30 Ekim 2010, Cumartesi 08:51:28

"SPORTİF SİVİL HAVACILIK GELİŞECEK"

KKTC'nin tanınmış dalış okulu sahiplerinden ve dalış eğitmeni Gürdal Mehmetçik, artık deniz altından gök yüzüne çıktı.
  • Kibris"ta buyuk eksikligi olan sportif havaciligi sizlerinde katkilariyla gelistirecegimizden hic suphemiz yok. Dilekleriniz icin cok tesekkurler.Gurdal Mehmetcik
  • gökyüzüne mehmetcik gibi aşık olanlara ne mutlu.kazasız uçuşlarla kıbrısda yolunuza devam edin.inşallah uçuş okulu acar genc türk pilotlarının yetişmesindede katkılarda bulunursun.gürdal mehmetcik seni candan kutluyor sağlıklı uçuşlar diliyorum.y.çarkcı
Mehmetçik, Avusturya’dan 200 bin Euro’ya satın aldığı Cessna 172 Skyhawk tipi tek motorlu uçağıyla, gökyüzünde uçuyor, yakında, bu zevkini turizm amaçlı işe dönüştürmeyi planlıyor.

46 yaşındaki Lefkoşalı Mehmetçik, çocukluğundan beri büyük ilgi duyduğu havacılığa 1993 yılında İstanbul’dan aldığı pilotluk lisansı ile atıldı. Ancak uzun süre uçmadığı için bu lisans geçerliliğini yitirdi.

Geçtiğimiz yaz İngiltere’de yeniden pilot lisansı alan Mehmetçik, haziran ayında Avusturya’dan 200 bin Euro’ya tek motorlu Cessna 172 Skyhawk tipi bir uçak satın aldı.

Uçağının Almanya’ya kayıtlı olduğunu anlatan Mehmetçik, Avusturya’dan satın aldığı uçağı, kendisi kullanarak önce Macaristan’a, oradan Hırvatistan’a geçtiğini belirtti. Tek depo yakıtla toplam 6.5 saat uçabilen uçağını, biraz da dolaşarak Güney’deki Larnaka Havaalanı’na indiren Mehmetçik, Larnaka öncesi Yunanistan’ın Korfu ve Rodos adalarına da indi.

Yaklaşık iki ay güney Kıbrıs’ta uçağını tutan Mehmetçik, “asker izin vermez, KKTC’de bu iş olmaz diyenleri yanılttım, tam aksine asker bu işe destek bile oluyor” dedi. Mehmetçik, eylül ayı başlarında Ercan Havaalanı’na uçağını park etti ve şimdi sık sık gök yüzünün keyfini sürüyor.

"Blue Dolphin" dalış okulunu işleten ve Girne Yat Limanı’ndaki iki yatıyla turistlere geziler düzenleyen Mehmetçik, denizlerden göklere geçişiyle ilgili şunları anlattı:

Güvenilir bir uçak
“2007 model olan uçağı aldığımda toplam 300 saatlik uçuşu vardı. Üzerinde yeni model uçaklarda bulunan “New Generation” dediğimiz ekipman bulunuyor. Havacılıkta gerekli her şey, Garmin 1000 dediğimiz system mevcut. Hiç bir tehlikesi yok. Çok güvenilir ve akrobasi yeteneği olan bir uçak. 130 oktan benzin kullanıyoruz. Ülkemizde en büyük sıkıntı bu. Çünkü bu tür benzin yok. Ralli arabalarında kullanılan bir miktar vardı, o da bitiyor. Havacılık Federasyonumuz Türkiye’den getiriyor, bana da vereceklerini söylediler. Petrol şirketlerimiz getirirse memnun oluruz.”

Şu ana kadar KKTC’de yaklaşık 175 saat uçuş yaptığını belirten Mehmetçik, “sportif sivil havacılık ülkemizde de mutlaka gelişecek” dedi.

Mehmetçik, üç yolcu kapasiteli uçağını turizm amaçlı olarak kullanmayı da hedeflediğini kaydederken, şunları ekledi:
“Turistleri gezdireceğiz. Ülkemizin güzelliklerini gökyüzünden de turistlere sunacağız. Ayrıca eğer bir kaç tane daha uçak alabilirsek, lisanslı arkadaşlarımıza Avrupa’da olduğu gibi kiralayacağız. Bu sporu, bu zevki yaymaya çalışacağız.”

Mehmetçik, uçağın alçak uçuşlarda bir saatte yaklaşık 100 Euro’luk yakıt harcadığını da belirtti.

“Yakında bir arkadaş daha özel uçağını getiriyor” diyen Mehmetçik, Ercan Havaalanı pistinin dünyadaki en güvenli pistlerden biri olduğunu, yandan sert rüzgar alma gibi bir duruma çok seyrek rastlandığını da dile getirdi.

Mehmetçik, KKTC’de Ercan Havaalanı merkezli sivil havacılık ve hava kontrol sistemi ile ekibinin de “mükemmel” olduğuna işaret etti.
"SPORTİF SİVİL HAVACILIK GELİŞECEK"

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Kibris"ta buyuk eksikligi olan sportif havaciligi sizlerinde katkilariyla gelistirecegimizden hic suphemiz yok. Dilekleriniz icin cok tesekkurler.Gurdal Mehmetcik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
gökyüzüne mehmetcik gibi aşık olanlara ne mutlu.kazasız uçuşlarla kıbrısda yolunuza devam edin.inşallah uçuş okulu acar genc türk pilotlarının yetişmesindede katkılarda bulunursun.gürdal mehmetcik seni candan kutluyor sağlıklı uçuşlar diliyorum.y.çarkcı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000