13 Eylül 2018, Perşembe 08:48:22

THY Uçuş Akademisi borçlularına müjde!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre bakanlığın belirlediği haller dışında dövizle sözleşme yapılamayacağı, eski sözleşmelerdeki dövizle anlaşmaların ise Türk parası karşılığı ile yeniden belirleneceği belirtildi. Bu kararname ile THY Uçuş Akademisi'nde eğitim alan dövizle borçlanan pilot adaylarına umut ışığı doğdu.
  • Kabin memuru maaslari 2999 tl’ye dusurulmeli. Hak ettikleri maas budur. Yillardir skytrax’ta en iyi kabin siralamasinda ilk 20’ye bile giremediler. Atlas onur pgs bu maasi veriyor km’ler gayet de guleryuzlu, hicbiri istifa edip de cikamaz gorursunuz.
  • Abi gerçekten anlayamıyorum, tamam bu işin ve her işin en büyük unsurlarından biri para, evet ama şimdi bakıyorum kendi imkanlarimla pilot olmam sadece bir hayal, akedemi kaç para keserse kessin zaten 18-22 arası bir maaş alıyorsun, ki gayet güzel bir rakam üstüne üstlük birde milli firman olan thy de pilotsun yaşadığın gurur ve sosyal yaşamdaki verdiği fors da cabası (düşünsene Türk Hava Yollarında pilotum diyorsun) hala insanlar ağlıyor gerçekten bunun tek açıklaması var, insanlar geldiği yeri unutuyor ben part time çalışıp bir yandan okuyucam diye uğraşıyorum aylık 1.2/1.6 arası aliyorsam alıyorum, bu insanların yaptığı nankörlük başka bir şey değil, işin zorluğuna bir lafım gerçekten yok geceli gündüzlü çalışıyorsun ama öyle çalışan 100binlerce insan var unutma, pilotların yaptığı işe gerçekten bir lafım yok ama benim görüşüm pilot olmak pilotluk yapmaktan daha zor (extrem koşulları saymiyorum ki zaten o koşullar yüzünden maaşlar yüksek)
  • 600 bin tlye sabitleseler 20 bintl üzerinden aylık 5bin tl kesseler 10 yılda borç bitiyor borçta artışta yok ozaman ucus okulunu boskoy akademiye gir baba eğitim boyunca maaşında var bedavadan pilotsun 10 yılda garantin var oh mis .
  • simdi bi dakka ucus okullari artik tl olarakmi odemeleri kabul edecek
  • bro 4 yıl önce 100k euro idi ve euro 2014 yılı için ortalama 2.91 idi. Yani 291k tl. O borç oldu 750k. 4 yılda yüzde 200e yakın faiz normal mi? :)
  • mülakatta maçanız yiyorsa parası icin geldim desenize:))) size yeter 10-12k. yok ucmak hayaliymis bilmem ne.
  • Ortalama 30k hangi fo alıyor tk'da? 3 sene evvelde hiç ortalama 20k görmedim. Dövize endeksli maaş falan da yok ortada. Sen başka şirkette uçuyor olmayasın.
  • Genelde gayrimenkul ile ilgili işlerden bahsediliyor.Hayal aşılamayın,
  • 2.5 milyona sabitlensin, odesinler iste. atmadiklari takla sallamadiklari yalan yoktu. Size soylediler mulakatta bu is parasi icin yapilmaz diye. max 10bin maas yeter cok bile.
  • Ya bir akademili olarak susmak istemiyorum. Ben az vermek isterim elbet ama vicdanıma sığmıyor. Örnek vermek gerekirse: 3 yıl önce euro 4 idi ücret 130bin avro idi, yani 420bin, şimdi maaşlar Thy’de tl ödeniyor ama ister istemez, döviz kuruna göre güncelleme geliyor. Yani şimdiki maaşla (ort 30K) 14 ayda ödenebiliyor. Ama 3 yıl önce ort (20K) ile 21 ayda ödeniyordu. O zaman akademililer tl olarak sadece enflasyon oranında zam alalım! Olur mu öyle? Olmaz! E bu haksızlık değil mi? Dışarıdan gelen beraber uçtuğum adam zaten senyoritede geride, e bu sefer de sen bu adamı tutamazsın! Giden de haklı yani, adaletsiz yerde niye kalsın? Adam euro borçlanmış, sen tl, 3 yıl sonra euro 2 kat artmış, tl aynı! Maaşlar? Euroya endekslenmiş, hayat bize güzel valla. Neyse ben üzümümü yiyeyim

 Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu'nun dördüncü maddesine yapılan ek düzenlemeye ilişkin karar  Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ek madde uyarınca, " Türkiye'de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlernen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul, alım, satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama ve leasing ile iş, hizmet ve esern sözleşlemelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan  diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz." denildi.

