10 Mayıs 2012, Perşembe 12:08:17

SUPERJET 100 PROJESİ BİTECEK Mİ?

Ruslar’ın yeni gözdesi Superjet 100 tipi uçağın Endonezya’nın Jakarta kenti yakınlarında demo uçuşu sırasında düşmesi sonrası yeni geliştirilen uçağın geleceği tartışılmaya başlandı...
  • maalesef amatörce yorumlar yapılıyor bu uçak hakkında. evet uçak bir demo esnasında düşmüş olabilir. muhtemelen bir pilotaj hatası. bu uçak EASA sertifikasına sahip ilk ve tek rus uçağıdır. sukhoi dizayn burosu tarafından tasarlanmıştır. motorları da rus-fransız ortak yapımıdır. aeroflotta 7 ve armavia'da 1 olmak üzere toplam 8 teslimat yapıldı şu ana dek. 1000lerce saat uçuş yapıldı ve binlerce yolcu taşındı. bu uçak artık ayda 4er 4 er üretilmeye başlanacak. dahası, kompozitten imal edilecek uzatılmıs superjet 130ng modeli geliyor 3-4 yıla. sonuç olarak bölgesel jet pazarının hakimi olacak bir uçaktır bu. bir uçak düştü diye, bu devasa projenin iptal edileceğini düşünmek abesle iştigaldir.
  • bu ucak şu an ermeni havayollarında tarifeli uçuyor.
  • zaten ucagi yuzde yuz yapacagim diyen millet kalmadi. Dogal olarak bir yardimlasma var. Biri yuzlerce inis takimi uretiyorsa gidip ondan aliyorsun ucak kendi dizaynin bile olsa bu sana kolaylik sagliyor. Hemde standart bir inis takimini her limanda tamir ettirebilirsin. Sadece senin dizaynin ve uretimin olay parcayi ancak evden getirirsin ve kendi teknisyenin takabilir. Uretecegin her parcaya ayri ayri onayda isin cabasi. Tabi bu yazdiklarimiz Ruslari hakli cikarmak icin degil. Rus havayollari rus Ruletine dondu. Rus devleti eminim bir onlem alir. cok feci imaj kaybettiler
  • ucak zaten siparis alan ve üretimde olan bir ucak projenin iptali olmasi bnce söz konusu olamaz,duruma bakildiginda ruslar kendi imkanlariyla yapmis olsalardi proje bitebilirdi ama diger ortaklara bakildiginda bu söz konusu gibi gözükmüyor.

Gelişmeleri rakip firmalar Bombardier ve Embraer de yakından izliyor.

Dünyanın en eski uçak üreticileri arasında olmasına rağmen son yıllarda yenilenen havacılık teknolojisine ayak uyduramayan Ruslar, Sukhoi’nin savaş uçağı teknolojisindeki başarısını Superjet 100 modelinde de başarmak için yola çıktı. İtalyan Finmeccanica ile 1.4 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen proje Rus havacılığının yeniden doğuşu olarak görülüyordu ancak projede zaman zaman büyük sıkıntılar, hem üretim hem de üretim sonrası teknik aksaklıklar yaşandı.
Nihayet 2008 yılında gökyüzüne çıkan Superjet 100 uçağı Embraer E-Jet ve Bombardier CRJ Serisi uçaklar ile rekabet etmek için tasarlandı. Fiyatı da rakiplerine oranla yüzde 10-15 civarında daha ekonomik olan Superjet 100, dün Endonezya’da  yaşanan talihsiz kazayla bütün planları alt üst etti.

Uzmanlar, bu kaza ile Superjet 100 modelinin geleceği açısından oldukça zor bir sürece girildiğini vurgularken Rus sivil havacılık endüstrisi şimdiden sorgulanmaya başlandı. Ancak Superjet 100 tipi uçak her ne kadar Rus etiketli olarak bilinse de aslında ABD ve Avrupalılar’ın bu uçaktaki katkısı Ruslar’dan çok daha fazla. Uçağın neredeyse sadece montajını Ruslar yaparken bir çok ana parça farklı ülkelerdeki tedarikçilerden sağlanıyor.

RUS ETİKETLİ AMA...

Bu projede Ruslar’ın stratejik partneri İtalyan Alenia Aeronautica. ABD’li uçak üreticisi Boeing de Superjet 100 için danışmanlık hizmeti verirken risk paylaşım ortağı da Fransız Snecma.

Uçağın avionik sistemleri Fransız (Thales), yakıt sistemleri Fransız Intertechniqh (Zodiac), güç tedarik sistemleri ABD (Hamilton Sundstrand), yangın koruma sistemleri ABD (Auronics Curtiss Wright), çevre kontrol sistemleri Alman (Liebherr), kabin içi ABD (B/A Aerospace), kabin koltukları İngiliz (IPECO), oksijen sistemleri ABD (B/A Aerospace), uçuş kontrol sistemleri Alman (Lieberr), iniş takımları Fransız (Messier Dowty), lastikler ve fren ünitesi ABD (Goodrich), motor titreme sensörleri İsviçre (Vibro-Meter)

SUPERJET 100 PROJESİ BİTECEK Mİ?

Yorumlar

mesut ~ 12 yıl önce
maalesef amatörce yorumlar yapılıyor bu uçak hakkında. evet uçak bir demo esnasında düşmüş olabilir. muhtemelen bir pilotaj hatası. bu uçak EASA sertifikasına sahip ilk ve tek rus uçağıdır. sukhoi dizayn burosu tarafından tasarlanmıştır. motorları da rus-fransız ortak yapımıdır. aeroflotta 7 ve armavia'da 1 olmak üzere toplam 8 teslimat yapıldı şu ana dek. 1000lerce saat uçuş yapıldı ve binlerce yolcu taşındı. bu uçak artık ayda 4er 4 er üretilmeye başlanacak. dahası, kompozitten imal edilecek uzatılmıs superjet 130ng modeli geliyor 3-4 yıla. sonuç olarak bölgesel jet pazarının hakimi olacak bir uçaktır bu. bir uçak düştü diye, bu devasa projenin iptal edileceğini düşünmek abesle iştigaldir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cem ~ 12 yıl önce
bu ucak şu an ermeni havayollarında tarifeli uçuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ucak ureten millet ~ 12 yıl önce
zaten ucagi yuzde yuz yapacagim diyen millet kalmadi. Dogal olarak bir yardimlasma var. Biri yuzlerce inis takimi uretiyorsa gidip ondan aliyorsun ucak kendi dizaynin bile olsa bu sana kolaylik sagliyor. Hemde standart bir inis takimini her limanda tamir ettirebilirsin. Sadece senin dizaynin ve uretimin olay parcayi ancak evden getirirsin ve kendi teknisyenin takabilir. Uretecegin her parcaya ayri ayri onayda isin cabasi. Tabi bu yazdiklarimiz Ruslari hakli cikarmak icin degil. Rus havayollari rus Ruletine dondu. Rus devleti eminim bir onlem alir. cok feci imaj kaybettiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EU ~ 12 yıl önce
ucak zaten siparis alan ve üretimde olan bir ucak projenin iptali olmasi bnce söz konusu olamaz,duruma bakildiginda ruslar kendi imkanlariyla yapmis olsalardi proje bitebilirdi ama diger ortaklara bakildiginda bu söz konusu gibi gözükmüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000