14 Eylül 2014, Pazar 17:33:11

THY'DEN EKİPLERE UYARI!

Geçtiğimiz Temmuz ayında THY'nin İstanbul-Kano seferini yapan yolcu uçağının yakıt alımı sırasında alev alması THY'yi önlem almaya itti.
  • Ulusal kaza sorusturma kurulu neden bu olayi incelemiyor
  • Talin & Vilnius uçuşunda da uçak Talin'de yakıt aliyor. Çok tehlikesi ise yolcuları uçağın içinden boşaltmali o zaman
  • Sunexpress THY ucuslarini yaparken , kendileri yakit aliyor teknikle anlasmasi olmadigi icin. Fo yada kaptanlar yakit alirken ne gozluk takiyor ne yanmaz eldiven nede bi onlemleri var. BA orneginde yakitcinin öldüğü yazıyor. Bi sarı yelek alip giyip yakıt alıyoruz. Kitaplarda hiç bir yerde yazmiyor. Ilgili birimlere soyledigimizde CBT de gosteriyor nasil yakit alinacagi diyorlar. Biz iki uc dugme acip kapamayi sormuyoruz. Guvenli olmadigini belirtiyoruz. Basimiza bisey gelirse yakit alimi bizim isimiz olmadigi icin sigorta sirketi bes para vermez.
  • Bu sekilde bir bildiriyi arastirip inceleyip SHGM nin yapmasi gerekirken, thy yapiyor cok yazik
  • Profesyonel bir rapor yayimlanmis tebrikler
  • Gavur yapar biz yakariz...
  • Iyi de, bu her sirketin guvenlik kitabinda mevcut olan bir non-normal durum. Hatta burada yazanlardan cok daha karmasik olanini uyguluyoruz zaten biz. Gercekten yeni bir uygulamaysa, cok gec kalinmis; ancak tahminim, zaten bu prosedurun thy'nin de manuellerinde mevcut oldugu yonunde.
  • Benim hala daha merak icinde oldugum konu: Ucak hala daha KAN meydanindami? Boeing den bir heyet ucagi inceledimi? TK Technic gidip ucagi inceledimi? Sigorta eksperleri incelemelerini yaptimi? Ucak eger SAW Habom veya IST hangarina geldi ise hangi ekip getirdi? Tip ve bas egitmenlerden kimler vardi bu ekipde? KAN meydan otoritesi ve sivil havaciligi, ust gecis yapilan ulkelerden nasil izin alindi? Bence haber olarak bunlarin yapilmasi gerekmezmi? Bu arada da, B739 u da elle itmek... Bu tam super olmus yani... Demek ki apronun egimi supermis. Ama en onemlisi, ucagin karsilanmasi sirasinda on ve arka dikmelere takoz koyan kisiyi tebrik etmek lazim. Kitaba uygun takoz koymus ki boyle egimli bir apronda takoz sikismadan cikartilabilinmis.
  • Tüm ekibe ve THY'na tekrar geçmiş olsun. Umarım ekip, Dr. Kit, ELT vs.. almadığı için ceza/uyarı almamıştır. Nitekim, yaptığın önemli bir hamle takdir edilmez ama yapmadığın ya da eksik bıraktığın bir durum şiddetle tepki çekebilir vesselam. Olaydan ders alınmalı ve eğitimlerde "Case Study" olarak anlatılmalıdır. Olayların kök sebebi araştırılmalı tüm aksiyonlar bu yönde alınmalıdır.
  • evet beyler, bugun biraz yavas gordum sizi. Nerede THY'ye saldiran yorumlariniz?? Performans dusuklugu var bu aralar... Bu British olayinda bile THY'nin hatasi olabilir bence. Hemen bir iki kaptan atalim isten, onceden onlemimizi alalim

Geçtiğimiz Temmuz ayında THY'nin İstanbul'dan Kano'ya giden yolcu uçağının yakıt alımı sırasında alev alması THY'yi önlem almaya itti.

AirportHaber'in özel haber olarak duyurduğu olayda; THY'nin Boeing 737-900 ER tipi yolcu uçağı İstanbul-Kano seferini yapmasının ardından oradan da N'Djamena kentine gitmeden önce yakıt alımı sırasında alev almış ve büyük bir kaos yaşanmıştı. Yakıt alımı transit yolcuların uçaktayken yapılması nedeniyle adeta faciayla burun buruna gelinmişti.

Söz konusu olay nedeniyle Türk Hava Yolları, uçuş ekibini uyaran bir bülten yayınladı. Olayın tüm detaylarını açıklayan THY yetkilileri, uçuş ekibinin benzer vakalarda neler yapması gerektiğinin altını çizdi. Türk Hava Yolları, olayla ilgili resimleri de ilk kez bu bülten aracılığıyla yayınlamış oldu.

