23 Ağustos 2015, Pazar 09:30:36

Sivil Hava Devriyesi görev bekliyor

İçişleri Bakanlığı Afet Bölge Koordinatörlüğü verilerine göre, Türkiye'de 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da yaşanan iki büyük depremde toplam 18 bin 374 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi de yaralandı.
  • şu anda karadeniz de sel felaketinde kaybolmuş çocuklar var. ne helikopter var arama yapan ne de cn-235 uçak. yorumculardan birisi aklı sıra laf geçirmiş projeye şimdi ORGY de 2 tane cessna olsaydida kesintisiz şekilde aramaya devam edilseydi fenamiydi hem de maliyetleri bu koca koca helikopterlerden uçaklardan çok daha düşük? bakıyorsun gavur memleketlerinde belediyelerin ticaret odalarının küçük uçakları var bu tip durumlarda arama kurtarma yapiyorlar. helal olsun bu projeyi masaya taşıyanlara gerçekten vizyon sahibi adamlar ama turkiye boyle adamların kıymetini bilmez.
  • Özellikle cessna nın kuyruğunun fırçayla yıkandığı fotoğraf gelecek adına umutları artırdı :))
  • Depremde veya arama kurtarma operasyonlarında herhangi bir tecrübesi olan varmıdır bu fikirdeki arkadaşlar içerisinde. Ütopya düşüncesine katılmıyor değilim. Aklıma diğer yandan da hani "ekmek kapısı yaratılmaya çalışılıyor" düşüncesi de gelmedi diyemem. Sanki işsiz güçsüz kasabın testislerini tartması gibi bir şey. 1999 daki depremin külleri soğumadan birileri DASK sigorta fikrini kabul ettirdi, karı düşmeye başlayan sigorta sektörüne taze kan pompalanma fırsatı doğdu. İstatistikler göre 200-300 yılda bir yaşanabilecek deprem ihtimaline karşı vatandaş ömrü boyunca evinin %20-25' ini bulan bu prim ödemeye mahkum edildi. Risk yönetimi de böyle Olmalı zaten. Karı çok yüksek, ama olasılığı çok çok düşük olsa bile önce o yapılmalı. Milletin kaynakları da derhal seferber edilsin. Niye olmasın, olsun tabi. İşsiz Güçsüz kasaplarında keyif alacakları para kazanacakları meşgale lazım. Bırakın onlarda maceracı ruhlarını tatmin etsinler.
  • Dünya'dakibütün büyük afetlerde savaş,deprem,toprak kayması,tsunami,volkan patlaması bunların tamamında tarih boyunca sivil-asker her zaman birlikte çalışmıştır.Ancak Rusya dahil pekçok ülke bu tip afetlere karşı sivilleri de hazırlamış gerektiğinde arama kurtarma personeli olarak çalıştırmak için ekipmanla eğitimle donatmıştır.Ama bizde sivil savunma sistemi olsada işler pek sivile bırakılmaz.Bu kafa yapısının değiştirilmesi lazım. mevcut durumda kurumların ego-koltuk-rant üçgeninden kurtulamamasından dolayı SAR gibi bir konuda böyle bütçeli ve detaylı bir operasyon hizmeti Oben hocanın projesi gibi teşkilatlandırılır mı bilemem.Ancak gerçekleşirse süper olur.Gerçekten çok iyi fikir neden belediyeler altında AFAD ve AKOM a bağlı böyle bir teşkilat yapısı olmasın ki?Faydadan başka ne zararı olur ki?Çoğu küçük çaplı ve lokal operasyonda çok iş yapabileceği aşikar büyük felaketlerde de orgnizasyon dahilinde gene süper iş çıkartacak bir yapı olur.Pek çok ülkede gönüllü itfaiyeci bile var.
  • iç dış? :)
  • Oben hoca acaba bu işi yapan TSK bünyesinde bi birim olduğunu biliyor mu.Hv.K CN-235 uçakları ile elektronik ve görerek aramayı yapiyor.Zaten Arama Kurtarma teşkilat yapısına baktığımızda bu işin sivil asker diye ayrilmadigini TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezininde Denizcilik Müsteşarlığına bagli oldugu biliniyormu.Ayrica sivil asker emniyet bu iş nasıl daha iyi yapilir diye yakın dönemde bir Arama Kurtarma calistayi icra edildi.
  • güzel ama bizim için ütopya
  • Oben Hoca el attıysa işe olur o iş... Bu işin başındaki görevliler onun tecrübesinden yararlansinlar... İnşallah genel havacılıkta birşeyler olacak...
  • Benim Antalyadan Arkadaşım , Hakan Osanmaz bu Projeyi 8 - 9 yıldır . Kocaeli belediyesine bildiğim kadarı ile yapıyor , basından takip ettiğim kadarı ile çok da başarılı . Emsal gösterilerek belediyeler ikna edilebilir , hemde genel havacılığın gelişmesi için çok önemli . Doğru bir proje , tebrikler Oben kardeş .

