06 Aralık 2010, Pazartesi 08:23:23

SİVAS HAVAALANI AÇILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sivas`ta Nuri Demirağ Havalanı`nın açılışını yaptı.
  • Hayırlı olsun Bol Yolculu ve kargolu uçuşlar olsun. Eksilmesin artsın. Emeğini yüreğini verenlerin ellerine yüreklerine sağlık. İsimsiz kahraman emekcilerin nasırlı elleri dert görmesin. Saygılarımla
  • Kim ne dersin desin bu hükümet zamanında doğuya ve güneydoğuya yapılan yatırımların tutarı herhalde diüer hükümetlerin yaptığı toplam yatırımdan 10 kat daha fazladır... Doğu ve Güneydoğuya ne kadar yatırım yapılırsa terör gibi ciddi sorunlar ortadan kalkar. Havaalanı bir şehir için son derece önemlidir, yatırımcıyı çekir yabancı turisti çeker, yerli turisti çeker alışveriş olur sıcak para gelir. Insanlar akrabalarını kolayca rahatça ziyaret eder şehir canlanır hayat standardı yüksselir. Sivaslılara hayırlı uğurlu olsun artık bol ol uçaklara binsinler..
  • bu yapılan yeni terminalin resmi değil.eskisi. yenisini koyarsanız mutlu oluruz.
  • hayırlı olsun fakat, halen eski terminalin resimleri mevcut. ve müteahhit firmanın ismi neden hiç geçmiyor. 2 yıllık bir emek bu..
  • Sivas ve Sivaslılar için yapılmış en büyük yatırımlardan biri. Teşekkürler,
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kapanan bütün hava alanlarını teker teker açtıklarını belirterek, 'Şu anda 7 tane havalanımızın da inşaatı devam ediyor. Bingöl'de, Iğdır'da, Şırnak'ta, Hakkari'de hava alanı yapıyoruz' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte geldiği Sivas'ta Nuri Demirağ Havaalanı Yeni Terminal Binası'nın açılış törenine katılan Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Sivas Havaalanı'nın da 2000-2001 krizinden nasibini alan hava alanlarından birisi olduğunu belirterek, ulaşıma kapanan havaalanının aktif olmaktan çıktığını, ıssız bir meydana dönüştüğünü söyledi.

4 Eylül 2003 günü Sivas Kongresi'nin yıl dönümü münasebetiyle Sivas'ta gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında, Başbakan'ın 'Sivas Havaalanı tekrar ulaşıma açılacak' diye talimat verdiğini anımsatan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

've 20 Ekim tarihinde bu talimatınız yerine geldi. Sivas Havalanından tekrar uçuşlar başladı. Sivas'ın İstanbul ile Ankara ile dünyayla havadan bağlantısını tekrar kurduk. Pist yetersiz, cihazları yetersiz terminali yetersiz hava alanının tabii ki eksikliklerinin giderilmesi de boynumuzun borcuydu. Teker teker önce pisti ele aldık. ve Türkiye'nin GAP Havaalanı ile birlikte en uzun pistini Sivas'a yaptık. Cumhuriyet'i kuran şehre, yiğidoların memleketine yaraşır bir pist yaptık. Tabi böyle bir piste sahip olan hava alanının terminali de Sivas'a yaraşır şekilde olmalıydı. Selçuklu geleneğinin medeniyetinin beşiği, Anadolu'nun merkezindeki Sivas'ta çağdaş, modern mimariyle Selçuklu mimarisinin birleştiği bir terminal de yapma talimatını sizden aldık. Bugün bu terminali de Sivas'ımıza kazandırıyoruz, hayırlı Uğurlu olsun.'

Böylece 600 bin kişiye hizmet eden terminalin artık 3 milyon Sivaslıya, Sivas'a gelen 3 milyon yolcuya hizmet eder hale geldiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

'Sayın Başbakanım 'havayolu halkın yolu olacak' dediniz, talimatı verdiniz. ve Türkiye'de uçağa binmeyen vatandaşımız kalmasın diye hedef gösterdiniz. Onun için bütün hava alanlarını, kapanan bütün hava alanlarını teker teker açtık. Şu anda 7 tane hava alanımızın da inşaatı devam ediyor. Bingöl'de, Iğdır'da, Şırnak'ta, Hakkari'de hava alanı yapıyoruz. Sayın Başbakanım duble yollarda, hava alanlarında, demiryollarında ülkemizin, insanımızın beklediği, özlediği yeniden kalkınma hareketini 8 yılda liderliğinizde yurdun her köşesinde bölünmüş yollar yaparak, havaalanları yaparak, hızlı demiryolları yaparak sürdürmeye devam ediyoruz. Sivas'ımızın bu anlamda çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Son 8 yılda Sivas'ta yaptığımız sadece ulaştırma yatırımları 1 katrilyon 600 trilyondur. Sivas'ımıza helal olsun. Sivas'ımız daha fazlasına layık sayın Başbakanım.'

