13 Temmuz 2017, Perşembe 09:13:02

Tarihin en büyük faciası son anda atlatıldı

San Francisco Havalimanı’nda tarihin en büyük faciası ‘kıl payı’ atlatıldı. Pilotun yanlış piste yöneldiğini fark eden hava trafik kontrolörleri, 5 uçağın çarpışmasını son anda önledi.
  • Pilot pistte ışıklar görüyorum uyarısını pist başına 0.6 nm kala yapmış. 0.25 nm'de GA yapılmış ve taksi yolundaki ilk 2 uçağın sadece 100 feet üzerinden geçmiş. Tabi görüş şartları nasıldır bilemiyoruz ama visual clearance alınmış bir ortamda 0.6 nm mesafede pilotun inmek istediği yerde 4 tane uçak olduğunu görüp kendisi pas geçmesi gerekirdi.
  • Amator. Turk pilotu olsa hata bilr yampazdi.
  • Bu pilotun askere gitmemek icin curuk raporu aldigi bilgisi geldi.
  • Rezillik bu ya inişe geçen pilotlar nereye indirilen haberleri yok kalkıştı bekleyen United pilotu kaleye bu uçak üzerimize geliyor yani taksi yoluna inecek diye kulesi uyarıyor kalede evet deyip Canadian gelen uçağın pilotun inişe vazgeçip pisti pas geçmesini istedi..air Canada pilotları acaba nasıl taksi yoluna ineceklerdi. Gündüz değildi geceyi visual yani pilotlar pist ışıklarını gördük diye teyit ettiler..neye göre teyit ettiler ki taksi yoluna ineceklerdi..
  • Gecen yillarda thy ucagi sanirsam konyada taksi yoluna indigi soyleniyor, NEDERECE dogridir bilemem
  • Geçen gün Amerika'da bir gazetede haber yayınlanmıştı. Obama'nın eski pilotu güya oturmuş tail-strike dahil THY'nin karıştığı bütün incidentları listelemiş sonuç olarak THY'yi dünyanın en riskli havayolu ilan etmişti. Fetöcü p.....nk şimdi de bunlarla ilgili yazsın ya.
  • Kule pas gec demese de Son yaklasmadaki pilot her şekil fark eder ve pas geçerdi gidip ucaklarin uzerine inmezdi, o etmese diger ucaklar uyarirdi, gorus dusuk olsa zaten visual yaklasma olmazdi. Kaza ihtimali yok.
  • Amerikada los angelestan newyorka bircok meydana uctun.Bu atc lerin ucaklara gorerek yaklasma vermesini bir turlu anlamamisimdir.Meydanda ILS var gece bile clear visual diyerek trafikleri basindan atmaya calisan atc ler yuzunden birgun birsey olacak...
  • En büyük facia olacağını nerden biliyoruz? belki yolcular kurtulacak?
  • 2017

San Francisco Havalimanı’nda tarihin en büyük faciası ‘kıl payı’ atlatıldı. Pilotun yanlış piste yöneldiğini fark eden hava trafik kontrolörleri, 5 uçağın çarpışmasını son anda önledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, olay 7 Temmuz Cuma günü yaşandı. Toronto - San Francisco uçuşunu icra eden AC759 sefer sayılı Air Canada uçağı az kalsın, pist yerine, kalkış için sıraya girmiş olan dört uçağın bulunduğu taksi yoluna iniş yapıyordu.

ABD Federal Havacılık Dairesi'nden (FAA) yapılan açıklamada, "Pilot yanlışlıkla, iniş pistine paralel olan C taksi yoluna inişe geçti" dendi.

Durumun farkına varan hava trafik kontrol memurlarının pilotu ikaz etmesinin ardından, Airbus A320 tipi uçak inişi pas geçerek, muhtemel bir felaketi önlemiş oldu. "Go-around" yapan uçak daha sonra emniyetli bir biçimde inişini gerçekleştirdi.

Pilot: Pistte ışıklar görüyorum

Sosyal medyaya yansıyan bir ses kaydında, Air Canada pilotuyla hava trafik kontrol memurları arasındaki konuşmalar yer alıyor.

