25 Nisan 2018, Çarşamba 13:38:56

TC-TRB kazasında pilotaj hatası ağırlık kazandı

İran’da düşen işadamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina ve arkadaşlarını taşıyan uçağın kara kutusunun ilk incelemesi tamamlandı. İşte ilk sonuçlar…
  • ARAF 34.
  • Bagimsiz bir ipad ve air nav programi olsaydi belki de bu kaza yasanmazdi.Allah rahmet eylesin,üzücü.
  • Ayrıca bu kazayı AF veya Birgenle kıyaslamanız çok yanlış. O uçaklar ay ışığı bile olmayan bir karanlıkta uçuyordu. Ama bu kazada yapılan çok bariz hatalar var. Kadın veya erkek önemli değil. Bu kazanın yaşanmaması gerekiyordu. Kokpitteki pilotlarımıza tabiki derinden üzülüyorum, ama çok net söylemek isterim, aynı derecede de öfkeliyim. Kabinde de 9 tane gencecik insan hayatını kaybetti. Pilotajlık yıllar geçtikçe daha da geriye gitmeye başladı. Sisteme çok güveniyorsunuz. NTSB devamlı uyarıyor, artık lütfen ya. Çok kutsal bir meslek icra ediyorsunuz, hepiniz Allah'a emanet olun, ama ne olur sistemin de bir gün hata yapacağını asla unutmayın. Burada sezgilerinize güvenin demiyorum, ama en azından bu gibi krizleri soğuk kanlılıkla çözebilirsiniz. FC airpeed ind arızalı mı, ya FO önündeki hızın düştüğünü görüyor, alçalıp hızının da yükseldiğini görebilirdi, bu sayede FO göstergesinin doğru olduğunu anlayabilirdi. 51 kez tırmanma denemesi ne demektir?
  • Uzman biri cevaplayabilir mi, ifade edildiği gibi pitot tube tıkanmış olsa henüz takeoff roll sırasında bir fark oluşması gerekmez mi? Havada tıkanmış da olamaz. Donmuş olması için pitot heat kapalı olması lazım ki, bunu unutmuş olamazlar. Yani Sizce sorun gerçekten pitot tube mü? yoksa hız göstergesinin arızalı olma ihtimali var mıdır? Yükselirken hızın artması zaten kaptanın hatalı okumayı farkedeceği bir durum. Bu durumda FO'nun göstergesi ve analogdaki değerle kıyaslaması gerekmiyor mu? Bu hatalı okumalar nedeniyle çok fazla kaza yaşandı, artık eğitimlerde bu konuya çok daha fazla ağırlık verilmeli. Yazık günah
  • Bir teknisyen olarak aşağıda yazılan yorumlardan kimin pilot olduğu kimin olmadığını anlamak çok zor değil. Pilotların kadın olmaları konusuna girmek bile istemiyorum. Ama şunu belirtmek isterim siz hiç ölümle burun buruna geldiniz mi. Ve o anki adrenalini hissettiniz mi. Ne kulağın duyar ne gözün görür ne düşünür ne de konuşabilirsiniz. Ne kadar yetenekli olsanızda ne kadar iyi eğitim alsanızda ne kadar tecrübeli olsanızda genellikle durum aynıdır. Sadece uçak kazalarında değil günlük hayatta bile. Bunun kadını erkeği yok. Eğer o noktaya gelmişse insan. Allah rahmet etsin demekten başka bir çare ve bundan sonrası için ders ve tecrübe olmasını dilemekten başka birşey diyemeyiz. Hepinize emniyetli uçuşlar
  • hız göstergelerinin arızalı olduğu olduğundan çok daha hızlı gösterdiği söyleniyor, cep telefonları ile uydudan uçağın hızını gösterebiliyor. Sizce Uçağın gerçek hızını telefondan tespit ederek bu kaza atlatılabilir miydi ?
  • "Teknolojiye ve bilgiye değer vermeyen mal sahibi - sorumsuz sivil havacılık kurumu - tecrübesiz ve eksik eğitimli pilotlar" ..... muhtemelen deep stall, coffin corner vsvsv.. bu hazin kazanın sebebi ne olursa olsun hesap vermesi gereken kişi ve kurumlar var !
  • Allah hepsine gani gani rahmet eylesin,geride kalanlara da sabırlar versin çok zor...
  • Paraşüt konulamaz mı böyle uçaklara?
  • Ne çok bilmiş pilot varmış kardesim.Yazılanlar kahvehane muhabbetlerine benziyor

