26 Ekim 2008, Pazar 06:40:28

Southwest ilk defa zarar açıkladı

Yaklaşıkk 17 yıldır her çeyrekte kâr açıklayan tek havayolu özelliğine sahip ABD’li Southwest, geçtiğimiz günlerde ilk kez bilançosunda zarar açıkladı.

Geçen yılın aynı çeyreği ile karşılaştırdığımızda, 2007 3.çeyrek geliri 162 milyon Dolar iken bu yıl aynı çeyrekte 120 milyon Dolar zarar etmiş durumdalar.

Köşemizin düzenli okuyucuları havayolları arasında örnek olarak gösterdiğimiz Southwest’i doğru iş planı uygulaması ve istikrarlı karlılığı ile hatırlayacaktır. Söz konusu zararın ana sebebi ise sadece düşen petrol fiyatları. Evet yanlış okumadınız, petrol fiyatlarının düşmesi Southwest gibi petrol hedging (basit şekli ile fiyatları belli bir süreliğine sabitleme) yapan havayollarını zor durumda bırakmış durumda. Aslında bu hedge konusu özellikle geçtiğimiz hafta belki de ekonomi köşelerinde en popüler husustu, zira İMKB dan çıkan hedge fonlar nedeni ile Dolar YTL karşısında tavan yaptı.

Temmuz’da varili 147 Dolar’ı bulan petrolün, geçtiğimiz günlerde 70 Dolar’ın altına gerilemesi ortaya böyle bir tablo çıkardı. Southwest petrol hedging’i 2012 yılına kadar kademeli olarak 70-90 Dolar olarak yapmıştı. Şimdi ise tahminlerinde sapma olunca iş planlarını dinamize ederek, diğer gider kalemlerinde maliyet azaltma ve dolulukları nispeten az hatları kapatma yoluna gidiyorlar.

Ne kadar ilginç değil mi, artan petrol fiyatları karşısında çoğu havayolu zarar ediyor hatta bazıları batıyor, düşüşe geçince ise iş planı her şeye rağmen yılı kâr ile kapatacak olan Southwest 3. çeyrekte zarar ediyor.

Buradan çıkacak mesaj havacılık sektöründe öngörüsü ve iş planı yüzde yüz doğru olan hiçbir havayolu olamaz, ancak en doğruya yakın olanlar ve iş planlarını dinamik kılabilenler kârlı olur.

Akşam / Tolga Turgut

Southwest ilk defa zarar açıkladı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000