devam ederken, Sullenberger ve first officer yani yardımcı pilot Jeffrey Skiles, La Guardia Havaalanı kulesi ve New York ile telsiz görüşmesi yapıyorlardı. Alandan kalkış yaptıktan 1,5 dakika sonra kuş sürüsüyle karşılaştılar. Duyulan patlamanın ardından Sullenberger ile Skiles iki motorun da itiş gücünün hızla düştüğünü fark ettiler.

Hemen La Guardia’ya dönüş kararı aldılar ve kuleyi bilgilendirdiler. Uçuş krizi çözülemeyince ve Sullenberger La Guardia’ya dönecek hız, yükseklik ve zamana sahip olmadıklarını anladığında kendilerine New Jersey yakınlarında Teterboro Havaalanı’na inmeleri önerilmişti.

Ancak Sullenberger’den gelen son konuşma:

“Hudson’a ineceğiz” olmuştu.

Röportajda Sullenberger son yıllardaki ticari havacılığı ise şöyle anlatıyor:

“Şimdi mücadele etmek gereken daha çok unsur var. Son yıllarda ticari pilotluk çok zorlaştı. Şimdi uçuş saatlerimiz çok daha uzun. Ama bu uçmayı sevenler için ödül sayılır.”

11 Eylül olaylarını hatırlayan Sullenberger, bu hazin olaylar dizisinden sonra birçok büyük değişikliğin ve düzenlemenin getirildiğini söylerken bir hayli üzüntü duyuyor.

Sullenberger bir pilot ve bir vatandaş olarak hala sorumlulukları için fedakârlık etmekten kaçınmıyor. Mesleki kitaplarını kokpitte yanından ayırmayan kaptan, profesyonel etikleri içeren kitapların bir kısmının Hudson nehrine gömüldüğünü söylüyor. Havacılığın geleceğinden bahsederken, bugünü ve yaşanacağı öngörülen zor dönemi es geçerek, “Bence gelecek parlak olacak, teknolojiyi geliştirmekle iyi iş çıkarttık ve insanın performansını geliştirerek daha iyi bir iş yapıyoruz” diyor.

Havacılıktaki gelişmeler ve buluşlar sorulduğunda Sullenberger şunları söylüyor: “Eskiden bu yılların hayalini kurduğumuzda süpersonik hızda taşımacılığa geçileceğini düşünürdüm. Ama bu olmadı. Umarım keşfetme hevesimizi ve hayallerimizi kaybetmeyiz.”

Kaptan Sullenberger içine hızla su dolan uçağı boydan boya birkaç kez gezerek, içerde kimse olmadığından emin olana kadar uçağı terk etmemişti.

Kaptan Sullenberger, yardımcı pilot Jeffery Skiles ve kabin ekibi  sadece 155 hayatı kurtarmakla kalmadılar; o anda indikleri bölgedeki köprüde, yüksek binalarda, hatta caddelerde bulunan insanların da hayatını kurtardılar.

Kahraman kaptanın genç öğrencilere son mesajı şu: “ Yapmak istediğiniz şeye tutkuyla bağlanın. Yaptığınız işi severseniz, başarılı olursunuz. Hayatınızda örnek alacak bir model bulun ve onu örnek alın. ”

Röportajı yapan genç lise öğrencisi Sanmugam, başarılı röportajını şu cümlelerle sona erdiriyor:

“Sully, hepimize başarısızlığın kabul edilemez olduğunu gösterdi ve örnek alınacak birçok özellik, yetenek ve deneyimle imkânsızın her zaman başarılabileceğini anlattı. Kaptan Sullenberger, ben ve milyonlarca insan size hayranız. Sizin cesaretiniz onuruna ne ben ne de okuyucularımızdan herhangi biri hayallerimizden ve ideallerimizden vazgeçmeyeceğiz.”

"Ticari pilotluk çok zorlaştı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 15 yıl önce
Tanrım bizi kurtar diye aglayan F/O da kesin planörle uçmamış hava kuvvetlerinden biridir :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1992 YILINA KADAR HAVA HARP OKULU ÖĞRENCİLERİDE YALOVA KAMPINDA PLANÖRLE YALNIZ UÇUYORLARDI.HAV.KUVVETLERİNİN KENDİ PLANÖRLERİ BULUNMAKTADIR.BUNU BAŞLATAN KOMUTAN BANA GÖRE BİR ÇIĞIR AÇMIŞTIR VEDE MUHTEMELEN AMERİKADA KALMIŞ BİRİSİDİR.PLANÖRLE UÇMANIN NE KADAR(YALNIZA KALMANIN)FAYDALARI ÇİĞLİ UÇUŞ OKULUNDADA ETKİSİNİ GÖSTERMİŞTİR.FAKAT 1992 YILINDAN SONRA NE PLANÖRDE NEDE T-41 UÇAKLARINDA YALNIZA KALMADAN HV.HARP.OKULUNA GİRME ŞARTI NEDENSE ORTADAN KALKMIŞTIR.FAI DEKİ BİR KURAL İSE PLANÖRDE YALNIZ UÇMAYI BAŞARAN BİRİNİ HİÇ BİR MOTORLU UÇAKTA ELEME ŞANSINIZ OLMAMASIDIR.AMA UÇUŞ OKULLARINDA ÖĞRETMEN OLANLAR ARASINDA DAHİ PLANÖRDE YALNIZ UÇAMAYANLAR VARDIR.U.S.A DAKİ UYGULAMANIN TEMELİNDE İSE BUNLARIN BİR GÜN ASTRONOT OLMA İHTİMALİ YATMAKTA.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ya arkadaşım F/O arkada hosteslerle diyorsun, kalkışdan 1,5 dk sonra ne hostesi ne servis?? biliyormusunda konuşuyorsun yoksa hayatında hiç uçak görmedin hayalmi kuruyorsun?? F/O öyle bir anda sadece Konuşmaları gerçekleştirir, Emergency deklere eder, gerekli yerlere bilgi verir, Yani senin anlayacağın şekilde yazayım, sadece telsizden konuşma yapar... Kaptan ise düşünür hesabını yapar karar alır ve örnekte olduğu gibi uygular... Burada sana sadece haberi okuyup insanların canını kurtarana teşekkür etmek düşer....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Arkadasım misafir soruna ben cevap verem. Tanrım bizi kurtar diye yalvarıyordu :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ya cok merak ediyorum o sırada F/O nerdeymiş acaba. Arkada muhtemelen hosteslerle servisteydi. Ya bi allahın kuluda bu F/O nerde diye sorsun. Varsa yoksa işiniz yok bak kaptan hava kuvvetlerinden bak hatta planörcü iste budur. Ya ikinci pilot ne işe yarıyo.İddaa ediyorum kesin kaptanın dogru karar vermesinde ikinci pilotunda cok buyuk etkisi olmuştur. Hatta bence dogru kararı verende odur ama herzamanki gibi butun başarı Kaptanın nedir bu ego olayı bi turlu anlamadım.Butun kaptanlar zaten annelerinden kaptan dogdugu icin olsa gerek. Aviator

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kaptan Sullyde planör kökenli bir pilot çıktı ve buna hiç şaşmadım. Tüm dünya havacıları bilirlerki en iyi pilotlar Planörcülükten yetişen pilotlardır ;) Termiğiniz bol olsun planörcüler :) Eskişehirden selamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000