08 Kasım 2010, Pazartesi 07:52:01

SIK UÇAN YOLCULARA UYARI

Sık uçak yolculuğu yapan kişilerin uzun vadede 'güneş fırtınaları' ya da Güneş'ten kaynaklanan ışıma nedeniyle radyasyon zehirlenmesi yaşama riskinin yüksek olduğu belirtildi.
  • dostlar, yazı tamamen çarpıltılmış. Düşünün uzay mekiğinde 100lerce gün uzayda kalan astronotlar günlük kiyafetlerle iş yapıyorlar ve mekikte de normal (uçaktaki gibi)cam var. bu durumda onların birkaç ay içinde kanserden ölmeleri lazımdı. kabaca 400 küsür kmlik atmosfer tabakasının ilk 10-12 kmsinde ucuyor uçuklar. yerdeki insandan milidesibel fark radyasyondan etkilenir uçanlar. o zaman herkez boeing ve airbusa milyar dolarlık tazminat acsın. insan hakları, tüketici dernekleri ne bekliyor. boeing ve airbusa o kadar salaktı
  • Yazıda yolculardan söz edilmiş sadece, peki ya pilotlar risk altında değilmi yada kabin görevlileri. Demekki risk altında olan sedece onlar değil başka meslek hastalıklarının da tetikleyicisi olur heralde.
  • yıllardır bu uçan tenekede çalışan kabin memurları ve pilotlar ne yapsın peki?? ne kadar kıymetliymiş bu yolcular yahu...
  • ucus esnasında pencere kapanması arkadaşımızında dediği gibi jetlag etkisini yitirmek ve daha rahat bir şekilde uyuyabilmek,yoksa 11 saat boyunca gündüz etkisinde kalarak uyumak bir hayli zor.ayrıca sölenen bu denli güneş etkisinde plastik bi güneşlik bu etkiyi azaltırmı...
  • Sn. Murat Hasar: Singapur ucusunuz sirasinda pencerelerin kapatilmasinin sebebinin yolcularin uyumasini kolaylastirmak icin oldugunu dusunuyorum. Boylece zaman farkindan dolayi olusan jet-lag etkisinin azaltilmasina calisilir. Pencere kapatmanin gunesten kaynakli radyasyona karsi cok etkili bir koruma sagliyacagini da sanmiyorum.
  • Öncelikle Herkese Selamlar, Benim bu konuda yaşadığım ilginç bir konuyu paylaşmak istiyorum. Singapore Airlines ile 2 yıl önce Singapur a giderken BAE hava sahasında gündüz saatleri olmasına rağmen pencerelerin kapatılması istenmişti. Ben o zaman yadırgamıştım ama şimdi çok iyi anlamış oldum. Bu haber için Size teşekkür etmek istiyorum. Benim havacılık ile ilgili en önemli haber kaynağım AirportHaber dir. Emeği geçenleri kutlarım. Saygılarımla, Murat Hasar
Yapılan yeni bir araştırma sonucunda sık uçak yolculuğu yapan kişilerin uzun vadede 'güneş fırtınaları' ya da Güneş'ten kaynaklanan ışıma nedeniyle radyasyon zehirlenmesi yaşama riskinin yüksek olduğu belirtildi.
 
Araştırmacılar, yolcuların 12 bin metre yükseklikte seyahat ederken sağlığa zararlı düzeylerde uzay radyasyonuna maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Uzmanlara göre, yolcuların bu tür radyasyon seviyelerine maruz kalmaları kansere yakalanma risklerini de artırıyor.
 
NASA uzmanları, dünyanın asırda bir gerçekleşen bir 'güneş fırtınası' tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Buna Güneş yüzeyindeki dünyada jeomanyetik fırtınalara yol açabilen faaliyetlerin yaşanması yol açıyor. Biri 19. yüzyıl ortalarında yaşanan bu olayın telgraf sisteminin çökmesine neden olduğu kaydedilirken, çok sayıda bilim insanının yeni bir güneş fırtınasının yakında gerçekleşmesini bekliyor.
 
