24 Haziran 2012, Pazar 08:25:39

TEK ASKER BİLE SOKMADAN...

Suriye'deki rejimi Türk uçağını vurmaya kadar götüren nedenleri aramakta fayda var...
  • Bataklik orasi resmen(rusya,iran)..savasa körü körüne de gidilmez!!
  • Guzel bir yazi,tebrikler
  • Bir gazeteci geçen sene yazmış, bugün yine yazdı.. öyle kuru kuru dayılanmakla olmuyor.. gereğini yapacaksın.. yoksa kafana çuvalda geçirirler, gemine çıkıp sivilleride katlederler, uçağın burnuna bayrağını da kazırlar..
  • Yılmaz Özdil geçen sene yazmış.. bugün yine yazdı ... bu işler öyle har hurt la olmaz... dayılanıyorsan gereğini yaparsın
  • KARDEŞİM HESAP ORTADA,KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN.İSRAİL ESAT'I YATAĞINDAN ALIR ÇIKARIR,SURİYE SESİNİ BİLE ÇIKARAMAZ,ÇÜNKÜ İSRAİL ATIP TUTMUYOR,İCRAAT GÖSTERİYOR,DÜNYADA HİÇ KİMSEYİ İCRAAT GÖSTERMEDEN CAYDIRICI GÜÇ OLDUĞUNUZA İNANDIRAMAZSINIZ.SURİYE'DE SİZİ SALLAMAZ.DEBELENİR DURURSUNUZ BEN ŞUYUM BEN BUYUM DİYE.CAYDIRICI GÜÇ İCRAAT GÖSTEREN GÜÇTÜR.GERİSİ BOŞTUR.KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN.BURNUMUZUN DİBİNDEKİ KANDİL'İ BİLE HALLEDEMEDİK DAHA BUNCA ŞEHİT VERİRKEN.SİZ NEDEN BAHSEDİYORSUNUZ...
  • Hic bir sey yapamazsin. Adama sorarlar ne isin var, ic savas icinde olan bir ulke siniri yaninda tatbikat, ucus yapiyorsun? NATO der ki bana mi sordun o ucagi Suriye'ye yollarken. Icerideki halk ne kadar disimizi gostermemiz lazim dese bile, yemez. Sonucta bu "one minute" demeye benzemez. Suriye'nin arkasinda Rusya varken hic bir sey yapamazsin. Olan pilotlara oldu, ayrica Turkiye rezil olmustur. Komsularla sifir sorun denilen bu mu?
  • israil gelsin uluslararasi sularda gemimize ciksin vatandaslarimizi oldursun susalim. Kici pohlu suriye ucagimizi dusursun susalim sonrada bolgesel gucuz naralari atalim. Buna kargalar bile gulmez. Israil jetleri suriyede fink atiyor. Esadin sarayini uzerinden ucuyorlar. Neden vuramiyor suriye biliyormusun. Cunku bolgedeki tek ve gercek guc is-ra-il. Aman haa savas falan cikar. Biz tazminat isteyelim yeter. Bolgesel gucmusuz. Guldurmeyin dunyayi kendinize yaaaa. SIKIYORSA israilin jetini dusursunler bakalim. Suriyeyi esadin kafasina gecirir BOLGESEL GUC ISRAIL
  • eğer aciz Suriye devletinin bir kukla olduğunu hatırlarsak bu yapılanın onların yanında kar kalmaması ve onu kullanan diğer güçlere karşı bir diş gösterme hareketi olarak Türkiyenin krizi büyütmeden karşı bir atakla buna cevap vermesi şarttır.
  • Once torbacilari bulup 3 gun kafalarinda torba sarip dolastiralim, sonra gidip bir israil bayrakli gemiye cikip 9 yolcu veya muretebatini sifir noktadan vuralim, bize sopayla saldirmak istiyorlardi diye daha sonra senin 'mesru mudefani' tekrar konusalim. Konusacagim konuda bunun ne kadar mesru olmasidir. muhahahahhaa adama gulerler ' benim ucagim okadar hizliki hizini kesemedim onun icin 11mil senin topraklarina girdim' hahahhaaaa benim de arabam hizli senin evine hizimi kesemeden girerim, alalaaa
  • Vurmalıyız diyen arkadaş,sen savaşı çocuk oyuncağı sanıyorsun galiba.Bu senin bilgisayarda oynadığın savaş oyunlarına benzemez.Sen o üssü vuracaksın da dünya seyredecek öyle mi.Kafayı çalıştırın biraz.Saçma sapan yorumlar yapmayın.Böyle bir konuda savaş deliliktir.