Aynı karara eklenen geçici maddede ise ek dördüncü maddenin yürürlüğe girmesinden itibaren 30 gün içinde yürürlükteki sözleşmelerin döviz cinsinden kararlaştırılan bedellerinin Türk parası olarak yeniden belirleneceği de karar bağlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar sonrası gözler Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi'nde euro bazında borçlanan pilot adaylarının durumuna çevrildi. 

Bir süredir döviz kurunun artmasıyla borçları katlanan pilot ve pilot adaylarının, bu karar sonrası sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesi ihtimali gündeme geldi.

Aynı şekilde hali hazırda pilot eğitimi veren okullarda uygulanan dövizle satış da bu karar sonrası, yeniden düzenlenecek. 

Airporthaber.com

THY Uçuş Akademisi borçlularına müjde!

Yorumlar Tüm Yorumlar (110)

Mayday ~ 6 yıl önce
Kabin memuru maaslari 2999 tl’ye dusurulmeli. Hak ettikleri maas budur. Yillardir skytrax’ta en iyi kabin siralamasinda ilk 20’ye bile giremediler. Atlas onur pgs bu maasi veriyor km’ler gayet de guleryuzlu, hicbiri istifa edip de cikamaz gorursunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saw ~ 6 yıl önce
Abi gerçekten anlayamıyorum, tamam bu işin ve her işin en büyük unsurlarından biri para, evet ama şimdi bakıyorum kendi imkanlarimla pilot olmam sadece bir hayal, akedemi kaç para keserse kessin zaten 18-22 arası bir maaş alıyorsun, ki gayet güzel bir rakam üstüne üstlük birde milli firman olan thy de pilotsun yaşadığın gurur ve sosyal yaşamdaki verdiği fors da cabası (düşünsene Türk Hava Yollarında pilotum diyorsun) hala insanlar ağlıyor gerçekten bunun tek açıklaması var, insanlar geldiği yeri unutuyor ben part time çalışıp bir yandan okuyucam diye uğraşıyorum aylık 1.2/1.6 arası aliyorsam alıyorum, bu insanların yaptığı nankörlük başka bir şey değil, işin zorluğuna bir lafım gerçekten yok geceli gündüzlü çalışıyorsun ama öyle çalışan 100binlerce insan var unutma, pilotların yaptığı işe gerçekten bir lafım yok ama benim görüşüm pilot olmak pilotluk yapmaktan daha zor (extrem koşulları saymiyorum ki zaten o koşullar yüzünden maaşlar yüksek)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Px ~ 6 yıl önce
600 bin tlye sabitleseler 20 bintl üzerinden aylık 5bin tl kesseler 10 yılda borç bitiyor borçta artışta yok ozaman ucus okulunu boskoy akademiye gir baba eğitim boyunca maaşında var bedavadan pilotsun 10 yılda garantin var oh mis .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fx ~ 6 yıl önce
simdi bi dakka ucus okullari artik tl olarakmi odemeleri kabul edecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mat Fail ~ 6 yıl önce
bro 4 yıl önce 100k euro idi ve euro 2014 yılı için ortalama 2.91 idi. Yani 291k tl. O borç oldu 750k. 4 yılda yüzde 200e yakın faiz normal mi? :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gmcalisani ~ 6 yıl önce
mülakatta maçanız yiyorsa parası icin geldim desenize:))) size yeter 10-12k. yok ucmak hayaliymis bilmem ne.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bbc ~ 6 yıl önce
Abicim ne icin calisiyoruz hayatta? Tabi ki para kazanmak icin oncelikle. Mulakatta da bu meslegi secmemin 3 nedeni var dedim. Iyi kazanc bunlardan birisiydi. Merak etme gayet de net bir sekilde sebepleri soyledik.
:) ~ 6 yıl önce
Sen bu kafayla devam et :)
Maçan yiyosa ~ 6 yıl önce
Dlr1i geçersin crmi geçersin mülakatta da sebeplerini sayarsın :) bizim hepsine yetti. Senin?
Fo ~ 6 yıl önce
Ben öyle dedim aldılar . 5 dakika sürdü mülakatım . Şirketimi,işimi çok seviyorum . Akademi borcumuda düşürecekler daha ne olsun