Ses kaydında pilotun, "Pistte ışıklar görüyorum; iniş iznimizi teyit eder misiniz?" dediği; buna karşılık olarak hava kontrol memurunun "2-8 sağ piste inişiniz teyit edilmiştir" cevabını verdiği duyuluyor. Hemen ardından devreye giren bir başka uçağın pilotu (veya hava trafik kontrol memuru) ise "Bu adam ne yapıyor? Taksi yolu istikametinde!" şeklinde konuşuyor. Bu anda Air Canada pilotuna, inişi pas geçmesi talimatı veriliyor. Yerde bekleyen uçaklardan bir tanesinin pilotu ise, "Air Canada uçağı üzerimizden geçti!" diyerek bu konuşmalara katılıyor.

Air Canada uçağın 135 yolcu ve 5 mürettebat bulunuyordu. Taksi yolunda bekleyen uçaklarda kaç kişinin bulunduğu ise açıklanmadı.

Böylece belki de sivil havacılık tarihine geçecek büyük bir facia ucuz atlatılmış oluyor.

En büyük kaza 1977'de olmuştu

FAA, yaşanan bu olayı "son derece nâdir" şeklinde niteledi.

Bilindiği üzere uçakların yerde birbirleriyle çarpışması sonucunda meydana gelen en büyük kaza, 1977 yılında İspanya'nın Tenerife Havalimanı'nda yaşanmıştı. KLM ve Pan Am uçaklarının karıştığı kazada, toplam 583 kişi hayatını kaybederken, 61 kişi ise yaralı olarak kurtulmuştu.

 

Tarihin en büyük faciası son anda atlatıldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

737 ~ 7 yıl önce
Pilot pistte ışıklar görüyorum uyarısını pist başına 0.6 nm kala yapmış. 0.25 nm'de GA yapılmış ve taksi yolundaki ilk 2 uçağın sadece 100 feet üzerinden geçmiş. Tabi görüş şartları nasıldır bilemiyoruz ama visual clearance alınmış bir ortamda 0.6 nm mesafede pilotun inmek istediği yerde 4 tane uçak olduğunu görüp kendisi pas geçmesi gerekirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tr ~ 7 yıl önce
Amator. Turk pilotu olsa hata bilr yampazdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 7 yıl önce
Bu pilotun askere gitmemek icin curuk raporu aldigi bilgisi geldi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camarothy ~ 7 yıl önce
Rezillik bu ya inişe geçen pilotlar nereye indirilen haberleri yok kalkıştı bekleyen United pilotu kaleye bu uçak üzerimize geliyor yani taksi yoluna inecek diye kulesi uyarıyor kalede evet deyip Canadian gelen uçağın pilotun inişe vazgeçip pisti pas geçmesini istedi..air Canada pilotları acaba nasıl taksi yoluna ineceklerdi. Gündüz değildi geceyi visual yani pilotlar pist ışıklarını gördük diye teyit ettiler..neye göre teyit ettiler ki taksi yoluna ineceklerdi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vaybe ~ 7 yıl önce
Gecen yillarda thy ucagi sanirsam konyada taksi yoluna indigi soyleniyor, NEDERECE dogridir bilemem

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çekemiyorlar ~ 7 yıl önce
Geçen gün Amerika'da bir gazetede haber yayınlanmıştı. Obama'nın eski pilotu güya oturmuş tail-strike dahil THY'nin karıştığı bütün incidentları listelemiş sonuç olarak THY'yi dünyanın en riskli havayolu ilan etmişti. Fetöcü p.....nk şimdi de bunlarla ilgili yazsın ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaza ihtimali pek yok ~ 7 yıl önce
Kule pas gec demese de Son yaklasmadaki pilot her şekil fark eder ve pas geçerdi gidip ucaklarin uzerine inmezdi, o etmese diger ucaklar uyarirdi, gorus dusuk olsa zaten visual yaklasma olmazdi. Kaza ihtimali yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abd visual takintisi ~ 7 yıl önce
Amerikada los angelestan newyorka bircok meydana uctun.Bu atc lerin ucaklara gorerek yaklasma vermesini bir turlu anlamamisimdir.Meydanda ILS var gece bile clear visual diyerek trafikleri basindan atmaya calisan atc ler yuzunden birgun birsey olacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
oku ~ 7 yıl önce
biraz oku anlarsin
. ~ 7 yıl önce
En büyük facia olacağını nerden biliyoruz? belki yolcular kurtulacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1977 ~ 7 yıl önce
2017

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000