14 Nisan 2014, Pazartesi 11:01:54

THY UÇAĞINDA ASLINDA NE OLDU?

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Moskova seferini yapan uçağında yaşandığı iddia edilen ve bir yolcunun ‘klimaları açın patladık’ sözleri sonrası boşaltılan uçakla ilgili detaylar ortaya çıktı. Bakın işin aslı neydi?
  • "tahsil cehaleti alır, eşeklik baki kalır"
  • Sayın Kabin Amiri, yaptığınız işe büyük saygı duyuyor ve her fırsatta sizleri savunuyorum. Eşim de sizlerden. 1985 - 93 arasında THY kabininde görev yapmış, mesleğini çok seven ama sonunda "çocuk mu, kariyer mi?" sorusu gündeme geldiğinde mesleği bırakmış biri. 5 bacak sonu yorgun argın geldiği gecenin sabahında bir telefonla çok sefere çağırıldı zamanında. Bu nedenle sizleri çok iyi anlıyorum. Ama, lütfen sizde beni anlayın. Eşimin uçtuğu zamanlar daha DC-9'lar, Boeing 727'ler görevdeydi, A-310'lar yeni gelmişti. Ben o günlerdeki kabin görevlilerini çok arıyorum. Allahıma şükürler olsun ki, o dönemle, şimdiki dönemi karşılaştırma imkanım oldu. Fark ne biliyor musunuz? Ruh, evet ruh. Eskiden bu işi yapanlar sevdiği için tutkuyla bağlandığı için yaparlardı, meslek olarak görmezlerdi. Şimdi bakıyorum da, çok daha eğitimli ve profesyoneller ama ruh yok. Tabii ki, aranızda bu işi yine tutkuyla yapanlar mutlaka vardır, ama ben o eski rötarlı günleri arıyorum. Sizleri kırdıysam özür dilerim.
  • Bu ne yahu herkes o kedi bu masaya gelecek havasinda :))
  • Avrupanin birincisi havalandirmasini acsin artik canim... Her sene ayni mevzu yolcu bunaldi artik
  • Bir mardin istanbul seferinde servis esnasinda kalp krizi geciren yolcuya mudahalede bulunurken baska bir yolcu tarafindan kendisine visne suyu vermedigim gerekcesiyle yumruklandim. Sirkete durumu bildirdigimde ise olayi cok buyutmememi bunun benim aleyhime sonuclanacagini, yolcunun bizim ekmek paramiz demek oldugunu acik acik soylediler. Bou ve odtu'yu bitirmis sayin yolcumuz meslekdasimizi anlayamamakla itham ediyor ancak bu gibi konularda anlayissiz olanin kendisi olacagini dusunemiyor. Acikcasi akilli bir insan bahsedilen haberin komik ve gerceklesmesi imkansiz oldugunu yolcu tecrubesiyle bile gorebilir. Sayin yorumcunun akademik kariyerine saygi duymakla birlikte kabinde gordugu insanlarin da bir akademik gecmisi olabilecegini hesaba katmasi gerektigine inaniyorum. Bu noktada kendi akademik gecmisinin kendilerininkinden daha parlak gorundugunu belirtir kendilerine mutlu huzurlu bir hayat dilerim. Nacizane fikrim akil suzgecinden gecirmediginiz duyumlara inanmayiniz zira bu duyumun kendisi gibi duyuma inanani da gulunc duruma dusurur. Saygilar.