Türkiye'nin de içinde olacağı bölgesel savaş ihtimali, Esat yönetiminin savaştan başka çıkar yol bulamaması, İran, Rusya ve hatta İsrail'in bu provokasyonun başrolünde olması gibi faktörleri görmek hiç de zor değil.

Elde düşen bir savaş uçağı var. Uçak Türkiye'nin, düşüren ise Suriye. Suriye yönetimi, "hava sahamıza giren yabancı bir cismi vurduk, düştükten sonra onun bir Türk uçağı olduğunu anladık" diyor. Kesin olan uçağı Suriye'nin düşürdüğü.

Buradan çıkarılacak iki sonuç var. Biri Suriye yönetimi içerde halkıyla savaş halindeyken dışarıdan gelecek tehlikelere karşı teyakkuz halinde. "Kim gelirse vururuz" mesajı veriyor. Suriye'nin bu savunmasını çürütecek benzer bir gelişme aylar önce yaşanmıştı. Amerikan medyası İsrail savaş uçaklarının Şam'da Esat'ın sarayının üzerinde uçtuğunu yazmıştı. Madem Suriye, hava sahasına giren Türk uçağını anında düşürme konusunda bu kadar hassas, o zaman niye İsrail uçaklarına ses çıkaramadı.

Uçak düşürme hamlesiyle akla gelen ikinci sonuç ise Esat yönetiminin içerdeki muhalefete göz dağı vermesi. "Bakın siz ayaklandınız ama ben Türklerin savaş uçağını bile düşürürüm" diyerek bunu kendi halkına karşı bir tehdit unsuru olarak kullanmayı düşünmüş olabilirler.

Suriye dışı faktörlere gelince. İran ve Rusya ilk akla gelenler ve sonrasında İsrail var. Bu üç ülkeden en az birinin, Suriye'yi Türk uçağını düşürme konusunda cesaretlendirmiş olma ihtimali çok yüksek. Peki neden? Bunun yanıtı ise Türkiye'nin de içinde olacağı bölgesel bir savaşa doğru atılan en büyük adım olabilir. Bunu Suriye'ye yaptıran güç, bölgesel savaş istiyor hem de Türkiye üzerinden.

Bölgesel savaşa Türkiye'yi sürüklerken, Suriye'yi maşa olarak kullanan birileri varsa, Esat yönetimini nasıl ikna etmiş olabilirler? Bunun yanıtı basit. Esat yönetimi artık sona geldiğini anladı tek çıkar yol savaş. Savaşı kurtuluş ihtimali olarak gören rejim, böyle bir tezgaha gönüllü ya da mecburi olarak girmiş denilebilir.

Suriye ya da Suriye dışı faktörlerin hesabı ne olursa olsun, Türkiye'nin hesabı bu süreci belirleyecek olan tek unsur. Öncelikle yaklaşık 2 ay önce sınırda Türk askerine ateş edilmiş sonrasında Türk sınırındaki ormanlar yakılmıştı. Amerika ve NATO'nun sınır ihlali konusunda Türkiye'ye verdiği mesajları unutmamak gerekir. Rasmussen o zaman Türkiye için 5. Maddenin devreye sokulabileceğini söylemişti. Türkiye o tezgaha gelmedi. Bugün uçak düşürme olayı tezgahsa yine gelmeyecektir. Bu işin ya NATO ile çözülmesini isteyecektir ya da kendi yöntemleriyle.

Kendi yöntemi asla tek başına sınır ötesi operasyon değil. Suriye muhaliflerine silah gönderilebilir, biri sorarsa tıpkı Hafız Esat'ın terör örgütü başını 20 sene saklayıp da 'benim haberim yok' dediği gibi, biri "Türkiye'den Suriye'ye silah gidiyor" derse, aynı cevabı verebilir.

Hava sahasını aynı Libya'da olduğu gibi kapatabilir, uçuş yasağı getirebilir. Bu durum Suriye rejiminin elini kolunu bağlamaya yetecektir. Tek uçak bile kaldıramazlar. Türkiye bu hamlelerle tek bir askerini bile sokmadan, kontrol ve baskıyı arttırarak Esat'tan düşürülen uçağın hesabını sorabilir.

Taha Dağlı / Sabah

TEK ASKER BİLE SOKMADAN...