İran’da düşen işadamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina ve arkadaşlarını taşıyan uçağın kara kutusunun ilk incelemesi tamamlandı. İşte ilk sonuçlar…

İran’da düşen Challenger 604 tipi iş jetinin kara kutu incelemeleri tamamlandı ve ön rapor hazırlandı. Fransa’da, İranlı ve Türk yetkililerin de katıldığı incelemeler sonucu ön rapora ait ilk bilgiler sızmaya başladı. Uçağa ait FDR ve CVR kayıtlarının, iddia edildiği gibi bozuk olmadığı ve tüm verilerin sağlıklı şekilde alınarak incelendiği belirtildi.

UZUN SÜRE ÇABA SARF ETTİLER AMA...

AirportHaber’in edindiği bilgiye göre, 37 bin 900 feet yükseldikten sonra alçalma talep eden ve hızla irtifa kaybetmeye başlayan uçağın stall (havada tutunamama) sorunu ile karşı karşıya kaldığı iddiaları kazanın ön raporunda da doğrulandı.
Kaptan pilot Beril Gebeş ile ikinci pilot Melike Kuvvet’in bulunduğu taraflardaki hız göstergelerinde de farklılık olduğu tespit edilirken ön raporda bu hatayı fark edemedikleri için pilotaj hatasına değinildi. Stall olan uçağı havada tutmak için büyük çaba gösteren uçuş ekiplerinin uzun süre uğraşsa da bunu başaramadığı ve uçağın yüksek hızda yere doğru çakılmaya başladığı ön raporda yer aldı.

©AirportHaber.com ÖZEL

TC-TRB kazasında pilotaj hatası ağırlık kazandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (140)