  • ...tehlikeli adledildiyse, kaptana haber vermek kabin memurunun gorev ve sorumlulugudur. Bu degerlendirme surecinde "ama yazik cok terlemis", ne ulkenin ne uluslararasi otoritelerin, kabin icindeki muhtemel tehlikeyi onlemek amaciyla prosedur ogretilmis ekibin ihmalini perdelemez. Insanlara bu ulkede sirketlerin uluslararasi anlasmalar ve denetim kurumlarinin standartlarinda azami onem gostermeleri gereken guvenlik ve bunun saglayicilari olan ekibin, konfordan once emniyet odakli hareket etmek ZORUNDA oldugunu ogretmemiz gerekir ki, dedigim gibi Thy'nin devamli yolculari bu konularda ziyadesiyle bilgili ve farkindaligi yuksek bir kitledir. Umarim tum ulke yolcusu bir gun EASA ulkelerinin vatandaslari gibi isini yapana saygi gostermeyi ogrenecektir. Diger taraftan da isini yapan insanlarin, karsilarindaki yolculara emniyet konulari tamamen saglandiktan sonra, sirket politikasi icinde gereken konforu saglamaktan geri kalmadigi bir sistemi de oturtabiliriz tez zamanda.
  • ...cok kalkti zaten yolcu her zaman hakli." diyen ayni anlatim bozuklugunda bogulan yorumlar. Kimse ortaya fikrini koymuyor, suclayacak yer ariyor. Bu olay dunyanin tum havayolu sirketlerine yasaniyor. Thy, Star Alliance kumesinin; safety security konusunda en zayif halkalarindan birisi hatta. Turk insani olarak biat kulturunde kendimizden gectigimizden, kelamimizin da kendi titrimizi yucelterek yuceldigini saniyoruz. Ben Sun Express kabin amiriyim. Yili askin Thy icin ucuyoruz. Surekli ucan Thy ucucusu, bu durumun cok normal oldugunu bilir. Ucaktan cikartilmis olmalarindan da memnun olur. Cunku o ucak 12bin mt'de saldirgan olma ihtimali gosteren biriyle u-ca-maz. Ucar da daha dogrusu, nereye indirildiginden, icerdeki yolculardan, ucagin bilhassa kendisinden, ekibinden sorumlu olan kaptan; bu riski alamaz. Uluslararasi konferans ve sartlarla belirlenmis bir sektorde, yolcunun acilmayan klima icin bagirma hakki vardir demez. Saldirganligi, kabin ekiplerinin egitimini aldigi levellerce
  • Yorumlari okuyorum da, insanlarin bu ulkedeki sorunu alenen gorunuyor. Kim ne dusunurse dusunsun, savunma degil; saldiriyla tartisiyor. Bir tarafta "Ay thy'ye giremedin de cahilsin, kuyruk acin var bi de cahilsin." diyen anlatim ve yazim bozukluklariyla dolu yorumlar; diger taraftan "kezban thy hostes hareketi, bunlarin da bi taraflari c
  • Cevap veriyorum: Hiçbiri. Yaşım 57. Biri Boğaziçi diğeri ODTÜ iki üniversite bitirdim. İşim gereği sık sık yurtiçi, yurtdışı uçarım. Gideceğim yerlere eğer düzgün bağlantılar sunuyor ve fiyat farkı da çok yoksa hep Türk şirketlerini ve THY'yi tercih ederim. Çok az da olsa THY hissem var. Yani bir şekilde sahibi de sayılırım. Her zaman yıkıcı değil, yapıcı eleştiri yaparım. Doğru bildiğimi söylemekten, gördüğümü abartmadan anlatmaktan çekinmem. Yazdıklarımın hepsi bizzat THY'de yaşadığım olaylardır. Sizin gibi, doğruları söyleyenlere "agaaaa" demek aklımın ucundan geçmez. Kimseye biat etmedim, onurumla yaşadım. Bu yazdıklarımı anlayabileceğinizi hiç sanmıyorum.
  • İstanbul-Moskova seferini yapacak uçağa tüm yolcuların bindiğini anlatan Ali Kopuz, "Uçakta çok sıcaklık vardı. Klimalar çalışmadığından dolayı yolcular şikayet ediyorlardı. Ben de kabin görevlisine ’Şu klimaları çalıştırabilir misiniz?’ dedim. ’Klimayı çalıştıramayız’ dedi. Ben de ’Nasıl olur?’ dedim, uçak kalkmak üzereyken, klima hala açılmayınca ’Sıcaktan patlayacağız’ dedim" diye konuştu. evet evet cemaat çarpıtmış, hatta yolcuda cemaatçiymiş iha'da :)

