22 Nisan 2015, Çarşamba 09:02:01

SMART PROJESİ'NDE HÜSRAN!

8 yıl önce ihalesi yapılan Smart projesi rafa kalktı. Türkiye hava sahasını tek merkezden yönetme hayali bir başka bahara kaldı.
  • 8 sene önce bu projenin başında olan kontrolörler, teknik personel ve idarecilerden bu başarı!! öyküsünde terfi edenler olmuş mu ki??????? Bu "üstün başarılarından" !!! dolayı ödüllendirilmiş değillerdir herhalde ...???????????
  • Bir yorum da ben yazayım bari:) SMART ile hedeflenen neydi ne oldu? Tek ACC? Nerde acaba? Peki neden böyle geçildi cevap aslında basit... Planlama hatası! Geçiş yapılacağı bir yıl öncesinden belliydi ve planlama yapılmadı. tüm planlar tek ACC üzerine iken birden ne oldu da parçalı geçiş yapıldı? Sorumluları kimse onlar açıklasın bi zahmet. Not: İstanbul ve İzmir ACC personeli Ankara'ya gelseydi tek ACC geçişi olabilir miydi?
  • Bu kadar büyük bir yatırımı kendi bireysel hırsları doğrultusunda yönlendirmeye çalışmak zavallılığın ötesinde çok büyük bir art niyet göstergesidir. Yıllardır Süren test çalışmalarında hiç sesini çıkarmayan kişiler genel müdürün değişmesiyle birlikte birden bire olmayan problemlerin farkına vardılar daha doğrusu olmayan problemler ürettiler. Hava sahasının tümünün Ankara'da olmasının kendi güçlerini azaltacağını düşünüp buna her platformda hem itiraz edeceksin hem de çıkıp ama saha niye bizde diye çamur atacaksın. Bu Ankara'nın değil İstanbul'un talebiydi ki genel müdürün gitmesiyle birilerini ikna ettiler ki bunu smarttan hiç kimse istemedi. Personel sıkıntısına gelince bir laf vardır, vicdan körelmeden akıl ve mantık körelmez diye, İstanbul'da hiç Board başına oturmayan sağda solda pasif görevlere geçen kontrolör sayısının çokluğunu hepimiz biliyoruz itiraz edecekseniz önce bu itirazınızı içselleştirmeyi öğrenin onları bir sorgulayın, sizin asıl Hakkınızı kendi içinizdekileri yiyor.
  • Yapılan yazılım SMART a uygun yapıldığı için deneme yapılan şu günlerde istanbul sistemlerini istanbulda acıp çalışmaya kalkarsan tabıı çöker !! Yazılım ıstanbul ve ızmır sıstemını ankara smart bınasında acarak calısmak ıcın yapılmış ... yanı ınterım seklınde bu degısıklık zorrr ..bu yazılımı ınterıme göre degıstırırız ıkı gunde dıyorlardı çöktüğüne göre onu da yapmamışlar ! Istanbul ıstemıyor ızmır ıstemıyor posta koyuyor dıyerek ankara acc yı kandıramazsınız !!! Istanbul dakı elektronıkcıler ne dıyor onu söyleyın . Ankara nın suyu cıktı zaten smart bınasına torpılle yatmak ıcın tayın yaptıran bır suru ankara personelı var duy sesımı Istanbul elemana ıhtıyacın varsa onları ıste .. Bu gecıs denemelerınde bıle o zatlar frekans almıyorlar !!!!! Kısaca kendı ınandıgınız masala bız gercek trafıgı atan personele ınandıramazsınız !!!!!
  • Arkadaşlar asil tartisilmasi gereken ankara veya istanbuldaki kontrolör sayisi degildir. Zira biri transit trafiklerden digeri inis kalkis trafiklerinden dolayi epey yogundur. Sorgulanmasi gereken gunluk 125 trafige 100 kontrolör dusen izmir sub acc dir. Neredeyse 1 ucaga bir kontrolör . Ayrica bu zümre tahmin edebileceğiniz uzere smarta gecisi sabote edebilmek icin elinden geleni yapmaktadir. Editor beyler bi yazi yazacaklarsa bunla ilgili yazsinlar.
  • Orhan Birdal gitti Smart çöktü demek. Orhan Birdal ne kadar torpilli personel varsa Smart a almıştı. Peki ne olacak şimdi bu personeller. Taşra da personel sıkıntısı var. Bir an önce bu personelleri taşra ya göndersinler. Personel israfına gerek yok...
  • İki gündür canlı trafikde deneme yapılıyor ve iki gündür sonuç aynı. Sistem kaldırmıyor ve çöküyor. Ey SHGM insan hayatı ile oynamak bu kadar koly mı, siz bostan korkuluğu gibi oturmaya devam ettikçe bu kötü rüya, karabasan devam edecek. Birilerinin bu işe dur demesi gerekiyor. Allah korusun yarın bir kaza kırım yaşanırsa hiç suçluyu başka yerde aramayın. SHGM ONAY VERMEZSE GEÇİŞ SÜRECİ DİYE BİRŞEY OLAMAZ. SMARTA GEÇİLECEK DİYE RUS RULETİ OYNATMAYIN. mevcut sistemler emniyetli . Yeni bir yazılımı alıp smart donanımına yüklesinler en çok 6 ayda güvenilir yeni bir sisteme kavuşulur. Kimseyi perişan etmeye hakkınız yok
  • Herkes birbirine biseyler atip duruyor, özelleştirme yapılırsa bu işler çok daha hızlı çözülür, benim gördügüm kontrolör ve teknik ekip, 7-8 bin tl maaş alıyor ama bi çoğu burdaki temizlik görevlisi kadar bile faydalı olmuyor :))
  • Yillarca sarkan, yilan hikayesine dönen bu işten ihaleyi yapanlar sorumlu degil, kabul komisyonu sorumlu degil, projenin basindan itibaren icinde bulunanlar sorumlu degil, smart baskanlari sorumlu degil, seyrusefer daire başkanlığı sorumlu degil ki herkes koltugunda oturmaya devam ediyor. Ortada baslangictaki hedeften tamamen sapmis, kotu bir sonuc var, sonuc denilebilirse tabii ama kimse de sorumluluk ustlenmiyor. Kimseye hesap sorulmuyor. Bu manzarada Haldun diyene katiliyorum, suc Haldunda. Projenin yurutuculerinde suc olsa hala ortalikta gezemezdiler heralde.
  • Airport habere helal olsun!! Adamlar nasıl yapalım da iki acc arasını daha açalım diye uğraşır, siz de editör imzasıyla, kaynak göstermeden yalan yanlış haber yapın. Smart'ın yanlışları eksikleri var mı var. Ama Ankara Acc'deki 300 kontrolörü getirip gösterin 24 saat trafik atalım Ankara Acc olarak. Ayıptır!

