07 Haziran 2017, Çarşamba 14:24:31

THY, krizi fırsata çevirebilir

Arap ülkeleri arasında baş gösteren kriz, petrol fiyatlarındaki düşüş ve uçak kabinlerine bilgisayar yasaklarıyla zaten yara alan büyük havayolu şirketlerine yeni bir darbe vurdu. IATA delegeleri, THY'nn bu krizi fırsata dönüştürebileceğini belirtti.
  • Katar yolcular icin bilet fiyati 3 kat yukselsin.
  • bu yoneticilerle zor , cok zor zaten krizi yaratan onlar oldu firsata cevirmek de hayal olur anca ,
  • ESB de VG kafasına göre at koşturuyor şef izliyor iş huzuru yok çalışmayan adama dokunulmuyor
  • Bu işe en çok tepki koyan ambargo hava sahasını kapatan Arabistan ile Emirlik nedeni büyük ekonomik rant Petrol havacılık doğalgaz kimse kendinden başka rakip tanımıyor ama Qatar a bir şey olmaz . Gıda su gibi temel ihtiyaçlar Türkiye İran gibi komşu ülkelerden telafi edilir . Abd ile Avrupa Akdeniz bölgesi uçuşlarda yine bu iki ülkenin hava sahasından ulaşıma açık sorun yok
  • O akıl vardı zaten anca a330 koleksiyonu yapsınlar
  • Kriz sonrasi Quatar kuculmeye giderse A 330'larin gidecegi adres belli. THY: son A 330 bukucu
  • Arkadaşlar ya bir kriz nasıl fırsata dönüşür...kriz : arabada yakıt bitti benzinci yok hadi nasıl bunu kendi lehimize fırsata çeviricez...benzin istasyonu açısından fırsat ama araba sahibi açısından krizdir....krizi fırsata çevirmek krizin ne tarafında olduğuna bağlıdır...kriz: kalp krizi geçirdim fırsata çevirelim, kalp krizi geçiren şanslıysa atlatır şansı yoksa ölür, hastane sahibi krizi fırsata çevirip para kazanır hastaneye götürürlerse
  • O akıl yok krizi fırsat yapsın anca a330ları biriktirsin.
  • dünyanın en zengin ikinci ülkesi bi günde somaliye döndü ama bu iş en çok bizim kokpite yarar tabi qatar airways küçülmeye gitmezse
  • Bile aynı. Krizi fırsata çevirmek :)

Bu durum Körfez'deki hava ulaşımı odak noktalarının bölgesel belirsizliklere karşı ne kadar hassas olduğunu gösterirken, kısa dönem için de olsa, rakip havayollarına yeni fırsat kapıları açıyor.

Katar'ın ulusal havayolu için kullanabileceği hava sahasının büyük bölümünün bir anda kapanması ve vatandaşlarının seyahat imkanlarının kısıtlanması üzerine yolcular ortada kalınca, Uluslararası Hava Ulaşım Birliği'nin (IATA) CEO'su Alexandre de Juniac, 200 kadar havayolu şirketinin başkanıyla yapmakta olduğu toplantıda konuyu ele aldı.

De Juniac yaptığı açıklamada, bölgedeki durum için, "Bizi tamamen hazırlıksız yakaladı" dedi.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn Pazartesi günü, İslamcı militanları desteklediği iddiasıyla Katar'la diplomatik ilişkilerini kestiler ve ulaşım yollarını kapattılar.

Son üç yılda ikinci kez kendisini bir diplomatik kavganın ortasında bulan Katar Havayolları 12'den fazla uçuşunu İran hava sahasından geçiş gibi yeni rotalara yönlendirmek zorunda kaldı. Kişi başına düşen gelir bazında dünyanın en zengin ikinci ülkesi olan Katar, şimdi kendisini uçuşa yasak bölgelerle neredeyse hapsedilmiş durumda buluyor.

