12 Ekim 2018, Cuma 12:17:45

TC-TRB kokpitinde son konuşmalar

İran'da düşen Başaran Holding'e ait uçağa ait Flight Data Recorder (Uçuş Veri Kaydedici - FDR) ile Cockpit Voice Recorder (Kokpit Ses Kaydedici - CVR) cihazlarının incelemesi tamamlandı. Kokpitteki son konuşmalara AirportHaber ulaştı.
  • Pilot Melike Kuvvet'in "Bırak! Neden burnu tutuyorsun?" sözlerine naaşına hala ulaşılamayan pilot Beril Gebeş'in "Ben tutmuyorum! Kendi kendine oluyor..." şeklinde yanıt veriyor. Bir egitim ve CRM zaafiyeti. Pilotlar nereden lisansli? Hic stall çalışmışlar mı? Ben cevabi biliyorum. Ogretmenleri rahat uyuyorlar midir?
  • Bu yorumları yazan pilot arkadaşlara sim de bu arızaları versek kaçınız toplayabilirsiniz acaba? Herkes kendi dersini çıkarsın, seviyesizce birilerini suçlayarak iyi pilot olamazsınız...
  • Bizde de 25 bin defa sirket degistirmis hic bir sirkette dogru durust tutunamamis ve hala da bulundugu sirkette huzursuzlanan bi kac sacma sapan kendini bi halt sanan tipler, olen insanlarin arkasindan ve pilotluklarindan konusuyolar ve dedikodularini yapiyorlar, terbiyesiz,seviyesiz ler. Onlarin baslarina da boyle bir olay gelip de bir gun o ucagi tutamadiklarinda da bende onlarin arkasindan aynilarini soylicem
  • Şimdi bilenlere sormak isterim: Unreliable speed'in farkına varıldıysa uçak neden hala A/P'da? O an hemen A/P off edilmesi gerekmiyor mu? Bunun basiretle filan alakası yok. Bu işi yapıyorsan her türlü aksiliğe her an hazır olman gerek. Başarılı pilotaj, emergency durumlara karşı en acil ve en etkili aksiyonu almak değil de nedir?
  • TAYYARELER DE HER CİHAZIN BİR YEDEĞİ VARDIR. BUNU UNUTMUŞLAR. ÇOK NET. İKİNCİ ALTİMETREYE BAKSALARDI ONA GÖRE KULLANACAKLARDI.
  • allah rahmet eylesın nur içinde yatsınlar sevenlerıne sabır ıhsannetsın.gerçek şuki simulatör egitimi veren kişiler korku imparatorlugu kururlarsa .fail ederim haaaaa .halbuki orasını bır okul olarak görüp sabırla ögretirlerse .bagırıp çagırmazlarsa havalara gırıp poz atmazlarsa hiç bir bilgiyi saklamazlarsa.aman simulatör parası çok demezlerse.normal uçuşlarda kokpit uyelerı rahatlıkla fıkır beyan etmeye alıştırılısa bu gıbı emergency durumlarında başarılı olabiliriz.saygılarımla ıyı ve emnıyetlı uçuşlar dilerim.
  • Yine basit bir crm kazasi. Kim ne derse desin. Gunes balcikla sivanmiyor. Fo o esnada kontrolu almaliydi. Ayni durum thy’de de bircok kez yasandi. Bircok egolu askeri kokenli pilot thy’yi askeriye saniyor, sonucta kendilerini de baskalarini da olduruyorlad. Kabin amiri purser vb yaninda fo’ya karsi caka satip artistlik yapacaklarina crm calissinlar. Artist artist bos geyik yaptiklarinda ne kadar gulumc duruma dustuklerini biz fo’lar cok iyi goruyoruz. Tabi bu konu ayri.
  • Allah rahmet eylesin, çoook üzücü tekrar yaşamak okurken, ancak Beril Kaptanın naaşına ne olduğu hala belli değil? bilen var mı? Neden bulunamıyor?
  • Göklerden gönüller uçtular bir Asuman Aşkına.Arkadaşlarımızı kaybettik.Allah rahmet eylesin.FDR-CVR kayıtlarını okurken o 9 dk gözümün önünde canlandı.Ne kadar eğitimli olsak da kaza hepimizin başına gelebilir.Birgen Air hadisesi de çok acı bir tecrübeydi hepimiz için.O an hiçbirimiz onlarla aynı cockpit te değildik.Tüm şartları onlar yaşadılar.Buradan onlarca yorum ve olasılık yazabiliriz olay ve pilotlarımız ile ilgili fakat hiçbiri tutarlı ve doğru olamaz.Çünkü gerçek şartlarda değiliz.Derslerde ve simülatörler de hepimiz en kötü duruma ne kadar hazır olabilirsek o kadar hazırız fakat havada her şey çok farklı.Bunu her uçucu bilmeli.İnsanın yaradılışı gereği günü gününe uymaz.Muhakeme kabiliyetimiz anlık olarak farklı reaksiyonlar yaratabilir.Bunu bilmeyen bazı gerzek ve seviyesizler işi cinsiyet ayrımcılığına kadar dökmüşler yorumlarında terbiyesizce.Havalara girmek ve buradan artistlik yapmak kolay.Kendine fazla güvenmek de bu meslekte çok tehlikelidir.Çok üzüldüm.Başımız Sağolsun
  • 1996 yılında düşen TC-GEN B757 nin başına gelen hatanın aynısı yatıda pitotların kapatılmaması gibime geliyor hız göstergesi farklılığı bundan kaynaklanıyor mutlaka bir kum fırtınası ihtimali acaba pilotlar yatıda pitotlarıkapattılarmı ? Birgen air kazasında da 15 veya 20 gün yatıda pitonları kapatmıyorlar bir çeşit sinek yuva yapıyor kaptan Ahmet Erdem tarafındaki hız göstergesinin yanlış hız göstermesinden ve hız kesmelerinden dolayı bu trajik kaza yaşanıyor Allah rahmet eylesin hayatını kaybedenlere