İşte THY'nin uçuş ekibini uyardığı o bülten ve fotoğraflar:

B737-900ER tipi uçakla gerçekleştirilen TK587 ISTKAN- NDJ paterninde, KAN meydanına sorunsuz bir inişi müteakip, IST- KAN yolcuları uçaktan ayrılır. KAN-NDJ uçuşu için transit yolcular uçakta kalır. Kabin ekibi yolcu bagaj eşleştirmesi yaparak yer hazırlıklarına başlar. 1L kapısında merdiven bulunmaktadır. 2L kapısına merdiven yanaşır. İtfaiye aracı, uçağın sağ tarafında bulunan yakıt aracının önünde yerini alır ve yakıt alımı başlar.

Uçuş ekibinden yakıt alım süresinin bilgisini alan K/A, Kabin Ekibi Anons El Kitabı Rev.02 Bölüm 5.4 “Uçakta Yolcu Varken Yakıt Alımı” anonsunu yapar. Kabin ekibi tarafından, tüm tuvaletler kilitlenip uyuyan tüm yolcular uyandırılarak kemerlerinin açık olduğundan emin olunur. Kemer ikaz ışıkları “OFF”, Sigara içilmez ışıkları “ON” durumdadır. Koridor ve çıkışlarda, acil bir
durumda tahliyeyi engelleyecek herhangi bir nesne/taşınabilir el bagajı bulunmamaktadır.

Kabin ekibi sorumlu oldukları çıkışlardaki yerlerini alırlar. Daha sonra uçuş ekibi, K/A’ya yakıt aracında bir problem olduğunun ve yakıt alımının yapılamadığının bilgisini verir. Kabin ekibi sorumlu oldukları çıkışlardan ayrılmazlar. Birkaç dakika sonra uçuş ekibi PA ile “Tahliye, tahliye!/Evacuate, evacuate!” komutu verir ve tahliye başlar. Uçakta bulunan 36 yolcunun tahliyesi yaklaşık 40 saniye sürer. KM1 tahliye sonrası arka kabini kontrol ederek uçaktan ayrılır. Tüm yolcuların ve kabin ekibinin uçaktan ayrıldığından emin olan K/A da sorumlu kaptan pilottan hemen önce uçaktan ayrılır.

Tahliyenin yaşandığı yerin hava limanın içi olması sebebi ile ihtiyaçları olmayacağına karar veren K/A ve KM1 Dr. Kit, El feneri, ELT ve İlk Yardım çantasını yanlarına almazlar. Uçaktan kalabalığın kontrolünü sağlamak için sadece megafonu alırlar.

Tüm yolcular kabin ekibi tarafından güvenli bölge olan terminal binasına yönlendirilirler. Valizini almak için uçağa geri dönmek isteyen yolcular olur fakat kabin ekibi yolcuları engeller. İtfaiye aracının yanlış müdahalesi (itfaiye aracında köpük olmaması ve yangına su ile müdahale edilmesi) sebebiyle kısa sürede söndürülebilecek yangın, kontrol altına alınamaz. Alevler uçağın sağ kanadına ulaşır. Alanda pushback aracı olmadığından uçak, yer personeli yardımı ile itilerek güvenli bir alana çekilir. Yangın yaklaşık 30 dakika içinde kontrol altına alınabilir. Uçağa girişin güvenli olduğu bilgisi alındıktan sonra yolcular, kabin ekibi eşliğinde uçağa alınır ve yine ekip nezaretinde kişisel eşyalarını almaları sağlanır. Ekip ve yolcular otele gönderilirler.



Yaşanan olayda, yangının çıkmasına yakıt aracında oluşan arıza, sebep olmuştur. Yakıt aracı görevlisi tarafından kulaklık aracılığıyla yangın oluşumu hakkında uyarılan sorumlu kaptan pilot, ivedilikle tahliye komutu vermiştir. Yakıt alımı esnasında tüm kabin ekibinin sorumlu oldukları çıkışlarda olmaları, olayın ani gelişmesi ve hemen tahliye gerektiği için uçuş ekibinden (kokpitten) “Dikkat, kabin ekibi yerlerinize/Attention, cabin crew at stations” komutu gelmeden tahliye başlatılmıştır. Bu olay bizlere, acil bir durumda her zaman uçuş ekibinden tahliyeye hazırlanmak için uyarı gelemeyebileceğini, yakıt alımı yapılırken tahliyeye her zaman düşünsel olarak hazırlıklı olmamız gerektiğini gösterir.