Bir zamanlar jet yolcu uçaklarına 10 milyarlarca dolar harcayan, çok hızlı büyümesiyle Amerikalı ve diğer rakiplerle kapışan ve durdurulamaz sanılan bu havayolu şirketi için bugünkü durum son derece ağır.

İngiliz havacılık danışmanı John Strickland, "İş modeli tamamen bir odak olma üzerine kurulu. (Katar) havalimanına, en son model uçaklara yatırım yaptı. Önemli büyük pazarlardan gelen (trafik) akışını kaybediyorlar" dedi.

"Hava sahası yasağı ile operasyonun bir bölümünü başka güzergahlara kaydırmak sıkıntısının yanı sıra bir de daha dolambaçlı yollardan gidileceği için uçuşlar daha uzun olacak. Bu durum süreyi ve maliyeti artıracak ve bağlantılar açısından uçuş planlarını bozacak."

BAŞKA HAVAYOLLARINA KAYMA OLABİLİR

Strickland, talebin bir bölümünün başka havayollarına kayabileceğini belirtti.

IATA delegeleri de, Avrupa havayolları ve Türk Hava Yolları  gibi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Emirates ve Etihad şirketlerinin de bu durumdan yararlanabileceğini söylediler.

Soruna taraf olan ülkelerin hepsinin havayollarını bünyesinde bulunduran IATA, kavgaya doğrudan karışmamaya özen gösteriyor.

De Juniac, "Dünyanın her yanında bazı ülkeler sınırlarını kapatabilir ya da hava sahalarını açar ya da kapatır. Biz normal bağlantıların yeniden tesisini ve bunun bir an önce gerçekleşmesini isteriz" dedi.

Uluslar arasındaki uçuşlar ikili anlaşmalarla düzenleniyor ancak sivil havacılık amacıyla bir ülkenin hava sahasından geçme hakkı, 1944 tarihli bir transit anlaşmasına dayalı olarak, uluslararası hukukta yer alıyor.

Sınırlı nedenlere dayanarak hava sahasını kapatma yoluna gitmeden önce anlaşmazlıkların müzakereler yoluyla çözümlenmesini öngören bu anlaşmaya Suudi Arabistan taraf değil.

BÖLÜNMÜŞ HAVA SAHASI

Katar'ın izole edilmesi kararı IATA'nın Cancun'da devam eden ve Katar Havayolları'nın CEO'su Akbar El Baker'in de katıldığı toplantısı sırasında duyuruldu.

Delegeler, Al Baker'in gece özel jetiyle Cancun'dan ayrıldığını söylediler.

Aynı anda, tüm dünyanın havacılık yetkilileri yasakların nedenini anlamak ve bütünlüğü bozulmuş olan hava sahası içinden bir an önce yeni geçiş yolları bulmak için kolları sıvadılar. Bu işin iğneye iplik geçirmeye benzediğini de söylemek gerek.

Dünyanın en büyük leasing şirketleri ve uçak sahiplerini bir araya getiren Aercap şirketinin CEO'su Aengus Kelly, "Kısa sürecek bir gelişmeye çok fazla anlam yüklemenin doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.

"Küresel seyahat çok dayanıklıdır. Son 10 yılda o kadar çok şey atlattık ki. Rusya, Brezilya, euro bölgesi krizi ve Türkiye".

"Bunun dışında Körfez bölgesine çok fazla kapasite yüklendiğini söylemek gerek. Bazı Körfez havayolları, yılda yüzde 15 gibi bir büyüme modelinin mümkün olamayacağını bir buçuk yıl önce anladılar."

Bu durum çok sayıda geniş gövdeli uçak siparişinin teslimatının zamanlamasını da aksatabilir.

Kelly, "Bu teslimatlar ertelenecek ve piyasa yeniden dengesine kavuşacak" dedi.