TAKDİR ~ 6 yıl önce
ARAF 34.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
air nav pro ~ 6 yıl önce
Bagimsiz bir ipad ve air nav programi olsaydi belki de bu kaza yasanmazdi.Allah rahmet eylesin,üzücü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pitot tube ~ 6 yıl önce
Ayrıca bu kazayı AF veya Birgenle kıyaslamanız çok yanlış. O uçaklar ay ışığı bile olmayan bir karanlıkta uçuyordu. Ama bu kazada yapılan çok bariz hatalar var. Kadın veya erkek önemli değil. Bu kazanın yaşanmaması gerekiyordu. Kokpitteki pilotlarımıza tabiki derinden üzülüyorum, ama çok net söylemek isterim, aynı derecede de öfkeliyim. Kabinde de 9 tane gencecik insan hayatını kaybetti. Pilotajlık yıllar geçtikçe daha da geriye gitmeye başladı. Sisteme çok güveniyorsunuz. NTSB devamlı uyarıyor, artık lütfen ya. Çok kutsal bir meslek icra ediyorsunuz, hepiniz Allah'a emanet olun, ama ne olur sistemin de bir gün hata yapacağını asla unutmayın. Burada sezgilerinize güvenin demiyorum, ama en azından bu gibi krizleri soğuk kanlılıkla çözebilirsiniz. FC airpeed ind arızalı mı, ya FO önündeki hızın düştüğünü görüyor, alçalıp hızının da yükseldiğini görebilirdi, bu sayede FO göstergesinin doğru olduğunu anlayabilirdi. 51 kez tırmanma denemesi ne demektir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pitot tube ~ 6 yıl önce
Uzman biri cevaplayabilir mi, ifade edildiği gibi pitot tube tıkanmış olsa henüz takeoff roll sırasında bir fark oluşması gerekmez mi? Havada tıkanmış da olamaz. Donmuş olması için pitot heat kapalı olması lazım ki, bunu unutmuş olamazlar. Yani Sizce sorun gerçekten pitot tube mü? yoksa hız göstergesinin arızalı olma ihtimali var mıdır? Yükselirken hızın artması zaten kaptanın hatalı okumayı farkedeceği bir durum. Bu durumda FO'nun göstergesi ve analogdaki değerle kıyaslaması gerekmiyor mu? Bu hatalı okumalar nedeniyle çok fazla kaza yaşandı, artık eğitimlerde bu konuya çok daha fazla ağırlık verilmeli. Yazık günah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tech ~ 6 yıl önce
Bir teknisyen olarak aşağıda yazılan yorumlardan kimin pilot olduğu kimin olmadığını anlamak çok zor değil. Pilotların kadın olmaları konusuna girmek bile istemiyorum. Ama şunu belirtmek isterim siz hiç ölümle burun buruna geldiniz mi. Ve o anki adrenalini hissettiniz mi. Ne kulağın duyar ne gözün görür ne düşünür ne de konuşabilirsiniz. Ne kadar yetenekli olsanızda ne kadar iyi eğitim alsanızda ne kadar tecrübeli olsanızda genellikle durum aynıdır. Sadece uçak kazalarında değil günlük hayatta bile. Bunun kadını erkeği yok. Eğer o noktaya gelmişse insan. Allah rahmet etsin demekten başka bir çare ve bundan sonrası için ders ve tecrübe olmasını dilemekten başka birşey diyemeyiz. Hepinize emniyetli uçuşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PPL Owner ~ 6 yıl önce
Adrenalin salgılanmasıyla, beynin en uç köşesi bile uyarılır ve çok yüksek performansla çalışmaya başlar. Paralel bir çok şeyi aynı anda düşünür, içinde bulunduğu durumu değerlendirir ve çıkış yolları arar. Tabi fazla heyecanlanmaması şartı ile. O noktadan kurtulma şansı her zaman vardır ve o şans çeyrek saniye ile bile yakalanabilir. Teslimiyetçilik yüzlerce can taşıyan bir pilota yakışmaz.
PPL'de böyle ise... ~ 6 yıl önce
Bende su memlekette PPL ile 40 yıllık kaptan triplerine girenlere hasta oluyorum arkadaş.......bir sonraki hedef ne CPLde his olarak?
OKLIT ~ 6 yıl önce
hız göstergelerinin arızalı olduğu olduğundan çok daha hızlı gösterdiği söyleniyor, cep telefonları ile uydudan uçağın hızını gösterebiliyor. Sizce Uçağın gerçek hızını telefondan tespit ederek bu kaza atlatılabilir miydi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uzun lafın kısası ~ 6 yıl önce
"Teknolojiye ve bilgiye değer vermeyen mal sahibi - sorumsuz sivil havacılık kurumu - tecrübesiz ve eksik eğitimli pilotlar" ..... muhtemelen deep stall, coffin corner vsvsv.. bu hazin kazanın sebebi ne olursa olsun hesap vermesi gereken kişi ve kurumlar var !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Torpilim yok ~ 6 yıl önce
Allah hepsine gani gani rahmet eylesin,geride kalanlara da sabırlar versin çok zor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Devrim ~ 6 yıl önce
Paraşüt konulamaz mı böyle uçaklara?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
talebe ~ 6 yıl önce
git kumda oyna
SEN KAFAYI RESETLE ~ 6 yıl önce
MADEM HAVACILIKLA İLGİLİ BİR MERAKIN VARKİ BU SİTEYE GİRİP OKUYORSUNDA PARAŞÜT KONULUP KONULAMAYACAĞINI MI ARAŞTIRMIYORSUN....
cirrus ~ 6 yıl önce
abime bir cirrus jet
Fikri ~ 6 yıl önce
Ne çok bilmiş pilot varmış kardesim.Yazılanlar kahvehane muhabbetlerine benziyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000