24 Kasım 2017, Cuma 00:29:59

THK pilotu iniş takımlarını açmayı unuttu gövde üzerine iniş yaptı

Türk Hava Kurumu (THK) Uçuş Akademisi'ne ait uçak, öğretmen pilotun iniş takımlarını açmayı unutması nedeniyle gövde üzerine iniş yaptı.
  • Öncelikle çok geçmiş olsun. Gökhan hocayla bende uçtum. Kendisinin katkısı çok büyüktür bana. Ancak bazı arkadaşlarım uçuşta çok fazla kumanda verilmemesinden şikayetçiydi. Ben bunu hiç yaşamadım sürekli bendeydi kumanda ve bütün çalışmaları yaptık Gökhan hocayla. Ayrıca ego manasında rahatsızdı bazı arkadaşlarım. Burda sorun birden fazladır. 1- Eğitim uçuşu nedeniyle son yaklaşmada tek motor arızası çalışması yapılır. Boğuşursunuz 2- Uçak çok hızlı o yüzden çok kısa sürede çok iş yapmanız gerekir. 3- Etimesgut havaalanında son yaklaşma bacağı çok kısadır. Güvercinlik nedeniyle. Bu nedenler pilot kararlarını etkileyen önemli faktörlerdir. Öğrenci pilot hangisiyle uğraşacağını şaşırır. Uyarıları farketmemesi çok normal. Ayrıca çift motor eğitimi sadece 6 saattir. Uçuşlar acaleye getirilir. Hemen motor çalıştır, taksi , kalk hemen uçalım inelim mantığı bir baskı aracıdır. 6 aydır çift motor uçuşu bekleyen bir öğrenci olarak temennim Allah sabır versin arkadaşlarıma.
  • Öncelikle geçmiş olsun. Yorumlarda sadece yaşanmış bu olaya odaklanilarak yapıcı yorumlar yapilirsa uçucu personelin kalitesine yakışır bir tavır olacaktır diye düşünüyorum.
  • Arkadaşlar,burada birşeyler yazdığımıza göre herkes biraz da olsa havacı kültüründe,bu kesin. Kaza,istenmeyen bir durum,milli servet bu da kesin... Öyle yada böyle, olmuş.Olmasaydı iyiydi ama olmuş...Hariçten gazel okumak kolay,atıp tutmak ta.Her olumsuz durumdan,olaydan bir ders çıkarmak havacılık kültürünün yapısında var ve olmalı.THK şöyledir, böyledir o ayrı bir durumdur.Ama kazayı yapan pilot sonuçta,ne kaza yapan pilotu nede yanındakini tanımayan bir pilot olarak yazıyorum bunları,bu kadar keskin olmamamız gerekir,her an herkesin başına gelebilecek bir durumdur bu.Özellikle ülkemizde, retractable gear olan kaç tane uçak var sanıyorsunuz? Checklist uygulanmalıydı evet,büyük hata,eyvallah ama konudan bizlere düşen ders çıkarmak,insanlara böylesine abanmak değil bence. Memleketin hali belli,öğretmen pilotların kalifiyeliği konusuna gelince içler acısı bir durumdayız ülke olarak.Hiçbirşey olamayan,iş bulamayan malesef öğretmen pilot oluyor,dikkatinize...
  • Öncelikle çok geçmiş olsun diyorum.Allah bir daha böyle olayları bizleri karşılaştırmasın. Klavye silahşölerinide tebrik ediyorum hezaman ki gibi yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali gecikmeden salvolar yapmaya devam ediyor. Hazımsız olanlar açıktan söyleme cesareti gosteremediği sözleri nasilda korkak kedi misali klavyelerde yazabiliyor.acizler biryere gelemedizmi gelemiyeceksiniz aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş sadece bir geçmiş olsun demek bu kadarmi ağrısınıza gidiyor. Çalışın birsey üretin hala birakılan yerde otlamayın
  • Kurumun haline bak ögretmen pilot daha landing gear acmayı ögrenememiş..ögretmen pilot haa komedi ötesi...kurum zate kurum baglamış...nasıl mı kurtulur çok basit esker emekliyenlerinden bu kurumu temizlersin olur biter..bir tel örgüden çıkan emekliyen diger tel örgüye girmiş..ahaa sivi havacılık sana...
  • Şu pilotun adresini verin de küçük bir altın gondereyim.
  • Arkadaslar inis takimi kapaliysa ses cikar dogru ancak yanip sonen lambaya basili tuttugunuzda veya cevirip cikardiginiz zaman islev disi kalir touch and go yapiyorlar ise bazi ogretmenler o dugmeyi ( bir nevi circuit breaker) cikariyor baslari sismesin diye !?!?! Insanlarin islerini cok ciddi yapmalari gerekiyor cok bi laf edemem ogretmen pilota ama tek diyecegim su senede bir gun olan ogretmenler gununu dahi hak etmiyor o ve onun gibileri..
  • yaşasın eskişehir anadolu pilotajjj !
  • Hocanın aşırı özgüveni sonucu oldu galiba bu büyük hata!
  • Ya bir eğitmen pilot iniş takımlarını açmayı nasıl unutur kapatın abi akademiyi insan faktörüde bir yere kadar uçak ikaz ediyor resmen iniş takımlarını aç diye İNİŞ TAKIMLARINI AÇMAYI UNUTAN BİRİ PİLOT OLAMAZ.