Ökkeş aygır ~ 6 yıl önce
boş yapma, ben dedim mesela.
ortalama 30k? ~ 6 yıl önce
Ortalama 30k hangi fo alıyor tk'da? 3 sene evvelde hiç ortalama 20k görmedim. Dövize endeksli maaş falan da yok ortada. Sen başka şirkette uçuyor olmayasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maaş ort ~ 6 yıl önce
Hocam akademi mezunu şubatta uçmaya başlamış fo arkadaşım var. 100 bin euroluk sözleşmeye imza atmıştı. Bu son %30’luk zam öncesi konuştuğumuzda ortalama aylığım eğitim kesintisi düştükten sonra 20 bin tl gibi bir rakam oluyor aşağı yukarı demişti. Bu da demektir ki kesintisiz maaşı yaklaşık 25 bin tl gibiymiş. Ekstra mesai ile mi onu bilmiyorum ama. A320 filosunda kendisi. Bu mantıkla %30 yeni zam ile eğitim kesintisi düşülmemiş halde fo maaşı 32 bin tl gibi bir rakam olmuyor mu? Bu rakamları alan fo var mı diye sormuşsunuz da bana var gibi geliyor. Yanlış mıyım?
Fo ~ 6 yıl önce
20den 32ye yukselmez. Cunku o zaman ile bu zamanin kur kesintisi ayni degil
Maaş ort ~ 6 yıl önce
Hocam bu a320 fo arkadaş maaş ortalamam eğitim kesintisi düşülünce 20 bin tl dediği tarihte maaşından kesilen 866 Euro’nun tl karşılığı 4700 tl demişti. Yani ortalama kesintisiz maaşı 25 bin gibi bişey. 25 bin maaşa %30 zam gelince 32 bin gibi bir para etmiyor mu?
Reality ~ 6 yıl önce
Genelde gayrimenkul ile ilgili işlerden bahsediliyor.Hayal aşılamayın,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ķeşke ~ 6 yıl önce
O kadar basit olsa.Özel sektör dışarı akabilir.
aynen ~ 6 yıl önce
Aynen haklısın. Nereleriyle okuyorlar kanunu anlamadım. Menkul, gayrimenkul alım satımında Döviz değil TL kullanılacak. Döviz ile yapılan sözleşmeler bir ay içinde TL'ye dönüşecek.
2,5 milyon ~ 6 yıl önce
2.5 milyona sabitlensin, odesinler iste. atmadiklari takla sallamadiklari yalan yoktu. Size soylediler mulakatta bu is parasi icin yapilmaz diye. max 10bin maas yeter cok bile.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hahahahah ~ 6 yıl önce
Hahahahah çok doğru demişsin ya.
Oh ne güzel ~ 6 yıl önce
Ya bir akademili olarak susmak istemiyorum. Ben az vermek isterim elbet ama vicdanıma sığmıyor. Örnek vermek gerekirse: 3 yıl önce euro 4 idi ücret 130bin avro idi, yani 420bin, şimdi maaşlar Thy’de tl ödeniyor ama ister istemez, döviz kuruna göre güncelleme geliyor. Yani şimdiki maaşla (ort 30K) 14 ayda ödenebiliyor. Ama 3 yıl önce ort (20K) ile 21 ayda ödeniyordu. O zaman akademililer tl olarak sadece enflasyon oranında zam alalım! Olur mu öyle? Olmaz! E bu haksızlık değil mi? Dışarıdan gelen beraber uçtuğum adam zaten senyoritede geride, e bu sefer de sen bu adamı tutamazsın! Giden de haklı yani, adaletsiz yerde niye kalsın? Adam euro borçlanmış, sen tl, 3 yıl sonra euro 2 kat artmış, tl aynı! Maaşlar? Euroya endekslenmiş, hayat bize güzel valla. Neyse ben üzümümü yiyeyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 6 yıl önce
Milyoooon, milyaaaar, seeen, beniiii, 8 milyooon
Akademili ~ 6 yıl önce
Sanırım göreve ya yeni başladınız ya da henüz eğitimdesiniz. Aynı konu hakkında 2 yıl sonra çok farklı düşünmeniz işten değil. Tecrübeyle sabit.
Mfo ~ 6 yıl önce
Akademili hesap yap 75 m euro uçuş okulu 40 bin euro tip oluyor zaten 115 bin euro. 15 bin euro eğitim sürecinde konaklama uçak bileti yemek gidiyor tecrübe ile sabit 130 bin euro e iş garantin var eğitim sürecinde sana maaşta veriyor thy. Sen bankdan 20 bin euro kredi çekemezsin thy bu imkanı size bedava veriyor kesinti işe 20 bin civarı maaş alıyorsunuz allahtan korkun be nankörlük yapmayın şu güzelim firmaya

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000