Depremler bize büyük acılar yaşatırken, böylesine ciddi afetler karşısında ise ne kadar eksiğimiz olduğunu gösterdi. Olası ve beklenen büyük İstanbul depremine karşı hazırlıklı olup olmadığımız konusunda akıllarda hâlâ pek çok soru işareti bulunuyor. Özellikle başta ABD ve Kanada olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde kurulan, ‘Sivil Hava Devriyesi' konusunda hâlâ adım atılmaması da ciddi bir problem olarak gösteriliyor. Neyse ki, bu alanda hazırlanan proje bir büyükşehir belediyesine sunuldu.

17 Ağustos depremi hiç kuşkusuz, arama ve kurtarma organizasyonları yapısının tamamen değişmesine ve yıllarca ihmal edilmiş organizasyonların devlet ve kamu desteğiyle gelişmiş devletler seviyesine ulaşmasına acı bir vesile oldu. Bu gelişimin en önemli dama taşı AKUT'un liderliğinde resmi organizasyonlar ile sivil toplum örgütleri zamanla birikimlerini üst seviyelere çıkardı ve kalite artışı sağlandı. Ancak hâlâ ‘arama-kurtarma operasyonlarının hava desteği konusunda durumumuz nedir?' şeklinde bir soruya cevap vermekte zorlanıyoruz. Profesyoneller, arama eyleminin tamamen farklı, kurtarma eyleminin de başka bir uzmanlık alanı olduğunu belirtiyor. Özellikle askeri operasyonlarda faaliyet yapan personelin ekipman ve teknoloji seviyesi çok yüksek olduğundan, operasyon icra edilen alanların ve rotaların önceden biliniyor olmasından, arama eyleminden ziyade daha çok kurtarma eylemi gerçekleştiriliyor. Bu yüzden askeri faaliyetlerde neredeyse sadece helikopter kullanılıyor. Kurtarma operasyonları ise yürütülen çalışmanın yüzde 90 gibi bir oranıyla tamamını kapsıyor. Kurtarma eylemi de ancak helikopterle yapılabiliyor.

YAZICIOĞLU KAZASI UNUTULMAMALI

Ne yazık ki, kurtarılacak personelin yerinin bilinmemesi durumunda aranması ve bulunması konusunda ülkemizin ciddi zafiyetleri devam ediyor. Bunun en acı örneklerinden biri de hiç kuşkusuz Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle sonuçlanan helikopter kazası. Bu konudaki en büyük zafiyet ise arama-kurtarma eylemlerinin belkemiğini oluşturan silahlı kuvvetlerin, askerî operasyonlara uygun sistemlerin aynısını, yani sadece kurtarma ağırlıklı helikopter esası ile sivil afet olaylarında arama faaliyetini gerçekleştirmesinden kaynaklanıyor.

Öğretmen Pilot Oben Oğultarhan, gelişmiş ülkelerde arama-kurtarma organizasyonlarıyla ilgili ciddi yapılanma oluşturulduğunu söylüyor. Sivil arama kurtarma ihtiyaçlarının askeri yapıdan çok daha farklı olduğunu fark eden gelişmiş ülke organizasyonlarının, sivil toplum kuruluşlarını destekleyerek, ülkelerinde ‘sivil hava devriyesi' organizasyonunun oluşmasını sağladığını anlatan tecrübeli pilot, belediye sınırlarında 600-700 metrelik küçük toprak pistler ve tek motorlu küçük uçakların bu organizasyonlar için yeterli olduğunu dile getiriyor. Deneyimli pilot, organizasyona diğer uçak sahipleri ve amatör havacılarla oluşturulacak ‘amatör-genel havacılık pilotları' desteğiyle daha aktif yürütülebileceğine dikkat çekiyor.