Türk Hava Kurumu (THK) Uçuş Akademisi'ne ait uçak, öğretmen pilotun iniş takımlarını açmayı unutması nedeniyle gövde üzerine iniş yaptı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Ankara Etimesgut Havalimanı'nda meydana geldi. Sabah saat 10.20'de Türk Hava Kurumu Uçuş Akademisi'ne ait eğitim uçuşu yapan TC-TKS tescilli Piper Seminole PA44 tipi çift motorlu uçak, faciadan son anda döndü.

Uçakta Türk Hava Kurumu Uçuş Akademisi Ankara Uçuş Okulu Eğitim Müdürü Gökhan Dadağlıoğlu ve eğitim gören H.A. bulunuyordu. 2 saatlik uçuşun ardından meydan turunda kalıp 3 touch and go yapan uçakta, 4. iniş için yaklaşmada Sorumlu Pilot Gökhan Dadağlıoğlu'nun itirafına göre iniş takımını açmak unutuldu.

Uçağın sesli olarak "Check Gear", görsel olarak "Master Warning" verdiği ikaz Dadağlıoğlu tarafından susturuldu. Yaklaşma esnasında telsiz üzerinden kuleye iniş takımları açık olmamasına rağmen "iniş takımları aşağıda kilitli" bilgisi verildi. Etimesgut Havalimanı 29 pistine uçak tamamen faal halde iken gövde üzeri iniş yaptı ve uçak pist başından bin 100 metre sürüklendi.

Pist sonuna 350 metre kala durabilen uçağın motor, pervane ve gövdesinde ciddi hasar olduğu tespit edildi.

Uçak yerinden vinç ile kaldırılırken, iniş takımı kokpit içindeki kumandadan aşağı pozisyonuna alındığında geçirdiği kazaya rağmen sistemin faal olduğu gözlendi. 

Pilot ve öğrencisinin hafif sıyrıklarla kazadan kurtulduğu öğrenildi.

THK pilotu iniş takımlarını açmayı unuttu gövde üzerine iniş yaptı

Yorumlar Tüm Yorumlar (86)