İngiltere'deki Rutherford Appleton Laboratuvarı'ndan araştırmacılar elektrik şebekelerinin, bilgisayarların, telefonların, taşımacılığın, su tedariğinin ve gıda üretiminin bu fırtınalar nedeniyle çökebileceği uyarısı yapıyor. Bunun dünyada kaosa neden olabileceği kaydediliyor. İnsanoğlunun teknolojiye son derece bağımlı hale gelmesiyle bu fırtınadan daha çok etkileneceği belirtiliyor.
 
Bütün bu uyarıların yanı sıra bilim insanları, uçak mürettebatının Güneş radyasyonuna en fazla maruz kalan grup olduğuna dikkat çekerken, sık uçan yolcuların da tehlikede olduğunu bildiriyor.
 
Güneş'teki radyasyon düzeylerinin geçen yüzyılda nispeten düşük olmasının, gelecek bir kaç yılda enerjisinin artacağı beklentisine yol açıyor. Bu güçlenmenin yeni sağlık sorunlarına neden olması bekleniyor.
 
Araştırmada, "Radyasyonun uzaydan atmosfere ulaşabileceğini ve ekstra radyasyona maruz kalmak genel uçuş irtifalarında seyahat eden mürettebat kadar yolcular için de risk taşıyor" denildi.
SIK UÇAN YOLCULARA UYARI

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 13 yıl önce
dostlar, yazı tamamen çarpıltılmış. Düşünün uzay mekiğinde 100lerce gün uzayda kalan astronotlar günlük kiyafetlerle iş yapıyorlar ve mekikte de normal (uçaktaki gibi)cam var. bu durumda onların birkaç ay içinde kanserden ölmeleri lazımdı. kabaca 400 küsür kmlik atmosfer tabakasının ilk 10-12 kmsinde ucuyor uçuklar. yerdeki insandan milidesibel fark radyasyondan etkilenir uçanlar. o zaman herkez boeing ve airbusa milyar dolarlık tazminat acsın. insan hakları, tüketici dernekleri ne bekliyor. boeing ve airbusa o kadar salaktı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yazıda yolculardan söz edilmiş sadece, peki ya pilotlar risk altında değilmi yada kabin görevlileri. Demekki risk altında olan sedece onlar değil başka meslek hastalıklarının da tetikleyicisi olur heralde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yıllardır bu uçan tenekede çalışan kabin memurları ve pilotlar ne yapsın peki?? ne kadar kıymetliymiş bu yolcular yahu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ucus esnasında pencere kapanması arkadaşımızında dediği gibi jetlag etkisini yitirmek ve daha rahat bir şekilde uyuyabilmek,yoksa 11 saat boyunca gündüz etkisinde kalarak uyumak bir hayli zor.ayrıca sölenen bu denli güneş etkisinde plastik bi güneşlik bu etkiyi azaltırmı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sn. Murat Hasar: Singapur ucusunuz sirasinda pencerelerin kapatilmasinin sebebinin yolcularin uyumasini kolaylastirmak icin oldugunu dusunuyorum. Boylece zaman farkindan dolayi olusan jet-lag etkisinin azaltilmasina calisilir. Pencere kapatmanin gunesten kaynakli radyasyona karsi cok etkili bir koruma sagliyacagini da sanmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Öncelikle Herkese Selamlar, Benim bu konuda yaşadığım ilginç bir konuyu paylaşmak istiyorum. Singapore Airlines ile 2 yıl önce Singapur a giderken BAE hava sahasında gündüz saatleri olmasına rağmen pencerelerin kapatılması istenmişti. Ben o zaman yadırgamıştım ama şimdi çok iyi anlamış oldum. Bu haber için Size teşekkür etmek istiyorum. Benim havacılık ile ilgili en önemli haber kaynağım AirportHaber dir. Emeği geçenleri kutlarım. Saygılarımla, Murat Hasar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000