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Moskova seferini yapan uçağında yaşandığı iddia edilen ve bir yolcunun ‘klimaları açın patladık’ sözleri sonrası boşaltılan uçakla ilgili detaylar ortaya çıktı. Bakın işin aslı neydi?

Cemaate yakınlığıyla bilinen Cihan Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı tarafından servis edilen THY ile ilgili bir haber kafaları karıştırdı. Airporthaber’de de yer alan habere göre, dün İstanbul-Moskova seferini yapacak uçakta bir yolcunun ‘klimaları açın, patladık’ sözü sonrası uçuş emniyeti gözetilerek uçaktaki bütün yolcular indirildi ve uçakta güvenlik prosedürü uygulandı. Bütün yolcular ve bagajlar tekrar kontrolden geçirildi.

Uçuşta yaklaşık bir buçuk saat rötar oluşurken yolcular bir başka uçakla Moskova’ya gönderildi.

Haber ajanslarının geçtiği bu haberin, bilgi eksikliğinden dolayı farklı aktarıldığı ortaya çıktı. Airporthaber’in edindiği bilgiye göre, uçakta bulunan biri kadın iki yolcu ile kabin ekibinin havalandırma ile ilgili tartışma yaşamasından sonra uçağın kaptan pilotunun yolcuyu uçaktan indirdiği kaydedildi.

Yolcuların uçaktan indiği sırada ‘bomba patlatacağım’ şeklinde bir cümle kurması üzerine ise uçakta güvenlik prosedürünün uygulandığı anlaşılırken ‘klimaları açın, patladık’ şeklinde bir ifadeden dolayı uçakta bomba araması yapıldığına ilişkin iddialar ise yalanlandı.

THY UÇAĞINDA ASLINDA NE OLDU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

atasözü ~ 10 yıl önce
"tahsil cehaleti alır, eşeklik baki kalır"

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu'dan K / a'ya ~ 10 yıl önce
Sayın Kabin Amiri, yaptığınız işe büyük saygı duyuyor ve her fırsatta sizleri savunuyorum. Eşim de sizlerden. 1985 - 93 arasında THY kabininde görev yapmış, mesleğini çok seven ama sonunda "çocuk mu, kariyer mi?" sorusu gündeme geldiğinde mesleği bırakmış biri. 5 bacak sonu yorgun argın geldiği gecenin sabahında bir telefonla çok sefere çağırıldı zamanında. Bu nedenle sizleri çok iyi anlıyorum. Ama, lütfen sizde beni anlayın. Eşimin uçtuğu zamanlar daha DC-9'lar, Boeing 727'ler görevdeydi, A-310'lar yeni gelmişti. Ben o günlerdeki kabin görevlilerini çok arıyorum. Allahıma şükürler olsun ki, o dönemle, şimdiki dönemi karşılaştırma imkanım oldu. Fark ne biliyor musunuz? Ruh, evet ruh. Eskiden bu işi yapanlar sevdiği için tutkuyla bağlandığı için yaparlardı, meslek olarak görmezlerdi. Şimdi bakıyorum da, çok daha eğitimli ve profesyoneller ama ruh yok. Tabii ki, aranızda bu işi yine tutkuyla yapanlar mutlaka vardır, ama ben o eski rötarlı günleri arıyorum. Sizleri kırdıysam özür dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bu ne yahu herkes o kedi bu masaya gelecek havasinda :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Avrupanin birincisi havalandirmasini acsin artik canim... Her sene ayni mevzu yolcu bunaldi artik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bir mardin istanbul seferinde servis esnasinda kalp krizi geciren yolcuya mudahalede bulunurken baska bir yolcu tarafindan kendisine visne suyu vermedigim gerekcesiyle yumruklandim. Sirkete durumu bildirdigimde ise olayi cok buyutmememi bunun benim aleyhime sonuclanacagini, yolcunun bizim ekmek paramiz demek oldugunu acik acik soylediler. Bou ve odtu'yu bitirmis sayin yolcumuz meslekdasimizi anlayamamakla itham ediyor ancak bu gibi konularda anlayissiz olanin kendisi olacagini dusunemiyor. Acikcasi akilli bir insan bahsedilen haberin komik ve gerceklesmesi imkansiz oldugunu yolcu tecrubesiyle bile gorebilir. Sayin yorumcunun akademik kariyerine saygi duymakla birlikte kabinde gordugu insanlarin da bir akademik gecmisi olabilecegini hesaba katmasi gerektigine inaniyorum. Bu noktada kendi akademik gecmisinin kendilerininkinden daha parlak gorundugunu belirtir kendilerine mutlu huzurlu bir hayat dilerim. Nacizane fikrim akil suzgecinden gecirmediginiz duyumlara inanmayiniz zira bu duyumun kendisi gibi duyuma inanani da gulunc duruma dusurur. Saygilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K/a ~ 10 yıl önce
...tehlikeli adledildiyse, kaptana haber vermek kabin memurunun gorev ve sorumlulugudur. Bu degerlendirme surecinde "ama yazik cok terlemis", ne ulkenin ne uluslararasi otoritelerin, kabin icindeki muhtemel tehlikeyi onlemek amaciyla prosedur ogretilmis ekibin ihmalini perdelemez. Insanlara bu ulkede sirketlerin uluslararasi anlasmalar ve denetim kurumlarinin standartlarinda azami onem gostermeleri gereken guvenlik ve bunun saglayicilari olan ekibin, konfordan once emniyet odakli hareket etmek ZORUNDA oldugunu ogretmemiz gerekir ki, dedigim gibi Thy'nin devamli yolculari bu konularda ziyadesiyle bilgili ve farkindaligi yuksek bir kitledir. Umarim tum ulke yolcusu bir gun EASA ulkelerinin vatandaslari gibi isini yapana saygi gostermeyi ogrenecektir. Diger taraftan da isini yapan insanlarin, karsilarindaki yolculara emniyet konulari tamamen saglandiktan sonra, sirket politikasi icinde gereken konforu saglamaktan geri kalmadigi bir sistemi de oturtabiliriz tez zamanda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K/a ~ 10 yıl önce
...cok kalkti zaten yolcu her zaman hakli." diyen ayni anlatim bozuklugunda bogulan yorumlar. Kimse ortaya fikrini koymuyor, suclayacak yer ariyor. Bu olay dunyanin tum havayolu sirketlerine yasaniyor. Thy, Star Alliance kumesinin; safety security konusunda en zayif halkalarindan birisi hatta. Turk insani olarak biat kulturunde kendimizden gectigimizden, kelamimizin da kendi titrimizi yucelterek yuceldigini saniyoruz. Ben Sun Express kabin amiriyim. Yili askin Thy icin ucuyoruz. Surekli ucan Thy ucucusu, bu durumun cok normal oldugunu bilir. Ucaktan cikartilmis olmalarindan da memnun olur. Cunku o ucak 12bin mt'de saldirgan olma ihtimali gosteren biriyle u-ca-maz. Ucar da daha dogrusu, nereye indirildiginden, icerdeki yolculardan, ucagin bilhassa kendisinden, ekibinden sorumlu olan kaptan; bu riski alamaz. Uluslararasi konferans ve sartlarla belirlenmis bir sektorde, yolcunun acilmayan klima icin bagirma hakki vardir demez. Saldirganligi, kabin ekiplerinin egitimini aldigi levellerce