İRAN IATA YÖNETİMİNE GİRDİ

Bölgenin değişen dinamiklerinin bir yansıması olarak, İran Havayolları'nın başkanının IATA yönetim kuruluna seçilmesi gösterilebilir. Bu, 1979 İran İslam Devrimi'nden bu yana ilk kez oluyor.

Katar'ın İran'la ilişkileri, Suudi Arabistan gibi komşularından çok daha sıcak. ABD Başkanı Donald Trump geçen ay yaptığı Ortadoğu gezisinde, Müslüman ülkeleri İran'a karşı durmaya çağırmıştı.

İran büyük devletlerle yaptığı nükleer anlaşmanın ardından 220 adet Batı yapımı yolcu uçağı siparişi vermişti.

Havacılık uzmanlarına göre, bu durumda İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimin altında yatan nedenler, bölgenin istikrarı için büyük önem taşıyor ve hava yolculuğu taleplerini etkileyebilir. (Hürriyet)

THY, krizi fırsata çevirebilir

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

B ~ 7 yıl önce
Katar yolcular icin bilet fiyati 3 kat yukselsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tkto ~ 7 yıl önce
bu yoneticilerle zor , cok zor zaten krizi yaratan onlar oldu firsata cevirmek de hayal olur anca ,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çılgın cs ~ 7 yıl önce
ESB de VG kafasına göre at koşturuyor şef izliyor iş huzuru yok çalışmayan adama dokunulmuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
............ ~ 7 yıl önce
Bu işe en çok tepki koyan ambargo hava sahasını kapatan Arabistan ile Emirlik nedeni büyük ekonomik rant Petrol havacılık doğalgaz kimse kendinden başka rakip tanımıyor ama Qatar a bir şey olmaz . Gıda su gibi temel ihtiyaçlar Türkiye İran gibi komşu ülkelerden telafi edilir . Abd ile Avrupa Akdeniz bölgesi uçuşlarda yine bu iki ülkenin hava sahasından ulaşıma açık sorun yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Onlarda ~ 7 yıl önce
O akıl vardı zaten anca a330 koleksiyonu yapsınlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Quatar ~ 7 yıl önce
Kriz sonrasi Quatar kuculmeye giderse A 330'larin gidecegi adres belli. THY: son A 330 bukucu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kriz ~ 7 yıl önce
Arkadaşlar ya bir kriz nasıl fırsata dönüşür...kriz : arabada yakıt bitti benzinci yok hadi nasıl bunu kendi lehimize fırsata çeviricez...benzin istasyonu açısından fırsat ama araba sahibi açısından krizdir....krizi fırsata çevirmek krizin ne tarafında olduğuna bağlıdır...kriz: kalp krizi geçirdim fırsata çevirelim, kalp krizi geçiren şanslıysa atlatır şansı yoksa ölür, hastane sahibi krizi fırsata çevirip para kazanır hastaneye götürürlerse

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Onlarda ~ 7 yıl önce
O akıl yok krizi fırsat yapsın anca a330ları biriktirsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
QATAR-SOMALİ ~ 7 yıl önce
dünyanın en zengin ikinci ülkesi bi günde somaliye döndü ama bu iş en çok bizim kokpite yarar tabi qatar airways küçülmeye gitmezse

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yaw he he ~ 7 yıl önce
Ya pardonda bu Katarı ne sanıyorsunuz siz ya.Daha düne kadar uçuş okulunda öğrenci olan adamlar sağ koltuğa oturunca bi bok sanmaya başladı kendini.yada 4-5 yıldaa kaptan olanlar.Dünyada yaşanacak en son yer Doha'dır.Sıcağı rezalettir herşeyden önce.Dünyanın en pahalı şehirlerinden biridir.İyi para kazanırsın evet ama iyi parada harcarsın.He canım he herkes doğru katara gitsin kapı açık
Cümleleriniz ~ 7 yıl önce
Bile aynı. Krizi fırsata çevirmek :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000