17 Ağustos 2016, Çarşamba 10:05:46

THY'deki pilotlar TSK'ya geri mi dönüyor?

TSK’dan THY’ye geçen 560 pilot için sefer görev emri çıkarılıyor. Sivil havacılıkta yüzde 10 yabancı pilot kotasının da kaldırılması gündemde.
  • Madem o kadar pilot açığı var neden hiçbir firmanın pilot alım ilanı yok? Ülkemizde bir sürü işsiz pilot varken yüzde 10 yabancı pilot kotasını kaldırmanın ne anlamı var. Mevcut lisanslı kişilerle açık çok rahat kapatılabilir. Bir yandan sivil havacılık işsiz pilot kalmayacak diye bir sistem kurmaya çalışacak, diğer yandan da yabancı pilot kotasını kaldırıp kendi amacıyla çelişecek. Sivil havacılığın, firma baskılarından arınmış kararlar alması lazım. Gerçek bir haberse komik olmuş bu yapılan.
  • Bunlar asleri pilotlar falan değil askeriyeden para için THY geçmiş hava ATA'n tipler
  • Airport haberdeki haber yorumlarını ara sıra okuyup gülümsüyen bir pilotum. İlk (ve umarım son kez) birşeyler yazmak istedim. Öncelikle havacılıkla ilgili olmayan birisinin bu yorumları okuduğunu hayal ediyorum ve bir kez daha gülüyorum. "Sayın yolcular kaptanınız konuşuyor" daki tok ses tonlu pilot arkadaşların bir çoğunun, ergen seviyesi asker-sivil pilot tartışmasına, büyümüş gözbebekleriyle baktıklarını hayal edip bir kez daha gülüyorum. İnsanoğlunun kadim hatası, bir iki örnekle genelleme yapmak. Bir kötü doktorla karşılaşıp hepsinden nefret etmek, tono muhabbeti yapan huysuz bir askeri pilotu hiç unutamamak, gerektiğinden çok havalı bir sivil kökenli kaptana gıcıklanmak. Önce bu zaafı bir düşünsek mi. İşini gücünü elinden geldiğince iyi yapmaya, kazandığı parayı haketmeye çalışanları bu tartışmalarda göremezsiniz. Burada yazdıklarını, muhataplarına, yaşandığı anda söyleyebilenlere ise hiç göremezsiniz. İnsanın kendisiyle sıkıntısı varsa, asker de aynı, sivil de. O zaman dans :)
  • Sacmalamaya gerek yok, yabanci kotasi yerine aktif ucan diger sirketlerdeki FO lari alin. Yabanci almak vatan hainligidir. Hep dedik hep diyoruz. Bir olimpik air gibi kendi pilotlarimizi sabirla egitmeliyiz.
  • Troller sizi
  • Yabancılar lamı doldurcuklar ooo iyi hööööö...
  • Arkadaslar egri oturup dogru konuşalım,KHK sizlerin beklediği gibi çıkmadı.Beklentiniz hava yollarında devam ederken 2-3 ayda bir, bir hafta sureyle filolara ucusa gidip egitim uçuşu vs yapma,sozde harbe hazırlıgını idame etmek..Egosu biraz yuksek olanlar da egitim filolarında hocalik yaparak bu sureyi degerlendirme peşinde.Çoğu kimsenin görev,harekat uçuşlarında uçayım derdi yok.Hep kaymak kadrolarda olayım,risk almayayım ama bir yandan da nostalji yapayım.Kendinizi biran için filolardaki ütgm,yzb kardeşlerimizin yerine koyunuz.Riskli görev ucuslarını onlar yapacak,sizler ise bir nevi GHU statusunde mesai saatleri içerisinde meydan turu,S/S vs.Genkur dogru bir tespitle sakıncaları gördü ki, KHK ona göre ya hep ya hiç şeklinde çıktı.Birileri çıkıpta ABD'de RESERVE sistemi var,bizde de olsun diyebilir.Bizde de olsun da,o sistem suan ihtiyacı karşılamıyor. Havkom 1.5 koltuk oranını saglayamıyor.Kaldı ki GHU personel bu orana dahil edilmiyor sanırım.Son olarak, hava yollarında halihazırda çalışıpta istifa edip görevlerine dönecek olanlar mutlaka olacaktır.Ancak bu sayı çoook çok az olacaktır.Sesi gür çıkıp bol keseden atanların ise mevcut KHK'deki sartlara göre geri döneceklerine pek az ihtimal veriyorum.Biz birbirimizin ciğerini biliriz,umarım yanılırım.Emniyetli uçuşlar...
  • Saçma sapan yorumlar....gülüyorum..siz önce aslan gibi askeri pilotları Ali Cengiz oyunları ile Hava Kuvvetlerinden atın ,onlar da hayatlarını devam ettirmek için yeni bir düzen kursunlar ve şimdi başınız sıkışınca "ne o para tatlı geldi galiba"diye son derece seviyesiz ithamlarda suçlayın.....rahat hayat herkesin hakkı,buna neden bu kadar sinirleniyorsunuz...bu kıskançlık niye...unutmayın onlar vatan görevlerini lâyıkıyla yaptılar ve THY 'ye geçtiler..bunun neresi abesle iştigal???isteyen sivile geçer isteyen askeriyede devam eder bu kadar basit....sizlerin bu kötü kalpliliği,fesatlığı ve kıskançlığı bıktırdı artık... Ha bu arada Fetöcü pilotların temizliği bitti mi acaba THY' de???
  • 10 yıl önce ayrılmadan bir rapor yazmıştım. Ne yazdıysam bugün gerçek oldu. Ama odun kafalı komutanıma anlatamamıştım.
  • Haberin gerçek dünya ile alakası yok KHK/671 resmi gazetede yayınlandı. Ne kimsenin kimseye geri gel, ne de kimsenin kimseye hadi koçum geri don TSK ya dediği yok! İyice magazine doktunuz olayı! Bu arada GEREKİRSE ( savas durumu vs. ki mevcut şartlarda gerekmiyor ) gider Aslanlar gibi bu ülke icin savaşırız hic şüpheniz olmasın korkunuz da olmasın ...

