10 Ağustos 2018, Cuma 10:42:38

THY pilot adaylarının borcu 1 milyon TL'yi aştı!

Türk Hava Yolları’nın yetiştirilmek üzere pilot eğitimine aldığı adayların döviz borcu son 8 ayda Türk lirası bazında yüzde 50 arttı. Bugünkü kurla bir pilot adayının borcu 1 milyon TL’nin üzerine çıktı.
  • Bu şirket kafanıza silah dayayıp "Sizi pilot yapıyorum!" falan mı dedi? Eğitime giren bütün arkadaşlar böyle olacağını biliyordu zaten. Ben yurtdışından lisanslarını tamamlamış biri olarak söylüyorum "ucuz etin yahnisi" diye eğitime başlamayın. Bir defa burada ağlayan arkadaşlar siz bu mesleği hayaliniz diye seçmiyor, kısa yoldan çok para kazanayım çok yer görüp kadınlar tanıyayım diye seçiyorsunuz. Borcunuz bitince ödersiniz sevgililerinizin hesaplarını... YEDİĞİNİZ KABA PİSLEMEYİN!
  • arkadaş akademinin kendi seçtiği adama garezi mi var , dışardan bir şekilde lisansını almış adamda bırak DLR yeterliliğini lise diplomasını bile kafi gören bu yönetim, binbir titizlikle seçtiği kendi adayına bunu reva görüyorsa pes artık, bu işin çivisi çıkmıştır demek biraz edeb yahu!!! Bu kafa hakim olduğu sürece ne THY'de sular durulur ne de bunlara imza atan pilot adayının borcu biter,çoğu adayın çoluğuna çocuğuna bile sirayet eder bu borç. Herkesin şapkayı bir kez daha önüne alıp düşünmesi gereken ibretlik bir haber esasında ama anlayana tabii..
  • THY bu işin tamamen tüccarlığına soyunmuş durumda yok iş garantisi veriyor yok paran yoksa süper bir fırsat yok öğrenciliğinde asgari ücretin iki katını veriyorlar hedee hedöö diye kimse kimseyi kandırmasın. bizden ala keriz bulamadığı için adamlar halen bu ahlaksızca uygulamaya devam etmekte herhangi bir beis görmüyorlar, yeni alım döneminde tepki olarak bir tane bile adayın bunlara başvurmaması gerekiyor ki bak o zaman adamsızlıktan nasıl kur sabitleme yoluna gidiyorlar. İşin bir de şu boyutu var pilot adayından milyon TL geri ödeme almasını biliyorsan eğitimini bir zamanlar yaptığın gibi Oxford , Embry-Riddle veya FIT gibi dünyada kendini kanıtlamış akademilerde vermen gerekir aksi halde işin kolayına kaçıp Aydında Er-Ahta ya da Ayjette eğitim aldırdıktan sonra bu işin hiç bir esprisi kalmıyor,ki never surrenderın dediği gibi türkiyede verilen eğitimde ?? sadece gereksiz bir şekilde en pahalı eğitimi almış oluyorsun. Bu da sen eşek olduktan sonra nasılsa semer vuran cok olur hesabı.
  • Nasrettin hoca bir Gün ramazan ayında herkez oruc tutarken göl kenarında yogurt yiyormus oradan gecen bir vatandas hocaya -HOCAM AYIP DEGİLMİ NEDEN ORUC TUTMUYORSUN diye sormus hoca -YA TUTARSAM!!demis
  • Maaş olarak asgari ücret talep edin.Kurdan az etkilenip borcunuzu çabuk bitirirsiniz marabalar.
  • Düne sağ koltuğu satıyordunuz ya, artık beyler geri ödeme zamanınız geldi.Yoksa bu kurlar ile aday maday bile bulamayacaksınız.
  • bu işi ingilizcesine güvenen yurtdısında 35-40 bin eurolara yapabiliyor hem de easa lisansı alıyor.ülkemizde maalesef özel okullar bir lobi zaten fiyatlar saçma sapan rakamlar. thy desen artık iyice ticarete dökmüş işi.bu tamamen bir saçmalık suni gercek dısı bir fiyat politikası.aklı olan basar gider yurtdısına alır mis gibi lisansını gelir...pilotlugun en basit felsefesidir elinde bulunanan imkanları ve durumu en faydalı ve işlevsel şekilde kullanabilme yetisi..tr de cogu okul ucagı deforme olmasın diye ne touch and go yapıyor ne spin recovery yaptırıyor..avrupada ucaklar ile oyuncak gibi oynar hertürlü duruma girer cıkarsınız, thy iş garantisi veriyor diye bir mantıkla bu işe girilmez.sen atpl lisansını almaya yetkinsen ve bu işi ögrenmişsen hakkıyla thy git yine işe gireceksin zaten.bu kadar basit..
  • Önümüzdeki 2 ile 4 yıl içerisinde pilot olmak risklimidir ? İhtiyaç ne durumdadır ? Sektör doymuşmudur ?
  • şirket her yol ayrımında işine geleni yapar, aksini düşünmek ahmaklık olur. bazen şirketin işine gelen çalışanın baklediğinden çok daha iyisi olur ki o zaman korkun!! şimdi kur sepeti üzerinden bir yapılandırma geliyor, yolda. enflasyon %45 açıklanınca da sepet kur üzerinden yani %35 zam yapmak için yolda, kaşının gözünün adonisinin hatrına değil.. yine de şükür diyorum çünkü pilot sayısı yeterli olsa amerika ya bir beddua ile de yetinilebilir di...
  • Ayjet 65 bin euro birde tip alsan 30 bin euro.. etti mi 750 bin tl !!! Şaka gibi.. fail olma riskini söylemiyorum bile.. bu konjoktürde buna yatırım yapan aklını kaçırmıştır