İran'da düşen Başaran Holding'e ait uçağa ait Flight Data Recorder (Uçuş Veri Kaydedici - FDR) ile Cockpit Voice Recorder (Kokpit Ses Kaydedici - CVR) cihazlarının incelemesi tamamlandı. Kokpitteki son konuşmalara AirportHaber ulaştı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nden İstanbul'a gelmek üzere kalkış yaptıktan sonra İran'da düşen Başaran Holding'e ait TC-TRB kuyruk tescilli uçağın kara kutularına ait verileri ortaya çıktı. 

Kokpitteki son konuşmaların da yer aldığı verilerde çarpıcı ayrıntılar bulunuyor. Verilere göre, pilotların uçağın kontrolünü tamamen kaybettiği ve hız göstergesi ekranlarında farklılık olduğu görülüyor.

Pilot Melike Kuvvet'in "Bırak! Neden burnu tutuyorsun?" sözlerine naaşına hala ulaşılamayan pilot Beril Gebeş'in "Ben tutmuyorum! Kendi kendine oluyor..." şeklinde yanıt veriyor.

Pilot Beril Gebeş'in kazadan yalnızca bir kaç dakika önce uçakta bulunan yolculara "korkmanıza gerek yok,problem yok" diyerek sakinleştirmeye çalıştığı da verilere yansıyor.