THK Uni öğrenci ~ 6 yıl önce
Öncelikle çok geçmiş olsun. Gökhan hocayla bende uçtum. Kendisinin katkısı çok büyüktür bana. Ancak bazı arkadaşlarım uçuşta çok fazla kumanda verilmemesinden şikayetçiydi. Ben bunu hiç yaşamadım sürekli bendeydi kumanda ve bütün çalışmaları yaptık Gökhan hocayla. Ayrıca ego manasında rahatsızdı bazı arkadaşlarım. Burda sorun birden fazladır. 1- Eğitim uçuşu nedeniyle son yaklaşmada tek motor arızası çalışması yapılır. Boğuşursunuz 2- Uçak çok hızlı o yüzden çok kısa sürede çok iş yapmanız gerekir. 3- Etimesgut havaalanında son yaklaşma bacağı çok kısadır. Güvercinlik nedeniyle. Bu nedenler pilot kararlarını etkileyen önemli faktörlerdir. Öğrenci pilot hangisiyle uğraşacağını şaşırır. Uyarıları farketmemesi çok normal. Ayrıca çift motor eğitimi sadece 6 saattir. Uçuşlar acaleye getirilir. Hemen motor çalıştır, taksi , kalk hemen uçalım inelim mantığı bir baskı aracıdır. 6 aydır çift motor uçuşu bekleyen bir öğrenci olarak temennim Allah sabır versin arkadaşlarıma.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Egeli ~ 6 yıl önce
Öncelikle geçmiş olsun. Yorumlarda sadece yaşanmış bu olaya odaklanilarak yapıcı yorumlar yapilirsa uçucu personelin kalitesine yakışır bir tavır olacaktır diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 6 yıl önce
Arkadaşlar,burada birşeyler yazdığımıza göre herkes biraz da olsa havacı kültüründe,bu kesin. Kaza,istenmeyen bir durum,milli servet bu da kesin... Öyle yada böyle, olmuş.Olmasaydı iyiydi ama olmuş...Hariçten gazel okumak kolay,atıp tutmak ta.Her olumsuz durumdan,olaydan bir ders çıkarmak havacılık kültürünün yapısında var ve olmalı.THK şöyledir, böyledir o ayrı bir durumdur.Ama kazayı yapan pilot sonuçta,ne kaza yapan pilotu nede yanındakini tanımayan bir pilot olarak yazıyorum bunları,bu kadar keskin olmamamız gerekir,her an herkesin başına gelebilecek bir durumdur bu.Özellikle ülkemizde, retractable gear olan kaç tane uçak var sanıyorsunuz? Checklist uygulanmalıydı evet,büyük hata,eyvallah ama konudan bizlere düşen ders çıkarmak,insanlara böylesine abanmak değil bence. Memleketin hali belli,öğretmen pilotların kalifiyeliği konusuna gelince içler acısı bir durumdayız ülke olarak.Hiçbirşey olamayan,iş bulamayan malesef öğretmen pilot oluyor,dikkatinize...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap ~ 6 yıl önce
Sen ne is yaparsin kardes....
haklı ~ 6 yıl önce
Bence de haklı bu arkadaş,kimler öğretmen pilot kimler.SHGM ne iş yapar bir bilsek?
geçmiş olsun ~ 6 yıl önce
Öncelikle çok geçmiş olsun diyorum.Allah bir daha böyle olayları bizleri karşılaştırmasın. Klavye silahşölerinide tebrik ediyorum hezaman ki gibi yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali gecikmeden salvolar yapmaya devam ediyor. Hazımsız olanlar açıktan söyleme cesareti gosteremediği sözleri nasilda korkak kedi misali klavyelerde yazabiliyor.acizler biryere gelemedizmi gelemiyeceksiniz aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş sadece bir geçmiş olsun demek bu kadarmi ağrısınıza gidiyor. Çalışın birsey üretin hala birakılan yerde otlamayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ztm ~ 6 yıl önce
Kurumun haline bak ögretmen pilot daha landing gear acmayı ögrenememiş..ögretmen pilot haa komedi ötesi...kurum zate kurum baglamış...nasıl mı kurtulur çok basit esker emekliyenlerinden bu kurumu temizlersin olur biter..bir tel örgüden çıkan emekliyen diger tel örgüye girmiş..ahaa sivi havacılık sana...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali ~ 6 yıl önce
Şu pilotun adresini verin de küçük bir altın gondereyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Inis takimi ~ 6 yıl önce
Arkadaslar inis takimi kapaliysa ses cikar dogru ancak yanip sonen lambaya basili tuttugunuzda veya cevirip cikardiginiz zaman islev disi kalir touch and go yapiyorlar ise bazi ogretmenler o dugmeyi ( bir nevi circuit breaker) cikariyor baslari sismesin diye !?!?! Insanlarin islerini cok ciddi yapmalari gerekiyor cok bi laf edemem ogretmen pilota ama tek diyecegim su senede bir gun olan ogretmenler gununu dahi hak etmiyor o ve onun gibileri..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eskişehir anadolu ~ 6 yıl önce
yaşasın eskişehir anadolu pilotajjj !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet ~ 6 yıl önce
Yaşasın AÜ pilotaj doğru.... 30 uçağa 15 öğrenci... toplasan ayda 20 saat uçuş adam başı anca... öğrencilerin hepsi seçmece hepsi yatkın.... İNŞALLAH HAVAYOLLARINA GİREMEZSİN VE İNŞALLAH KALABALIK BİR OKULDA HER TÜRLÜ KAZMANIN ÖĞRENCİ OLDUĞU BİR OKULA DÜŞERSİN ve inşallah unutmazsın iniş takımlarını açmayı.
talebe ~ 6 yıl önce
aga pilotaj 3.sınıftayım cessna 172 ile seni almamı istermisin
Özgüven ~ 6 yıl önce
Hocanın aşırı özgüveni sonucu oldu galiba bu büyük hata!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THK pişmanlıktır ~ 6 yıl önce
Ya bir eğitmen pilot iniş takımlarını açmayı nasıl unutur kapatın abi akademiyi insan faktörüde bir yere kadar uçak ikaz ediyor resmen iniş takımlarını aç diye İNİŞ TAKIMLARINI AÇMAYI UNUTAN BİRİ PİLOT OLAMAZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Böyük harf ~ 6 yıl önce
Yaz abi böyük harflerle yaz :)) rahatlarsın böylece. Bir tekme de sen vur

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000