12 Ağustos 2015, Çarşamba 18:02:57

Tarihte Bugün | Havacılık tarihinin en kanlı günü

Tarihte bugün, 15 mürettebat ve 509 yolcusuyla Tokyo-Osaka seferini gerçekleştiren Japan Air Lines'ın 123 sefer sayılı Boeing B747SR tipi uçağı, kalkış yaptıktan 44 dakika sonra dağa çarptı. Kazada 520 kişi öldü, 4 kişi ise sağ kurtuldu.
  • kaza yapan 747 7yıl önce 2 haziran 1978 de osakaya inerken kuyruğu sürtünmüş 747 yi boeing arkasını yanlış onarmış kaza bundan olmuş kuyruğun kopma sebebi arka basınç duvarı patlamı oldu kontrolden çıkma sebebi patlamanın hidrolik borularını koparmış olmasıdır
  • Bu kazada Japonya dünyaca ünlü bir evladını kaybetmiştir. 1941 yılında orta gelirli bir ailenin 9. Çocuğu olarak doğan , 15 yaşında anne babası boşanan bu genç belkide yaşadığı zorluklardan da ders çıkararak 22 yaşında "Sukiyaki" adlı tek parçası ile dünyada 13 milyondan fazla satarak rekor kırmıştır. "Gözyaşlarımız yere düşmesin diye yukarıya bakarak yürüyelim ."gibi duygu dolu sözleri ve yumuşak tondaki melodisi ile dikkati çekmiştir. Kyu Sakamoto adlı bu çocuk yüzlü şarkıcı 44 yaşında 12 Ağustos 1985 teki uçak kazasında hayatını kaybedenlerden biri olmuştur. Saygılarımla.
  • Kaptan pilot son saniyeye kadar yoke ve gaz kollarini kullanmis cvr dan anlasildigi kadariyla.
  • Bizim insanımız hiç ders almaz olaylardan. Aman şunu takmıyayım nasıl takıldığını bilmiyorum şimdi uğraştırırlar beni (vida dahi olsa ) zihniyeti hüküm sürdükçe biz bu kazaları ülkecek çok yaşarız
  • Bu bölümü izledim sanırım, seneler önce uçak bu uçuştan 10 yıl önce kuyruğu iniş sırasında yere çarpıyor ve hasar alıyor. Japan airlines da kuyruğu yamalıyor ve uçak son 10 sene hasarlı uçuyor taki bu uçuşa kadar, sonra kuyruk patlak veriyor tabi. Çatlak yarılıyor kopuyor. Başka kaza da olabilir ama ben bu diye hatırladık, yanlışım varsa çok özür arkadaşlar.
  • En büyük havacılık kazası iki 747'nin yerde çarpıştığı Tenerife faciasıdır. Kaynak : https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Tenerife_facias%C4 %B1
  • Yanlış seçim yanlıs perçin yanlış onarim. Teknik bölümünde olanların güzel bi ders çıkaracağı kanlı bir kaza :-(
  • sonucu arka kısmı yapısal tamir gürüyor. Ama basınçlandırma sebebi ile bir gün yani kaza günü o kısım patlıyor ve kuyruğu kopartıyor. Gerisi malum.
  • dikey stabilize kopma hadisesi. Benzer bir kaza ABD'de yaşanmıştı.
  • Belgeselini görmüştüm youtube da uçağın rudder i havada yerinden cikmisti. Cok korkunç

Japan Air Lines'ın (JAL) 123 sefer sayılı uçuşu 12 Ağustos 1985 tarihinde Tokyo Havalimanı'ndan Osaka Havalimanı'na gerçekleştirdiği iç hat uçuşu sırasında düştü.

Boeing 747SR tipi uçağın kalkıştan yaklaşık 44 dakika sonra bütün kontrollerini kaybederek bir dağa çarpması sonucunda 15'i mürettebat olmak üzere toplam 520 kişinin ölümü ve 4 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan dünyanın en büyük ikinci hava yolu felaketidir.

12 Ağustos 1985 tarihinde, Boeing 747SR tipi uçağın kalkıştan 12 dakika sonra, dikey kuyruğunun büyük bir kısmı koptu. Bu şekilde 32 dakika daha dayanabilen uçak, Tokyo'nun yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısında, Gunma idari bölgesine bağlı Ueno yakınlarındaki Takamagahara Dağı'na çakıldı.

Bu facia Japonya topraklarında meydana gelen en ölümcül hava kazası olurken, Tenerife faciasından sonra dünya sivil havacılık tarihindeki en ölümcül ikinci kaza oldu. Ayrıca dünya sivil havacılık tarihinde tek uçağın karıştığı en ölümcül kazadır.