AFAD KURABİLİR

Pilot Oğultarhan'ın verdiği bilgiye göre, Amerika'da CAP, Kanada'da CASARA ve İngiltere'de UKCAP gibi sivil organizasyonlar, ülkelerinin silahlı kuvvetlerinden ya da devletlerinin ilgili birimlerinden uçak, malzeme ve tesis desteği alarak sivil hava devriyesi faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Ülke geneline yayılmış bu organizasyonların, olası acil durumda kendi bölgelerinde duruma özel tepki verdiğini ifade eden Oğultarhan, organizasyonla orman yangını devriyesi ve deniz üzerinde devriye gibi sürekli ve düzenli uçuşların da gerçekleştirildiğini belirtiyor.

Oğultarhan, AFAD altında böyle bir organizasyonun kurulmasıyla, yerel belediyelerden de maddî ve tesis destek alınarak en az bir uçakla şehir-ilçe seviyesinde sivil hava devriyesi oluşturulabileceğini dile getiriyor. Uzun yıllar üzerinde çalıştığı, ‘Sivil Hava Devriyesi Projesi'ni ise ilgili makamlarla bir büyük büyükşehir belediyesiyle paylaşmış. Bu konuda olumlu tepki alan deneyimli pilot, gerekli izinler sonrası projenin 2016'da hayata geçeceğini ifade ediyor.

HAVACI SAĞLIKÇILAR DA GELECEK

Modern arama-kurtarma faaliyetlerinin bir adım sonrası ise, ‘PARA-MEDIC' denilen organizasyon. Bu projeyle de, paraşüt eğitimi alan bir sağlık personeli, paraşüt ile uçaktan atlayarak yaralının yanına yani kaza yerine iniyor ve gerekli acil müdahaleyi yapıyor. Sağlık çalışanı, olay yeriyle ilgili çok daha detaylı bilgi ve durumu da anında telsizle rapor ediyor. Daha önce bu konuda AKUT ile ortak çalışmalar yürüten Martı Sivil Havacılık şirketi, bu alanda başarılı bir tatbikat yapmıştı. Tatbikatta, uçaktan PARA-MEDIC indirilerek, senaryo gereği nehirde kaybolduktan sonra kıyıda bulunan turiste ilk müdahaleyi yapmıştı.

Mustafa Gün / Zaman



Sivil Hava Devriyesi görev bekliyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

