15 Mayıs 2016, Pazar 12:30:10

Sorunlu yolcuya müdahaleye yasal güvence

Havacılık sektöründeki atılımları her gün artan Türkiye, yasa dışı eylemler ve terör olaylarına karşı önlemlere yönelik maddeler içeren uluslararası sözleşmeyi TBMM’de kabul etti
  • kişiliği zayıf kişiler yüzünden tüm uçak huzursuz oluyordu olan hostes kızlarımıza oluyordu zaten bu tipleri bilirim yolculardan dayak yiyeceğini bileceği için kuzu gibi olurlar. Bu tipler kendinden güçsüz ve yasalardan çekinen kişilere karşı dayılanırlar. keşke bu yasa Bağdat caddesinde sürat yapanlara kamu malını tahrip edenlere Bayrağa ve şehitlerimize milli değerlerimize hakaret edenler için de çıksa.
  • Bazen denk geliyor, sizlerde mutlaka rastlıyorsunuzdur; 3 kuruş para verip bilet aldı diye uçağı satın aldığını düşünen kıro yolcular. Kabin memurlarına ayrı eziyet çektirir, yolculara ayrı. Ya sabır deyip içime atıyordum. Artık müdahele edebileceğiz demek ki! Haftaya yurt içi bir yere gideceğim, muştamı nereye koymuştum, onu bulayım. >:-D
  • kabin memurlarından umarım korkarsınız artık. biz de bunu bekliyorduk höt deyince hepiniz möt diyeceksiniz. hepiniz derken aklı başında olmayan denyolar. tavuk kalmadığında evinde eşi tavuk pişiremeyecek kadar fakir olup tavuk olmadığında cıngar çıkaran berduşlar mesela sıra sizde.
  • Mecliste oturup sözde bizi temsil edenler bir de havacılık sektöründe çalışanların kanunu çıkarsa keşke. Bir sürü insanın çalıştığı havacılık sektörünün hala kanunu yok.
  • Bu cok guzel olmus da kara liste ve terminal icindeki guvensiz ortam ne olacak
  • insan halinden anlayın biraz, lanet olası havacılık kuralları tam robotlara göre. belki karısıyla kavga etti belki işten kovuldu. sorunlu olmak suç mu be?

Dünya havacılık sektöründe ilk sıralara oynayan Türkiye, uçaklarda artan terör korkusu, aşırı alkolden kaynaklanan rahatsızlıklar, cinsellik gibi ahlaka aykırı davranışlardan kaynaklanan yasadışı eylemlere karşı sert önlemler içeren uluslararası sözleşmeyi TBMM’de yasalaştırıyor.

TBMM Dışişleri Komisyonu, “Hava Araçlarında İşlenen Suçlar ve Diğer Bazı Eylemlere İlişkin Tokyo Sözleşmesi’ni Tadil Eden Protokol’ün Onaylanması Tasarısı”nı geçtiğimiz hafta görüşerek sessiz sedasız şekilde kabul etti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Tokyo Sözleşmesi’ne 186 ülkenin taraf olduğunu belirtirken, Tokyo Anlaşması’nı tadil eden protokolün ise 2014’te Montreal’de düzenlenen diplomatik konferans sırasında tamamlandığını kaydetti.

YOLCU, EYLEMCİYE MÜDAHALE EDECEK:

Düzenlemeyle, yolcuların eylemci veya rahatsızlık yaratan kişiye bağlamak dahil müdahale etmesinin önü açılıyor. Yeni düzenlemeye göre kaptan pilot, mürettebat dışında yolcular veya güvenlik memurlarından yardım isteyebilecek. Herhangi bir yolcu, inandırcı sebeplere sahipse, malların emniyeti korumak için eylemciye pilottan izin almadan müdahale edebilecek.

YARGILANMAYACAK:

Yeni düzenlemede eylemciye müdahale edenlere koruma zırhı getiriliyor. Alınan tedbirler nedeniyle kaptan pilot, mürettabat, herhangi bir yolcu, hava aracı güvenlik memuru, hava aracı sahibi veya işletmecisi veya adına uçuş gerçekleştirilmiş kişi hakkında kavuşturma yapılamayacak.

Ayrımlara genişletme

Komisyonda kabul edilen Anlaşma Protokolü Tasarısı şu yeni düzenlemeleri içeriyor:

- KAPILAR KAPANINCA:

Uluslararası anlaşmanın ilk halinde motorlara kalkış için güç verilmesi olarak tanımlanan uçuş hali, yeni düzenlemede, “uçak kapılarının kapanması ve açılması arasındaki süreç” olarak değiştiriliyor.

- CİNSİYET AYRIMI EKLENDİ:

Uluslararası anlaşmanın ilk halinde uçakta eyleme müdahale yapılırken, “ırk ve din ayrımı” yapılamayacağı hükmü genişletildi. Tasarıda, eyleme müdahale, “ırk, din, milliyet, etnik köken, siyasi görüş veya cinsiyet gibi herhangi bir gerekçeye sahip ayrımcılık” yapılamayacağı şeklinde uygulanacak.

- YARGILAMA YETKİSİ:

Hava aracının tescil devleti, uçakta işlenen suçlar üzerinde yargılama yetkisine sahip olacak. İniş yapılan devlet de kendi
sınırları içerisindeki hava aracının, zanlı halen hava aracında iken kendi topraklarına inmesi, yolcular ve malların tehlikeye düşmesi durumunda yargılama yetkisine sahip olacak.

- EYLEMCİ BAĞLANACAK:

Düzenlemeyle, uçakta eylemci veya rahatsızlık yaratan kişinin bağlanması da mevzuata giriyor. Buna göre uçak veya başka hava aracında pilot, bir kişinin eylem ve suç işlediğine veya suç işlemek üzere olduğuna inanmak için makul dayanaklara sahip olursa bu tür kişilere karşı, “bağlamak dahil” makul önlemleri alacak.

