23 Eylül 2010, Perşembe 00:01:43

ŞOK AÇIKLAMA: "O UÇAĞIN DÜŞMESİ SABOTAJDI!"

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in de içinde bulunduğu çift motorlu uçağın kalkıştan 7 dakika sonra düşmesiyle ilgili raporu hazırlayan heyetin başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yüksel, açık açık "O uçak düşürüldü!" dedi...
  • Ya siz havacilar kaza diye milleti ahmak yerinemi koydugunuzu saniyosunuz bu sekilde 2 motoru 50 saniyede kaybetmis bir ucak kazasini ornek verinde bizde inanalim mesela x kazada 2 motor birden ariza yapmis ucak dusmus veya kirima ugramis diye bir ornek verin isparta,van,adana,amsterdam,diyarbakir,libya,pakistan ve benzeri kazalarin benzeri coktur ama bu kazanin. Benzeri son 40yilda yoktur bunuda matamatiksel hesaplarsak %100 sabotaj gorunuyor beyler havacilik varsayimlarla olmuyo havacilik matamatiktir bir cesit ama genede varsa buna benzer kaza yazinda bizde aaa!! Kazada olabilirmis cunku benzeri varmis diyelim sehit esref bitlis pasamizi ve o yorgun kokpit ekibini rahmetle aniyoruz pilot yorgunmus nobetten gelmis dagda fare dogurmus
  • Kazanın kalkıştan 20 dakika sonra olduğunu yazan arkadaş; Ankara'yı biliyormusun acaba.Karahavacılık okulu ile kazanın olduğu yerin arasındaki mesafe ne kadar sence?Otomobil ile 5 dakikada aldığın yolu Beechcraft nasıl olurda 20 dakikada alır çok merak ettim
  • Motorlar da bal gibi stall olur, bu bir deyimdir.
  • Motorlar stall olmaz. Kanatlar stall olur...
  • O BİRLİKTE GÖREV YAPTIM. O KAZANIN TEK NEDENİ UÇUŞA GİDEN PİLOTUN YORGUN (NÖBETTEN ÇIKMIŞ VE SABAHA KADAR UYUMAMIŞTIR.) VE ÇOCUĞUNUN HASTALAĞINDAN DOLAYI MORALİNİN BOZUK OLMASIDIR. BUZLANMA ŞARTLARINA GİRİNCE ICE-VANE LERİ AÇMAYI UNUTMUŞLAR VE UÇAĞIN MOTORLARI STALL OLMUŞTUR. YANİ KAZA BİR DİKKATSİZLİK SONUCUDUR. KAZAYI HİÇ BİR YERE BAĞLAMAYIN.
  • NET olan bir şey uçak düşürüldü öyle ya da böyle.. Kesin ve net olan bir şeydir. İsteyen istediğini söylesin..Kim düşürdü, ne için düşürdü, sebep neydi, net olarak terörün bitmesini istemeyen, ve bundan çıkar sağlayanlar yaptı buna benzer olayları son 5-6 senede gördük farklı olaylar oldu ama amaç belli.. Bunu o dönemdeki askerin kanadın en üst düzeyindeki bütün komutanlar biliyordu neden sustular cevap belli tek şık..
  • Volvo'nun dediği gibi o uçak tipi buzlanma ihitmali minimum seviyede olan uçaklardan olup, hiç uçağa eli değmiş mi bilmem ne diye çamur attığınız Prof. Dr. Ahmet N. Yüksel hocamız da sadece o fakültenin hocalarından biri olmakla kalmayıp aynı zamanda o fakültenin ilk fakülte kurulu üyelerindendir.Çoğu insan daha uçak ne bilmiyorken o adam jet motoru çizimleri yapıyordu...
  • bu konunu özeti ilme kılıç çekip.. uçulmamsı gereken hava şartlarında sayın generalın emir verip uçmasıdır.o günkü hava karlı.. donma yerde başlıyor.kar yağışı var.uçağın sahip olduğu teknolojı o havada uçmaya müsahit değil.ama emir demir keser ama teknolojiyi kesemez.sonuç ortada.o araştırsınlar o saatte kaç uçak var havada yok çünkü hava kuvvetlerinin nakliye uçaklarının uçuşu şidedtli buzlanma yüzünden kesik. lütfen seneryo yazmayın.olayları abartmayın..saygılar
  • 20 Öğrenci bulup onların omuzlarına basarak hoca olunurda bu kadar ciddi bir konuda bilirkişi olunamaz. Bu kadar iddalı açıklamalrda bulunabilmek için ciddi belgelerinizin olması gerekir. Yoksa ben böyle düşünüyorum diye görüş açıklanmaz açıklansa dahi ona sorarlar sen kimsin terör uzmanımısın nesin bu açıklamayı yapanlar havcılıktan bihaberler.
  • Bilirkişi diye seçilen adam İTÜ den emekli profesör, uzmanlığı ise uçak tasarımı ama yalnızca genel boyutları ile... Motor, hidrolik, pnömatik, vs vs diğer sistemler nerede? hiçbiri yok. Malesef bu fakültede bunlar öğretilmiyor, sanki ülkede onlarca uçak imalatçısı varmış gibi tasarıma ağırlık veriliyor, oysa mezunların yarısı bugün havayollarında bakım mühendisliği yapıyor. Bakıma, havayolu işletmeciliğine yönelik hiçbirşey öğretilmeyen fakültenin öğretim üyeleri bugün havayollarına tepeden inme genel müdür, bu gibi önemli davalara bilirkişi oluyorlar. bilirkişi oluyorlar