8 yıl önce ihalesi yapılan Smart projesi rafa kalktı. Türkiye hava sahasını tek merkezden yönetme hayali bir başka bahara kaldı.

Türkiye hava sahasını tek elden yönetme olanağı sağlayacak Smart projesinin sonu hüsran oldu. Milyonlarca euroya mal olan ve İtalyan Selex firması tarafından yürütülen Smart projesinde bir kez daha hedefler tutturulamadı. 2007 yılında ihale edilen ve 2009 yılında teslim edilmesi öngörülen proje, teslim süresinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen bir türlü hayata geçirilemedi. Son olarak 2015 yılı başında kullanılacağı açıklanan projede son tarih olarak Nisan ayı sonu verilmişti. Ancak smart projesinin asıl özelliği olan tek merkezden kontrol sağlanması düşüncesi hayata geçirilemedi. Bugünden itibaren gölge mod olarak testleri yapılacak olan sistem, 10 gün süresince denenecek. Operasyon yeni binadan yapılacak ancak eski binadan kontrolü sağlanacak. Ancak smart projesinde planlandığı gibi hava sahası Ankara’dan tek merkezden yönetilemeyecek.  Üst geçişlerin yoğun olduğu İstanbul, Ankara ve İzmir, kendi hava sahalarını kendileri yönetecek. Bu noktalarda yeni inşa edilen Smart binaları kullanılacak ancak üst yapı olarak yani hava sahasının kontrol işlemleri eski sistemlerle yapılacak. Smart projesiyle sadece yenilenmiş cihazlar kullanılacak. Sistem hava sahasının kontrolüne herhangi bir katkı sağlamayacak.

“KONTROLÖRLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULUR”

Smart projesinin hayata geçirilememesinden en çok Türkiye’nin en büyük ve en yoğun havalimanı olan Atatürk Havalimanı etkilenecek.  Ankara merkezli smart projesi için DHMİ Seyrüsefer Başkanlığı’nın yanlış planlamasından dolayı çok sayıda hava trafik kontrolörünün Ankara’ya tayin edilmesi ile  İstanbul’da kontrolör sıkıntısı baş gösterdi. Smarttaki ertelemeye rağmen Ankara’dan İstanbul’a dönüş olmadı. DHMİ Seyrüsefer Daire Başkanlığı,  İstanbul’daki kontrolör ihtiyacına rağmen, Ankara’ya giden kontrolörlerin geçici olarak İstanbul’da görevlendirilmesinin önünü, “ Psikolojileri bozulur” açıklamasıyla kapattı.