İşte AirportHaber tarafından ulaşılan CVR'a ait o veriler



TC-TRB kokpitinde son konuşmalar

Yorumlar Tüm Yorumlar (62)

Hocca Karaali ~ 5 yıl önce
Pilot Melike Kuvvet'in "Bırak! Neden burnu tutuyorsun?" sözlerine naaşına hala ulaşılamayan pilot Beril Gebeş'in "Ben tutmuyorum! Kendi kendine oluyor..." şeklinde yanıt veriyor. Bir egitim ve CRM zaafiyeti. Pilotlar nereden lisansli? Hic stall çalışmışlar mı? Ben cevabi biliyorum. Ogretmenleri rahat uyuyorlar midir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Seviyesiz yorumlar ~ 5 yıl önce
Bu yorumları yazan pilot arkadaşlara sim de bu arızaları versek kaçınız toplayabilirsiniz acaba? Herkes kendi dersini çıkarsın, seviyesizce birilerini suçlayarak iyi pilot olamazsınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kin ve nefret ~ 5 yıl önce
Bizde de 25 bin defa sirket degistirmis hic bir sirkette dogru durust tutunamamis ve hala da bulundugu sirkette huzursuzlanan bi kac sacma sapan kendini bi halt sanan tipler, olen insanlarin arkasindan ve pilotluklarindan konusuyolar ve dedikodularini yapiyorlar, terbiyesiz,seviyesiz ler. Onlarin baslarina da boyle bir olay gelip de bir gun o ucagi tutamadiklarinda da bende onlarin arkasindan aynilarini soylicem

