20 Temmuz 2008, Pazar 12:27:59

Siyah İnci’nin krallığı pekişiyor

Yaklaşık 150 yıldır üretilen, enerji, motorlu taşıtlar ve plastiğin hayatın vazgeçilmezleri olmasından bu yana krallığını ilan eden ham petrol, bu krallığını son günlerde iyice hissettirdi.

Fiyatlar, son yıllarda ikiye üçe katlanıp varili 146 doları aşmasının ardından bir miktar gerileyerek 130 dolar seviyesine indi ama yine de fiyatların ne olacağı ve bunun özellikle enerjide dışa bağımlı ülkeleri ne ölçüde etkileyeceği merak konusu devam ediyor.

Petrol fiyatlarına ilişkin A.A muhabirine açıklamada bulunan Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, petrolde Türkiye'nin neredeyse tamamıyla dışa bağımlı olduğuna dikkati çekerek, bunun dış ekonomik dengeler açısından da çok önem taşıdığını kaydetti.

ABD'deki ekonomik gelişmeler, yapılan açıklamaların bir günde fiyatları değiştirdiğini, 10 dolar aşağı da yukarı da çekebildiğine işaret eden Özden, fiyatların oluşmasında önemli ölçüde spekülasyonların etkili olduğunu vurguladı.

Dünyada artık ucuz petrol döneminin bittiğini savunan Özden, Türkiye gibi ülkelerin yaşamlarını bunu dikkate alarak düzenlemeleri gerektiğini söyledi.

Enerji Uzmanı Necdet Pamir de petrolde maliyetle fiyat arasındaki uçurumun temel nedenleri arasında rezervlerin kısıtlı olması ve petrolün tükenebilecek varlık olmasının yanı sıra özellikle vadeli piyasalarda yapılan spekülasyonların da etkili olduğunu anlatarak, ''fiyatları son dönem yukarıya çeken jeopolitik faktörler var. Petrol daha ziyade dolarla satıldığı için ve dolar çok düşük seyrettiği için bütçesini denkleştirmeye çalışan petrol üreten ihraç eden ülkeler ki buna Rusya da dahil, fiyatları yukarı doğru çekiyor'' diye konuştu.

Küresel krizin talebi aşağı doğru çekmeye başladığına işaret eden Pamir, ''Fiyatlarda çok keskin düşüşler de olabilir. Ben aksine görüşlerin yoğunluğuna karşın fiyatların düşeceğini düşünüyorum, bu kadar artışı ekonomilerin kaldırabileceğini düşünmüyorum'' dedi.

''Siyah inci'' olarak bilinen ham petrolün ikiye, üçe katlanan varil fiyatları ihracatçılar hariç, tüm dünya ülkeleri tarafından tedirginlikle izlenirken, petrol tüketimi para yetiştirmek mümkün olmayacak.

Petrolün ortalama varil fiyatının 130 dolar olarak devam etmesi ve tüketiminin 2007 seviyesinde kalması durumunda ABD'nin yıllık petrol tüketimi 982,1 milyar dolar olacak.

Petrol üretimi 326,4 milyar dolarda kalacak olan ABD'nin petrol açığının faturası 655,7 milyar doları bulacak.

Tüketimde ABD'yi 372,5 milyar dolarla Çin, 239,7 milyar dolarla Japonya, 130,4 milyar dolarla Hindistan izleyecek.

Dünyanın 24. büyük petrol tüketicisi Türkiye'nin yıllık petrol tüketimi ise 31,6 milyar doları bulacak.

Bunun yanı sıra büyük petrol ihracatçıları para basacaklar.

Suudi Arabistan'ın üretim tutarı 494,1, Rusya'nınki 473,5, İran'ınki 208,8, Birleşik Arap Emirliklerinin ki 138,3, Kuveyt'inki 124,6, Venezüella'nınki 124 milyar dolara ulaşacak

Dünya ham petrol rezervlerinin yüzde 61'inin yer aldığı Ortadoğu'da, şimdiki varil fiyatıyla 98,2 trilyon dolarlık petrol var.

Ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan'da 34,4, İran'da 18, Irak'ta 15, Kuveyt'te 13,2, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 12,7 trilyon dolarlık petrol rezervi bulunuyor.

Ortadoğu dışında en büyük rezervler 11,3 trilyon dolarla Venezüella, 10,4 trilyon dolarla Rusya'da yer alıyor.

Siyah İnci’nin krallığı pekişiyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000