21 Kasım 2009, Cumartesi 07:25:52

Tam 14 milyar dolarlık imza...

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari merkezi Dubai'de beş gün süren ve dün sona eren hava şovunda toplam 14 milyar dolarlık anlaşma imzalandığı bildirildi...

Her iki senede bir düzenlenen ve 2007'deki hava şovuna kıyasla küresel krizin de etkisiyle bu yılki şovun daha sakin geçtiği ve daha az anlaşma yapıldığı kaydedildi.

Fuar organizatörü F&E Aerospace adlı firma direktörü Alison Weller, 2011'de uluslararası havacılıkta yukarı tırmanış beklendiğini ve bir sonraki hava şovunda satışların artacağını ümit ettiklerini söyledi. Organizatörler ayrıca 15-19 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ve dünyanın en büyük havacılık fuarlarından birisi kabul edilen 11'inci Dubai hava şovunu 50 bine yakın kişinin ziyaret ettiğini açıkladı.

2007'deki şovu 45 bin kişi ziyaret etmiş, 850 firma ürün ve hizmetlerini sergilemiş ve toplam 155 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştı.

SON DAKİKA ANLAŞMALARI

Bugün ilan edilen anlaşmalar arasında BAE merkezli Perla Havacılık tarafından 600 bin dolarlık üç adet helikopterin satışı olduğu kaydedildi. Ukraynalı DBAerocopter adlı şirketin sahibi Perla Havacılık yetkilisi Tanya Raşenko, iki kişilik AK1-3 model üç adet helikopterin Pakistan, Hindistan ve İngiltere'ye satıldığını belirtti.

Dubai hükümetine ait Dubai Aerospace Enterprise'a bağlı DAE Sermaye'nin ise filosuna katmayı planladığı 70 adet Boeing 737 uçağının tekerlek ve fren sistemleri için 40 milyon dolarlık sipariş verdiği öğrenildi. DAE'nin şov boyunca verdiği siparişlerin değerinin 1 milyar dolara ulaştığı ve ABD'li uçak üreticisi Boeing'in DAE'nin tek koridorlu uçaklarını önümüzdeki yıldan itibaren teslim etmeye başlayacağı bildirildi.

AIRBUS, BOEING'İ YENDİ

Avrupalı uçak üreticisi Airbus, fuar boyunca 5,3 milyar dolarlık sipariş aldı. Senegal Havayolları 670 milyon Dolar değerinde dört adet A320 ve iki adet A330 uçak için ön anlaşma yaptı. Airbus ayrıca Yemen ve Nepal'in yanı sıra Etiyopya Havayolları'dan 1,7 milyar Dolar değerinde 12 adet uzun mesafeli A350 XWB model uçak siparişi aldı.

Airbus'ın rakibi ABD'li Boeing firmasının ise daha az sipariş aldığı kaydedildi. Boeing'in siparişleri arasında iki Cezayirli havayolunun verdiği 847 milyon dolarlık 11 adet B737 model uçak siparişi bulunduğu belirtildi.

Şov boyunca BAE Silahlı Kuvvetleri de 736 milyon dolarlık eğitim uçakları ve hava keşif sistemleri anlaşması yaptı.

Tam 14 milyar dolarlık imza...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000