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Büyük hata ~ 5 yıl önce
Şimdi bilenlere sormak isterim: Unreliable speed'in farkına varıldıysa uçak neden hala A/P'da? O an hemen A/P off edilmesi gerekmiyor mu? Bunun basiretle filan alakası yok. Bu işi yapıyorsan her türlü aksiliğe her an hazır olman gerek. Başarılı pilotaj, emergency durumlara karşı en acil ve en etkili aksiyonu almak değil de nedir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİLİR KİŞİ ~ 5 yıl önce
TAYYARELER DE HER CİHAZIN BİR YEDEĞİ VARDIR. BUNU UNUTMUŞLAR. ÇOK NET. İKİNCİ ALTİMETREYE BAKSALARDI ONA GÖRE KULLANACAKLARDI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hüsametın öztürk ~ 5 yıl önce
allah rahmet eylesın nur içinde yatsınlar sevenlerıne sabır ıhsannetsın.gerçek şuki simulatör egitimi veren kişiler korku imparatorlugu kururlarsa .fail ederim haaaaa .halbuki orasını bır okul olarak görüp sabırla ögretirlerse .bagırıp çagırmazlarsa havalara gırıp poz atmazlarsa hiç bir bilgiyi saklamazlarsa.aman simulatör parası çok demezlerse.normal uçuşlarda kokpit uyelerı rahatlıkla fıkır beyan etmeye alıştırılısa bu gıbı emergency durumlarında başarılı olabiliriz.saygılarımla ıyı ve emnıyetlı uçuşlar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
we ~ 5 yıl önce
hayal abi hayal dediklerin. ne yazıkki bizim kültürümüz böyle. sen esas duruşunu göstereceksin saygılı ve itaatkar olacaksın hoca da bunu mesleki disiplin olarak değerlendirip seni geçirecek.
Güzel ~ 5 yıl önce
Güzel ama kitap okumayan bir yeni nesil neyin fikrini beyan edecek.kaptanlık bekleyen Fo lara bu durumları sorun bakalım kaç kişi durumu biliyor,durumu anlasa kaç kişi doğru müdahaleyi biliyor.havacılıkta pilot kendini yetiştirir.gezerken yolu havacılığa düşmüş arkadaşların kendilerini geliştirme şansı yoktur ve hocaların hocası olsa da kimse bu tarz arkadaşlara tek bir kelime dahi öğretemez.kendisini yetiştiren arkadaşlara sözüm yok ama gezmeye gelmiş,tesadüfen havayollarına gelmiş sorumsuz,bilgisiz ve beceriksiz insanların sayısı ciddi anlamda artmış durumda.maaş alırken ,heryerden millete saçma sapan tripler yaparken herşey gayet güzel.bilgisiz ,isteksiz ve yeteneksiz adamların acilen elenmesi gerekmektedir.böylece buralara istekli çabalayan insanlar gelir ve bu tarz vahim durumların yaşanma olasılığı da azalır.
Kokpit üyesi ~ 5 yıl önce
Kokpit üyesi nedir arkadaş? Pilot, olmuş “kokpit üyesi”... kulüp mü bu üye olunacak!
Crm ~ 5 yıl önce
Yine basit bir crm kazasi. Kim ne derse desin. Gunes balcikla sivanmiyor. Fo o esnada kontrolu almaliydi. Ayni durum thy’de de bircok kez yasandi. Bircok egolu askeri kokenli pilot thy’yi askeriye saniyor, sonucta kendilerini de baskalarini da olduruyorlad. Kabin amiri purser vb yaninda fo’ya karsi caka satip artistlik yapacaklarina crm calissinlar. Artist artist bos geyik yaptiklarinda ne kadar gulumc duruma dustuklerini biz fo’lar cok iyi goruyoruz. Tabi bu konu ayri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atma ~ 5 yıl önce
Fo asker kökenli. Kaptan değil. Dikkatini çekerim.
Saçmalamışsın. ~ 5 yıl önce
Ne saçmalıyorsun sen. Bu kazada kaptan sivil kökenli.f/o asker kökenli.yazdıklarını okuyan tersi sanır. Ne çok ezmiş seni asker kökenliler. Yazık sana.
Asker köken ~ 5 yıl önce
İşte FO durumun farkında olduğu halde ast olduğu için müdahale etmemiş. Onu diyor. Nesini anlamadınız?
Jett ~ 5 yıl önce
Allah rahmet eylesin, çoook üzücü tekrar yaşamak okurken, ancak Beril Kaptanın naaşına ne olduğu hala belli değil? bilen var mı? Neden bulunamıyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T-38 Asuman Aşkına ~ 5 yıl önce
Göklerden gönüller uçtular bir Asuman Aşkına.Arkadaşlarımızı kaybettik.Allah rahmet eylesin.FDR-CVR kayıtlarını okurken o 9 dk gözümün önünde canlandı.Ne kadar eğitimli olsak da kaza hepimizin başına gelebilir.Birgen Air hadisesi de çok acı bir tecrübeydi hepimiz için.O an hiçbirimiz onlarla aynı cockpit te değildik.Tüm şartları onlar yaşadılar.Buradan onlarca yorum ve olasılık yazabiliriz olay ve pilotlarımız ile ilgili fakat hiçbiri tutarlı ve doğru olamaz.Çünkü gerçek şartlarda değiliz.Derslerde ve simülatörler de hepimiz en kötü duruma ne kadar hazır olabilirsek o kadar hazırız fakat havada her şey çok farklı.Bunu her uçucu bilmeli.İnsanın yaradılışı gereği günü gününe uymaz.Muhakeme kabiliyetimiz anlık olarak farklı reaksiyonlar yaratabilir.Bunu bilmeyen bazı gerzek ve seviyesizler işi cinsiyet ayrımcılığına kadar dökmüşler yorumlarında terbiyesizce.Havalara girmek ve buradan artistlik yapmak kolay.Kendine fazla güvenmek de bu meslekte çok tehlikelidir.Çok üzüldüm.Başımız Sağolsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aviation ~ 5 yıl önce
1996 yılında düşen TC-GEN B757 nin başına gelen hatanın aynısı yatıda pitotların kapatılmaması gibime geliyor hız göstergesi farklılığı bundan kaynaklanıyor mutlaka bir kum fırtınası ihtimali acaba pilotlar yatıda pitotlarıkapattılarmı ? Birgen air kazasında da 15 veya 20 gün yatıda pitonları kapatmıyorlar bir çeşit sinek yuva yapıyor kaptan Ahmet Erdem tarafındaki hız göstergesinin yanlış hız göstermesinden ve hız kesmelerinden dolayı bu trajik kaza yaşanıyor Allah rahmet eylesin hayatını kaybedenlere

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000