Türk Hava Yolları’nın yetiştirilmek üzere pilot eğitimine aldığı adayların döviz borcu son 8 ayda Türk lirası bazında yüzde 50 arttı. Bugünkü kurla bir pilot adayının borcu 1 milyon TL’nin üzerine çıktı.

Türk Hava Yolları, pilot ihtiyacını gidermek için Aydın Çıldır’da bulunan Uçuş Akademisi’nde pilot eğitimleri veriyor. THY’nin üniversite mezunları arasından seçtiği pilot adayları, yaklaşık iki yıl süren eğitimler süresince herhangi bir ücret ödemiyor. Ancak pilot adayları akademiye kabul edildikleri anda, 15 yıl boyunca ödemek üzere 160 bin euro’luk borcun altına imza atıyor.

THY’de göreve başladıktan sonra 160 bin euro’luk borç pilotlara tahakkuk ediliyor ve her ay eşit miktarda maaşlardan kesinti yapılıyor.

Yeni mezun olan bir pilotun 24 bin TL maaş aldığı düşünüldüğünde her ay yaklaşık bin Euro maaşından kesiliyor ve bugünün kuru ile pilotun eline 18-19 bin TL arasında para kalıyor.  Maaştan yapılan kesinti pilotları çok etkilemese de kur artışından dolayı pilotlar yıllarca borç ödemesine rağmen, borçlarında bir eksilme olmadığı gibi eskisinden daha fazla borçları bile oluyor.

Örneğin bu yıl başında 160 bin Euro’luk eğitim masrafının altına imza atan bir pilot o günün kuru ile THY’ye 725 bin TL borçlandı. Ancak aradan 8 ay geçmesine rağmen borç azalmadı, arttı. Bugünkü kur ile hesaplandığında pilot adayının borcu bir milyon TL’nin de üzerine çıkarak 1 milyon 72 TL’ye kadar çıktı.

THY Uçuş Akademisi’nde eğitim alan pilot adaylarının kur artışından dolayı uzun süredir mağdur olduklarını iddia ederek döviz üzerinden borçlandırılmanın sona erdirilmesi talebi bulunuyor. Pilot adaylarının bu talebine rağmen THY’nin dövizle borçlandırma konusunda taviz vermediği biliniyor.

