05 Mayıs 2013, Pazar 09:13:54

"SOKAĞIN ORTASINA İNERDİ; VECİHİ..."

Kadıköy Kızıltoprak’ta bugün Vecihi Hürkuş anıtı açılıyor... Bağdat Caddesi’nin görünür bir yerinde güzel bir anıt. Neden Kadıköy derseniz...
  • gurur duyulması ancak bir o kadarda üzülünmesi gereken bir yaşam.eğer o çalışmalar desteklense ve devam edilse idi şu an en az boeing kadar havacılıkta söz sahibi bir ülke olurduk.ama malesef bizde havacılık bu işte şimdide farklımıyız, hayır yine aynen devam ediyoruz.baltalama işlerine devam.
  • asker ülkesi... ya ne ülkesi idi? marshall kredileri ile öldürülmüş traktöre bağlanmış havacılığa ait bir sitede sivillik mi taslayacaksın. önce tarihini öğreneceksin sonra asker devlet bık bık diyeceksin. elbette asker ne sandıydın.
  • Sonunda edebiyat tarihinde yerini edindi Vecihi! Durmadan acitasyon.
  • Bizim işimiz grand tuvalet giyinmek, Ofislerde çalışmak, Teknisyeni küçük görmek, Merkezde olanları paraya boğmak merkezkaçı oluşturanları saymamak gibi gibi gibi Melih aşık keşke bunlarıda ekleseymiş yazısına (Habom 1530)
  • tüylerim diken diken oldu. gurur mu duysam utansam mi bilemedim. hürkusun öğrencisi bedriye gökmen inde isminin insanımıza hatırlatılması gerekir. bugün herkes ilk türk kadın pilotu sabiha gökçen sanıyor. halbuki gökcen dünyanın ilk kadın savaş pilotudur. ilk kadın pilotumuz ise hurkusun öğrencisi bedriye gokmendir. ismini bilen yok.
  • Tis kapsami disinda geleceginizi isverenin iki dudaginin arasina teslim etnek istiyorsaniz buyurun gelin calisin. Unutmayin bizim bir kanunumuz yok. Biz tazminat hakkimizi bile tisten aliyoruz. Bu goz korkutma degil. Gercegin ta kendisi. Sanmayin ki sirketini yanliz birakmazsan seni kanatlarinin altina alir. Onlar profesyonel ve acimasizlar. Kanuni olan neyse kendi lehine onu yaparlar. Sakın arkadaslar. Ogleye kadar dimdik duralim bakin nasil diz cokecekler.....

Birinci Dünya Savaşı’nın kahraman pilotu Vecihi Hürkuş, İzmir’de ilk Türk tayyaresini yaptığında sene 1924’tür... Uçuş ruhsatı için kurulan heyet bir türlü karar veremez. Çünkü içlerinde uçak mühendisi yoktur. Vecihi Bey dayanamayıp izinsiz deneme uçuşları yaptığı gerekçesiyle cezalandırılır. Bunun üzerine Hava Kuvvetleri’nden istifa eder... Hürkuş, ilk sivil tayyareyi Kadıköy’de bir keresteci dükkanında imal eder..


Sene 1930... Aynı yıllarda Kadıköy Kalamış’ta kurduğu tezgahta seri üretime başlar. İmal ettiği uçaklar deneme uçuşları için bugün Fenerbahçe antrenman sahalarının bulunduğu düzlüğe inip kalkmakta, Kalamış’a çekilerek götürülmekte ve getirilmektedir. Gazeteci Hikmet Feridun Es’in “Eski İstanbul’dan Hatıralar” adlı kitabında şöyle bir kayıt göze çarpar:
“Mühürdar’dan Feneryolu’na ilerlerken bakarsınız tepenizde pırpır küçücük bir uçak. Süzülür gelir önünüzdeki sokağın ortasına inerdi; Vecihi...”

Amerika’nın cesur pilotlarından biri iddiaya girdiği halde onunla uçmaya cesaret edememiş, ülkesine döndüğünde ondan:

“Mukaddes havacılık deliliğine tutulmuş olan adam” diye söz etmiş.

1930’da uçağı için yine ruhsat alamayınca parçalarını vagona koyup Çekoslavakya’ya götürmüş, başarısını orada tescil ettirmiştir. İlk deniz uçağını, ilk planörü o yaptı, ilk sivil havacılık mektebini o açtı... 1965 yılında 76 yaşında hayata veda ettiğinde hâlâ aktif bir tayyareci idi...

Vecihi’nin derme çatma malzemeyle ilk uçağı imal ettiğinden bu yana 89 yıl geçti. Hâlâ uçak yapamıyoruz... Kahraman tayyarecinin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz....

Melih AŞIK
MİLLİYET

"SOKAĞIN ORTASINA İNERDİ; VECİHİ..."

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

havacı ~ 11 yıl önce
gurur duyulması ancak bir o kadarda üzülünmesi gereken bir yaşam.eğer o çalışmalar desteklense ve devam edilse idi şu an en az boeing kadar havacılıkta söz sahibi bir ülke olurduk.ama malesef bizde havacılık bu işte şimdide farklımıyız, hayır yine aynen devam ediyoruz.baltalama işlerine devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tyler ~ 11 yıl önce
asker ülkesi... ya ne ülkesi idi? marshall kredileri ile öldürülmüş traktöre bağlanmış havacılığa ait bir sitede sivillik mi taslayacaksın. önce tarihini öğreneceksin sonra asker devlet bık bık diyeceksin. elbette asker ne sandıydın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Buda oldu ~ 11 yıl önce
Sonunda edebiyat tarihinde yerini edindi Vecihi! Durmadan acitasyon.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bizimki Caka satmak ~ 11 yıl önce
Bizim işimiz grand tuvalet giyinmek, Ofislerde çalışmak, Teknisyeni küçük görmek, Merkezde olanları paraya boğmak merkezkaçı oluşturanları saymamak gibi gibi gibi Melih aşık keşke bunlarıda ekleseymiş yazısına (Habom 1530)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 11 yıl önce
tüylerim diken diken oldu. gurur mu duysam utansam mi bilemedim. hürkusun öğrencisi bedriye gökmen inde isminin insanımıza hatırlatılması gerekir. bugün herkes ilk türk kadın pilotu sabiha gökçen sanıyor. halbuki gökcen dünyanın ilk kadın savaş pilotudur. ilk kadın pilotumuz ise hurkusun öğrencisi bedriye gokmendir. ismini bilen yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ee ~ 11 yıl önce
Ülke asker ülkesi, darbelerin ülkesi. En önde asker. Yersen
dimdik olalim ~ 11 yıl önce
Tis kapsami disinda geleceginizi isverenin iki dudaginin arasina teslim etnek istiyorsaniz buyurun gelin calisin. Unutmayin bizim bir kanunumuz yok. Biz tazminat hakkimizi bile tisten aliyoruz. Bu goz korkutma degil. Gercegin ta kendisi. Sanmayin ki sirketini yanliz birakmazsan seni kanatlarinin altina alir. Onlar profesyonel ve acimasizlar. Kanuni olan neyse kendi lehine onu yaparlar. Sakın arkadaslar. Ogleye kadar dimdik duralim bakin nasil diz cokecekler.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000