işte gerçek ~ 9 yıl önce
şu anda karadeniz de sel felaketinde kaybolmuş çocuklar var. ne helikopter var arama yapan ne de cn-235 uçak. yorumculardan birisi aklı sıra laf geçirmiş projeye şimdi ORGY de 2 tane cessna olsaydida kesintisiz şekilde aramaya devam edilseydi fenamiydi hem de maliyetleri bu koca koca helikopterlerden uçaklardan çok daha düşük? bakıyorsun gavur memleketlerinde belediyelerin ticaret odalarının küçük uçakları var bu tip durumlarda arama kurtarma yapiyorlar. helal olsun bu projeyi masaya taşıyanlara gerçekten vizyon sahibi adamlar ama turkiye boyle adamların kıymetini bilmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatandaş ~ 9 yıl önce
Özellikle cessna nın kuyruğunun fırçayla yıkandığı fotoğraf gelecek adına umutları artırdı :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kasap ~ 9 yıl önce
Depremde veya arama kurtarma operasyonlarında herhangi bir tecrübesi olan varmıdır bu fikirdeki arkadaşlar içerisinde. Ütopya düşüncesine katılmıyor değilim. Aklıma diğer yandan da hani "ekmek kapısı yaratılmaya çalışılıyor" düşüncesi de gelmedi diyemem. Sanki işsiz güçsüz kasabın testislerini tartması gibi bir şey. 1999 daki depremin külleri soğumadan birileri DASK sigorta fikrini kabul ettirdi, karı düşmeye başlayan sigorta sektörüne taze kan pompalanma fırsatı doğdu. İstatistikler göre 200-300 yılda bir yaşanabilecek deprem ihtimaline karşı vatandaş ömrü boyunca evinin %20-25' ini bulan bu prim ödemeye mahkum edildi. Risk yönetimi de böyle Olmalı zaten. Karı çok yüksek, ama olasılığı çok çok düşük olsa bile önce o yapılmalı. Milletin kaynakları da derhal seferber edilsin. Niye olmasın, olsun tabi. İşsiz Güçsüz kasaplarında keyif alacakları para kazanacakları meşgale lazım. Bırakın onlarda maceracı ruhlarını tatmin etsinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Süper Proje ~ 9 yıl önce
Dünya'dakibütün büyük afetlerde savaş,deprem,toprak kayması,tsunami,volkan patlaması bunların tamamında tarih boyunca sivil-asker her zaman birlikte çalışmıştır.Ancak Rusya dahil pekçok ülke bu tip afetlere karşı sivilleri de hazırlamış gerektiğinde arama kurtarma personeli olarak çalıştırmak için ekipmanla eğitimle donatmıştır.Ama bizde sivil savunma sistemi olsada işler pek sivile bırakılmaz.Bu kafa yapısının değiştirilmesi lazım. mevcut durumda kurumların ego-koltuk-rant üçgeninden kurtulamamasından dolayı SAR gibi bir konuda böyle bütçeli ve detaylı bir operasyon hizmeti Oben hocanın projesi gibi teşkilatlandırılır mı bilemem.Ancak gerçekleşirse süper olur.Gerçekten çok iyi fikir neden belediyeler altında AFAD ve AKOM a bağlı böyle bir teşkilat yapısı olmasın ki?Faydadan başka ne zararı olur ki?Çoğu küçük çaplı ve lokal operasyonda çok iş yapabileceği aşikar büyük felaketlerde de orgnizasyon dahilinde gene süper iş çıkartacak bir yapı olur.Pek çok ülkede gönüllü itfaiyeci bile var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yıkamacı ~ 9 yıl önce
iç dış? :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Oben hoca acaba bu işi yapan TSK bünyesinde bi birim olduğunu biliyor mu.Hv.K CN-235 uçakları ile elektronik ve görerek aramayı yapiyor.Zaten Arama Kurtarma teşkilat yapısına baktığımızda bu işin sivil asker diye ayrilmadigini TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezininde Denizcilik Müsteşarlığına bagli oldugu biliniyormu.Ayrica sivil asker emniyet bu iş nasıl daha iyi yapilir diye yakın dönemde bir Arama Kurtarma calistayi icra edildi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 9 yıl önce
Haberde zaten askeri otorite ile koordineli olarak yapıldığı, ekipman desteği alındığı yazılmış... Demek ki herkesin herşeyden haberi var. İyi uçuşlar. Herkese...
Rant? ~ 9 yıl önce
Ifadenizde sanki biraz kucumseme, gereksiz gorme gibi bir ruh hali var? Ne var bu projede sorun olacak? Bir proje hazirlanmis eminimki cok detayli bir calismadir, belediyelerden faydalanilsin lokal ozkaynaklardan faydalanilsin denilmis istihdam olsun hareket olsun verimlilik artsin bu konuda denilmis size ucu dokunan nedir ? Rant mi? koltuk kaybi korkusu mu? Yani bu tip olaylari sadece ASKER mi yapar ? Ve oyle mi kalsin diyorsunuz? Acaba bahsettiginiz o toplantilara katilanlardan bir tanesi bile CAP in ne oldugunu bilir mi? Haberi var mi acaba Dunyada neler oluyor ? Bir taraftan cok iyi bir sey bahsettiginiz 235 ler kalabalik ve cok pahali buyuk kocaman sistemler ekipmanlar ama maliyeti yuksek. Ne olur maliyeti dusuk c172 ler 206 lar v.b de sisteme girse? Dagda kaybolmus bir cocuk icin maliyeti yuksek 235 i kaldiracak misin?
malesef ~ 9 yıl önce
güzel ama bizim için ütopya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olacak olacak..... ~ 9 yıl önce
Oben Hoca el attıysa işe olur o iş... Bu işin başındaki görevliler onun tecrübesinden yararlansinlar... İnşallah genel havacılıkta birşeyler olacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mert Kaptan ~ 9 yıl önce
Benim Antalyadan Arkadaşım , Hakan Osanmaz bu Projeyi 8 - 9 yıldır . Kocaeli belediyesine bildiğim kadarı ile yapıyor , basından takip ettiğim kadarı ile çok da başarılı . Emsal gösterilerek belediyeler ikna edilebilir , hemde genel havacılığın gelişmesi için çok önemli . Doğru bir proje , tebrikler Oben kardeş .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000