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

mantikli ~ 12 yıl önce
Bataklik orasi resmen(rusya,iran)..savasa körü körüne de gidilmez!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
guzel ~ 12 yıl önce
Guzel bir yazi,tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hart hurt ~ 12 yıl önce
Bir gazeteci geçen sene yazmış, bugün yine yazdı.. öyle kuru kuru dayılanmakla olmuyor.. gereğini yapacaksın.. yoksa kafana çuvalda geçirirler, gemine çıkıp sivilleride katlederler, uçağın burnuna bayrağını da kazırlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vurmalı mı vurmamalı mı? ~ 12 yıl önce
Yılmaz Özdil geçen sene yazmış.. bugün yine yazdı ... bu işler öyle har hurt la olmaz... dayılanıyorsan gereğini yaparsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
KARDEŞİM HESAP ORTADA,KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN.İSRAİL ESAT'I YATAĞINDAN ALIR ÇIKARIR,SURİYE SESİNİ BİLE ÇIKARAMAZ,ÇÜNKÜ İSRAİL ATIP TUTMUYOR,İCRAAT GÖSTERİYOR,DÜNYADA HİÇ KİMSEYİ İCRAAT GÖSTERMEDEN CAYDIRICI GÜÇ OLDUĞUNUZA İNANDIRAMAZSINIZ.SURİYE'DE SİZİ SALLAMAZ.DEBELENİR DURURSUNUZ BEN ŞUYUM BEN BUYUM DİYE.CAYDIRICI GÜÇ İCRAAT GÖSTEREN GÜÇTÜR.GERİSİ BOŞTUR.KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN.BURNUMUZUN DİBİNDEKİ KANDİL'İ BİLE HALLEDEMEDİK DAHA BUNCA ŞEHİT VERİRKEN.SİZ NEDEN BAHSEDİYORSUNUZ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Durum budur ~ 12 yıl önce
Hic bir sey yapamazsin. Adama sorarlar ne isin var, ic savas icinde olan bir ulke siniri yaninda tatbikat, ucus yapiyorsun? NATO der ki bana mi sordun o ucagi Suriye'ye yollarken. Icerideki halk ne kadar disimizi gostermemiz lazim dese bile, yemez. Sonucta bu "one minute" demeye benzemez. Suriye'nin arkasinda Rusya varken hic bir sey yapamazsin. Olan pilotlara oldu, ayrica Turkiye rezil olmustur. Komsularla sifir sorun denilen bu mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vurmaliyiz2 ~ 12 yıl önce
israil gelsin uluslararasi sularda gemimize ciksin vatandaslarimizi oldursun susalim. Kici pohlu suriye ucagimizi dusursun susalim sonrada bolgesel gucuz naralari atalim. Buna kargalar bile gulmez. Israil jetleri suriyede fink atiyor. Esadin sarayini uzerinden ucuyorlar. Neden vuramiyor suriye biliyormusun. Cunku bolgedeki tek ve gercek guc is-ra-il. Aman haa savas falan cikar. Biz tazminat isteyelim yeter. Bolgesel gucmusuz. Guldurmeyin dunyayi kendinize yaaaa. SIKIYORSA israilin jetini dusursunler bakalim. Suriyeyi esadin kafasina gecirir BOLGESEL GUC ISRAIL

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kısasa kısas ~ 12 yıl önce
eğer aciz Suriye devletinin bir kukla olduğunu hatırlarsak bu yapılanın onların yanında kar kalmaması ve onu kullanan diğer güçlere karşı bir diş gösterme hareketi olarak Türkiyenin krizi büyütmeden karşı bir atakla buna cevap vermesi şarttır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vurmaliyiz arkadasim... ~ 12 yıl önce
Once torbacilari bulup 3 gun kafalarinda torba sarip dolastiralim, sonra gidip bir israil bayrakli gemiye cikip 9 yolcu veya muretebatini sifir noktadan vuralim, bize sopayla saldirmak istiyorlardi diye daha sonra senin 'mesru mudefani' tekrar konusalim. Konusacagim konuda bunun ne kadar mesru olmasidir. muhahahahhaa adama gulerler ' benim ucagim okadar hizliki hizini kesemedim onun icin 11mil senin topraklarina girdim' hahahhaaaa benim de arabam hizli senin evine hizimi kesemeden girerim, alalaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yapma Ya ~ 12 yıl önce
Vurmalıyız diyen arkadaş,sen savaşı çocuk oyuncağı sanıyorsun galiba.Bu senin bilgisayarda oynadığın savaş oyunlarına benzemez.Sen o üssü vuracaksın da dünya seyredecek öyle mi.Kafayı çalıştırın biraz.Saçma sapan yorumlar yapmayın.Böyle bir konuda savaş deliliktir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000