15 Şubat 2009, Pazar 09:17:34

Soutwest ikinci kez zarar açıkladı

Düşük maliyetli havayolu (DMH) öncülerinden ABD'li Southwest, 2008'in üçüncü çeyreğinden sonra dördüncü çeyreğinde de zarar açıkladı.

 Geçtiğimizin yılın sonlarına doğru, 17 yıldır ilk defa bir çeyrekte zarar açıklayarak herkesi şaşırtan Southwest'in peş peşe zarar etmesi, sektör için yakın geleceğe dair hiç de iyi mesajlar taşımıyor.

Southwest CEO'su Gary Kelly, bu yılın ilk ayında da yolcu talebinde azalma gözlendiğini ancak net sonuçları açıklamak için daha erken olduğunu belirtiyor. 2008'in son çeyreğinde, yapılan 2,73 milyar dolarlık ciroya rağmen Southwest'in net zararı 56 milyon dolar olarak gerçekleşti. Uçaklarındaki doluluk oranı bir önceki çeyreğe göre yüzde 69,3'ten yüzde 67,8'e gerilemiş durumda.

Bilindiği üzere iç hatlarda Southwest ABD'nin bir numaralı oyuncusu konumunda. Ancak onlarda geçen yıl ekonomik konjonktürü doğru tahlil etmiş olmalılar ki, artık sadece iç hat uçmak yerine yavaş yavaş Meksika ve Güney Amerika'ya doğru büyüme planları yapıyorlar.

Açıklanan zararının bir diğer önemli sebebi ise yükselen yakıt fiyatlarından korunmak üzere 2 yıl önce başladıkları 'fuel hedging' politikası. Yani önceden, belli oranlarda yakıt miktarını belli fiyatlardan almayı taahhüt ederek anlaşmalar yapmış olmaları.

Sektörden edindiğimiz bilgiye göre fiyatı 130-140 dolarken fuel hedging sayesinde yakıtın varilini 75-80 dolara mal eden Southwest, fiyatların 40 dolarlara düşmesi ile zarar etmeye başladı. Kuruluş, tekrar karlılığa dönebilmek için tüm yakıt anlaşmalarını revize ederek 2013 yılına kadar kullanacağı yakıtın sadece yüzde 10'unu hedging yapma kararı aldı.

Bu örnek bize havacılığın ne kadar dinamik bir sektör olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bir düşünürün dediği gibi; 'Zirveye çıkmak zor ancak zirvede kalmak daha da zor.

Akşam Gazetesi

Soutwest ikinci kez zarar açıkladı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000