TSK’dan THY’ye geçen 560 pilot için sefer görev emri çıkarılıyor. Sivil havacılıkta yüzde 10 yabancı pilot kotasının da kaldırılması gündemde.

Sabah gazetesinin haberine göre, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sırasında hava kuvvetlerine yerleştirdiği cuntacı pilotları kullanması üzerine hükümet yeni bir çalışma başlattı. Söz konusu çalışmayla seferberlik ve olağanüstü hal zamanlarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) sivile geçen tüm pilotların orduda görev yapması sağlanacak.

TSK'dan THY'ye geçen yaklaşık 560 pilotun büyük bir bölümü yeniden orduya dönme hazırlığı yaptığı için sivil havacılıkta uygulanan yüzde 10 yabancı pilot kotası da kaldırılacak. Sivil havacılıkta oluşması muhtemel pilot açığı da yabancı pilotlarla karşılanacak. Hükümet, diğer yandan da görevdeki savaş pilotlarının ayrılmalarını önlemek için yeni adımlar atacak. Yayımlanacak Kanun Hükmünde Kararname ile görevdeki pilotların maaşları ve emeklilik tazminatları artırılacak. Uçuş başına alınan tazminatlarda da iyileştirmeye gidilecek. Savaş pilotlarının uçuş başı aldıkları ücretin de artırılacağı öğrenildi.

265 PİLOT İHRAÇ EDİLDİ

15 Temmuz'dan sonra ordudan ihraç edilen subaylar arasında 265 pilot bulunuyor. Çıkarılacak KHK ile öncelikle FETÖ'nün kumpas ve baskılarıyla ordudan ayrılmak zorunda kalan ve sivil havacılığa geçen pilotların geri dönüşü kolaylaştırılacak. Daha önce ordudan THY'ye 560 pilot geçmişti. Şimdi bunlardan 300'e yakınının TSK'ya geri döneceği öğrenildi. Diğer yandan GATA'da "uçuşa elverişli değildir" raporu verilerek pilotluktan atılanların da geri dönmesi sağlanacak.