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in de içinde bulunduğu çift motorlu uçağın kalkıştan 7 dakika sonra düşmesiyle ilgili raporu hazırlayan heyetin başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, uçağın kesinlikle buzlanma, pilotaj, bakım hatası, motor ve dizayn hatası nedeniyle düşmediğini belirterek, yaptıkları inceleme sonrasında uçağın sabotaj nedeniyle düşürüldüğü kanaatinde olduğunu söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden emekli olan Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, Bitlis'in düşen uçağıyla ilgili 4 Kasım 1996 yılında hazırladıkları raporu değerlendi. Olay sonrası Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyetine başkanlık yapan Yüksel, mülakatın sonunda, "Uçak bal gibi düşürüldü, hiç şüphem yok." dedi.

Eşref Bitlis'in uçağının bir gün önce test edildiğini ve hangara çekildiğini aktaran Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, kazanın pilotaj hatası, bakım onarım hatası, yapım ve dizayn hatası ile buzlanma sebebiyle düştüğüne dair hiçbir kanıt olmadığını teknik yönleriyle anlattı. Raporun hazırlandığı dönemde yaşadıklarını aktaran Yüksel, hazırladıkları bilirkişi raporunda da yer alan askerin ifadelerini hatırlattı. Askerin ifadesinde bir rütbelinin gece geç saatlerde hangara geldiğini söylediğini belirtti. Yüksel, "O günün gecesi nöbet tutan bir er, raporda ismi var. Diyor ki: 'Karargah tarafından bir üniformalı pilot, bir astsubay geldi. Parolayı sordum bildi, işareti sordum bildi, benden üst personel olduğu için girişine izin verdim. Ben şu ana kadar kaç zamandır burada nöbet tutarım, bu saatlerde burada hiç kimseyi görmedim.' diyor." şeklinde konuştu.

İKİ MOTOR KISA ARAYLA MİLYONDA BİR AYNI ARIZAYI VERİR

Kazada uçağın iki motorunun 50 saniye arayla aynı arızayı verdiğini belirten Yüksel, bunun milyonda bir ihtimali olduğunu dile getirdi. Yüksel, "Havacılıkta bütün motorlar arızalanır mı? Arızalanır. Aynı anda arızalanır mı? Arızalanır. Fakat her zaman bir motor arızasına göre proje yapılır ve hesap yapılır. 4 motorlu bir uçağın iki motorunun aynı zamanda arızalandığı zaman ne olacak? O dikkate bile alınmaz. Hele böyle bütün motorlar aynı anda aynı arızayı versin, böyle şey görülmedi denebilir." diye konuştu.