Tarihte Bugün | Havacılık tarihinin en kanlı günü

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

batuhan kaan ~ 7 yıl önce
kaza yapan 747 7yıl önce 2 haziran 1978 de osakaya inerken kuyruğu sürtünmüş 747 yi boeing arkasını yanlış onarmış kaza bundan olmuş kuyruğun kopma sebebi arka basınç duvarı patlamı oldu kontrolden çıkma sebebi patlamanın hidrolik borularını koparmış olmasıdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erman ~ 6 yıl önce
Kuyruğu onaran biong değil japon mühendisler yanlış onardı ve kazadan sonra intahar etti bakım mühendisi
O. Koca ~ 9 yıl önce
Bu kazada Japonya dünyaca ünlü bir evladını kaybetmiştir. 1941 yılında orta gelirli bir ailenin 9. Çocuğu olarak doğan , 15 yaşında anne babası boşanan bu genç belkide yaşadığı zorluklardan da ders çıkararak 22 yaşında "Sukiyaki" adlı tek parçası ile dünyada 13 milyondan fazla satarak rekor kırmıştır. "Gözyaşlarımız yere düşmesin diye yukarıya bakarak yürüyelim ."gibi duygu dolu sözleri ve yumuşak tondaki melodisi ile dikkati çekmiştir. Kyu Sakamoto adlı bu çocuk yüzlü şarkıcı 44 yaşında 12 Ağustos 1985 teki uçak kazasında hayatını kaybedenlerden biri olmuştur. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yine de.. ~ 9 yıl önce
Kaptan pilot son saniyeye kadar yoke ve gaz kollarini kullanmis cvr dan anlasildigi kadariyla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yazık ~ 9 yıl önce
Bizim insanımız hiç ders almaz olaylardan. Aman şunu takmıyayım nasıl takıldığını bilmiyorum şimdi uğraştırırlar beni (vida dahi olsa ) zihniyeti hüküm sürdükçe biz bu kazaları ülkecek çok yaşarız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
7-77 ~ 9 yıl önce
nasıl yorum bu kardeş sanırısın kaza bizim ülkemizde oldu?
bu ne la ~ 9 yıl önce
Neye yazık birader.Asıl sana yazık.Yoruma bak.Kim neyi takmıyormuş.Nasıl takıldığını bilmemek ne demek.Ben takarım...
?? ~ 9 yıl önce
Yorumu yazan kişi sen haberi okudun mu?
Hisssht ~ 9 yıl önce
Birader, pardon, senin kafa iyi mi, ne ictin de boyle oldun.. Alooooo.
Aircrash investigation ~ 9 yıl önce
Bu bölümü izledim sanırım, seneler önce uçak bu uçuştan 10 yıl önce kuyruğu iniş sırasında yere çarpıyor ve hasar alıyor. Japan airlines da kuyruğu yamalıyor ve uçak son 10 sene hasarlı uçuyor taki bu uçuşa kadar, sonra kuyruk patlak veriyor tabi. Çatlak yarılıyor kopuyor. Başka kaza da olabilir ama ben bu diye hatırladık, yanlışım varsa çok özür arkadaşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Air china ~ 9 yıl önce
ile karıştırdınız .Kuyruk çarptıktan 20 sene sonra patlıyordu.TWA den sonra oldu .
Akin ~ 9 yıl önce
Onarılan parça 7 yıl dayanabiliyor çünkü parçanın onarımı Boeing'in talimatlarına göre ve doğru bir şekilde yapılmamış. Çift perçin yapılması gerekirken tek perçin yapmışlar.
Bilal Sarı ~ 9 yıl önce
Doğru hatırlıyorsunuz, inişte kuyruk sürtüp basınç perdesi hasar alıyor. Boeing prosedürlerine göre onarılmayıp, 7 sene hatalı onarımla uçuyor ve sonunda kaza gerçekleşiyor.
Aircrash investigation ~ 9 yıl önce
Evet haklısınız, air china ile karıştırmışım. Çok benzer kazalar gibi duruyor, Air China büyük ihmal barındırıyor
Volvo ~ 9 yıl önce
Natgeo'nun belgeselinde ben de izlemiştim. Hatırladığım kadarı ile söz konusu kuyruk sürtmeden sonra JAL "ne olur ne olmaz, biz uğraşmayalım, bir bilene yaptıralım" deyip paraya kıyıyıor ve bizzat Boeing'in kendi onarım ekibini çağırtıp onarımı yaptırıyor. Yıllar sonra da bu kaza vesilesi ile skandal ortaya çıkıyor. Ama ekibin son ana kadar uçağı toparlama çabaları gerçekten takdire şayandı.
Erman ~ 6 yıl önce
Doğru hatırlıyosun
Tenerife Kazası ~ 9 yıl önce
En büyük havacılık kazası iki 747'nin yerde çarpıştığı Tenerife faciasıdır. Kaynak : https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Tenerife_facias%C4 %B1

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oku ~ 9 yıl önce
Okuda oyle mesaj at bari
tecnician ~ 9 yıl önce
Yanlış seçim yanlıs perçin yanlış onarim. Teknik bölümünde olanların güzel bi ders çıkaracağı kanlı bir kaza :-(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kuyruk sürtme ~ 9 yıl önce
sonucu arka kısmı yapısal tamir gürüyor. Ama basınçlandırma sebebi ile bir gün yani kaza günü o kısım patlıyor ve kuyruğu kopartıyor. Gerisi malum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
dikey stabilize kopma hadisesi. Benzer bir kaza ABD'de yaşanmıştı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
Belgeselini görmüştüm youtube da uçağın rudder i havada yerinden cikmisti. Cok korkunç

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000