NURİ DEMİRAĞ
Başbakanın talimatıyla bu hava alanının adını Nuri Demirağ koyduklarını aktaran Bakan Yıldırım, Demirağ ile ilgili düşüncelerini şöyle anlattı:

'Az önce Divriği'nin evladı, Nuri Demirağ'ın torunu İstanbul Milletvekilimiz Nursuna Memecan, merhum Nuri Demirağ'ı anlattı. Ben sadece bir şey söyleyeceğim. Nuri Demirağ Cumhuriyet tarihinde ilk defa o demiryolu hamlesinin başlamasından itibaren bin kilometrenin üzerinde demiryolu yapmış, bununla da yetinmemiş, Karabük Demirçelik Fabrikası, Sivas Çimento Fabrikası, İzmir Selüloz Kağıt Fabrikası gibi birçok temel sanayi tesisleri de yapmıştır. 1936'da Nuri Demirağ bir iş yaptı. ve o iş başına iş açtı. Dedi ki 'Türkiye kendi uçağını kendisi yapacak' Azmetti Yeşilköy'de Elmaspaşa arazisinde kurduğu meydanda yaptığı 8 tane uçağı da uçurmayı başardı. Memleketi Divriği'ye uçakla sefer yaptı. 1936'da bunu başardı. Ama onun bu başarısı bazılarının dikkatini çekti. Hep bildiğiniz bir şey var. Hiçbir hizmet cezasız kalmıyor. Nuri Demirağ'ın da yaptığı bu hizmet cezasız kalamazdı. Onun bu başarısını kıskananlar onun hayatını, ticari hayatını, müteşebbis hayatını da yok etmeye karar verdiler. ve Türkiye'nin bundan 70 yıl önce uçağını yapan, demiryolu inşaatlarını yapan bu önemli müteşebbisine, bu Sivas evladına işte böyle bir ceza verildi. Onlar ceza verir biz ise, sayın Başbakanımız ise hizmet yapan, bu ülkede taş üstüne taş koyan her vatan evladını taltif etmeye, onurlandırmaya hep özen gösterir. İşte Sivas Nuri Demirağ Havaalanı da onun ismini yaşatacak bir taltiftir. Bu havaalanının Sivas'ımıza, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.'

VALİ KOLAT
Törende konuşan Sivas Valisi Ali Kolat da Sivas'ın yüzölçümüyle ülkenin ikinci büyük şehri olduğunu, Hititlere, Romalılara, Selçuklulara, Osmanlılara uzanan geçmişiyle de tarihe tanıklık ettiğini belirterek, 'Sivas farklı kültürlerle yoğrulmuş özel bir kenttir. Cumhuriyet'in temellerinin atılmasına da vesile olan Sivas bünyesine barındırdığı her bir medeniyetin izini, geçirdiği bu tarihi süreçlerin yansımalarını kültürlerindeki çeşitlilik ve mimari eserlerindeki zenginlikle bugün bizlere sunmaktadır' dedi.

Dünyada eşine az rastlanan eserlere, doğal güzelliklere sahip olan şehrin yeraltı kaynaklarıyla da ülkenin önemli kentlerinden biri olduğunu vurgulayan Kolat, 'Ne mutludur ki bu sultan şehir hükümetimizin de destekleriyle, uzun yıllardır devam eden suskunluğunu bozmuş, sahip olduğu değerleri açığa çıkarmıştır' diye konuştu.

Sivas'ın eğitimden sağlığa, kültürden spora, altyapıdan ulaşıma her alanda yatırım atağına kalktığını, büyüme ve çağı yakalama yolunda önemli adımlar attığını kaydeden Kolat, 'Çevre illere bölünmüş yol ağlarıyla, hızlı tren yatırımlarıyla ve bugün açılışı yapılacak olan havaalanı terminal binasıyla ilimiz ulaşım alanında kat ettiği mesafeyi somut bir şekilde göstermektedir' dedi.

Kolat, hava alanına Sivas ve ülke için önemli bir değer olan Nuri Demirağ adının verilmesinin de tüm Sivaslıları sevindirdiğini belirterek, bundan sonraki aşamada uluslararası uçuşların yapılacağı bir hudut kapısı olacağını kaydetti.

Eğitim çalışmalarını da anlatan Vali Kolat, açılışı yapılacak yerler hakkında da bilgi verdi.