SABOTAJ İHTİMALİNİ RAPORDA BELİRTTİK

O dönemde yaptıkları incelemeler sonrasında uçağın pilotaj hatasından, imalat hatasından, bakım ve onarımdan doğan bir aksaklık yada buzlanma sebebiyle düşmüş olabileceğine dair hiçbir delile ulaşamadıklarını aktaran Yüksel, "Ama bu şartlar altında olay gerçekleşmiş. İki motor aynı anda 50 saniye arayla büyük çapta arızalanıyor. Öyle azcık basınç düşmesi falan değil. Sabotaj arızası olabileceğini raporda belirttik." ifadelerini kullandı.

Verilen ifadelerin adeta kendilerini ürperttiğini aktaran Yüksel, kendisinin daha önce de askeri personelle çalıştığını ve askeri personelin olaya kendileri gibi bakmadığını dile getirdi. Askeri personelin daha çok komutandan gelen talimatlar doğrultusunda çalıştığını dile getiren Yüksel, "Buradaki askerler yalan söylüyor. 'Ben sesleri duydum' diyor. Ya insaf et. Belki bin metre yukarıda bu bozulma. Oradan sen takırtı duyabilir misin?" ifadelerini kullandı.

Eşref Bitlis ile ilgili daha sonradan çok şey öğrendiğini dile getiren Yüksel, "Eşref Bitlis denen adam bugünkü orduda belki bir iki tane olan adam. Onun Doğu hadisesi, Kürt olayları, PKK meselesi hakkında görüşleri ancak şimdi uygulanmak istenen, yaparsak ancak kurtuluruz denen görüşlermiş" diye konuştu.

Ahmet Yüksel, JİTEM'in kurucusu olduğu öne sürülen emekli Albay Arif Doğan'ı kast ederek, "Bu yeni akşam televizyonda, değnekle, kısa pantolonla dolaşan adamın döneminde öldürüldü. Uçak bal gibi düşürüldü. Hiç şüphem yok" şeklinde konuştu.

Uçağın her yerinin sağlam olduğunu tek arızanın ise motorda görüldüğünü anlatan Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü: "Uçak sağlam her şeyi sağlam. Motoru yok edildi, güç yok. Eğer hiç olmazsa birinde olsaydı. İkisine birden yapılmış. İkisinin de aynı anda olması. 50 saniye nedir. Hatta 50 saniye nedir biliyor musunuz? Siz, onu görüp de 'eyvah' dediğiniz anda ondan birkaç saniye sonra bitmiştir olay. Aradaki şeye intikal ve intibak zamanı deriz. Bu kısa zaman içerisinde iki motorun da bu şekilde yok edilmesi, patlatılmış olması. "

O dönemde uçağın motorunun C4 tipinde ufak patlayıcı parçalarıyla etkisiz hale getirilmiş olabileceğini tahmin ettiklerini aktaran Yüksel, ancak daha sonra olayın çok daha farklı olduğunu anladıklarını dile getirdi.

Yüksel, dün akşam CNNTürk'te yayınlanan ve Cüneyt Özdemir'in hazırlayıp sunduğu 5N1K adlı programda da bastıra bastıra "Bana göre bu bir sabotajdı" dedi.

ŞOK AÇIKLAMA: "O UÇAĞIN DÜŞMESİ SABOTAJDI!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Misafir ~ 14 yıl önce
Ya siz havacilar kaza diye milleti ahmak yerinemi koydugunuzu saniyosunuz bu sekilde 2 motoru 50 saniyede kaybetmis bir ucak kazasini ornek verinde bizde inanalim mesela x kazada 2 motor birden ariza yapmis ucak dusmus veya kirima ugramis diye bir ornek verin isparta,van,adana,amsterdam,diyarbakir,libya,pakistan ve benzeri kazalarin benzeri coktur ama bu kazanin. Benzeri son 40yilda yoktur bunuda matamatiksel hesaplarsak %100 sabotaj gorunuyor beyler havacilik varsayimlarla olmuyo havacilik matamatiktir bir cesit ama genede varsa buna benzer kaza yazinda bizde aaa!! Kazada olabilirmis cunku benzeri varmis diyelim sehit esref bitlis pasamizi ve o yorgun kokpit ekibini rahmetle aniyoruz pilot yorgunmus nobetten gelmis dagda fare dogurmus

