02 Aralık 2009, Çarşamba 08:40:24

Soyuz, Kazak bozkırına indi

Dünya yörüngesinde 350-400 kilometre irtifada yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonunda (UUİ) görev teslimi yapan Kanadalı ve Belçikalı iki astronotu Yer'e getiren Rus Soyuz aracı, Kazakistan bozkırına paraşütle yumuşak iniş yaptı.

Moskova yakınındak Rus uzay görev denetim merkezinin yetkilisi Valeri Lindin'in verdiği bilgiye göre, Soyuz TMA-15 kapsülü, Kanadalı astronot Bob Thirsk, Avrupa Uzay Kurumunun Belçikalı astronotu Frank de Winne ve Rus kozmonotu Roman Romanenko'yu Kazakistan'ın kuzeyindeki Arkalik kenti yakınına bozkıra indirdi.

Doktorların da bulunduğu yardım ekibi, üç astronotu iniş yerinden 80 kilometre güneybatıda bulunan Arkalik kentine götürdü.

UUİ'de Rus Uzay Kurumu ile birlikte çalışan ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) özel doktorunun bulunduğu iniş karşılama takımı, UUİ'de 188 gün (6 ay) geçiren üç astnonotun sağlık durumunun çok iyi olduğunu bildirdi.

27 Mayısta UUİ'ye yerleşen üç astronot burada uzun süreli mürettebat sayısını ilk kez 3'ten 6'ya çıkardı. ABD (NASA), Rusya Uzay Kurumu (Roskozmos), Japon Uzay Keşif Kurumu, Avrupa Uzay Kurumu ile Kanada Uzay Kurumu ilk kez UUİ'de doğrudan işbirliği yapmış oldu.

NASA astronotu Jeff Williams ile Rus kozmonot Maksim Surayev UUİ'de kaldı. Onlara Aralıkta kozmonot Oleg Kotov, NASA'dan astronot Timothy Creamer ile Japon astronot Soiçi Noguçi katılacak. 2000 yılında uzun dönem mürettebat uygulamasına başlayan UUİ, yapımı bittiğinde gece çıplak gözle Ay'dan sonra görülebilecek en parlak "nesne" olacak.

Rusya, Amerikan uzay mekikleri bir yıl içinde emekliye ayrıldıktan sonra uzun süre tek başına UUİ sevkıyatını sürdürecek.

Soyuz, Kazak bozkırına indi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000