ÖRNEK OLAY: BRITISH AIRWAYS FLIGHT 2019

Londra Gatwick Havalimanından kalkan, British Airways’a ait bir Boeing 777-236 uçağı, 5 Eylül 2001 tarihinde Denver Uluslararası Havalimanına varır. Körüğe yanaşan uçaktan yolcular ayrılırken yakıt alımı başlar. Yakıt aracı uçağın sol kanadı altına, sol motorun yanına park etmiştir. Yakıt alımı halen devam ederken yakıt aracı görevlisi, üzerinde bulunduğu asansör sistemini kendi konforu ve uçuş mühendisinden yakıtla ilgili gerekli bilgileri almak için alçaltır. Bir eliyle yakıt pompasını tutan yakıt görevlisi aşağı doğru eğilip uçuş mühendisiyle konuşmaya çalışırken, yakıt pompası kontrolden çıkar ve yakıt her yere akmaya başlar. Yangın, motoru çalışmakta olan yakıt aracının altında başlar ve hızlıca yukarı doğru hareket ederek, yakıt görevlisini sarar.

Bu sırada uçakta hala 10 yolcu ve 16 ekip bulunmaktadır. Ekip, yolcuları yara almadan uçaktan tahliye eder. Yangın havaalanı itfaiyesi tarafından kısa sürede söndürülür ancak aldığı ağır yaralardan dolayı, yakıt görevlisi olaydan kısa süre sonra hayatını kaybeder.



Alınan Ders/Kabin Ekibi Hareket Tarzı

Yukarıda gördüğümüz örnek olayda, havaalanı itfaiyesinin olaya çabuk müdahale etmesi yangının büyümesini engellemiş olsa da çıkan yangın yakıt görevlisinin hayatını kaybetmesine yol açmıştır. Olayın yolcu boşaltımı esnasında, uçakta çok az yolcu kalmışken gerçekleşmesi ise, başlayan yangını fark eden kabin ekibinin yolcuları ve kendilerini en hızlı şekilde tahliye etmelerine olanak vermiştir.

Hemen tahliye gerektiren durumlardan (yangın, kırım, suya acil iniş) biri olan yangın durumunda gereken yapılmış, kabin ekibi yolcuları ve kendilerini ivedilikle tahliye etmişlerdir.

Başarılı bir yakıt alımı operasyonu gerçekleşmesi ve kazaların önlenmesinde kabin ekiplerinin önemli rolü vardır. Kabin ekipleri görev bilinciyle hareket etmeli, niçin orada olduklarının, hangi tehlikelerle karşı karşıya gelebileceklerinin farkında olarak durumu ele almalı ve ona göre davranış sergilemelidirler. Kabin ekibinin hareket tarzı herkesin güvenliği için hayati önem taşır.

Yakıt alımı yapılacağı zaman, kabin ekipleri öncelikle durumun farkında olmalıdırlar. Yakıt alımının hangi şartlarda gerçekleştiği;

- Yolcu alımı/boşaltımı yapılıyor ya da yapılacak olması,

- Çıkışlarda merdiven/körük bulunup bulunmadığı,

- Yakıt alımının hangi yönden yapıldığı,

- Hangi çıkışların kullanımın uygun olduğu,

- Yakıt alımının ne zaman başlayıp ne zaman biteceği vs. bilgileri tüm ekip tarafından bilinmelidir.

Kabin ekibi, uçakta yolcu olduğu durumlarda;

- İlgili anonsla yolcuyu bilgilendirmeli,

- Çıkışların boş olduğundan emin olmalı,

- Tuvaletlerin boş ve kilitli olmasını sağlamalı,

- Elektrikli aletlerin “ON” veya “OFF” konumuna alınmadığından emin olmalı,

- Trolley ile servise çıkmamalıdır.

Kabin ekipleri sorumlu oldukları çıkışlarda hazır bulunmalı ve kapılarının “DISARMED” pozisyonda olduğunun kontrolünü yapmalıdırlar. Eğer yolcu alımı ya da boşaltımı gerçekleşiyorsa, sorumlu oldukları çıkıştan ayrılmadan yolcuyu yönlendirmelidirler. Kabin ve dış şartları sürekli gözlem altında tutmalı, olası bir acil duruma karşı uyanık olmalıdırlar.



Unutulmamalıdır ki yangın, önüne geçilmesi en zor olan ve en hızlı şekilde müdahale gerektiren acil bir durumdur. Yakıt alımı esnasında oluşabilecek yangında, kabin ekibinin uyanık ve proaktif olması, ölüm ve yaralanmaları engelleyecektir.

Uçakta yolcu varken yakıt alımı ile ilgili bilgilenmek tüm kabin ekiplerinin görev ve sorumluluğudur ve “KABİN EKİBİ EL KİTABI BÖLÜM 8.2.2.1 Uçakta Yolcu Varken Yakıt alımı” bölümünde detaylı olarak anlatılmaktadır.