REZERV PİLOT UYGULAMASINA GEÇİLİYOR

Hükümet Amerika ve İsrail'de de uygulanan rezerv pilot uygulamasını da hayata geçirecek. Ordudan ayrılarak sivile geçen ya da geçecek olan her pilot yılda bir hafta eğitime alınarak hava araçları hakkında güncel bilgilerini muhafaza etmeleri sağlanacak. Bu pilotlar olası bir seferberlik ya da olağanüstü hal durumunda göreve çağrılarak silah altına alınacak.

Öte yandan OHAL kapsamında çıkarılan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle herhangi bir nedenle TSK'dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylar, gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi durumunda TSK'da görevlendirilebilecek.

THY'deki pilotlar TSK'ya geri mi dönüyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (110)

Hade sende ordan ~ 8 yıl önce
Madem o kadar pilot açığı var neden hiçbir firmanın pilot alım ilanı yok? Ülkemizde bir sürü işsiz pilot varken yüzde 10 yabancı pilot kotasını kaldırmanın ne anlamı var. Mevcut lisanslı kişilerle açık çok rahat kapatılabilir. Bir yandan sivil havacılık işsiz pilot kalmayacak diye bir sistem kurmaya çalışacak, diğer yandan da yabancı pilot kotasını kaldırıp kendi amacıyla çelişecek. Sivil havacılığın, firma baskılarından arınmış kararlar alması lazım. Gerçek bir haberse komik olmuş bu yapılan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 8 yıl önce
Bunlar asleri pilotlar falan değil askeriyeden para için THY geçmiş hava ATA'n tipler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
b-777 Cpt. ~ 8 yıl önce
bende hava kuvvetlerinden müstafi olarak ayrıldım kardeşim.4 sene hava harp okulu+2 sene çok zorlu ve stres altında geçen uçuş okulu+15 sene fiili olarak bu bu millete şerefle hizmet ettim.dünyanın hiçbiryerinde uygulanmayan 15 senelik mecburi hizmetimi tamamlayıp borcumu ödedim ve şerefimle ayrıldım.doğru söylüyorsun bana bu altın bileziği bu devlet verdi,ama emin ol benim canım kardeşim bende hakkını fazlasıyla verdim.Ben hava kuvvetleriyle sözleşme yaptım,EVLENMEDİM.borcum bitti ,ayrıldım.Ayrıca belli bir yaştan sonra muharip savaş pilotu olarak görev yapamazsın.SAVAŞ pilotluğu yapmış birini de karargahta masa başında tutamazsın.HAVA KUVVETLERİNDE DE ÇOK MUTLUYDUM,ALLAHA ŞÜKÜR TÜRK HAVA YOLLARI GİBİ ÜLKEMİZİN GÖZBEBEĞİ OLAN ŞİRKETİMDE DE ÇOK MUTLUYUM.ORDA AZ KAZANIYORDUM AMA MESLEKİ TATMİNİM ÇOK YÜKSEKTİ.BURDA İSE HEM SEVDİĞİM İŞİ YAPMAYA DEVAM EDİYORUM HEMDE GAYET GÜZEL PARA KAZANIYORUM.ALLAH HERKESE MUTLU OLACAĞI İŞİ YAPMAYI NASİP ETSİN İNŞALLAH. not:yorum yaparken biraz saygı ltf
Bir de ben yazayım ~ 8 yıl önce