UÇUŞ EMNİYETİ RİSK ALTINDA!

Halen günde 250 civarında uçak inen Ankara Esenboğa Havalimanı’nda 4500 civarında da üst uçuş( over flight) bulunuyor. Smart projesindekilerle birlikte Esenboğa Havalimanı'nda 300 civarında kontrolör görev yaparken, günde 1300 civarında uçağın iniş kalkış yaptığı İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sadece 90 kontrolör ile hizmet veriliyor olması eleştirilere neden olurken DHMİ’nin yeni bir düzenleme yapmaması halinde yaz sezonunda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekildi.  Airporthaber’e bilgi veren bazı kaynaklar, “ Atatürk Havalimanı’nda bir kontrolör 6 saatlik aktif günlük çalışması sırasında 300 uçak indiriyor. Smart projesinin devreye girmemesiyle onun yükü de kontrolörlerin omzuna binecek. Bir kişi üç kişilik iş yapmak zorunda kalacak. Uçuş emniyeti aksayacak. Uçaklar sıraya konulurken rötarlar olacak” diyerek yaklaşan yaz sezonu öncesinde uyarılarda bulundu.

©AirportHaber

SMART PROJESİ'NDE HÜSRAN!

Yorumlar Tüm Yorumlar (60)

BİLEN SÖYLESİN ~ 9 yıl önce
8 sene önce bu projenin başında olan kontrolörler, teknik personel ve idarecilerden bu başarı!! öyküsünde terfi edenler olmuş mu ki??????? Bu "üstün başarılarından" !!! dolayı ödüllendirilmiş değillerdir herhalde ...???????????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
son yorum ~ 9 yıl önce
Bir yorum da ben yazayım bari:) SMART ile hedeflenen neydi ne oldu? Tek ACC? Nerde acaba? Peki neden böyle geçildi cevap aslında basit... Planlama hatası! Geçiş yapılacağı bir yıl öncesinden belliydi ve planlama yapılmadı. tüm planlar tek ACC üzerine iken birden ne oldu da parçalı geçiş yapıldı? Sorumluları kimse onlar açıklasın bi zahmet. Not: İstanbul ve İzmir ACC personeli Ankara'ya gelseydi tek ACC geçişi olabilir miydi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Interim ~ 9 yıl önce
Bu kadar büyük bir yatırımı kendi bireysel hırsları doğrultusunda yönlendirmeye çalışmak zavallılığın ötesinde çok büyük bir art niyet göstergesidir. Yıllardır Süren test çalışmalarında hiç sesini çıkarmayan kişiler genel müdürün değişmesiyle birlikte birden bire olmayan problemlerin farkına vardılar daha doğrusu olmayan problemler ürettiler. Hava sahasının tümünün Ankara'da olmasının kendi güçlerini azaltacağını düşünüp buna her platformda hem itiraz edeceksin hem de çıkıp ama saha niye bizde diye çamur atacaksın. Bu Ankara'nın değil İstanbul'un talebiydi ki genel müdürün gitmesiyle birilerini ikna ettiler ki bunu smarttan hiç kimse istemedi. Personel sıkıntısına gelince bir laf vardır, vicdan körelmeden akıl ve mantık körelmez diye, İstanbul'da hiç Board başına oturmayan sağda solda pasif görevlere geçen kontrolör sayısının çokluğunu hepimiz biliyoruz itiraz edecekseniz önce bu itirazınızı içselleştirmeyi öğrenin onları bir sorgulayın, sizin asıl Hakkınızı kendi içinizdekileri yiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçekler ~ 9 yıl önce
Yapılan yazılım SMART a uygun yapıldığı için deneme yapılan şu günlerde istanbul sistemlerini istanbulda acıp çalışmaya kalkarsan tabıı çöker !! Yazılım ıstanbul ve ızmır sıstemını ankara smart bınasında acarak calısmak ıcın yapılmış ... yanı ınterım seklınde bu degısıklık zorrr ..bu yazılımı ınterıme göre degıstırırız ıkı gunde dıyorlardı çöktüğüne göre onu da yapmamışlar ! Istanbul ıstemıyor ızmır ıstemıyor posta koyuyor dıyerek ankara acc yı kandıramazsınız !!! Istanbul dakı elektronıkcıler ne dıyor onu söyleyın . Ankara nın suyu cıktı zaten smart bınasına torpılle yatmak ıcın tayın yaptıran bır suru ankara personelı var duy sesımı Istanbul elemana ıhtıyacın varsa onları ıste .. Bu gecıs denemelerınde bıle o zatlar frekans almıyorlar !!!!! Kısaca kendı ınandıgınız masala bız gercek trafıgı atan personele ınandıramazsınız !!