BİR NOT…

Haberi yayına hazırladığımız sırada pilot adaylarının borcu 1 milyon 72 bin TL idi. Ancak haberin son bölümüne geldiğimizde kur artışından dolayı pilotların borcu 8 bin TL daha artarak 1 milyon 80 bin TL’ye yükseldi.

©AirportHaber.com ÖZEL

THY pilot adaylarının borcu 1 milyon TL'yi aştı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (228)

37 FO ~ 6 yıl önce
Bu şirket kafanıza silah dayayıp "Sizi pilot yapıyorum!" falan mı dedi? Eğitime giren bütün arkadaşlar böyle olacağını biliyordu zaten. Ben yurtdışından lisanslarını tamamlamış biri olarak söylüyorum "ucuz etin yahnisi" diye eğitime başlamayın. Bir defa burada ağlayan arkadaşlar siz bu mesleği hayaliniz diye seçmiyor, kısa yoldan çok para kazanayım çok yer görüp kadınlar tanıyayım diye seçiyorsunuz. Borcunuz bitince ödersiniz sevgililerinizin hesaplarını... YEDİĞİNİZ KABA PİSLEMEYİN!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan muhittin ~ 6 yıl önce
arkadaş akademinin kendi seçtiği adama garezi mi var , dışardan bir şekilde lisansını almış adamda bırak DLR yeterliliğini lise diplomasını bile kafi gören bu yönetim, binbir titizlikle seçtiği kendi adayına bunu reva görüyorsa pes artık, bu işin çivisi çıkmıştır demek biraz edeb yahu!!! Bu kafa hakim olduğu sürece ne THY'de sular durulur ne de bunlara imza atan pilot adayının borcu biter,çoğu adayın çoluğuna çocuğuna bile sirayet eder bu borç. Herkesin şapkayı bir kez daha önüne alıp düşünmesi gereken ibretlik bir haber esasında ama anlayana tabii..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eleanor ~ 6 yıl önce
THY bu işin tamamen tüccarlığına soyunmuş durumda yok iş garantisi veriyor yok paran yoksa süper bir fırsat yok öğrenciliğinde asgari ücretin iki katını veriyorlar hedee hedöö diye kimse kimseyi kandırmasın. bizden ala keriz bulamadığı için adamlar halen bu ahlaksızca uygulamaya devam etmekte herhangi bir beis görmüyorlar, yeni alım döneminde tepki olarak bir tane bile adayın bunlara başvurmaması gerekiyor ki bak o zaman adamsızlıktan nasıl kur sabitleme yoluna gidiyorlar. İşin bir de şu boyutu var pilot adayından milyon TL geri ödeme almasını biliyorsan eğitimini bir zamanlar yaptığın gibi Oxford , Embry-Riddle veya FIT gibi dünyada kendini kanıtlamış akademilerde vermen gerekir aksi halde işin kolayına kaçıp Aydında Er-Ahta ya da Ayjette eğitim aldırdıktan sonra bu işin hiç bir esprisi kalmıyor,ki never surrenderın dediği gibi türkiyede verilen eğitimde ?? sadece gereksiz bir şekilde en pahalı eğitimi almış oluyorsun. Bu da sen eşek olduktan sonra nasılsa semer vuran cok olur hesabı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zorla Değil ~ 6 yıl önce
Kimse kimseyi zorla almıyor, mühendislik mezunu odtü itü mezunlarına 3-4 bin TL veren şirketleri eleştirin asıl. Sonuçta insanlara bu ödemeler çıksa bile aldıkları maaş 4-5 kat daha fazla. Beğenmeyen çeksin gitsin veya başvurmasın arkadaş
ilkel demode ~ 6 yıl önce
Nasrettin hoca bir Gün ramazan ayında herkez oruc tutarken göl kenarında yogurt yiyormus oradan gecen bir vatandas hocaya -HOCAM AYIP DEGİLMİ NEDEN ORUC TUTMUYORSUN diye sormus hoca -YA TUTARSAM!!demis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk'dan ~ 6 yıl önce
