05 Ocak 2011, Çarşamba 08:31:31

TARTIŞMALI VERGİ SİSTEMİ DEVREDE

Almanya’da hükümetin 2010 Eylül ayı içerisinde karara bağladığı havayolu vergisi, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren resmen uygulamaya girdi. Tartışma yaratan vergi, kısa mesafelerde 8 avro, orta mesafelerde 25 avro ve uzak mesafelerde ise 45 avro olarak öngörülmüştü.

Uygulamada ise yolcuların 50 avroya varan oranlarda ödeme yaptıkları, şirketlerin masrafları da dahil ederek 1-5 avro arasında ek ödeme talep ettikleri belirtiliyor. Bazı şirketler ek masraf talep etmeden hükümetin belirlediği vergi miktarlarını fiyatlarına yansıtırken, özellikle büyük tur operatörlerinin vergiyi ek masraf ekleyerek fiyatlarına yansıttıkları gözlendi.

Buna göre; pazarın lider grubu TUI, fiyatlarına kısa mesafeler için 10, orta mesafeler için 28, uzun mesafeler içinse 50 avro zam yaptı. TUI’nin en yakın rakiplerinden Thomas Cook da orta ve uzak mesafeler için  TUI ile aynı zamları uygularken kısa mesafelerde seferlerine kişi başı 9 avro zam yaptı.

Havayolu vergisinde bir diğer tartışma konusu da 2011 için 1-9 Eylül 2010 tarihleri arasında yapılan rezervasyonlar. Havayolu vergisini 9 Eylül 2010’da kabul eden Alman hükümeti, verginin 1 Eylül 2010’dan itibaren 2011 için yapılan rezervasyonları kapsadığını açıklamış, seyahat şirketleri bu karar karşısında zor durumda kalmışlardı. Alltours ve FTI gibi orta ölçekli tur operatörleri ise bu 9 günlük dönemdeki 90-100 bin avrolara varan vergiden doğan mali yükü müşteriye yansıtmayarak kendilerinin üstleneceğini açıklamışlardı.

Alman hükümetinin tasarruf paketi kapsamında uygulamaya soktuğu havayolu vergisi, farklı tatil destinasyonları arasında haksız rekabet doğuracağı gerekçesiyle de sektör çevrelerinde eleştirilmişti. Özellikle Akdeniz çanağında Türkiye’nin önemli rakiplerinden Mısır, 25 avroluk orta mesafe grubuna dahil edildiği için Almanya’da siyasi çevrelerde kararın değiştirilmesi yönünde kulis yapmış, ancak kararı değiştirtememişti. Buna karşılık Türkiye ise 8 avroluk kısa mesafe grubunda yer aldığı için avantajlı ülkeler arasında sayılıyor.
 

TARTIŞMALI VERGİ SİSTEMİ DEVREDE

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000