Airport haberdeki haber yorumlarını ara sıra okuyup gülümsüyen bir pilotum. İlk (ve umarım son kez) birşeyler yazmak istedim. Öncelikle havacılıkla ilgili olmayan birisinin bu yorumları okuduğunu hayal ediyorum ve bir kez daha gülüyorum. "Sayın yolcular kaptanınız konuşuyor" daki tok ses tonlu pilot arkadaşların bir çoğunun, ergen seviyesi asker-sivil pilot tartışmasına, büyümüş gözbebekleriyle baktıklarını hayal edip bir kez daha gülüyorum. İnsanoğlunun kadim hatası, bir iki örnekle genelleme yapmak. Bir kötü doktorla karşılaşıp hepsinden nefret etmek, tono muhabbeti yapan huysuz bir askeri pilotu hiç unutamamak, gerektiğinden çok havalı bir sivil kökenli kaptana gıcıklanmak. Önce bu zaafı bir düşünsek mi. İşini gücünü elinden geldiğince iyi yapmaya, kazandığı parayı haketmeye çalışanları bu tartışmalarda göremezsiniz. Burada yazdıklarını, muhataplarına, yaşandığı anda söyleyebilenlere ise hiç göremezsiniz. İnsanın kendisiyle sıkıntısı varsa, asker de aynı, sivil de. O zaman dans :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kota ~ 8 yıl önce
Sacmalamaya gerek yok, yabanci kotasi yerine aktif ucan diger sirketlerdeki FO lari alin. Yabanci almak vatan hainligidir. Hep dedik hep diyoruz. Bir olimpik air gibi kendi pilotlarimizi sabirla egitmeliyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
Troller sizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hööö ~ 8 yıl önce
Yabancılar lamı doldurcuklar ooo iyi hööööö...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Moby ~ 8 yıl önce
Arkadaslar egri oturup dogru konuşalım,KHK sizlerin beklediği gibi çıkmadı.Beklentiniz hava yollarında devam ederken 2-3 ayda bir, bir hafta sureyle filolara ucusa gidip egitim uçuşu vs yapma,sozde harbe hazırlıgını idame etmek..Egosu biraz yuksek olanlar da egitim filolarında hocalik yaparak bu sureyi degerlendirme peşinde.Çoğu kimsenin görev,harekat uçuşlarında uçayım derdi yok.Hep kaymak kadrolarda olayım,risk almayayım ama bir yandan da nostalji yapayım.Kendinizi biran için filolardaki ütgm,yzb kardeşlerimizin yerine koyunuz.Riskli görev ucuslarını onlar yapacak,sizler ise bir nevi GHU statusunde mesai saatleri içerisinde meydan turu,S/S vs.Genkur dogru bir tespitle sakıncaları gördü ki, KHK ona göre ya hep ya hiç şeklinde çıktı.Birileri çıkıpta ABD'de RESERVE sistemi var,bizde de olsun diyebilir.Bizde de olsun da,o sistem suan ihtiyacı karşılamıyor. Havkom 1.5 koltuk oranını saglayamıyor.Kaldı ki GHU personel bu orana dahil edilmiyor sanırım.Son olarak, hava yollarında halihazırda çalışıpta istifa edip görevlerine dönecek olanlar mutlaka olacaktır.Ancak bu sayı çoook çok az olacaktır.Sesi gür çıkıp bol keseden atanların ise mevcut KHK'deki sartlara göre geri döneceklerine pek az ihtimal veriyorum.Biz birbirimizin ciğerini biliriz,umarım yanılırım.Emniyetli uçuşlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
beyceli ~ 8 yıl önce
Dogru...
Dilemma ~ 8 yıl önce
Saçma sapan yorumlar....gülüyorum..siz önce aslan gibi askeri pilotları Ali Cengiz oyunları ile Hava Kuvvetlerinden atın ,onlar da hayatlarını devam ettirmek için yeni bir düzen kursunlar ve şimdi başınız sıkışınca "ne o para tatlı geldi galiba"diye son derece seviyesiz ithamlarda suçlayın.....rahat hayat herkesin hakkı,buna neden bu kadar sinirleniyorsunuz...bu kıskançlık niye...unutmayın onlar vatan görevlerini lâyıkıyla yaptılar ve THY 'ye geçtiler..bunun neresi abesle iştigal???isteyen sivile geçer isteyen askeriyede devam eder bu kadar basit....sizlerin bu kötü kalpliliği,fesatlığı ve kıskançlığı bıktırdı artık... Ha bu arada Fetöcü pilotların temizliği bitti mi acaba THY' de???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 8 yıl önce