Maaş olarak asgari ücret talep edin.Kurdan az etkilenip borcunuzu çabuk bitirirsiniz marabalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Type ~ 6 yıl önce
Düne sağ koltuğu satıyordunuz ya, artık beyler geri ödeme zamanınız geldi.Yoksa bu kurlar ile aday maday bile bulamayacaksınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
never surrender ~ 6 yıl önce
bu işi ingilizcesine güvenen yurtdısında 35-40 bin eurolara yapabiliyor hem de easa lisansı alıyor.ülkemizde maalesef özel okullar bir lobi zaten fiyatlar saçma sapan rakamlar. thy desen artık iyice ticarete dökmüş işi.bu tamamen bir saçmalık suni gercek dısı bir fiyat politikası.aklı olan basar gider yurtdısına alır mis gibi lisansını gelir...pilotlugun en basit felsefesidir elinde bulunanan imkanları ve durumu en faydalı ve işlevsel şekilde kullanabilme yetisi..tr de cogu okul ucagı deforme olmasın diye ne touch and go yapıyor ne spin recovery yaptırıyor..avrupada ucaklar ile oyuncak gibi oynar hertürlü duruma girer cıkarsınız, thy iş garantisi veriyor diye bir mantıkla bu işe girilmez.sen atpl lisansını almaya yetkinsen ve bu işi ögrenmişsen hakkıyla thy git yine işe gireceksin zaten.bu kadar basit..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM ~ 6 yıl önce
Gelirsin SHGM de o lisansı convert etmez , para da çöpe gider.Bunun ile ilgili yaşanmış örnekler mevcut.Bu otorite ve şirket yönetim anlayışları ile kurun yükseliş trendindeki ülkede pilot olmaya çalışmak ahmaklıktır.
bilirkişiler tavsiyede bulunurlarsa sevinirim.. ~ 6 yıl önce
Önümüzdeki 2 ile 4 yıl içerisinde pilot olmak risklimidir ? İhtiyaç ne durumdadır ? Sektör doymuşmudur ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kur ~ 6 yıl önce
Bu kurların artış trendi ile havayollarının düne kadar keyfi alım stratejileri nedeni ile kesinlikle Türkiye'de pilot olmaya çalışmak aptallıktır.
... ~ 6 yıl önce
Ülke olarak sen bugün ne üretiyorsun , ne ihraç ediyorsun?Paranın gücünü bu belirler ve bu soruya cevabın "hiç bir sey" ise , bu sadece dövizin değer kazanması değildir , esas TL 'nin değer kaybetmesidir.Samanı bile ithal ediyoruz daha ne olsun.Bu ortamda en az 100.000 EU'ya pilot olmak yerine git rulet oyna daha iyi.Kazanma şansın daha yüksek.
art niyet ~ 6 yıl önce
şirket her yol ayrımında işine geleni yapar, aksini düşünmek ahmaklık olur. bazen şirketin işine gelen çalışanın baklediğinden çok daha iyisi olur ki o zaman korkun!! şimdi kur sepeti üzerinden bir yapılandırma geliyor, yolda. enflasyon %45 açıklanınca da sepet kur üzerinden yani %35 zam yapmak için yolda, kaşının gözünün adonisinin hatrına değil.. yine de şükür diyorum çünkü pilot sayısı yeterli olsa amerika ya bir beddua ile de yetinilebilir di...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay be ~ 6 yıl önce
Ayjet 65 bin euro birde tip alsan 30 bin euro.. etti mi 750 bin tl !!! Şaka gibi.. fail olma riskini söylemiyorum bile.. bu konjoktürde buna yatırım yapan aklını kaçırmıştır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Class1 ~ 6 yıl önce
Saglık sıkıntıları saymıyorum bile.Allah korusun iyi olsan bile sağlik nedeni ile bir sorunda en fazla yolcu olarak uçarsın.O kadar para da çöpe gider.Akıllı olmak lazım.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000