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kazanın kalkıştan 20 dakika sonra olduğunu yazan arkadaş; Ankara'yı biliyormusun acaba.Karahavacılık okulu ile kazanın olduğu yerin arasındaki mesafe ne kadar sence?Otomobil ile 5 dakikada aldığın yolu Beechcraft nasıl olurda 20 dakikada alır çok merak ettim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Motorlar da bal gibi stall olur, bu bir deyimdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Motorlar stall olmaz. Kanatlar stall olur...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
O BİRLİKTE GÖREV YAPTIM. O KAZANIN TEK NEDENİ UÇUŞA GİDEN PİLOTUN YORGUN (NÖBETTEN ÇIKMIŞ VE SABAHA KADAR UYUMAMIŞTIR.) VE ÇOCUĞUNUN HASTALAĞINDAN DOLAYI MORALİNİN BOZUK OLMASIDIR. BUZLANMA ŞARTLARINA GİRİNCE ICE-VANE LERİ AÇMAYI UNUTMUŞLAR VE UÇAĞIN MOTORLARI STALL OLMUŞTUR. YANİ KAZA BİR DİKKATSİZLİK SONUCUDUR. KAZAYI HİÇ BİR YERE BAĞLAMAYIN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
NET olan bir şey uçak düşürüldü öyle ya da böyle.. Kesin ve net olan bir şeydir. İsteyen istediğini söylesin..Kim düşürdü, ne için düşürdü, sebep neydi, net olarak terörün bitmesini istemeyen, ve bundan çıkar sağlayanlar yaptı buna benzer olayları son 5-6 senede gördük farklı olaylar oldu ama amaç belli.. Bunu o dönemdeki askerin kanadın en üst düzeyindeki bütün komutanlar biliyordu neden sustular cevap belli tek şık..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Volvo'nun dediği gibi o uçak tipi buzlanma ihitmali minimum seviyede olan uçaklardan olup, hiç uçağa eli değmiş mi bilmem ne diye çamur attığınız Prof. Dr. Ahmet N. Yüksel hocamız da sadece o fakültenin hocalarından biri olmakla kalmayıp aynı zamanda o fakültenin ilk fakülte kurulu üyelerindendir.Çoğu insan daha uçak ne bilmiyorken o adam jet motoru çizimleri yapıyordu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu konunu özeti ilme kılıç çekip.. uçulmamsı gereken hava şartlarında sayın generalın emir verip uçmasıdır.o günkü hava karlı.. donma yerde başlıyor.kar yağışı var.uçağın sahip olduğu teknolojı o havada uçmaya müsahit değil.ama emir demir keser ama teknolojiyi kesemez.sonuç ortada.o araştırsınlar o saatte kaç uçak var havada yok çünkü hava kuvvetlerinin nakliye uçaklarının uçuşu şidedtli buzlanma yüzünden kesik. lütfen seneryo yazmayın.olayları abartmayın..saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
20 Öğrenci bulup onların omuzlarına basarak hoca olunurda bu kadar ciddi bir konuda bilirkişi olunamaz. Bu kadar iddalı açıklamalrda bulunabilmek için ciddi belgelerinizin olması gerekir. Yoksa ben böyle düşünüyorum diye görüş açıklanmaz açıklansa dahi ona sorarlar sen kimsin terör uzmanımısın nesin bu açıklamayı yapanlar havcılıktan bihaberler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bilirkişi diye seçilen adam İTÜ den emekli profesör, uzmanlığı ise uçak tasarımı ama yalnızca genel boyutları ile... Motor, hidrolik, pnömatik, vs vs diğer sistemler nerede? hiçbiri yok. Malesef bu fakültede bunlar öğretilmiyor, sanki ülkede onlarca uçak imalatçısı varmış gibi tasarıma ağırlık veriliyor, oysa mezunların yarısı bugün havayollarında bakım mühendisliği yapıyor. Bakıma, havayolu işletmeciliğine yönelik hiçbirşey öğretilmeyen fakültenin öğretim üyeleri bugün havayollarına tepeden inme genel müdür, bu gibi önemli davalara bilirkişi oluyorlar. bilirkişi oluyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000