Paşam şartları eşitleyelim gir 14 dersten gör bak ters nasıl çekikiyor ya da sivilleşin yok öyle yatırdık böyle tono atarız geyiğinden içimiz şişti kafa oldu kazan kapiş ?
Süper ~ 8 yıl önce
Yorum süper, ben 15 yaşında başladım askeri okullar askerlik derken 20 yıl bitirdim.. 12 ay askerlik yapmış yada baba parasıyla bedelli yapmış sivil pilotlarımız eğer vatanseverse tsk da askere de ihtiyaç var buyursunlar onlar vatan borcunu ödesinler. Biz yeterince ödedik. Haa belki askerler gider bize ekmek çıkar demeyin, o kadar yeteneklisiniz ve kaliteli eğitim almışsınız ki adamlar sizin yerinize yabancıları alıcak. Yani biz gitsekte siz yine dışarda kalacaksınız değişen bişey yok
Guzel ~ 8 yıl önce
Burda askere laf atan arkadaşlara sözüm.hiç yapmadığın bi iş ile ilgili yorum yapma lütfen.sen hiç askeri pilotluk yaptınmi?ben askeri pilotluk da yaptım sivili de yapiom.allah nasip etti tono da attım loopda .PKK da bombaladım Yunanda kovaladım.şimdi senin öve öve bitiremediğim işi de zevkle ama hakkını vererek yapiom.ohhh bi pilota nasip olabilecek herşeyi yapıyorum.duvarlarımda cessna da var f16 da boeingde.çatlayın kıskançlıktan fx pilotlari sizi
Airliner ~ 8 yıl önce
Herkes biliyor 14 kitaptan nasıl geçtiğinizi. Cevapları ezberle, soruyu bile okuma. Line ve tip eğitimlerinizde görüyoruz ne kadar temel konuları bile bilmediğinizi. Bu bilgiyle Askeriyede olsanız uçağın ancak 300 metreden fotoğrafını çekmeye izin verirler. Buralarda boş boş konuşacağınıza oturun da kendinizi geliştirin okuyun biraz... Öğretmenlerine bile saygı duymayı öğrenememiş bir nesil doluşuyor. Google'dan yalan yanlış bulup buluşturduklarıyla uçmaya çalışanlar sürüsüne bereket...herşeye hazır ve kolaydan ulaşınca bu işler böyle oluyor, okuyan yok, şu mesleği ayağa düşürüyorsunuz, bu kafayla geleceğimizi karartırsınız....
14 dersten sınava girene cevap ~ 8 yıl önce
Koçum sen 14 dersten sınava girdiğinde o cengâverler senin sülalenin okuduğu kadar döküman okumuş , senin yaşın kadar sınava girmişlerdi. Kendinin birşey olduğunu zannetme.
Otorite yetkisi ~ 8 yıl önce
14 dersin sorularını alıp ezberleyip geçtiğini uygulamada görüyoruz arkadaşım. En az 15 sene pilotluk deneyimi olan biriyle kendini eşit görüyorsun. O 15 senede 1400 sınava girmiştir o adam. Her sene 2 check uçuşu, genel sınavları, her ay yapılan sınavlar, bir çarp, topla böl bakalım. Tüm ülkelerde de usuller aynıdır. Bazılarında devlet (asker, polis, gümrük, sıhhiye vb.) uçuş sertifikaları, sivil uçaklar için de geçerlidir ve ayrıca sınav olunmaz. Her halde 14 dersten 28 kere sınava girdin ki, başın biraz bunalmış.
1 ~ 8 yıl önce