- GÜVENLİK MEMURU:

İsteyen taraf devlet, uçaklarında, “güvenlik memuru sistemi” kurabilecek. Güvenlik memurları da her türlü müdahaleyi yapabilecek.

- SUÇ HER YERDE AYNI:

Hava aracı içinde işlenen suçlar taraf devletler arasında iade işlemleri amacına dönük olarak sadece suçun işlendiği yerde gerçekleşmiş gibi değil, aynı zamanda yargılama yetkisi kurmaları taraf devletlerin topraklarında işlenmiş gibi muamele görecek.

- ZARAR TAZMİN EDİLECEK:

Uçaktan indirilen veya güvenlik güçlerine teslim edilen bir kişiden kaynaklı ortaya çıkan zararların tazmini yolcular tarafından istenebilecek. 

Önder Yılmaz / Milliyet

Sorunlu yolcuya müdahaleye yasal güvence

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

nihayet ~ 8 yıl önce
kişiliği zayıf kişiler yüzünden tüm uçak huzursuz oluyordu olan hostes kızlarımıza oluyordu zaten bu tipleri bilirim yolculardan dayak yiyeceğini bileceği için kuzu gibi olurlar. Bu tipler kendinden güçsüz ve yasalardan çekinen kişilere karşı dayılanırlar. keşke bu yasa Bağdat caddesinde sürat yapanlara kamu malını tahrip edenlere Bayrağa ve şehitlerimize milli değerlerimize hakaret edenler için de çıksa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 8 yıl önce
Bazen denk geliyor, sizlerde mutlaka rastlıyorsunuzdur; 3 kuruş para verip bilet aldı diye uçağı satın aldığını düşünen kıro yolcular. Kabin memurlarına ayrı eziyet çektirir, yolculara ayrı. Ya sabır deyip içime atıyordum. Artık müdahele edebileceğiz demek ki! Haftaya yurt içi bir yere gideceğim, muştamı nereye koymuştum, onu bulayım. >:-D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flyer ~ 8 yıl önce
Adamsinnn :)
kabin ~ 8 yıl önce
kabin memurlarından umarım korkarsınız artık. biz de bunu bekliyorduk höt deyince hepiniz möt diyeceksiniz. hepiniz derken aklı başında olmayan denyolar. tavuk kalmadığında evinde eşi tavuk pişiremeyecek kadar fakir olup tavuk olmadığında cıngar çıkaran berduşlar mesela sıra sizde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sorunlu yolcu ~ 8 yıl önce
kabin memuru insan değil mi de korkcaz yeğen? biz ancak Allah'tan korkarız!!
Bana ~ 8 yıl önce
Babana gel oğlum babana
CMK ~ 8 yıl önce
Dostum abartmissin, meslege antipati toplamana gerek yok. O bahsettigin turden insanlarla benzer bir konumdasin su an.
kabinci ~ 8 yıl önce
Chime yaptım boş boş hayal kurup konuşmayı bırakta bana bi kahve kap gel. Acil durum olunca merak etme kapıda dev yazı ve işaretlerle OPEN yazıyor açabiliriz rahat ol. Hadi şimdi kahvemi getir.
Havacılık yasası. ~ 8 yıl önce
Mecliste oturup sözde bizi temsil edenler bir de havacılık sektöründe çalışanların kanunu çıkarsa keşke. Bir sürü insanın çalıştığı havacılık sektörünün hala kanunu yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yer? ~ 8 yıl önce
Bu cok guzel olmus da kara liste ve terminal icindeki guvensiz ortam ne olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rezalet ~ 8 yıl önce
insan halinden anlayın biraz, lanet olası havacılık kuralları tam robotlara göre. belki karısıyla kavga etti belki işten kovuldu. sorunlu olmak suç mu be?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
guldum yoruma ~ 8 yıl önce
demek her kafasi bozulan ucaga gelip suc islesin... bir gun sorunlu bir ucakta ucman dilegiyle....
Dengesiz ~ 8 yıl önce
Suç tabi. Elalem senin derdini çekmek zorunda mı? Git başka yerde terapini yap 69tlye uçup artislik yapma
. ~ 8 yıl önce
Sorunlu isen uçmayacaksın. Havada polis çağırma imkanı olmadığından, bu olayda polis gelse dediğin her olay için, kamu düzenini bozanlar için bu kurallar uygulanmalıdır.
:) ~ 8 yıl önce
lanet olası???Hahahahahiç Gülesim yoktu yahu...
Ercan ~ 8 yıl önce
Demek ki bu arkadasin boyle problemi var.
Süpersin ~ 8 yıl önce
40 yıllık trolüm böyle yerinde trolleme görmedim.
Rezalet diyene ~ 8 yıl önce
Senin gibi düşünenler asıl rezalet!! Uçmamalı. Her canı sıkılan uçakta olay çıkarsa vay halimize.uçakla uçmayı öğrenceksiniz. Alkol alır gaşkınlık yaparsan indiririz. Ekibe hakaret yada fiZikseltemas direk polis. Kendinize gelin artık, uçak kalkış sırasında diyince bağırıp çığırtmayın !! Artık haddinizi bilin. İnsan gibi uçun. Medeni olun. Çünkü aynı taşkınlığı yabancı bir havayolunda yapamyırosunuz.. Sivil havacılık a teşekkürler.
Flyer ~ 8 yıl önce
Gercekten sacmalamissin kardesim.oldu ya sen karinla babanla kavga ettin diye murettebat dahil 205 kisinin huzurunu kacirmayi kendine hak goreceksin ? :) keyfin yoksa ucmamayi denesen daha kolay olmaz mi sence ?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000