17 Aralık 2012, Pazartesi 13:30:25

TARİHTE BUGÜN!

Dünya havacılığında çok önemli bir yere sahip olan Wright Kardeşler olarak bilinen Orville ve Wilbur kardeşler, tam 109 yıl önce bugün bir ilki başardılar...

Dünyanın havacılıktaki en bilinen insanlarından olan Amerikalı Wright Kardeşler, tam 109 yıl önce bir ilki başardılar. Daha önce 18 Ağustos 1871 yılında Alphonse Pénaud, ilk defa yapısal dengeli model uçağı Tuileries Gardens, Paris'te Société de Navigation Aérienne kurumu gözetiminde 11 saniyede 40 m uçurarak havacılık da yeni bir çığır açmıştı. 

Amerikalı Orville ve Wilbur Wright Kardeşler ise 17 Aralık 1903 günü saat 10:35'te ilk kez uçakla insanlı uçuşu gerçekleştirerek tarihe geçtiler.

North Carolina Eyaleti'nin Kitty Hawk kasabasına 8 kilometrelik mesafesinde bulunan Kill Devil Hills kumulunda Wright Kardeşler tarafından ilk defa uçakla gerçekleştirilen insanlı uçuş ise tarihte ilk kez uçakla insanlı olarak yapılan uçuş olarak kayıtlara geçti.

Uçuşun en çarpıcı özelliklerinden biri ise Orville Wright'in kumandasındaki uçağın yere değmemesi için kanadın ucunu bir süre eliyle tutması ve uçağın desteksiz olarak 37 metre uçması oldu.

Pilotla birlikte ağırlığı 335 kilo olan uçak 2 pervaneliydi. Orville birinci denemede 12 saniye uçtu ve sadece 37 metre mesafe kat etti. O günkü son denemesinde ise, bu süre 59 saniyeye çıkmıştı ve 280 metrelik bir mesafeye uçmuştu.

Böylece uçabilen araç yapan Wright Kardeşler daha sonra Smithsonian Enstitüsü'nde görev yapan havacılarla birlikte 4 Haziran 1908 senesinde ABD'nin ilk resmi uçuşunu yapmasına da öncülük etmişti.

TARİHTE BUGÜN!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000