kaç yıldır ucuyorum daha biz söyle tono attık böyle yatırdık diye ahkam kesen birine rastlamadım. ne konusuyorsunuz kokpitte anlamadım
.... Ya ~ 8 yıl önce
Ya bi git allah askina. 14 sinav soru ezberleyerek olmuyor bu isler. GoruyoruZ sizi line ucusunda.
... ~ 8 yıl önce
Aslan çanakale gazisi gakiba :)
... ~ 8 yıl önce
Şaka karakter seni :)
... ~ 8 yıl önce
Süz ancak tk da uçarsınız aslanlar diliniz burdaji level 6 yı ezberlemeye döner ancak ha bir de kahve istersiniz o kadarrr ... :)
... ~ 8 yıl önce
Sen bir diksiyonu düzelt önce hacı enmi ayyy yazık sana kıyamam :)
... ~ 8 yıl önce
Canım benim sen gaziemirde kumanda vermediğim çocuktun dimi yazık sana ya :)
... ~ 8 yıl önce
İki ordu envanteri vermişler kağıt kürek işi bu arkadaşa ya da çiğlide çok yazmış ceza imzalamışız şimdi işkembeden yazıyor yazmaya devam yani :)
... ~ 8 yıl önce
Bunu sımavlardan muaf turun abileri kırmızı çakmayım depresif oluyor :)
... ~ 8 yıl önce
Sen denk gel o astronotlara bal ne mangal kalıyor ne köz :)
... ~ 8 yıl önce
Canım benim sen en fazla yanımda line a çıkmışsındır sicilin yetmez be Aslanım...
... ~ 8 yıl önce
Raad ol sen bi açıkta filan değiliz sen git bi manyas gölü yerinde duruyormu bi bak gel :) yine gelirsin
... ~ 8 yıl önce
Canım bir neskafe lütfen sütü az olsun bir de yarım bardak lütfen uçağı yatırınca üstümüze başımıza döküyoruz da :) alışamadık sivile bilinyonmu ahhh f16 ahhhh :)
Güzel rumuza ~ 8 yıl önce
Nereden biliyorsun Asker kökenlileri eleştirenlerin FSX kullanıcıları olduğunu.Sivildekiler de sizi eleştiriyor.Hatta jet pilotlarının bir kısmının helikopter pilotlarına tepeden baktığını biliyorum.İnan FSX;X Plane veya DCS türü simülatörler el becerisini çok geliştirir.Uçuş hissi,kıç hissi olmadan kullanan gerçek uçuşa geçince;uçma korkusunu yenmişse uçuş daha kolay gelecektir.İrfan Sarp paşa bile evinde FS kullanır.İnsanların imkanı olmadığı için FS kullanıyorlar.Dünyadaki bazı hava kuvvetleri bile Falcon BMS kullanıyor.FS cilere kızmanızın nedeni bence herkesin bu işi yapabileceğini kanıtlamasıdır.
Cpt ~ 8 yıl önce
10 yıl önce ayrılmadan bir rapor yazmıştım. Ne yazdıysam bugün gerçek oldu. Ama odun kafalı komutanıma anlatamamıştım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ah yazık ~ 8 yıl önce
Keşke anlatabilseydin be kapt. bari bir tek sen adam olsaydın da anlatabilseydin
KHK/671 ~ 8 yıl önce
Haberin gerçek dünya ile alakası yok KHK/671 resmi gazetede yayınlandı. Ne kimsenin kimseye geri gel, ne de kimsenin kimseye hadi koçum geri don TSK ya dediği yok! İyice magazine doktunuz olayı! Bu arada GEREKİRSE ( savas durumu vs. ki mevcut şartlarda gerekmiyor ) gider Aslanlar gibi bu ülke icin savaşırız hic şüpheniz olmasın korkunuz da olmasın ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sessiz Vatansever ~ 8 yıl önce
Başvurular başladı bile. Şu an itibariyle 20 civarında tanıdığım bildirimde bulundu. Sen mangala üfürmeye devam et

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000