22 Eylül 2017, Cuma 08:35:36

Tarihi uçaklara bir de böyle bakın

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşayan ve 40 yıldır modelcilik yapan Hüseyin Nejat Arta, Türk Hava Kuvvetleri'nin 106 yıllık tarihinde uçan uçakların modellerini yapıyor.
  • Emeğinize, elinize sağlık.
  • Plastik maketçilik keşke daha çok kişi tarafından yapılan bir hobi olsa. Bu tarz işlere ilgisi olanlar mutlaka en az bir kere bir model alıp yapmalı belki devamı gelir.
  • Mükemmelsiniz
  • Bu beyefendi edremitin neresinde? Bilen var mı?

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşayan ve 40 yıldır modelcilik yapan Hüseyin Nejat Arta, Türk Hava Kuvvetleri'nin 106 yıllık tarihinde uçan uçakların modellerini yapıyor. Türk havacılık tarihine yaşadıkları olaylar ile imza atan uçakların küçük boyutlarda ölçülendirilmiş modellerini hobi olarak yapıyor.

Bundan kırk yıl önce bir oyuncakçıda satılan ölçekli plastik model ile başlayan ölçekli statik model uçak tutkusu ile binlerce model yapan Hüseyin Nejat Arta daha sonra yaptığı modellerde Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine girmiş olan uçakları modellendirmeye başladı. Özellikle bir hikayesi olan uçakları modellemeye çalıştığını söyleyen Arta Kıbrıs Savaşında düşürülen Cengiz Topel’in uçağı, Suriye tarafından vurulan RF-4 keşif uçağı gibi uçakları tercih ettiğini ifade etti.

Uçakların birebir aslının küçültülmüş kopyalarını yapan Hüseyin Nejat Arta, “Fiili olarak yaklaşık 40 yıldan bu yana modelcilik yapıyorum. Ağırlıklı olarak şu anda Türk Hava Kuvvetlerinin kullanmış olduğu veya kullanmakta olduğu uçakları yapıyorum. Yeri geldiği zamanda yabancı ülkelere ait uçakları da yapıyorum. Genelde bir hikayesi olan uçaklar üzerinde çalışıyorum örneğin burada gördüğünü RF-4 Suriye tarafından düşürülmüş olan uçağımız. Onu duyduğum zaman çok üzüldüm. Hikayesi de çok acıydı. O uçağı yapmak istedim. Bu tür hikayeler ile maketler ortaya çıkıyor. Uçakların bazıları kaza kırım geçirmiş uçaklar, kimisi bizi yurt dışında temsil etmiş uçaklar” dedi.

Binlerce uçak modeli yapan Arta gençlere seslenerek, “Bu hobiye başlamak için önce havacılığı sevmek lazım. Uçakları sevmek gerekiyor. Bununla beraber birazda el yatkınlığı var ise zaten kendiliğinden meydana çıkıyor. Sabır, dikkat isteyen bir uğraşı. İnsanları iyi yönde etkiliyor. Örneğin ben çalışırken ve daha sonra emekli olduğum zaman son derece güzel vakit geçiriyorum. Gençlere bu hobi ile uğraşmalarını tavsiye ederim” diye konuştu.

Binlerce uçak modeline imza atan Hüseyin Nejat Arta yaptığı uçak modellerini evinde saklamakta ve sergilemekte zorluk çektiğini bir çoğunu da model severlere hediye etiğini ayrıca bu işe gönül vermiş ama zamanı olmayan kişiler içinde uçak modeli yaptığını ifade etti.









Tarihi uçaklara bir de böyle bakın

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

elinize sağlık. ~ 6 yıl önce
Emeğinize, elinize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Modelci ~ 6 yıl önce
Plastik maketçilik keşke daha çok kişi tarafından yapılan bir hobi olsa. Bu tarz işlere ilgisi olanlar mutlaka en az bir kere bir model alıp yapmalı belki devamı gelir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AB ~ 6 yıl önce
Mükemmelsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Edremit ~ 6 yıl önce
Bu beyefendi edremitin neresinde? Bilen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İçinde ~ 6 yıl önce
Atatürk caddesindeki camiinin karşısındaki BİM'in üstü :)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000