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acc ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar asil tartisilmasi gereken ankara veya istanbuldaki kontrolör sayisi degildir. Zira biri transit trafiklerden digeri inis kalkis trafiklerinden dolayi epey yogundur. Sorgulanmasi gereken gunluk 125 trafige 100 kontrolör dusen izmir sub acc dir. Neredeyse 1 ucaga bir kontrolör . Ayrica bu zümre tahmin edebileceğiniz uzere smarta gecisi sabote edebilmek icin elinden geleni yapmaktadir. Editor beyler bi yazi yazacaklarsa bunla ilgili yazsinlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atc ~ 9 yıl önce
imzamı atıyorum tebrik ediyorum.kimsenin yerinden yurdundan olması isteğimiz değil.ancak siz Dugladan-34 son yaklaşmaya olan kısmı dahi 3 sektöre bölmeye çalışır ankaraya tayin olmamak için olmadık engeller olmadık bahaneler olmadık sektörler planlamaları ile eleman tutmaya çalışırsanız haksızlık edersiniz.istanbul ankara antalya enayi değil kusura bakmayın.çalışmaya sıra bile gelmiyor diyen atc ler var şu an izmirde kimse kusura bakmasın ama bu haksızlık
Birdal ~ 9 yıl önce
Orhan Birdal gitti Smart çöktü demek. Orhan Birdal ne kadar torpilli personel varsa Smart a almıştı. Peki ne olacak şimdi bu personeller. Taşra da personel sıkıntısı var. Bir an önce bu personelleri taşra ya göndersinler. Personel israfına gerek yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM ~ 9 yıl önce
İki gündür canlı trafikde deneme yapılıyor ve iki gündür sonuç aynı. Sistem kaldırmıyor ve çöküyor. Ey SHGM insan hayatı ile oynamak bu kadar koly mı, siz bostan korkuluğu gibi oturmaya devam ettikçe bu kötü rüya, karabasan devam edecek. Birilerinin bu işe dur demesi gerekiyor. Allah korusun yarın bir kaza kırım yaşanırsa hiç suçluyu başka yerde aramayın. SHGM ONAY VERMEZSE GEÇİŞ SÜRECİ DİYE BİRŞEY OLAMAZ. SMARTA GEÇİLECEK DİYE RUS RULETİ OYNATMAYIN. mevcut sistemler emniyetli . Yeni bir yazılımı alıp smart donanımına yüklesinler en çok 6 ayda güvenilir yeni bir sisteme kavuşulur. Kimseyi perişan etmeye hakkınız yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
REALIST ~ 9 yıl önce
Herkes birbirine biseyler atip duruyor, özelleştirme yapılırsa bu işler çok daha hızlı çözülür, benim gördügüm kontrolör ve teknik ekip, 7-8 bin tl maaş alıyor ama bi çoğu burdaki temizlik görevlisi kadar bile faydalı olmuyor :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SOSYALIST ~ 9 yıl önce
YA BSG
Sorumlu? ~ 9 yıl önce
Yillarca sarkan, yilan hikayesine dönen bu işten ihaleyi yapanlar sorumlu degil, kabul komisyonu sorumlu degil, projenin basindan itibaren icinde bulunanlar sorumlu degil, smart baskanlari sorumlu degil, seyrusefer daire başkanlığı sorumlu degil ki herkes koltugunda oturmaya devam ediyor. Ortada baslangictaki hedeften tamamen sapmis, kotu bir sonuc var, sonuc denilebilirse tabii ama kimse de sorumluluk ustlenmiyor. Kimseye hesap sorulmuyor. Bu manzarada Haldun diyene katiliyorum, suc Haldunda. Projenin yurutuculerinde suc olsa hala ortalikta gezemezdiler heralde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ankara Atco ~ 9 yıl önce
Airport habere helal olsun!! Adamlar nasıl yapalım da iki acc arasını daha açalım diye uğraşır, siz de editör imzasıyla, kaynak göstermeden yalan yanlış haber yapın. Smart'ın yanlışları eksikleri var mı var. Ama Ankara Acc'deki 300 kontrolörü getirip gösterin 24 saat trafik atalım Ankara Acc olarak. Ayıptır!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000