MESUDE NURSUNA MEMECAN
Açılışa katılan AK Parti İstanbul Milletvekili Mesude Nursuna Memecan da dedesi Nuri Demirağ'ın ölümünden 53 yıl sonra Sivas Havaalanı'na adının verilmesinin kendisini ve ailesini son derece mutlu ettiğini belirtti.

Vatan millet için yaptıklarına karşılık, maruz kaldığı haksızlıkları, önüne çıkarılan engelleri senelerce sadece içinden isyan ederek, hafızasından silmeye çalıştıktan sonra bugün kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu aktaran Memecan, 'Bugün dedemin ruhu şad oldu' dedi. Memecan, şöyle konuştu:

'Dedem insanlara hizmeti amaç edinmişti. Türkiye'nin başaramayacağı hiçbir şey olmadığına inanıyordu. Başta Sivaslıların, Divriğililerin ve bütün milletin her şeye layık olduğunu biliyordu. Hiçbir yenilikten, hizmetten eksik kalmalarını istemiyordu. Dedem Türkiye'deki en önemli girişimcilerdendi. Kimsenin hayal dahi edemediği bir zamanda, zamanın çok ötesinde işlere girmeyi bilmiş, cesaretle bu işlere girişmiş ve çalışkanlığıyla da üretmiş ve çok başarılı olmuştu. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'deki ilk yerli demiryollarını yapmış ve Atatürk'ün tavsiyeleriyle soyadını Demirağ olarak almıştır. Sadece iş hayatında başarılarıyla değil, topluma karşı duyarlılığıyla örnek alınacak bir kişilikti. Liderlik vasfını, girişimciliğini siyaset alanında da cesaretle göstermiş, çok partili döneme geçişte Türkiye'nin ilk muhalefet partisini Milli Kalkınma Partisi'ni kurarak, Türkiye'de demokrasinin gelişmesinin ilk hamlesini yapmıştır. Dedemin iş hayatında değerlere dayalı prensipleri vardır. Bugünün gençlerine de ışık tutabilecek prensiplerine bağlı kalarak çok başarılı işler yaptı. Siyasi hayatında da prensipleri, hedefi vardı. Manevi değerlere saygı duyulması prensibiydi. Eşitliğe inanıyordu. Ekonominin üreterek gelişmesini ve kalkınmadan herkesin yararlanmasını hedefliyordu. Türkiye'nin en geniş vizyonlu dönemini yaşadığı AK Parti iktidarında Türkiye'nin ilk vizyonerlerinden sayılabilecek dedem Nuri Demirağ'ın hatırlanması çok anlamlıdır.'

Dedesinin vizyonerliğini, cesaretini, çalışkanlığını, üretkenliğini ve fazlasını bugün partisinde bulmaktan çok mutlu ve gururlu olduğunu ifade eden Memecan, 'Dedemin de maruz kaldığı gibi engellere, değişime direnmeye rağmen Türkiye'nin demokratikleşmesi, hızla gelişmesi herkesin kalkınmadan yararlanması için cesaretle, kararlılıkla yoluna devam eden, dünyada özlediğimiz yeri ve itibarı bulmamızı sağlayan bir liderliğe sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Bize miras bırakanları unutmayacağız sözüyle değerlerimize sahip çıkan ve gelecek nesillere örnek olan sayın Başbakanımıza bir kere daha kendim, ailem ve hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.

(Haberler.com)
SİVAS HAVAALANI AÇILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
Hayırlı olsun Bol Yolculu ve kargolu uçuşlar olsun. Eksilmesin artsın. Emeğini yüreğini verenlerin ellerine yüreklerine sağlık. İsimsiz kahraman emekcilerin nasırlı elleri dert görmesin. Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kim ne dersin desin bu hükümet zamanında doğuya ve güneydoğuya yapılan yatırımların tutarı herhalde diüer hükümetlerin yaptığı toplam yatırımdan 10 kat daha fazladır... Doğu ve Güneydoğuya ne kadar yatırım yapılırsa terör gibi ciddi sorunlar ortadan kalkar. Havaalanı bir şehir için son derece önemlidir, yatırımcıyı çekir yabancı turisti çeker, yerli turisti çeker alışveriş olur sıcak para gelir. Insanlar akrabalarını kolayca rahatça ziyaret eder şehir canlanır hayat standardı yüksselir. Sivaslılara hayırlı uğurlu olsun artık bol ol uçaklara binsinler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu yapılan yeni terminalin resmi değil.eskisi. yenisini koyarsanız mutlu oluruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hayırlı olsun fakat, halen eski terminalin resimleri mevcut. ve müteahhit firmanın ismi neden hiç geçmiyor. 2 yıllık bir emek bu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sivas ve Sivaslılar için yapılmış en büyük yatırımlardan biri. Teşekkürler,

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000