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K/a ~ 10 yıl önce
Yorumlari okuyorum da, insanlarin bu ulkedeki sorunu alenen gorunuyor. Kim ne dusunurse dusunsun, savunma degil; saldiriyla tartisiyor. Bir tarafta "Ay thy'ye giremedin de cahilsin, kuyruk acin var bi de cahilsin." diyen anlatim ve yazim bozukluklariyla dolu yorumlar; diger taraftan "kezban thy hostes hareketi, bunlarin da bi taraflari c

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu'dan yaw hee'ye ~ 10 yıl önce
Cevap veriyorum: Hiçbiri. Yaşım 57. Biri Boğaziçi diğeri ODTÜ iki üniversite bitirdim. İşim gereği sık sık yurtiçi, yurtdışı uçarım. Gideceğim yerlere eğer düzgün bağlantılar sunuyor ve fiyat farkı da çok yoksa hep Türk şirketlerini ve THY'yi tercih ederim. Çok az da olsa THY hissem var. Yani bir şekilde sahibi de sayılırım. Her zaman yıkıcı değil, yapıcı eleştiri yaparım. Doğru bildiğimi söylemekten, gördüğümü abartmadan anlatmaktan çekinmem. Yazdıklarımın hepsi bizzat THY'de yaşadığım olaylardır. Sizin gibi, doğruları söyleyenlere "agaaaa" demek aklımın ucundan geçmez. Kimseye biat etmedim, onurumla yaşadım. Bu yazdıklarımı anlayabileceğinizi hiç sanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cemaat cemaat ~ 10 yıl önce
İstanbul-Moskova seferini yapacak uçağa tüm yolcuların bindiğini anlatan Ali Kopuz, "Uçakta çok sıcaklık vardı. Klimalar çalışmadığından dolayı yolcular şikayet ediyorlardı. Ben de kabin görevlisine ’Şu klimaları çalıştırabilir misiniz?’ dedim. ’Klimayı çalıştıramayız’ dedi. Ben de ’Nasıl olur?’ dedim, uçak kalkmak üzereyken, klima hala açılmayınca ’Sıcaktan patlayacağız’ dedim" diye konuştu. evet evet cemaat çarpıtmış, hatta yolcuda cemaatçiymiş iha'da :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000