Tahliye esnasında kabin ekiplerinin yanlarına almaları gereken malzemeler( D r. kit, el feneri, ilk yardım çantası, megafon, ELT) her şeye rağmen (havaalanında bile olunsa) uçaktan mutlaka alınmalıdır. Nitekim TK olayındaki yangında; kabin ekibi (havaalanında olmaları durum değerlendirmesi ile ) sadece megafonu almış diğer malzemeleri almaya ihtiyaç duymamışlardır. Ancak havaalanının itfaiye aracında köpük olmadığı, yangına su ile müdahale edildiği ve pushback aracının bulunmayıp uçağın yer personeli yardımıyla itildiği düşünüldüğünde, uçaktan alınmayan bu önemli malzemelerin havaalanından temini hususunda da sorunlar yaratabileceği aşikardır.

Olası bir yaralanmada ilk yardımın en kısa sürede yapılabilmesi için uçaktaki malzemelerimizin hayati önem taşıdığı unutulmamalı; havaalanında malzeme olmasına güvenilmemelidir.

©AirportHaber Özel

THY'DEN EKİPLERE UYARI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ulusal kaza sorusturma kurulu neden bu olayi incelemiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Talin & Vilnius uçuşunda da uçak Talin'de yakıt aliyor. Çok tehlikesi ise yolcuları uçağın içinden boşaltmali o zaman

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sunexpress THY ucuslarini yaparken , kendileri yakit aliyor teknikle anlasmasi olmadigi icin. Fo yada kaptanlar yakit alirken ne gozluk takiyor ne yanmaz eldiven nede bi onlemleri var. BA orneginde yakitcinin öldüğü yazıyor. Bi sarı yelek alip giyip yakıt alıyoruz. Kitaplarda hiç bir yerde yazmiyor. Ilgili birimlere soyledigimizde CBT de gosteriyor nasil yakit alinacagi diyorlar. Biz iki uc dugme acip kapamayi sormuyoruz. Guvenli olmadigini belirtiyoruz. Basimiza bisey gelirse yakit alimi bizim isimiz olmadigi icin sigorta sirketi bes para vermez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bu sekilde bir bildiriyi arastirip inceleyip SHGM nin yapmasi gerekirken, thy yapiyor cok yazik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy ne derse o ~ 10 yıl önce
çünkü: SHGM ve DHMİ farketmez buna ulaştırma bakanı ve bakanlığı da dahil THY ne der ve isterse o olur bunu AHL de görüyoruz.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Profesyonel bir rapor yayimlanmis tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yak ~ 10 yıl önce
Gavur yapar biz yakariz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sun Express KA ~ 10 yıl önce
Iyi de, bu her sirketin guvenlik kitabinda mevcut olan bir non-normal durum. Hatta burada yazanlardan cok daha karmasik olanini uyguluyoruz zaten biz. Gercekten yeni bir uygulamaysa, cok gec kalinmis; ancak tahminim, zaten bu prosedurun thy'nin de manuellerinde mevcut oldugu yonunde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tech ~ 10 yıl önce
Benim hala daha merak icinde oldugum konu: Ucak hala daha KAN meydanindami? Boeing den bir heyet ucagi inceledimi? TK Technic gidip ucagi inceledimi? Sigorta eksperleri incelemelerini yaptimi? Ucak eger SAW Habom veya IST hangarina geldi ise hangi ekip getirdi? Tip ve bas egitmenlerden kimler vardi bu ekipde? KAN meydan otoritesi ve sivil havaciligi, ust gecis yapilan ulkelerden nasil izin alindi? Bence haber olarak bunlarin yapilmasi gerekmezmi? Bu arada da, B739 u da elle itmek... Bu tam super olmus yani... Demek ki apronun egimi supermis. Ama en onemlisi, ucagin karsilanmasi sirasinda on ve arka dikmelere takoz koyan kisiyi tebrik etmek lazim. Kitaba uygun takoz koymus ki boyle egimli bir apronda takoz sikismadan cikartilabilinmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Allah'a Şükür ~ 10 yıl önce
Tüm ekibe ve THY'na tekrar geçmiş olsun. Umarım ekip, Dr. Kit, ELT vs.. almadığı için ceza/uyarı almamıştır. Nitekim, yaptığın önemli bir hamle takdir edilmez ama yapmadığın ya da eksik bıraktığın bir durum şiddetle tepki çekebilir vesselam. Olaydan ders alınmalı ve eğitimlerde "Case Study" olarak anlatılmalıdır. Olayların kök sebebi araştırılmalı tüm aksiyonlar bu yönde alınmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hadi beyler ~ 10 yıl önce
evet beyler, bugun biraz yavas gordum sizi. Nerede THY'ye saldiran yorumlariniz?? Performans dusuklugu var bu aralar... Bu British olayinda bile THY'nin hatasi olabilir bence. Hemen bir iki kaptan atalim isten, onceden onlemimizi alalim

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000