09 Ağustos 2010, Pazartesi 09:15:52

Sikorsky'nin süper helikopteri: X2

X2 TeknolojiTM Prototipi 225 deniz mili (417 km) hıza ulaşarak en yüksek helikopter hızını belirledi. Sikorsky, bir sonraki aşama olarak 2010 yılının 3.çeyreğinde saatte 250 Deniz Miline (463 km) ulaşmayı hedefliyor.
  • Helikopterin amaci hiz olmaz olurmu? Dikey inis kalkis tabiiki onemli ama ustune ustluk birde cok hizli gidebiliyorsa, dunyayi degistirir. Helikopterin ekonomikligini etkiler demis bir yorumcu, nasil acaba?
  • Özgür bir ülkede yaşıyoruz. Herkes fikrini açıkça ve rahatlıkla söyleyebilmeli. Ulema diyen arkadaş. Ne kadar tahammülsüzmüşsünüz ki hemen diğer arkadaşa vermiş veriştirmişsiniz. Biraz saygı lütfen.
  • markanın adını yazmayı yeniden deneyin lütfen, yanlış anlayasım geliyor
  • Tarihin her döneminde sizin gibi bir takım insanlar çıkıp "yeni" olan şeylere "tü kaka" demiştir. Sonuçta dünyada 6 milyar her türde, çeşitte insan var. Elbette ki sizin gibiler de olacaktır.
  • Helikopterin amacı hız değil. Madem o kadar hız yapacak tepede dönen rotorun anlamı kalmıyor. Sadece iniş kalkış için lazım olan bir duruma düşüyor ki bu helikoterin ekonomikliğini etkileyebilir. Öte yandan askeri amaçlar veya özel sivil görevler düşünüldüğünde etkili bir tasarım olduğu söylenebilir.

Sikorsky Aircraft Corp.'un X2 Teknoloji  prototipi, helikopter hız rekorunu, Florida West Palm Beach’te bulunan Geliştirme ve Uçuş Test Merkezindeki bir saatlik uçuşunda, azami 225 deniz miline erişerek gayri resmi olarak kırdı.

Rekor kırılan başarılı test uçuşunu, X2 Teknoloji Programı Baş Pilotu Kevin Bredenbeck gerçekleştirdi. Önceki hız rekoru, 3.500 kg kategorisinde,  216 deniz millik hızla, 1980’lerin ortasında Westland Lynx tarafından belirlendi.

Sikorsky Teknoloji Programları Müdürü Jim Kagdis konu hakkında “X2 Prototip Programının son uçuşu, geleneksel bir helikopter hızını 50 deniz mili (92km) geçerek, hız eğrisini zorlamayı sürdürmektedir” dedi.  Kagdis “Titreşim düzeyleri ve helikopter performansı, beklentilerimizi tamamen karşılamış veya aşmıştır, tüm sistemler bu yıl içinde saatte 250 deniz miline erişme hedefimize “hazır” durumdadır.” diye sözlerine devam etti.

Prototipin daha önceki uçuşunda, hız artarken pilotun iş yükünü azaltmak için, hava aracına genel idare niteliklerini geliştiren yeni bir kuyruk yapılandırması dahil edildi.
Sikorsky’nin Araştırma, Geliştirme ve Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark Miller konu hakkında, “X2 Teknoloji programı Sikorsky yenilikleri, dikey uçuş ve helikopterin geleceğini yeniden tanımlayacak olan teknoloji, ürün ve süreçleri geliştirme, olgunlaştırma projesidir. X2 prototipi, başarılı test uçuşuyla, havacılık tarihinde yeni bir sayfa açarak endüstriyi daha ilerilere taşımaktadır” dedi. 

X2 Teknoloji prototipi en gelişmiş ters dönüşlü ve eşeksenli (koaks) rotor sistemli helikopterin geliştirilmesini amaçlayan entegre bir teknolojiler bütünü. Helikopter, düşük hızlarda mükemmel idare, havada randımanlı bir şekilde asılı kalma (hover yapma) özelliği ve aynı zamanda yüksek hıza yumuşak bir geçişle, rahatlıkla 250 mille ulaşabilmesi için tasarlandı.  

X2 Teknonoji programı 2005’te, programın tamamen geliştirilmesi için kaynak tahsisi ile başladı.    

X2 Teknoloji prototipinde kullanılan yenilikçi teknolojilerden bazıları:

• Fly-by-wire uçuş kontrol sistemi
• Ters dönüşlü, eşeksenli, rijid rotor palleri (rijid, koaks rotor sistemi)
• Rotor başı direncinin düşürülmesi
• Aktif titreşim kontrolü
• Entegre yardımcı itici güç sistemi

Stratford Connecticut merkezli Sikorsky Aircraft Corp., helikopter tasarımı, imalatı ve hizmetleri konusunda bir dünya lideri. Hartford Connecticut merkezli United Technologies, havacılık ve uzay sanayisi ile inşaat sistemleri endüstrilerine geniş bir ileri teknoloji ürün ve destek hizmeti yelpazesi sunmakta. 
 

Sikorsky'nin süper helikopteri: X2

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 14 yıl önce
Helikopterin amaci hiz olmaz olurmu? Dikey inis kalkis tabiiki onemli ama ustune ustluk birde cok hizli gidebiliyorsa, dunyayi degistirir. Helikopterin ekonomikligini etkiler demis bir yorumcu, nasil acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Özgür bir ülkede yaşıyoruz. Herkes fikrini açıkça ve rahatlıkla söyleyebilmeli. Ulema diyen arkadaş. Ne kadar tahammülsüzmüşsünüz ki hemen diğer arkadaşa vermiş veriştirmişsiniz. Biraz saygı lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
markanın adını yazmayı yeniden deneyin lütfen, yanlış anlayasım geliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tarihin her döneminde sizin gibi bir takım insanlar çıkıp "yeni" olan şeylere "tü kaka" demiştir. Sonuçta dünyada 6 milyar her türde, çeşitte insan var. Elbette ki sizin gibiler de olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Helikopterin amacı hız değil. Madem o kadar hız yapacak tepede dönen rotorun anlamı kalmıyor. Sadece iniş kalkış için lazım olan bir duruma düşüyor ki bu helikoterin ekonomikliğini etkileyebilir. Öte yandan askeri amaçlar veya özel sivil görevler düşünüldüğünde etkili bir tasarım olduğu söylenebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000